Šta je novo?

Temperatura Bartona 2500+

drx

Čuven
Učlanjen(a)
07.10.2003
Poena
609
Stigla nova konfiguracija,
a meni se ne svidja radna temperatura.
Naime,
surf i sl. => 49 cpu 38 sys
render, photoshop => 52-55cpu 40sys :boom:

Koliko je ovo lose? Kontam da ubacim jos jedan ventilator na kuciste.

Dokle barton izdrzava (u celzijusima) ?

hvala svima
Darko

drx je napisao(la):
Stigla nova konfiguracija,
a meni se ne svidja radna temperatura.
Naime,
surf i sl. => 49 cpu 38 sys
render, photoshop => 52-55cpu 40sys :boom:

Koliko je ovo lose? Kontam da ubacim jos jedan ventilator na kuciste.

Dokle barton izdrzava (u celzijusima) ?

hvala svima
Darko

Temperatura procesora jako zavisi od ploce. Tako da moras prvo da kazes koja je ploca u pitanju. A postoji i mogucnost da je kuler lose namesten. A jel se desavalo da masina kad je opterecena zakuca?

Pozdrav :wave;

Nije to velika teperatura za BArtona. Inace crkava na 90stepeni.
Iste se temperature na ASUS-u A7V600.

Epox 8RDA , Barton 2500+ , oc na 2.21 GHz (3200+ ili 10,5x210 MHz)
vcore 1.70v ,cooler TT Volcano 9 na 3.700 rpm
sada u ove "ladne dane" ide max do 39 C (full load)
Letos na vrucinama (pa jos potkrovlje)
max temperatura je isla do 46 C (full load) doduse
ventilator je radio na 4.500 rpm
Inace kuciste mi je puno vetilatora
(2 osmice za kartice , 2 osmice iza CPU-a , 1 osmica za HDD)

Òàđìč ÐčŽìč je napisao(la):
Epox 8RDA , Barton 2500+ , oc na 2.21 GHz (3200+ ili 10,5x210 MHz)
vcore 1.70v ,cooler TT Volcano 9 na 3.700 rpm
sada u ove "ladne dane" ide max do 39 C (full load)
Letos na vrucinama (pa jos potkrovlje)
max temperatura je isla do 46 C (full load) doduse
ventilator je radio na 4.500 rpm
Inace kuciste mi je puno vetilatora
(2 osmice za kartice , 2 osmice iza CPU-a , 1 osmica za HDD)

kako mozes da sedis pored tolikih ventilatora....?

Ja imam Abit NF7-S, Bartona 2500 (nije o/c) i kler Igloo 2450 (necujan skoro) i temperatura mu ne prelazi 40 stepeni. Inace sam i na HD stavio rashladni sistem (u vidu ploce sa dva mala ventilatora) a napajanje mi je PowerMax 400W (Leadman kuciste) koje ima ogroman kuler okrenut na dole (prema dnu kucista) i koje izvlaci vazduh iz istog.

Inace, sta se cudis sto covek ima toliko kulera u kucistu - pored one turbine od Volcana 9 (imao sam je ranije) oni se i ne primete. Posebno osmice koje imaju mali broj obrtaja.

Ja se izvunjavam sto nisam napisao osnovne podatke,
evo ih:

Epox 8rda+ sa 2 DDRa 400 265mb (dual chenel)
barton 2500+ NE o/c-van
Jedna osmica na napajanju + Kuler: Speeze raptorcool I
Kuciste: midi 350w "atx cc-5"
to je dovoljno.

Konfiguracija je napuna 10 dana, a za sada nisam primetio
da se zakucava kada je opterecena.

Koji su saveti za postavljanje jos jedne "8" u kuciste?

Jos jedno pitanje: kako da proverim da li mi memorija radi
u dual chenelu?

hvala

Meni je sinov pri nekom renderingu procesor otisao na 70 cheers

Slična konfiguracija kao drx-ova (8rda bez +), barton 11x200 pri surfu 46° (speeze 2600 rpm). Doduše, CPU preko creva uzima uvek svež vazduh spolja.
Da li ti je memorija dual ili ne, kazaće ti bios pri postu (ali čini mi se da sam za ovako nešto morao da ga "ažuriram" - skini i ti poslednji update, možda ti izmeni i očitavanja senzora)

drx je napisao(la):
evo ih:

barton 2500+ NE o/c-van
to je dovoljno.

u dual chenelu?

hvala

Uzmi prime95 i urdi torture test, pa vidi na kome ce testu da pukne...

drx je napisao(la):
evo ih:

barton 2500+ NE o/c-van

u dual chenelu?

hvala

Jesi pogledao dal dobro stoji hladnjak na procesoru?
Model te ploce imam vec jako dugo i ta temperatura bez obzira koji je bios ploce u pitanju nije normalna tj previsoka je. Ako jos nisi instalirao USDM (ima ga na cd-u od ploce stra verzija, a za novu 2.02 evo link http://www.motherboardfaqs.com/Epox_nForce2/files/USDM_V202.zip ) obavezno ga instaliraj jer neki programi pogresno pokazuju temperature... Naravno pokreni prime95 i posmatraj dokle raste i dal radi stabilno...
Najsigurniji nacin da utvrdis dal ti radi dual memorija je u sisof sandri merenjem brzine, tj ako ima ubrzanje u odnosu na jednu mem radi... al nemoj ocekivati neko veliko ubrzanje (oko 100 poena max).

drx je napisao(la):
evo ih:

barton 2500+ NE o/c-van
to je dovoljno.

u dual chenelu?

hvala
Pa mozda bi mogla koji stepen da bude niza temperatura, mada sve zavisi koliko ti je zagrejana prostorija u kojoj se nalazi komp. 55 stepeni je sasvim ok za obicno jeftinije kuciste bez ventilatora i cooler speeze raptor pod punim opterecenjem. Ukoliko nece biti overklokovanja to je sasvim ok temperatura, a za dostizanje brzinskih rezultata od preko 2100 Mhz ili cak 2200-2300 Mhz trebace ti i bolji cooler i bolje hladjenje kucista. Inace CPU nema sanse da rikne cak i da ode na 70-80 stepeni.

Sve ove temperature koje ste naveli su totalno irelevantne ako ne definišete vrstu senzora koju poseduje vaša ploča. Npr. Abit KD7e ima dva senzora za merenje temp. procesora.

Jedan je klasičan čini mi se winbond-ov senzor koji se ugrađuje u većinu ploča i koji pomoću diode, "jezička" ili "kuglice" koja se nalazi u sredini socketa meri praktično temperaturu na poleđini procesora.

Drugi senzor LM90 meri temperaturu proceosora pomoću termalne diode koja je sastavni deo procesora.

To praktično znači da će razlika između ove dve temperature uvek postojati nekad u manjoj nekad u većoj meri sobzriom na inplementirani tip prvog senzora (dioda, "kuglica" ili "jezičak"). Međutim jasno je jedno da će temperatura na poleđini procesora UVEK biti manja od temperature koja je u jezgru proceora i koju pokazuje LM90 senzor!

Odatle dolaze tolike razlike u temperaturi između dva ista procesora koji u realnim uslovima (sobnoj temperaturi i npr. otvorenom kućištu i prosečnom cooleru, i a ako uzmemo grešku koju prave same ploče) ne bi trebali nikako extremno da se razlikuju.

Evo npr. trenutne moje temperature sa otvorenim kućištem, približno sobnoj temperaturi, bez uključenog hardwerskog hlađenja!!! procesora na Abit KD7E ploči. Procesor XP1700+ @ 2255Mhz 1.675v cooler Spire FridgeRock:

Winbond: 46,5C
LM90 : 57C

Sad zamislite da je neko u ovom thradu (a verovatno je bilo takvih) očitao stanje LM senzora, a neko Winbond-a. I posle LM-aš:) hoće da skoči sa zgrade što mu je temp 10.5C veća :mrgreen: , a u stvari su to iste temperature očitane različitim senzorima!

PS: Moj procesor sa LM senzorom i max opterećenju i nešto višoj voltaži radi bez problema na 70C dok winbond pokazuje oko 58-59C.

Za Stevs Moderatora:
Da li znas koji senzor ima Epox 8rda+ ?

Za DADE:
Instaliran je USDM koji sam dobio sa plocom, samo ne mogu da skontam koja je verzija.
Dao sam temperature iz njega...

Ljudi, a sta ce biti sa mojom temperaturom za 7 meseci (leti) ?

Molim vas savet za dodatni ventilator u kucistu, ili nije vazno sta uzmem?

hvala svima

drx je napisao(la):
Za Stevs Moderatora:
Da li znas koji senzor ima Epox 8rda+ ?

Za DADE:
Instaliran je USDM koji sam dobio sa plocom, samo ne mogu da skontam koja je verzija.
Dao sam temperature iz njega...

Ljudi, a sta ce biti sa mojom temperaturom za 7 meseci (leti) ?

Molim vas savet za dodatni ventilator u kucistu, ili nije vazno sta uzmem?

hvala svima

Za usdm je to previsoka temperatura, tj vec kritican... Veruj mi vec jako dugo imam te ploce i sto se tice klokovanja cpu sve sam probao... Nesto tamo kod tebe nije u redu. Jedina mogucnost da to bude normalna temperatura je da je neka nova verzija ploce kao ova moja 8rda3g koja pokazuje oko 10 stepeni vise od te i to zato sto joj je senzor onaj sto visi ispod procesora pa drugcije meri...
Nisi mi odgovorio dal si probao namestati hladnjak na cpu tj dal pokriva celu povrsinu procesota....

drx je napisao(la):
evo ih:

u dual chenelu?

hvala
Prilikom butovanja masine ispisuje ti Dual chanell enabled, proveri i u biosu, ako imas dva modula i jedan je u slotu 0 a drugi 1/2 ploca ce ih automatski prepoznati. Posto vidim da imas DDR 400 proveri samo da li je memorija stavljena na by speed ili auto. By speed je bolje :mrgreen:

DADE je napisao(la):
...

Nisi mi odgovorio dal si probao namestati hladnjak na cpu tj dal pokriva celu povrsinu procesota....

Pokriva ceo cpu (na zalost)

meni barton 2500+ na 2ghz u NF7ici i speeze raptorom bez ikakvog ventilatora u kutjishtu (sem ono na napajanju ofc) ide do 35c full load.
sad zavisi kako koja plocha pokazuje temperaturu ali u tvom sluchaju je ona svakako previsoka. skini cooler, nanesi novi sloj paste, pazhljivo ga nanesi onda vidi kolika tje ti biti temperatura. najverovatnije je to...
recimo meni se desilo da sam stavio falconrock-a II (dobija se sa slojem paste) na palomina 1800+ i temperatura je ishla do nekih 75-80 stepeni :) skinuo sam cooler i video da pasta na njemu nije bila lepo naneshena tj da je bila prenisko i nije pokrivala celo jezgro nego samo polovinu. onda sam 15 dana jurio pastu po beogradu :) i kad sam je na kraju nashao, sredio sve radio je ko bog.

ima li paste u NS?
Koja?

hvala

drx je napisao(la):
ima li paste u NS?
Koja? hvala

Imam ja pakovanje bele tj obicne paste.
Ako ti treba javi se na PM.
Pozdrav,
Sasha

proboj :)

stavio sam dodatni cooler za kuciste nazad,
i napravio od kartona tunel do hladnjaka procesorskog (sa strane gde se vazduh izduvava), i skinuo temp na 42-46 c !!! wow

Da li da skinem onu metalnu mrezicu sa kucista gde je ventilator zakacen.
Koliko ona otezava protok?

poz

Nazad
Vrh Dno