Šta je novo?

Telenor i 3G. Kada ce?

sto se tice pojavljivanja 3G ikonice ona se pali i kad se ostane bez mreze tako da ne mora da znaci da i ima 3G signala. Tek kad ima 3G ikonica sa signalom (crticama) onda radi 3G normalno, provereno 100%

Eno po gradu osvanuli MTS-ovi bilbordi sa ogromnim 3G. Znači li to da su pustili?

Osvanuli su ti bilbordi i u Novom Sadu. Tekst je nesto u fazonu "3G, Sta je to?". Btw, ja sam imao 3G ikonicu na Iriskom vencu na Fruskoj gori, ali avaj, cini mi se da u tom trenutku nisam imao signal (Telenor) tako da je sasvim moguce i da to nije bio signal 3G mreze.

Izgleda da su stvarno pustili, meni stalno stoji 3G i imam pun signal. Telekom je u pitanju. E sad, interesuje me kako da povezem racunar sa telefonom, koja su podesavanja i parametri za racunar da bih preko 3G mreze mogao na net? Da li neko zna bilo sta o tome?

@El Toro

Cekaj, jel telekom dao pristup za sve svoje IMSI-e?
...ili samo pise 3G kad trazis mrezu?

Da li bi trebalo da sa 3G tehnologijom i glasovna komunikacija bude mnogo kvalitetnija (AMR)? Da li ima neke razlike po pitanju prijema, kvaliteta prijema itd...

Rasteretili su radio mrežu ... ako su u međuvremenu poradili nešto na prenosu, onda je to jako dobar potez, jer će napokon malo 900/1800 moći da diše ... ako nisu poradili na prenosu, eee ... onda je to jako loš (sistemski) potez, ali u sukobu marketing i network dela firme, po pravilu marketing pobeđuje (što uopšte nije dobro).

Ima li najava kada će i servisi biti dostupni (pretpostavljam samo postpaid korisnicima za početak) i koje će okvirne cene/uslovi korišćenja biti?

27.12. u 12h prvi testiraju Cola i Voja, posle mi pilitji... :D pretplata 100 dindzi, video poziv ista cena kao obican, prenos podataka se tarifira po kb, cena kao kod gprs-a... na brzinu umoran sam...

lepo ce biti ako su video pozivi iste cene kao i obicni, mada vec se zna da vecina korisnika ne voli da se "gleda" dok razgovaraju, lepo i za podatke ako je ista cena kao za gprs. A Telenor bre?

Da li bi trebalo da sa 3G tehnologijom i glasovna komunikacija bude mnogo kvalitetnija (AMR)? Da li ima neke razlike po pitanju prijema, kvaliteta prijema itd...

Ovo bi i mene interesovalo, ukoliko 3G ne donese kvalitetniji zvuk dzaba sva ta brzina, dosadilo mi je vise da na gsm-u ne razlikujem f od s npr :mad: po mom misljenju prenos glasa u gsm sistemu je katastrofalan i da se za sve ove godine nista nije desilo po tom pitanju :(

Ovo bi i mene interesovalo, ukoliko 3G ne donese kvalitetniji zvuk dzaba sva ta brzina, dosadilo mi je vise da na gsm-u ne razlikujem f od s npr :mad: po mom misljenju prenos glasa u gsm sistemu je katastrofalan i da se za sve ove godine nista nije desilo po tom pitanju :(

mislis da je to do prenosa a ne do zvucnika i mikrofona na aparatu?:D

Pa kada ti je zvuk u slusalici osetno digitalizovan i isprekidan, ne moze biti do zvucnika. To je na 064 cesta pojava, dok na 063 ne znam kad mi se desilo.

Dame i gospodo, 3G zvanicno krece od sutra i postpaid korisnici ce imati prvo priliku da isprobaju ovaj servis, vise informacija o tarifiranju, setovanju itd na 789.

pozdrav

a da nisi malo omasio tred... ili znas nesto sto mi ne znamo.

Kad vec pricate o 3G mrezama... da li neko ima info o procentu telefona koji podrzavaju 3G mrezu? Koliko je takvih na MTS, a koliko na Telenoru?

Mozda gresim, ali imam utisak da je Telenor sa svojom ponudom postpaid paketa sa dobrim telefonima prakticno podigao broj potencijalnih GPRS, EDGE i 3G korisnika (bar 3-4 modela sa 3G, a ostali su GPRS/EDGE), dok MTS pokusava 3G sa ogromnom kolicinom prepaid korisnika koji trose po ~200 din mesecno i nemaju nameru da koriste skupe 3G usluge (i koriste matore telefone).

4 telefona iz "Džinovskog izbora" su 3G (K610, K800, 6233 i N73), ne znam zašto nema SAMSUNGovih 3G aparata. Svi ostali (osim 1600) su GPRS/MMS enabled. Nezavisno od toga, mislim da je na obe mreže i dalje najzastupljenija NOKIA 3310, tako daaa, svi ti napredni servisi ... mnogo će to spoooro da ide u Srbiji ...

valjda ce jednog dana i u nase preduzece da cveta cvece... stvarno sramota koliko kasnimo za svetom. Da kod nas jos uvek najzastupljeniji budu Nokia 3310 i Siemens C35 i C45 u digitalnoj eri i tolikoj ekspanziji tehnologije, pa mislim da ovo nema nigde vise, trebalo bi da nas bude sramota da se ljudi zapitaju sta uopste rade ovi koji vode drzavu kad toliko kasnimo za ostalima. Malo off ali ***... Pozz

Lepo je imati SE M600i ili slican telefon, samo sta ce to ljudima? Da budemo realni, velikoj vecini i ne treba nista bolje od 3310 ili C45 posto sve sto im treba od mobilnog je bas mobilno telefoniranje i ponekad SMS, a to SVAKI mobilni radi.

Ko hoce, on ce naravno izdvojiti jos para za kul mobilni telefon sa kamericom, sa MP3 plejerom itd, ali zasto bi neko izdvajao 200e za sve to (ako te dodatne funkcije skoro nikad nece koristiti) umesto 50-tak evra sa npr Simens-Benq A31 ili neki slicni model? Uzmi u obzir da 150e razlike nije ni malo zanemarivo u odnosu na prosecnu platu!!!

I gde je sad tu 3G? Koliki procenat stanovnistva ce imati i zaista ih koristiti (na dnevnoj bazi, a ne samo da jednom proba) 3G usluge, narocito ako one budu papreno skupe? Zbog slabijeg standarda u Srbiji one bi morale biti jeftinije nego na zapadu da bi se omasovile... videcemo...

a sto mislite da je to za obicne stanovnike?!? to je prvenstveno za biznis korisnike, npr. za komercijaliste na terenu sa laptopom i 3G mrezom - milina... ako donosi profit....

a da ti neko omoguci da kod kuce za 100din mesecno imas 2Mbps preko mobilnog - to nema u ovoj zemlji

Prvo: Pazi na manire svog izrazavanja, jer dosao si na forum gde ima i kulturnih ljudi.

Drugo: Ovde se koristi 3G HSDPA koji je brzine od 1.8Mbit/s...

Trece: Evo ti i malo stiva da cistas da naucis i nesto novo http://www.mtn.co.za/?pid=272898&mid=272907

I za kraj: Jer ti koristis takve vrste konekcije pa da mozes da komentarises stabilnos?!

Ja zaista do sada nisam primetio neke poteskoce....ponekad se malo uspori ali to je veoma retko, a nikada do sada nisam dosao do situacije da ne mogu da se konektujem....

Ja sam te ispravio, jer si izneo netacan podatak, prema tome... da se ne prepucavamo ko ima bolje manire...

Hvala na stivu, koristim 3,6Mbs HSDPA vec tri meseca, sest meseci uopste HSDPA 1,6Mbs a pre toga obicni 3G, tako da ne moras da me poducavas. UMTS ima vece pingove od GPRS, manju pokrivenost usled veceg slabljenja signala a sve ostale pro (kojih naravno ima vise od ovih negativnih, inace tehnologija ne bi imala smisla) and contra informacije su dostupne zainteresovanima na internetu, treba samo malo pretraziti. I da, pritom radim u Deutsche Telekomu, hvala lepo do vidjenja.

Hvala na stivu, koristim 3,6Mbs HSDPA vec tri meseca, sest meseci uopste HSDPA 1,6Mbs a pre toga obicni 3G, tako da ne moras da me poducavas. UMTS ima vece pingove od GPRS, manju pokrivenost usled veceg slabljenja signala a sve ostale pro (kojih naravno ima vise od ovih negativnih, inace tehnologija ne bi imala smisla) and contra informacije su dostupne zainteresovanima na internetu, treba samo malo pretraziti. I da, pritom radim u Deutsche Telekomu, hvala lepo do vidjenja.

HSDPA u downlink-u ima znatno manje latencije od UMTS-a, a sa Enhanced Uplink-om koji uskoro dolazi (u P5 SW) bice i veci bandwidth i manje latencije i u uplink-u.

Inace UMTS/HSDPA u proseku ima BOLJU pokrivenost i veci kapacitet po celiji za voice call-ove i za istu brzinu paketa (tkzv. snaga po bit-u) u poredjenju sa GSM/GPRS-om. Tacka. Ali posto za vecu brzinu treba i veca snaga, a snaga RBS-ova je limitirana na 20 ili 40W po celiji a nju treba raspodeliti na sve aktivne korisnike u celiji, onda u "zagusenim" i lose projektovanim celijama dolazi do efekta "disanja celija" i prividno slabije pokrivenosti.

P.S. Inace ja sam HSDPA 3,6Mbit/s testirao pre 9-10 meseci u lab-u. Trenutno testiram par novih P5 feature-a koje ce operaterima biti na raspolaganju u prvoj polovini 2007-me; extended range (voice call do 200km od centra celije - zamisli kada radi, cik probaj to na GSM-u) i enhanced uplink (do 1.2mbit/s u uplink-u). A ti pretpostavi gde radim... ;)

Poslednja izmena:
HSDPA u downlink-u ima znatno manje latencije od UMTS-a, a sa Enhanced Uplink-om koji uskoro dolazi (u P5 SW) bice i veci bandwidth i manje latencije i u uplink-u.

Tacno tako. Ja sam govorio o UMTS. HSDPA je unapredjena UMTS tehnologija.

Inace UMTS/HSDPA u proseku ima BOLJU pokrivenost i veci kapacitet po celiji za voice call-ove i za istu brzinu paketa (tkzv. snaga po bit-u) u poredjenju sa GSM/GPRS-om. Tacka. Ali posto za vecu brzinu treba i veca snaga, a snaga RBS-ova je limitirana na 20 ili 40W po celiji a nju treba raspodeliti na sve aktivne korisnike u celiji, onda u "zagusenim" i lose projektovanim celijama dolazi do efekta "disanja celija" i prividno slabije pokrivenosti.

Da se nebi prepucavao sa Twixom koji me sad pita koji podatak je bio pogresan, pa sad treba da iz pocetka pocinjem diskusiju, napusticu je ovde, jer nema smisla da se ubedjujemo ko je veci glavonja i da li celija ima vecu ili manju pokrivenost UMTS-om, jer me ociglendo niko ne slusa ;). Ono sto sam rekao je da UMTS nije tako epohalno ostvarenje u odnosu na HSDPA i ima puno mana, koje su sa HSDPA resene. Prica je krenula od toga kada ce UMTS/3G u Srbiji a na HSDPA...

P.S. Inace ja sam HSDPA 3,6Mbit/s testirao pre 9-10 meseci u lab-u. Trenutno testiram par novih P5 feature-a koje ce operaterima biti na raspolaganju u prvoj polovini 2007-me; extended range (voice call do 200km od centra celije - zamisli kada radi, cik probaj to na GSM-u) i enhanced uplink (do 1.2mbit/s u uplink-u). A ti pretpostavi gde radim... ;)

Za enhanced uplink, ako si to testirao, onda znas da se ne radi o HSDPA vec o HSUPA. I on krece komercijalno do proleca (u Nemackoj). Onih 200km na HSDPA-u stvarno ne bih komentarisao, bez obzira ko gde radi.

Malo samo jace skrenuli sa teme btw.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
Prica je krenula od toga kada ce UMTS/3G u Srbiji a na HSDPA...
Opet ti ponavljam, da ako je mreza pravilno dimenzionisana, kapacitet i pokrivenost 3G celije je veci i bolji od GSM-a u svakom pogledu. U GSM celiji ti mozes da imas max 8 simultanih voice razgovora, dok u 3G celiji, zavisno od udaljenosti mobilnih, tj. slabljenja, mozes i preko 40, a tipicno je oko 20-30. UMTS/HSDPA paketski prenos je tkzv. "best effort" servis i tipicno NE utice na kapacitet broj voice i video korisnika u celiji (za razliku od GSM/GPRS-a!!!), ali ce u voice/video (tkzv R99 traffic)zagusenim celijama paketski throughput biti naravno losiji jer nije prioritetan. Ako operater zeli i dobar paketski throughput u takvim celijama, moze ili da ih usitni, ili da doda jos jedan carrier iskljucivo za HSDPA.

Inace, ko god danas postavlja 3G, uvek postavlja i HSDPA posto ne zahteva prakticno nikakve nove izdatke (ako su RBS-ovi starijeg tipa od pre godinu-dve, samo azmenis TX plocu u RBS-u i "pojacas" Iub link). Vec skoro godinu dana RNC sw podrzava HSDPA "out of the box"...

Enhanced uplink radi, ali su mobilni jos malo bagoviti pa ce trebati jos koji mesec da se to procisti. A "extended range" feature, tj. do nekih 200km nije za HSDPA, vec iskljucivo za voice poziv, i to je feature koji ce, ukoliko operater to zeli, mora obaska da plati. Ima smisla u ruralnim i slabo naseljenim predelima. Opet ocigledna prednost za 3G naspram GSM.

Dakle, hocu da kazem da je sa SVAKOG tehnickog aspekta, aktuelni 3G (sa HSDPA-om) SUPERIORAN u odnosu na GSM/GPRS/EDGE. I po brzini, i po pokrivenosti/kapacitetu a i po ceni kostanja po operatera (u proseku potrebno manje baznih stanica u odnosu na GSM/GPRS za istu pokrivenost).

Problem kod Telekom-a je sto mu mreza jos nije optimizovana kako treba ni za throughput ni za pokrivenost, jer ljudi jos nemaju mnogo iskustvam a verovatno im skupo da plate par kontraktora da odrade posao... bice bolje, polako...

P.S. Ne radim u genex apartmanima, ali vise od toga ga ne smem da otkrijem...

Poslednja izmena:
Jedna sitnica koju je moj ortak primetio, pa onda rekao meni. Kada se vrsi odabir mreze rucno i pusti telefon da pretrazuje mreze, vec neki mesec, kada telefon izbaci dve mreze (Telenor (MOBTEL) i Telekom), ispred Telenorove mreze je stojala 3G ikonica jos pre nekih 6 - 7 meseci (i jos uvek stoji) dok je ispred Telekomove mreze tek od 27. pocela da se pojavljuje ta ikonica (kod mene, kod ortaka poslednja dva meseca, ali opet krace nego na Telenoru). To me navodi na misljenje da Telenor odavno ima 3G mrezu, signal, ali ona nije za komercijalnu upotrebu vec se ceka na nesto. A sad, na sta... to cemo saznati valjda uskoro :d. Ne verujem da ce Telenor mnogo kasniti za Telekomom kada je u pitanju 3G.

Poslednja izmena:
Koliko je meni poznato, Telenor trenutno (i u poslednjih godinu i kusur dana) ima (samo) nekoliko baznih stanica u Beogradu u probnom radu, pa ih telefon pronalazi ali naravno ne moze na njima da se uspesno "registruje"... Bice verovatno za koji mesec... a dolazi i novi operater koji po ugovoru za 3G licencu mora da pocne s radom najkasnije pocetkom juna... Bice zanimljivo...

Poslednja izmena:
Pa nemam pojma, ja sam ovde u Novom Sadu pretrazivao mreze i dobio 3G signal? Ali nisam mogao da se nakacim na njega, odaberem tu mrezu i on mi da standardni GSM signal. Probacu jos u Sremskoj Mitrovici da uhvatim 3G.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno