Šta je novo?

telinit?

Machiavelli

Čuven
Učlanjen(a)
08.12.2003
Poena
619
Prilikom prve instalacije SuSE-a 9.0 komadna telinit je radila(htela je da se pokrene).Nisam nesto narocito proucavao cemu sluzi 🙂 ali sam koristio telinit 3 za "gasenje" grafickog okruzenja.Posle formatiranja diska i ponovne instalacije SuSE-a jednostavno mi OS prijavljuje da ne moze da nadje tu komandu, iako je ima na particiji(telinit i init).U cemu je fora?

Machiavelli je napisao(la):
Prilikom prve instalacije SuSE-a 9.0 komadna telinit je radila(htela je da se pokrene).Nisam nesto narocito proucavao cemu sluzi 🙂 ali sam koristio telinit 3 za "gasenje" grafickog okruzenja.Posle formatiranja diska i ponovne instalacije SuSE-a jednostavno mi OS prijavljuje da ne moze da nadje tu komandu, iako je ima na particiji(telinit i init).U cemu je fora?

Telinit sluzi za brzo menjanje runlevel-a (detalji 'man inittab' , /etc/inittab, /etc/rc.d/)
Telinit ti nije u path-u; pogledaj gde se nalazi, pa pogledaj i PATH varijablu sa 'env'. Verovatno si telinit pokusao da startujes kao obican user a ne kao svemoguci root - useri imaju 'ogranicenu' vidljivost ( PATH im je po defaultu skracen ) i opet po defaultu ne mogu da izvrsavaju sve naredbe.

Nazad
Vrh Dno