Šta je novo?

Telenor osniva banku u Srbiji?

MagicMaster

Čuven
Učlanjen(a)
12.05.2007
Poena
510
Telenor osniva banku u Srbiji?

31. januar 2013. · by Dejan Kovačević · in Aktuelno, Telenor Evolution

Beograd — Kompanija Telenor, jedan od tri operatera mobilne telefonije u Srbiji, razmišlja da osnuje sopstvenu banku, piše Nin.

Kako navodi list, jedno vreme u opticaju je bila i ideja da Telenor kupi neku od već postojećih banaka.

Dobro obavešteni izvori navode da je potencijalna meta za preuzimanje bila KBC banka u Srbiji, ali od te akvizicije najverovatnije neće biti ništa.

Kako NIN nezvanično saznaje, Telenor se u NBS raspitivao za uslove pod kojima bi mogao da dobije licencu za osnivanje sopstvene banke.
Jedan od mogućih razloga je procena da se Telenoru više isplati da sam osnuje banku, za šta je dovoljno 10 miliona evra osnivačkog kapitala.

Iz Telenora je rečeno da „u ovom trenutku“ ne mogu da odgovore na pitanja da li će osnovati sopstvenu banku ili kupiti neku od postojećih, zbog čega planiraju da se bave bankarstvom, koliko novca planiraju da investiraju bankarski sektor…

Do sada nijedna kompanija nije dobila saglasnost NBS za osnivanje sopstvene banke, a poslednju grinfild licencu pre pet godina dobila je Moskovska banka.

vest preuzeta sa:
http://www.evocentar.net/2013/01/31/telenor-osniva-banku-u-srbiji/

Možda će nuditi plaćanje svojih računa sa nekim manjim proviziama?

Možda će kupovinu telefona na 12 rata da kreditiraju oni sad, a ne da uzimaju druge banke kamate i održavanja?

Kupovina preko kredita je za vecinu stanovnistva u Srbiji jedini nacin za nabavku mnogih stvari pa i IT opreme i telefona , tako da je nacin na koji oni razmisljaju dobar. Jedino sto otvaranje/kupovina banke nije bas nesto sto moze da se uradi ako se ima kapital , mora tu puno toga da se ispuni....

Imaju oni dovoljnop para za to, samo da hoće

Juče mi sestra priča kako njena komšika uzela fon na 12 meseci, kao bez kamate, preko banke koja je već sa njima u ugovoru.
I kad videla da plaća održavanje računa, popizdela. :) :)
Neki ljudi stvarno još uvek misle da oni sve to rade zato što nas vole?!?

... polako stiže vreme kao u igri SYNDICATE ... megakompanije, korporacije :) :)

"they provide you water, food, power, and you are in debt whole life!"

Novac (kapital ) je samo jedan od uslova . Postoji mnogo faktora a NBS na kraju daje poslednju rec.
Upravo zato telenor i ne daje ishitrene izjave, jer ce vecina ljudi kao ti odma reci "Imaju pare otvorice ako hoce" .

Da sam na telenorovom mestu bavio bi se prvo fiksnom telefonskom mrezom za koju imaju licencu.

Poslednja izmena:
Recima ruske mafije - Zasto da pljackas banku kada mozes da kupis jednu?

Osnivanje ili kupovina banke samo radi davanja kredita korisnicima za telefone ili IT opremu je potpuno nebulozno. Ako otvaraju banku, imaju sigurno neki plan, a opcija kupovine telefona u telenoru bi bila samo jedna povoljnost kao korisnika njihovih racuna. Pre ce biti da ce pokusati da objedine usluge placanja preko mobilne telefonije sa ponudama kreditnih kartica plus ugovor za telefon...

"Imaju pare otvorice ako hoce"
- naravno .... šta se to danas ne može, ako imaš para?

Naravno da je nebulozno da imaš samo radi toga svoju banku, i investirati tolike milione, ali ako ponude bankarske usluge po malo boljim uslovima ... ?

Poslednja izmena:
uradice isto kao i dunav, ko je hteo da placa registraciju vozila na rate cekovima morao je da ode u aik banku i tamo su uzimali oko 400-500 din provizije, e sad se otvorila dunav banka i na cekove-rate nema provizije.

koliko telenor ima korisnika x provizija za svaki racun pa vidite koliko ode samo na to, a gde su krediti i ostalo ?

moguce da ce davati neke povoljnosti za korisnike mobilne mreze ali videcemo

Jedine sinergije koje bi postigli su u vidu procesiranja placanja. Verovatno bi i prvi ponudili NFC placanje i tako neke stvari, ali to bas i nije neki USP. Zanmljiv projekat u svakom slucaju.

Ne vidim neku posebnu prednost sto se tice provizija za placanje. Ja ionako ne placam nikakvu proviziju posto placam online. I iskreno verujem da je glavni cilj otvaranja banke, finansiranje poslovanja firme a ne zarada u radu sa fizikim licima. Jedna poslovna banka bi Telenoru omogucila pristup kreditima po povoljnijim uslovima nego sto sada imaju.
Pozdrav

Prva stvar koja mi je pala na pamet je da proguraju platimo servis.

Ne vidim neku posebnu prednost sto se tice provizija za placanje. Ja ionako ne placam nikakvu proviziju posto placam online. I iskreno verujem da je glavni cilj otvaranja banke, finansiranje poslovanja firme a ne zarada u radu sa fizikim licima. Jedna poslovna banka bi Telenoru omogucila pristup kreditima po povoljnijim uslovima nego sto sada imaju.
Pozdrav

Znaci, oni osnivaju banku da bi finansirali sami sebe? :d

Možda će nuditi plaćanje svojih računa sa nekim manjim proviziama?

Možda će kupovinu telefona na 12 rata da kreditiraju oni sad, a ne da uzimaju druge banke kamate i održavanja?

Pa imas odavno varijantu ako platis telenor racun u Raiffeisen-u da nema nikakve provizije ;-) samo sto sam ja mentol tek pre par meseci to saznao.
Em mi je bliza ta banka od poste tj.na 200m,em ne placam proviziju za 4 broja kod njih tj.140 kinti zasto bi bacao ;-)

Znaci, oni osnivaju banku da bi finansirali sami sebe? :d

Pazi, NIŠTA nije isključeno ...

KAo dva odvojena pravna subjekta, kroz knjige bi išlo mnogo lakše.

Umesto da troše svoje pare, oni uzmu kredit od samih sebe, tj. od svoje banke, pod povoljnim uslovima. Zašto? jer kad vraćaš kredit, te rate idu kao trošak, vraćaš pozajmljeno, i ne ulazi u profit na kraju godine na koji se plaća porez.

A ako to sve odradiš od svojih para, nikom ništa ... Kapiraš?

Pre par godina je Privredna Banka Beograd napravila poslovnu zgradu, pomisliš super, za sebe ... ali jok... Oni su je napravili, prodali nekoj firmi, i sada plaćaju kiriju toj firmi, za nešto što su sami napravili ...

Sve to što nama deluje nelogično, ima svoje zašto ...

Hm da. Ja sam nacuo da je covek koji je u jednoj velikoj banci kod nas bio zaduzen za online banking presao u telenor... kockice se slazu izgleda tako

To možda znači da bi mbanking i contactless payment mogli da se zadese i kod nas?

Pazi, NIŠTA nije isključeno ...

KAo dva odvojena pravna subjekta, kroz knjige bi išlo mnogo lakše.

Umesto da troše svoje pare, oni uzmu kredit od samih sebe, tj. od svoje banke, pod povoljnim uslovima. Zašto? jer kad vraćaš kredit, te rate idu kao trošak, vraćaš pozajmljeno, i ne ulazi u profit na kraju godine na koji se plaća porez.

A ako to sve odradiš od svojih para, nikom ništa ... Kapiraš?

Pre par godina je Privredna Banka Beograd napravila poslovnu zgradu, pomisliš super, za sebe ... ali jok... Oni su je napravili, prodali nekoj firmi, i sada plaćaju kiriju toj firmi, za nešto što su sami napravili ...

Sve to što nama deluje nelogično, ima svoje zašto ...

Ja jos nisam cuo za ovakav manevar. Ne znam da li zaboravljas da ce onda banka knjiziti te rate kao prihod i placati porez na profit generisan iz tako necega. :) Dakle, to apsolutno nema smisla. Firma koja hoce da se finansira iz sopstvenih sredstava ce to raditi iz profita, nece to ulagati u banku sa primarnim razlogom finansiranja samog sebe. To apsolutno nema smisla. :)

Sto se tice Privredne Banke, to je klasican leaseback u cilju otkljucavanja kapitala. Nokia i UBS su to skoro uradili i to je uobicajena praksa u bankarstvu radi ojacavanja core kapitala.

Mobile banking sa druge strane ima smisla, mada su za tako nesto mogli da naprave dogovor sa nekom bankom. Izgleda da su margine privlacljive. :)

Čini mi se da su banke oslobođene plaćanja koječega .... u odnosu na ostale pravne subjekte ... ali dobro, možda i nije ....

Našli ste o kome da pričate, Privredna banka Beograd je u rangu Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine, lopovluk na sve strane, a država samo upumpava novac.

OK, to stoji, i ko zna sta je razlog zasto su oni to odradili, ali to jeste standarda praksa prilikom nedostatka kapitala. Da li je taj nedostatak nastai agresivnim pozajmljivanjem ili kriminalom, to je vec nesto drugo. :)

Nazad
Vrh Dno