Sve ove temperature koje ste naveli su totalno irelevantne ako ne definišete vrstu senzora koju poseduje vaša ploča. Npr. Abit KD7e ima dva senzora za merenje temp. procesora.
Jedan je klasičan čini mi se winbond-ov senzor koji se ugrađuje u većinu ploča i koji pomoću diode, "jezička" ili "kuglice" koja se nalazi u sredini socketa meri praktično temperaturu na poleđini procesora.
Drugi senzor LM90 meri temperaturu proceosora pomoću termalne diode koja je sastavni deo procesora.
To praktično znači da će razlika između ove dve temperature uvek postojati nekad u manjoj nekad u većoj meri sobzriom na inplementirani tip prvog senzora (dioda, "kuglica" ili "jezičak"). Međutim jasno je jedno da će temperatura na poleđini procesora UVEK biti manja od temperature koja je u jezgru proceora i koju pokazuje LM90 senzor!
Odatle dolaze tolike razlike u temperaturi između dva ista procesora koji u realnim uslovima (sobnoj temperaturi i npr. otvorenom kućištu i prosečnom cooleru, i a ako uzmemo grešku koju prave same ploče) ne bi trebali nikako extremno da se razlikuju.
Evo npr. trenutne moje temperature sa otvorenim kućištem, približno sobnoj temperaturi, bez uključenog hardwerskog hlađenja!!! procesora na Abit KD7E ploči. Procesor XP1700+ @ 2255Mhz 1.675v cooler Spire FridgeRock:
Winbond: 46,5C
LM90 : 57C
Sad zamislite da je neko u ovom thradu (a verovatno je bilo takvih) očitao stanje LM senzora, a neko Winbond-a. I posle LM-aš

hoće da skoči sa zgrade što mu je temp 10.5C veća :mrgreen: , a u stvari su to iste temperature očitane različitim senzorima!
PS: Moj procesor sa LM senzorom i max opterećenju i nešto višoj voltaži radi bez problema na 70C dok winbond pokazuje oko 58-59C.