Šta je novo?

TELopovluk bez granica !

• Začetnik teme Začetnik teme zmanic
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

zmanic

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
23.08.2002
Poena
725
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Jednom mom prijatelju je stigao ovih dana obračun iz Telekoma sa nekih 30.000 utrošenih
impulsa. U listingu pozivanih brojeva, koji je odmah zatražio, figuriraju pozivi na neki broj u
inostranstvu (9974.... petnaest -šesnaest cifara).

Naime,
odmah posle poziva na lokalni broj provajdera 312-412 - Telekom, priključno mesto Pirot,
odmah nakon sekund-dva sledi međunarodni poziv na neki broj tipa 9974......
iako je on još uvek na vezi
prema lokalnom provajderu !

Prijatelj se ne razume baš u internet i tvrdi da je kliktao na sve i svašta i da je
provodio po oko pola sata na vezi,

ali,

ko to ovlašćuje Telekom da menja kategoriju poziva koji je u toku, BEZ NAJAVE I PITANJA ?

Proverio sam, on nije menjao ništa u setingsu DialUp-a, niti je pozivao broj u inostranstvu,
nije dao saglasnost za ovakvo "rutiranje" poziva ... Tarifa - katastrofa, sekund-impuls, impuls i po.

U Telekomu ga nešto zavrću pričom :
"da to njegov računar komunicira sa njihovim modemom, da to modem greši.., da oni baš sigurni šta je sve
pretraživao, da je greškom klinkuo na neki link i da ga je to preusmerilo....itd ....."

Pa, dokle bre, ko je ovde lud? a ko zbunjen ?

1. Ima li neko slična iskustva i šta predlažete da uradi ?
2. 30.000 impulsa - za šta, za koju uslugu i na osnovu čega traže da im se plati?
3. Ima li nekog smisla da se žali i kome?
4. Može li argument na sudu da bude to što nijedan modem ne može posle uspostavljanja veze u
lokalu da "okrene" inkrimisani šesnaesto cifreni broj za samo jednu sekundu, kako dokumentuju
u njihovom listingu?

PS
Samo molim bez razglabanja i spanovanja o politici pomenutog provajdera, potrebna hitna pomoć,
Upozorite svoje prijatelje, sledi nastavak priče čim pokupim još detalja.

Da li ste _sigurni_ da on nije pokupio neki od programa koji obecavaju "besplatno" ovo i ono na mrezi? Naime, neki od programa rade upravo to sto se njemu dogadja: kada se povezes na mrezu, program iskljuci zvucnik modema, prekine vezu i pozove broj u inostranstvu, tako da korisnik nije ni svestan da je do prekida veze doslo. Ako ima tonsko biranje, a verovatno ima cim mogu da mu izdaju llisting, itekako je moguce ubrzati okretanje brojeva.

itekako je moguce ubrzati okretanje brojeva.

Koiko brzo, zna li neko tajming sekvenci za biranje kod tonskog ?

Umalo da zaboravim

Uvek se biraju razli;iti brojevi. Zadnjih šest brojeva se razlikuju.

Ma tvrdim da je nešto pokupio, i (ne želim ovo da kažem) mislim da telekom nema veze sa tim. Ne liči ovo na telekom, njemu je dovoljno da poveća cenu impulsa 1% i da zaradi 100x više nego na tom jednom čoveku...

PS Meni dođe 30000 impulsa svaki mesec 😀 😀

mikis je napisao(la):
Da li ste _sigurni_ da on nije pokupio neki od programa koji obecavaju "besplatno" ovo i ono na mrezi? Naime, neki od programa rade upravo to sto se njemu dogadja: kada se povezes na mrezu, program iskljuci zvucnik modema, prekine vezu i pozove broj u inostranstvu, tako da korisnik nije ni svestan da je do prekida veze doslo. Ako ima tonsko biranje, a verovatno ima cim mogu da mu izdaju llisting, itekako je moguce ubrzati okretanje brojeva.

Ocigledno moze lako da se okarakterise kao virus. Jel postoji neki zajednicki termin za takav tip programa (tipa trojan horse, macro...), pa da moze da se vise sazna o tome (i eventualno potrazi neki remover).

DS9 je napisao(la):
Ocigledno moze lako da se okarakterise kao virus. Jel postoji neki zajednicki termin za takav tip programa (tipa trojan horse, macro...), pa da moze da se vise sazna o tome (i eventualno potrazi neki remover).

Potrazi na Google-u "adult dialer" ili "internet dialer" pa ces videti o cemu se radi. U principu se moze podvesti pod trojance. Mada, cesto n strani "sitnim slovima" pise sta program radi, ali ljudi na to ne obracaju paznju. Tipa na nekoj XXX strani napisu "no credit card required", ali kliknite ovde i skinite ovaj program... Pa ako ne obratis paznju sam navuces bedu na vrat, a oni imaju izgovor da su te upozorili.

Sto se tice uklanjanja, prvo treba probati standardne metode: AVP/KAV, Troyan Remover, rucni pregled startup fajlova i registrija, sumnjivi aktivni taskovi i sl.

Fala mikis (ziv bio). Nekoliko puta sam u zadnjih par meseci ljudima otklanjao neki slican dialer, mislim da je Go in Direct (ili nesto slicno). 90% racunara koji koriste muski korisnici su imali ovo.

Skini sa NET-a Ad-Aware i odradi dubinsko skeniranje registry-ja.Siguran sam da ces pronaci neki od nevidljivih dialer-a.Znam da to nece moci da vrati pomenutih 30000 impulsa nazad,ali ces makar znati sta ih je prouzrokovalo.Skupa skola.

Ma skupo u P.M.-inu za 5 dana 20000 dindži !!!

Juce sam bio u viziti, i jeste kako ste i pretpostavili.

Malo sam morao rucno da cackam Regisrtry i sad je OK.
AdAware je pronasao 3-4 drugih stetocina, ali ovo sam morao rucno da skidam.

Ako Vam nesto znaci radi se o autodialer-u sa YUsex.com-a. Stetocina se ugradjuje gde god stigne, a bez obzira na odgovor pokusava da okrene 9974... (14-citafa).

Hvala svima, zatvaram tread.

Nazad
Vrh Dno