Eno po gradu osvanuli MTS-ovi bilbordi sa ogromnim 3G. Znači li to da su pustili?
veoma moguce, nesto imam utisak da hoce da puste ove iz Telekoma da se izlete prvi, da vide kako ce korisnici da reaguju pa onda kontra sa nizim cenama i vecom pokrivenoscu (daj Boze da je tako). Pozzja ocekujem da ce telenor 3G pustiti u 2Q 2007
Da li bi trebalo da sa 3G tehnologijom i glasovna komunikacija bude mnogo kvalitetnija (AMR)? Da li ima neke razlike po pitanju prijema, kvaliteta prijema itd...
Ovo bi i mene interesovalo, ukoliko 3G ne donese kvalitetniji zvuk dzaba sva ta brzina, dosadilo mi je vise da na gsm-u ne razlikujem f od s nprpo mom misljenju prenos glasa u gsm sistemu je katastrofalan i da se za sve ove godine nista nije desilo po tom pitanju
![]()
Prvo: Pazi na manire svog izrazavanja, jer dosao si na forum gde ima i kulturnih ljudi.
Drugo: Ovde se koristi 3G HSDPA koji je brzine od 1.8Mbit/s...
Trece: Evo ti i malo stiva da cistas da naucis i nesto novo http://www.mtn.co.za/?pid=272898&mid=272907
I za kraj: Jer ti koristis takve vrste konekcije pa da mozes da komentarises stabilnos?!
Ja zaista do sada nisam primetio neke poteskoce....ponekad se malo uspori ali to je veoma retko, a nikada do sada nisam dosao do situacije da ne mogu da se konektujem....
Hvala na stivu, koristim 3,6Mbs HSDPA vec tri meseca, sest meseci uopste HSDPA 1,6Mbs a pre toga obicni 3G, tako da ne moras da me poducavas. UMTS ima vece pingove od GPRS, manju pokrivenost usled veceg slabljenja signala a sve ostale pro (kojih naravno ima vise od ovih negativnih, inace tehnologija ne bi imala smisla) and contra informacije su dostupne zainteresovanima na internetu, treba samo malo pretraziti. I da, pritom radim u Deutsche Telekomu, hvala lepo do vidjenja.
Ja sam te ispravio, jer si izneo netacan podatak....
...manju pokrivenost usled veceg slabljenja signala
HSDPA u downlink-u ima znatno manje latencije od UMTS-a, a sa Enhanced Uplink-om koji uskoro dolazi (u P5 SW) bice i veci bandwidth i manje latencije i u uplink-u.
Inace UMTS/HSDPA u proseku ima BOLJU pokrivenost i veci kapacitet po celiji za voice call-ove i za istu brzinu paketa (tkzv. snaga po bit-u) u poredjenju sa GSM/GPRS-om. Tacka. Ali posto za vecu brzinu treba i veca snaga, a snaga RBS-ova je limitirana na 20 ili 40W po celiji a nju treba raspodeliti na sve aktivne korisnike u celiji, onda u "zagusenim" i lose projektovanim celijama dolazi do efekta "disanja celija" i prividno slabije pokrivenosti.
P.S. Inace ja sam HSDPA 3,6Mbit/s testirao pre 9-10 meseci u lab-u. Trenutno testiram par novih P5 feature-a koje ce operaterima biti na raspolaganju u prvoj polovini 2007-me; extended range (voice call do 200km od centra celije - zamisli kada radi, cik probaj to na GSM-u) i enhanced uplink (do 1.2mbit/s u uplink-u). A ti pretpostavi gde radim...![]()
Opet ti ponavljam, da ako je mreza pravilno dimenzionisana, kapacitet i pokrivenost 3G celije je veci i bolji od GSM-a u svakom pogledu. U GSM celiji ti mozes da imas max 8 simultanih voice razgovora, dok u 3G celiji, zavisno od udaljenosti mobilnih, tj. slabljenja, mozes i preko 40, a tipicno je oko 20-30. UMTS/HSDPA paketski prenos je tkzv. "best effort" servis i tipicno NE utice na kapacitet broj voice i video korisnika u celiji (za razliku od GSM/GPRS-a!!!), ali ce u voice/video (tkzv R99 traffic)zagusenim celijama paketski throughput biti naravno losiji jer nije prioritetan. Ako operater zeli i dobar paketski throughput u takvim celijama, moze ili da ih usitni, ili da doda jos jedan carrier iskljucivo za HSDPA.Prica je krenula od toga kada ce UMTS/3G u Srbiji a na HSDPA...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari