Šta je novo?

Temperatura A64

Marac

Čuven
Učlanjen(a)
06.10.2003
Poena
619
Stavio sam na A64 3200 Zalmana 7000CU i teperatura mi je 35/36C dok nije opterečen.Kad ga opteretim npr. sa nekom igrom u kojoj koristim AA4x temperatura ide i do 45/50C.Stavio sam pastu Artic Silver 5 i još sam jedanput provjerio da li je nisam stavio previše ali je sve u redu šta se tiče paste.Kad izađem iz igre odmah pokrenem Aidu i tu vidim temp. od 45 do 50C zavisi, ali u roku kakvih 30sekundi padne tempertura na 36/37C.Sad pitam da li je to normalno jer kad sam imao Bartona 2500 isto se digla temp. ali kakvih 5C dok je ovdje u pitanju 10C pa i više.

Marac je napisao(la):
Stavio sam na A64 3200 Zalmana 7000CU i teperatura mi je 35/36C dok nije opterečen.Kad ga opteretim npr. sa nekom igrom u kojoj koristim AA4x temperatura ide i do 45/50C.Stavio sam pastu Artic Silver 5 i još sam jedanput provjerio da li je nisam stavio previše ali je sve u redu šta se tiče paste.Kad izađem iz igre odmah pokrenem Aidu i tu vidim temp. od 45 do 50C zavisi, ali u roku kakvih 30sekundi padne tempertura na 36/37C.Sad pitam da li je to normalno jer kad sam imao Bartona 2500 isto se digla temp. ali kakvih 5C dok je ovdje u pitanju 10C pa i više.

To je OK.
Taj kuler je izgleda taman u mogucnosti da ga ohladi koliko treba. Ako ti razlika idle/load bude veca od 15-20C onda razmisljaj o novom kuleru.

Zalman mi radi na 2500 okretaja to je i maksimum.Kučište je Thermaltake 2000
i stavio sam 2 venta za ispuh toplog zraka iz kučišta.Ako neko ima isto A64 3200 neka napiše kakve su mu temp.

Marac je napisao(la):

Kod mene na p42.8 ista temperatura sa istim zalmanom.Ja mislim da je to sasvim normalno.Samo se igraj i uzivaj. :wave:

@marac: To su odlicne temperature, a brze se ohladi je disipaciona povrsina na njemu veca nego na bartonu pa se vise toplote otpusta po jedinici vremena :)

A64 se brzo ohladi jer kad izadje iz igre obori takt na 800MHz - Qool'n'Quiet !!!

U igiri je, naravno, na full frekvenciji...

Cool and Quiet = CnQ ili C'n'Q

Da li će se takt spustiti na 800MHz zavisi od ploče, to jest podrške za CnQ. Novji A64 ne spušta takt na 800MHz već na 1000MHz i pritom ima manji napon nego stariji procesori. (e sad sam ga baš zamrsio :))

The original C0 cpus idle at 800MHz @ 1.3V using 35W.
The new CG revision cpus idle at 1000MHz @ 1.1V using 22W.

The C0 cpus have a product ID ending in 'AP'.
The CG cpus have a product ID ending in 'AR' or 'AX'

Poslednja izmena:
Jel svi A64 podrzavaju tu Cool and Quiet,opasno mi se svidja fora,pogotovo ako se upari sa kulerom koji povecava broj obrtaja sa porastom temperature procesora

Pa to je osnovna fora - da bude i tih i hladan... Ja nisam imao iskustva sa A64 (nazalost) ali ljudi kazu da kad ukljuce komp, ventilator na qleru se ni ne zavrti... sve dok se CPU malo ne ugreje ;)

Mnooogo jaka fora...

trx je napisao(la):
A64 se brzo ohladi jer kad izadje iz igre obori takt na 800MHz - Qool'n'Quiet !!!

U igiri je, naravno, na full frekvenciji...

Hm pa kod mene je qool'n'quiet iskljucen, pa opet padne toliko tako da to bas nema veze.
Inace moj je na 2300 mhz i 1.6 vcore 34-35 idle 47-48 prime...na 2450 i 1.7 vcore je idle isto a full load 48-50 prime...Procesor je sa mega kesa...

PA jel ima neko sa temperaturom procesora preko 50c sa A64-kom,ne mogu da verujem da su tako hladni?

Calibra 4WD je napisao(la):
PA jel ima neko sa temperaturom procesora preko 50c sa A64-kom,ne mogu da verujem da su tako hladni?

pa covece nije to intel :S:

Marac je napisao(la):
To je normalno za A64, da mu opadne temperatura za 20 stepeni, narocito ako si instalirao A64 CPU driver.

Solidna temperatura! Na masini sa 64 3200+ na kojoj se cijeli dan vrtio 3D Mark i Hot Cpu tester zajedno nije presao 49 stepeni (a u prostoriji je bilo mnogo vruce), pa je cak padao ponekad i na 48 i 47 stepeni!

Poslednja izmena:
@Calibra
Da, svaki A64 pa i Sempron 3100+ podržava CnQ. A64 platforma na difoltu sa podržanim CnQ slobodno može da se nazove Quiet Power. Samo još da pojeftine malo procesori...

Ma A64 ti je čudo neviđeno. :)

Koristan link: http://www.silentpcreview.com/article172-page1.html

Zašto ja na svojoj ploči 8kda3+ u biosu nemam tu funkciju Cool'n'Quiet i HT mi ide samo do 4x a u knjižici koju sam dobio sa pločom i gdje je objašnjen bios piše da ima ta funkcija i HT ide do 5x.

Možda to pitanje trebaš da postaviš companiji koja je prizvela tu ploču ili dileru od koga si pazario. :)

Pogledaj malo pažljivije uputstvo i šta kažu u vezi instaliranja drajevera za procesor.

Podesi u Windovsu minimum power šemu.

Marac je napisao(la):
Zašto ja na svojoj ploči 8kda3+ u biosu nemam tu funkciju Cool'n'Quiet i HT mi ide samo do 4x a u knjižici koju sam dobio sa pločom i gdje je objašnjen bios piše da ima ta funkcija i HT ide do 5x.
Problem je u Epox-ovom bagovitom BIOS-u. Pisi Epox-u na mail, mene takodje zanima sta ce da kazu .

Nazad
Vrh Dno