Šta je novo?

Telenor upozorenje!

Cao decaci... Ako koristite Telenor kladim se da vam je stigla poruka da ne odgovarate na poruke brojeva iz inostranstva tj sms-om ili pozivom. E sad ja ne znam koji mi je djavo bio da odgovrim na jednu,ni sam ne znam nikada to ne radim. Zanima me moze li mi telenor nakalemiti neki racun zbog toga? Inace imam telenor modem,na njega mi je stigla poruka i sa njega je odgovoreno,pretplata je fiksna za onaj najnizi paket od oko 700 kinti,a broj sa kojeg je stigla poruka bio je iz VIP mreze
Nisi bio dovoljno jasan: da li je broj iz inostranstva ili VIP mreze?

Mislim da sam napisao,prva je bila VIP mreza +38161 na tu sam odgovorio,posle su pocele sa +22569 zovi me hitno FBI :)

Telenor upozorava korisnike da ne
odgovaraju na poruke i pozive sa
nepoznatih brojeva

Upozoravaju se korisnici da, ukoliko dobiju sumnjive SMS poruke o novčanim dobicima iz inostranstva, pod uslovom da pozovu određeni broj telefona, daju neke lične podatke ili otvore atačment, to ne učine, jer je reč o međunarodnoj prevari.
Telenor, kao ni drugi operateri, nije u mogućnosti da blokira ove poruke i pozive, između ostalog i
zato što stižu sa uvek novih brojeva. Zato savetujemo korisnicima da na njih ne uzvraćaju pozivom, niti šalju tekstualne poruke.
Od jutros je nekoliko korisnika i zaposlenih Telenora dobilo poruke sumnjive sadržine u kojima se traže njihovi lični podaci kako bi se ostvarila određena novčana dobit. S obzirom na to da su brojevi sa kojih stižu ove poruke pomešani sa regularnim saobraćajem, nije ih
moguće unapred prepoznati niti blokirati. Primarni cilj Telenora je da zaštiti korisnike i obavesti ih o postojanju ovih vrsta prevara kako bi bili spremni da prepoznaju situaciju u kojoj su oni potencijalne žrtve prevare i pravovremeno reaguju.
Ova vrsta prevare poznatija je u svetu kao “fišing” i veoma je rasprostranjena. U lakšim slučajevima od korisnika se samo naplaćuje jednokratni iznos
cene međunarodnog poziva ili SMS-a, kao što je nedavno bio slučaj u vezi sa SMS-om sadržine
„Zovi me hitno“. U težim slučajevima, ovaj način prevare se koristi za krađu podataka kao što su lozinke, podaci o kreditnim karticama, i ostalih poverljivih informacija, ili za ubacivanje
zlonamernog koda u računar, koji omogućava dalje iskorišćavanje.

Ukoliko korisnik pošalje SMS ili uzvrati poziv na nepoznati broj, automatski će mu biti tarifirano uspostavljanje veze i vreme trajanja poziva po standardnom cenovniku za tu zonu
međunarodnog tarifnog plana ili cena međunarodnog SMS-a, i tako može napraviti veći račun od uobičajenog.

Primer poslednjeg SMS-a:
+4470-3593-5920
Hi, 950,000.00 punds has benn given to you in
2014 Coke Family Support Programme UK Serbia
SMS draw. To get, send zour name and phone to:
[email protected]
www.telenor.rs/sr/O-Telenoru/Teleno...a-poruke-i-pozive-sa-nepoznatih-brojeva/?pn=1

kada su se ljudi javili na neke pozive i više nisu mogli da isključe-prekinu poziv, pa su ljudi jadni dobijali astronomske račune
Kako je ovo tehnički moguće?
Da budem iskren, ne znam ni ja ali to je priča koju sam čuo. Ne treba operater da proverava pojedinačne brojeve već samo one za koje ljudi tvrde da je taj broj prevara i da taj deo računa ne naplaćuje. E sad, niko tebe nije terao da odgovaraš na broj iz inostranstva i to je OK ali isto tako mislim da bi bilo OK kada operater ne bi naplaćivao poruke i pozive koji su usmereni ka tim brojevima jer ti prevaranti nemaju benefit od toga već isključivo operater s toga i mislim da operateri stoje iza tih prevara. Da li je moralno, pa nije, a da li su našli rupu u zakonu da tako nešto urade, mislim da jesu i dokle god je po zakonu za moral te niko ne pita.

Poslednja izmena:
Kada covek pozove neki broj u inostranstvu, bilo koji broj, operater taj poziv mora da plati. Ne može da kaže neću.. Onda jedino da oprašta to u smislu "nema veze, čovek nije gledao i nije ga zanimalo šta ili koga zove, ili je možda mislio da se međunarodni piziv tarifira iz minuta u paketu, pa eto mi ćemo da to platimo" :)
Malo nerealno očekivanje; isto kao i priče ljudi i zatim pisanja žute štampe kako ne može da se prekine veza kad se pozove tako neki broj.
Pre će biti neka priča "čuo sam interesantan glas kad sam pozvao, ali niko mi nije rekao da to toliko košta"....

Edit
Te prevare postoje u celom svetu, mnogo su češće nego kod nas. Tu nema teorija zavere, iako ljudi kod nas mislie da uvek i za sve postoje, pa cak i za kisu kad pada. Treba biti samo normalno oprezan; ako npr. dobijes sms od nekog broja iz Kenije, a u Keniji nikog ne znas, naravno da neces zvati taj broj. Otprilike isto kao npr. da ti neko priđe na ulici i zamoli te da mu da pozajmis tvoj novcanik na samo 5 minuta....

Poslednja izmena:
Vrh Dno