Šta je novo?

Telenor i 3G. Kada ce?

Kada prebaciš na 3G i GSM (SE W850 ili K800) sa GSM only, da li treba da se restartuje telefon?

ne treba... ali moj savet, dok se ne pojaca 3G signal drzati na GSM only... zbog baterije naravno...

I ja sam danas obavio svoj prvi telenor 3g video poziv sa 065 brojem.Prvih par sekundi je lepo radilo a onda je krenulo seckanje i kraj razgovora.Na N73 mi pronadje 3g mrezu ali na 6680 nista u dual modu.

Zar ne bi bila neka logika da se, bas kao na mt:s, pusti i na Telenoru neki "probni period", makar on bio od 3-4 dana, da se ljudi malo izlude sa besplatnim video pozivima, besplatnim TV-om itd.

Cena za video pozive je sumanuta ako se racuna po kb, ispada da treba da pricas brze nego u reklami Telenora da se ne bi srusio kad ti stigne racun...

Samo da dodam - u Svajcarskoj je mesecna pretplata za GPRS/EDGE/UMTS paket od 2Gb 2.450 dinara, a svakih narednih 10kb preko limita naplacuje se 0.25 dinara (kod Sunrise-a).

Ako se ne varam 2Gb preko mobilnog kod nas kosta oko 90.000 dinara... Toliko o tome gde smo mi, a gde je svet. Jos kad tome dodate kolike su njihove plate i koliko njima znaci 2.450 dinara, sve vam je jasno.

hm, a u srbiji sve to bilo dzabe vise od godinu dana, pa ljudi kacili po nekoliko telefona na racunar da izadju na net.
Malo me podilazi jeza od ovakvih poredjenja jer mobilni operateri nisu socijalne ustanov ei mogu da stave cenu koju hoce za svaku svoju uslugu, a mi odlucujemo dali cemo da je koristimo ili ne. Bilo bi lepo da nas upoznas kolika je bila cena po kb kad se 3G tek pojavio u Svajcarskoj?
Jamogu da ti kazem da cena 1 megabajta na Vodafonu ide i do 10 evra, dok je neka standardna cena 3-4 evra po megabajtu (ne racunajuci internet pakete) posto tih paketa nema jos ni kod mts-a ni kod telenora. To je ipak vise od 90.000 din za gigabajt.
Ulaganje u 3G nije mala stavka i potpuno je logicno da operateri nemogu u startu da ponude takvu uslugu, pogotovo dok se tehnologija jos uhodava, ali sa porastom broja korisnika i cene ce padati sto se ne brojen put pokazalo do sad, cak i kod mobtela i mts-a.
A mogao si da nam kazes i da li je to samostalan paket ili se dodaje uz neki od "glasovnih" paketa?

Sto bi neki rekli: "Iz dobro obavestenih izvora, saznajemo..."

Za ovaj deo oko podesavanja mreze na Dual ili UMTS only, ne znam kada ce proraditi automatsko prebacivanje. Studiopvc kaze da njemu radi, tako da je moguce da su to sredili. Meni sinoc nije radilo, a danas nisam ni pokusavao. Moguce je i da prebacivanje ne radi dobro i u zavisnosti od lokacije?

Sto se tice ponude 3G usluga, izgleda da je Telenoru prioritet sredjivanje stanja u GSM mrezi. Bar meni to izgleda logicno, s' obzirom na slabu prodju 3G-a generalno. Videcemo...

Pozdrav
radi meni prebacivanje ali kad se jednom izgubi 3G signal tj kad odem negde gde nema 3G signala onda nece da ga vrati, sad ga drzim stalno na UMTS, ali zeza stalno jos nisu ni priblizno sredili kako treba

Bilo bi lepo da nas upoznas kolika je bila cena po kb kad se 3G tek pojavio u Svajcarskoj?

Zaista ne znam, nisam obracao paznju. A i ko nam je kriv sto kaskamo za Evropom.

A mogao si da nam kazes i da li je to samostalan paket ili se dodaje uz neki od "glasovnih" paketa?

Naravno da nije samostalan paket, vec se primenjuje uz bilo koji od njihovih business paketa. To sam i gledao jer imam business paket na Telenoru, pa sam hteo da uporedim 1:1.

I pored svega sto si naveo ostaje cinjenica da je trenutna cena za prenos podataka kod nas previsoka. Evo konkretno, sta mi vredi sto mogu da koristim 3G kada video poziv placam po kilobajtu, kada ne mogu da ostavim mobilni da mi cekira postu na svakih 10 minuta i skida samo headere jer ce racun da me ubije, kada ne mogu da odgledam recimo neke vesti ako sam u kolima jer ce tih 5 ili 10 minuta takodje da me ubije sa racunom.

Mogu sebe da racunam u naprednog korisnika, ali meni se nikako ne isplati da ukljucujem prenos podataka na svom telefonu, osim u krajnje ekstremnim slucajevima strogo vezanim za posao. Samim tim, zbog previsoke cene ostajem samo na koriscenju glasa, ali cemu onda 3G?

Video poziv po kilobajtu? Odakle ti to?! Cena video poziva je potpuno ista kao cena voice poziva ...

Tacno. Video Call se naplacuje samo cena poziva. Informacija iz Call Centra.

dobio sam u uzem centru NS 3G signal, ali video call ne radi

Koliko sam cuo u NS-u 3G signal se emituje sa jednog jedinog repetitora koji se nalazi kod SNP-a a pritom ni video call ne radi. Sve u svemu jos nista od 3G na Telenoru,bar je takva situacija u NS-u.

Vidao call ne radi, ali zato internet pichi i do 30 kB/s sto sam uspeo da izvucem i potrosim sav kredit :(

Poslednja izmena:
Definitivno net ne koristim vishe preko 3G-a, ma ni GPRS. Ne isplati se i to svi znaju vec :)

ja sam potrosio vec brdo kredita!

Telenor je odavno pustio 3G, samo sto nece da ga reklamiraju i promovisu dok ne bude satro 100% operativan tj. funkcionalan sa 100% pokrivenoscu drzave. To je *****za njihovih ljudi.

Bio sam poslom u Telenoru pre neki dan i to je njihova (zvanicna) informacija. Ja sam mislio da su ovi iz Telekonja gola go*na, ali ovi su toliko iskompleksirani njima, toliko pljuvacki raspolozeni...da su zapravo ista bagra (moje subjektivno misljenje).

Voleo bih da kad dodje Mobilkom - da ih pojede kvalitetom i cenom, ali....sanse za to su....neverovatne.

(tj. kad krene Mobilkom)

Poslednja izmena:
Pa Telenor je pustio 3g, samo je pokrivenost slaba ali do leta najavljuju vecu pokrivenost.

Sinoc smo ja i ortak (on iz BG, ja iz NS) uspostavili video poziv u trajanju od 3 minute i 53 sekunde :D.

Nakon sto sam se informisao da je moguce koristiti 3G mrezu (samo u centru NS, BG i NI), telefon sam sa DUO rezima mreza prebacio na UMTS only nakon cega sam sa ortakom uspostavio video call. I moram priznati da je zanimljivo, ma koliko sada izgledalo besmisleno :).

E sad, kvalitet nije savrsen, slika i zvuk su pomalo kasnili, bilo je presecanja, ali je u sustini pristojno radilo. Za pocetak je svakako Ok.

Signal 3G mreze je bio jaci (full) kada sam izasao na terasu i tada je video call bolje i radio, kada sam usao unutra, onda je pao na 50% pa je zbog toga i dolazilo do kratkih prekida, mada kao sto rekoh, to nije toliko strasno.

Posle toga sam vratio na DUO mode mreza, ali nisam registrovao 3G. Obraticu paznju kada pridjem malo blize SNPu, mozda ce tako uspeti.

ok, telenor NECE izbacivati 3g mrezu... Suvise je slkupo raditi novu opremu i kompletno novu infrastrukturu za nesto sto ce brzo biti zamenjeno 4g i brzinom od 100Mbit... Cena za ove dve mreze (infrastruktura) je slicna... Sad, da li ce telenor to skoro uraditi... sumnjam... Ipak mi vise volimo da se slusamo nego gledamo :) preko telefona

A jel neko imao problema ovih dana sa mrežom, a da ima 3G telefon (kada 3G nije uključen na samom telefonu?)

Ne, sve radi OK, telefon na auto, i ne bira sam UMTS.

Prvo: Pazi na manire svog izrazavanja, jer dosao si na forum gde ima i kulturnih ljudi.

Drugo: Ovde se koristi 3G HSDPA koji je brzine od 1.8Mbit/s...

Trece: Evo ti i malo stiva da cistas da naucis i nesto novo http://www.mtn.co.za/?pid=272898&mid=272907

I za kraj: Jer ti koristis takve vrste konekcije pa da mozes da komentarises stabilnos?!

Ja zaista do sada nisam primetio neke poteskoce....ponekad se malo uspori ali to je veoma retko, a nikada do sada nisam dosao do situacije da ne mogu da se konektujem....

da se ne bi ljudi vise prepirali oko ove teme:
stabilnost nije nista losija od isdn-a :)
sto se tice brzine ona ce uvek varirati, i to zavisi iskljucivo od toga koliko je ljudi nakaceno na baznu, sta rade na svom telefonu i koliko ste udaljeni od nje.
najbolja varijanta je da budes blizu bazne i da nemas 100 ljudi koji skidaju filmove :)

ovo poslednje je mnogo bitno i za hsdpa jer cim ima vise korisnika, kanal koji je dodeljen za hsdpa se zatvara i mozes da koristis samo 3g konekciju koja je znacajno sporija

srecno

telenor ce verovatno prosiriti 3g samo ce to ici sporije, kada je telekom kupio licencu za 3g, u evropi se ona pokazala kao neisplativa, tako da se mobtel zadovoljio sa 2.75g iliti edge i nije radio nista dalje. sada telenor svojim investicijama mora sve to da nadoknadi, zato ide sporije.

sto se tice 4g, mislim da je nece ni biti, bar ne u skorije vreme. moze doci do poboljsanja hsdpa konekcije ali za 4g su potrebne neke druge frekvencije.
problem nastaje tako sto te frekvencije nisu utvrdjene u 3gpp-u, kao sto je uradjeno za gsm, cdma i wcdma, tako da moramo PRVO da cekamo da se svetske budze dogovore pa tek onda da se pocne sa nekim planovima za tako nesto

srecno

Poslednja izmena:
Telenor je odavno pustio 3G, samo sto nece da ga reklamiraju i promovisu dok ne bude satro 100% operativan tj. funkcionalan sa 100% pokrivenoscu drzave. To je *****za njihovih ljudi.

Bio sam poslom u Telenoru pre neki dan i to je njihova (zvanicna) informacija. Ja sam mislio da su ovi iz Telekonja gola go*na, ali ovi su toliko iskompleksirani njima, toliko pljuvacki raspolozeni...da su zapravo ista bagra (moje subjektivno misljenje).

Voleo bih da kad dodje Mobilkom - da ih pojede kvalitetom i cenom, ali....sanse za to su....neverovatne.

(tj. kad krene Mobilkom)

da li znas koliko ce baznih stanica da postavi mobilkom za svoju mrezu?
kada bi znao ne bi se toliko radovao.
ja vam necu nista reci ali nemojte mnogo da ocekujete jerbo cete se mnogo i razocarati

srecno

Sinoc smo ja i ortak (on iz BG, ja iz NS) uspostavili video poziv u trajanju od 3 minute i 53 sekunde :D.

Nakon sto sam se informisao da je moguce koristiti 3G mrezu (samo u centru NS, BG i NI), telefon sam sa DUO rezima mreza prebacio na UMTS only nakon cega sam sa ortakom uspostavio video call. I moram priznati da je zanimljivo, ma koliko sada izgledalo besmisleno :).

E sad, kvalitet nije savrsen, slika i zvuk su pomalo kasnili, bilo je presecanja, ali je u sustini pristojno radilo. Za pocetak je svakako Ok.

Signal 3G mreze je bio jaci (full) kada sam izasao na terasu i tada je video call bolje i radio, kada sam usao unutra, onda je pao na 50% pa je zbog toga i dolazilo do kratkih prekida, mada kao sto rekoh, to nije toliko strasno.

Posle toga sam vratio na DUO mode mreza, ali nisam registrovao 3G. Obraticu paznju kada pridjem malo blize SNPu, mozda ce tako uspeti.

prilazak baznoj stanici ce definitvno poboljsati stvari, medjutim ne onoliko koliko bi valjalo.

problem je u tome sto jos uvek nema dovoljan broj 3g stanica a ljudi koji imaju 3g telefone iste drze na automatskom biranju mreze, a ne koriste 3g usluge.

ono sto se desava je da telefon kada vidi 3g mrezu (ako je ona iole solidnog kvaliteta) prvo se kaci na nju, pa na sve ostale. i tada imas ljude koji isljucivo koriste voice na 3g mrezi, zauzimaju kapacitete tako da ti ne mozes da radis video ili down.

savet: ako ne koristis prednosti 3g, isljuci ga, tako ces omoguciti ljudima koji zele da ga koriste vise prostora, a sebi ces visestruko ustedeti bateriju telefona

srecno

Opet ti ponavljam, da ako je mreza pravilno dimenzionisana, kapacitet i pokrivenost 3G celije je veci i bolji od GSM-a u svakom pogledu. U GSM celiji ti mozes da imas max 8 simultanih voice razgovora, dok u 3G celiji, zavisno od udaljenosti mobilnih, tj. slabljenja, mozes i preko 40, a tipicno je oko 20-30. UMTS/HSDPA paketski prenos je tkzv. "best effort" servis i tipicno NE utice na kapacitet broj voice i video korisnika u celiji (za razliku od GSM/GPRS-a!!!), ali ce u voice/video (tkzv R99 traffic)zagusenim celijama paketski throughput biti naravno losiji jer nije prioritetan. Ako operater zeli i dobar paketski throughput u takvim celijama, moze ili da ih usitni, ili da doda jos jedan carrier iskljucivo za HSDPA.

Inace, ko god danas postavlja 3G, uvek postavlja i HSDPA posto ne zahteva prakticno nikakve nove izdatke (ako su RBS-ovi starijeg tipa od pre godinu-dve, samo azmenis TX plocu u RBS-u i "pojacas" Iub link). Vec skoro godinu dana RNC sw podrzava HSDPA "out of the box"...

Enhanced uplink radi, ali su mobilni jos malo bagoviti pa ce trebati jos koji mesec da se to procisti. A "extended range" feature, tj. do nekih 200km nije za HSDPA, vec iskljucivo za voice poziv, i to je feature koji ce, ukoliko operater to zeli, mora obaska da plati. Ima smisla u ruralnim i slabo naseljenim predelima. Opet ocigledna prednost za 3G naspram GSM.

Dakle, hocu da kazem da je sa SVAKOG tehnickog aspekta, aktuelni 3G (sa HSDPA-om) SUPERIORAN u odnosu na GSM/GPRS/EDGE. I po brzini, i po pokrivenosti/kapacitetu a i po ceni kostanja po operatera (u proseku potrebno manje baznih stanica u odnosu na GSM/GPRS za istu pokrivenost).

Problem kod Telekom-a je sto mu mreza jos nije optimizovana kako treba ni za throughput ni za pokrivenost, jer ljudi jos nemaju mnogo iskustvam a verovatno im skupo da plate par kontraktora da odrade posao... bice bolje, polako...

P.S. Ne radim u genex apartmanima, ali vise od toga ga ne smem da otkrijem...

mislim da si sve lepo objasnio, i mislim da je sve tacno, mada:

sto se tice pokrivenosti gsm 900 celije i 3g celije, nisam bas siguran da si 100 % u pravu.

mreza moze da bude pravilno dimenzionisana ali pokrivenost kod 3g stanice iskljucivo zavisi od snage. sto vise korisnika na 3g stanici (pa jos ako koriste data usluge) njena snaga je manja. ako je manja snaga, manja je i pokrivenost. sto znaci da u jednom trenutku (ako se nalazis blizu oboda celije, ti mozes da ostanes bez 3g mreze koja ti je pre samo par trenutaka bila sasvim solidnog kvaliteta, to sa gsm-om ne moze da ti se desi.

sto se tice P5, on se trenutno razvija u ericssonu, znaci razvija.
mi cemo se nacekati

Poslednja izmena:
A jel neko imao problema ovih dana sa mrežom, a da ima 3G telefon (kada 3G nije uključen na samom telefonu?)

Ja....:smash: Naime, vrlo često sam nedostupan iako se čini da je sve u redu...vrlo često dobijam telenor poruke o propuštenim pozivima, i pored toga što sam u zoni jakog signala...telefon je SE k800 uzet od telenora...reklamirao sam problem telenoru i....za sada ništa... :butt:

Nazad
Vrh Dno