Šta je novo?

[Telenor] SMS spam

yooyo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
730
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Da li ste, kao korisnik Telenorove mreze, u poslednje vreme dobijali reklamne SMS poruke kao npr u attachu dole.

Ja sam se vec dva puta zalio i svaki put su rekli da su resili problem tako sto su kontaktirali Travelland i da su oni kontaktirali marketniska agencije sa kojima saradjuju i da su izbrisali moj broj iz baze.

Posto ocigledno to nisu uradili, a u opstem ugovoru kod telenora ( http://www.telenor.rs/media/TelenorSrbija/OpstiUslovi2011.pdf ) u Clanu 35. tacka 2. stoji:

Clan 35 - Nedozvoljene radnje
...
Postupak korisnika smatraće se zloupotrebom ili nedozvoljenom radnjom ako je u suprotnosti sa pozitivnim zakonskim propisima, savešću ili dobrim poslovnim običajima, a naročito:
...
2. ako se distribuira nezatraženi SMS, imejl i druge poruke;

resio sam da podnesem zalbu RATEL-u protiv Telenora jer krsi odredbe ugovora i ne stiti svoje korisnike od korisnika koji ocigledno krse opsti ugovor koji vazi za sve korisnike Telenor usluga, a samim tim i za marketinske agencije.

Da li postoji jos neko na forumu koji dobija ovakve SMS spam poruke? Ako bi se udruzili mogli bi da se zalimo i RATEL-u i Telenoru.

Prilozi

• sc20120307-114345.png
    sc20120307-114345.png
    82 KB · Pregleda: 160
Poslednja izmena od urednika:
Ja sam dobijao za HarleyDavidson par meseci dok se nisam žalio i prestalo je. Pošto je par tih SMS-ova stiglo dok sma bio u roamingu, prilično sam bio zagrejan da isteram stvar do kraja ako odmah ne prestane ali nije se ponovilo.

Ја добијам од неког opidum. Не знам ни шта је то...

Molim vas da okacite screenshot sa telefona.

Poslednja izmena:
Evo moj, to je ujedno i poslednja poruka. Stizale su jednom nedeljno prosečno.

Prilozi

• photo.PNG
    photo.PNG
    167.8 KB · Pregleda: 262
isto to radi i MT:S... zeni stize skoro jedna nedeljno, od istog posiljaoca, ali za razlicite stvari...

Ево

Prilozi

• uploadfromtaptalk1331156632804.jpg
    uploadfromtaptalk1331156632804.jpg
    25.6 KB · Pregleda: 203
Ja sam dobio od jazasa za dan zaljubljenih i to je bilo to. Više se nije ponavljalo.

---
desire

Ja redovno dobijam od zavoda za transfuziju gde je u toku davanje krvi u mom okruzenju. Ali to ne smatram SPAM-om vec korisnom informacijom :)

Ovo je zemlja bez zakona. To se radi na svim mrezama, mada mislim da nema uvek veze sa samim operatorom. Ali dobro se secam izbora 2008 kada sam na dan izbora dobio "podsetnik" sms, da glasam za "evropsku srbiju", tada sam bio na mts mrezi. Garantujem da su broj izvukli od telekoma i to je drzavni problem, ne samo odakle im broj, vec i sto je u tom trenutku bila predizborna tisina.

To nije tako islo, vec je neko od tvojih poznanika podelio svoj imenik sa evropejcima. Tu informaciju sam licno saznao od jednog "volontera" - samo koji mesec kasnije...

Ja dobijam poruke od Club People's iako nikad kročio u njega nisam...

А погледајте ово.
Исту поруку добила и моја мама...

Prilozi

• d941c058-d356-4e5b.jpg
    d941c058-d356-4e5b.jpg
    53.5 KB · Pregleda: 179
isto sam dobio i ja juce...

To je stranka "Nijedna od Ponuđenih Opcija" i čuveni Nikola Tulimirović :lol:.:smash:

..

Prilozi

• 6df50018-1556-6d5a.jpg
    6df50018-1556-6d5a.jpg
    44.3 KB · Pregleda: 158
Ovo mogu biti 2-3 stvari:
- Provajderi prodaju naše brojeve;
- Vi ostavljate svoje brojeve negde (facebook i slično);
- Ljudi koji imaju vaše brojeve u imeniku koriste određene aplikacije koje preuzimaju brojeve iz imenika zarad marketinga.
:D

---
desire

Eto ti sad....
Odvezeš auto na servis, valjda je normalno da ostaviš broj telefona. Valjda se NE podrazumeva da mogu te spamuju!?
Uostalom, nije suština kako su spameri došli do brojeva, već to što operater ne reaguje na spam prijave, zar ne?

Da bi neko (content potprovajder) poslao veeliki broj SMS poruka, mora da ima ugovor sa provajderom za tu uslugu. U tom ugovoru bi trebalo da stoji da mu provajder dodeljuje neke brojeve iz svog domena (npr. 4-cifrene) i omoguci mu WEB API pomocu koga moze da se poveze na provajderov server i posalje SMS poruke, bez upotrebe telefona. Slanje odredjnog broja SMS poruka kosta neki novac i provajder rado to prihvata.. naravno niko nije gadljiv na pare.
Problem je sto ovakav nacin rada neminovno vodi ka spamovanju, a to niko ne voli. Po mom misljenju, u ugovoru izmedju content potprovajdera i provajdera treba da stoji klauzula da uz svaku poslatu SMS poruku mora da stoji tip poruke. Npr.. reklama, pretplacena poruka (izvestaji iz banke, parking servis), itd. Sa druge strane provajder treba da na jednostavan nacin omoguci korisnicima da se registruju za neke od tipova poruka ili da potpuno uklone prijem nekog tipa poruka. Ovo je mac sa dve ostrice, jer bi onda svi redom pogasili reklamni kanal, ali ako bi provajder omogucio da se deo troskova slanja reklamnih SMS poruka predje na racun korisnika mislim da bi neki rado prihvatili reklamne SMS poruke ako bi za svaku dobijali po neku paricu. Provajder nista ne gubi, sve troskove placa onaj koji salje ogroman broj SMS poruka, a to bi se opet odrazilo na povecanje cene reklamiranja na ovaj nacin.

Mala analogija sa gmailom.. gmail omogucava da oznacimo neki mail kao spam i google ce automatski ubuduce da ga filtrira. Zelim da provajder uradi istu stvar.

za skoro 10 godina koriscenja uglavnom nisam dobijao spama ili bar ono sto nije direktno od telenora ali jutros me ovo bas zateklo!

from: FACEBOOK
Click to see Zeljko's photos on Facebook
http://fb.me/neki_kod
Reply "stop" to stop getting Facebook texts

Facebook ne podnosim niti sam ga ikada koristio!
Jer ima neko ko je upucen neku ideju kako je ova poruka mogla da me pronadje!

hvala

Nazad
Vrh Dno