Šta je novo?

Telenor i 3G. Kada ce?

Pa da, eto :). Sve to me navodi na pomisao da Telenor nije toliko daleko od komercijalizacije 3G mreze i usluga. Znaci, ubrzo posle nove godine, 100%. Ne bi valjda dozvolili sebi da kasne mnogo za Telekomom, zar ne? :trust:

Telenor je pustio 3G!!! ja dobio danas 3g ikonicu na mojoj motoroli!!!

Prilozi

• screen1.png
    screen1.png
    8.8 KB · Pregleda: 93
Kao sto vidis po prethodnim komentarima ima 3G odavno u Telenoru, samo je pitanje kad ce da proradi za "šire" narodne mase ( uskoro;) )

ne znam ja ko ce to da placa,sve je to lepo,ali bezobrazno skupo...

koju gsm karticu imas?staru ili novu?

hmmm...na manual search-u mreza nalazi mobtel 3g ali kad pokusam da selektujem kaze "no access" :trust:

Poslednja izmena:
Znam da je telenor vec pustio neke 3g test signale, ali nisam nikad uhvatio signal do danas pa sam mislio da su ga pustili i za narodne mase :) inace sam sa novog beograda, ali jos uvek nisam pristupio nekim 3g sadrzajima...imam staru karticu pre 4-5 godina.

slazem se sa user-om Shiki Mozak - sve je to MNOGO skupo za nas, a u svetu se vec planira 4G. hahahah

i jos nesto: ovaj 3g mnogo trosi bateriju (duze traje kad je na 2g)

Poslednja izmena:
Nezvanicno:

Danas u 9:30 je svim pretplatnicima Telenora dozvoljen pristup 3G sistemu.

Sav postpaid saobracaj napravljen preko 3G mreze se naplacuje po tarifnom paketu korisnika, pri cemu se video pozivi naplacuju na isti nacin kao Voice pozivi!

Saobracaj ostvaren preko APN mobtel3g se nece naplacivati dok se ostali APN-ovi naplacuju kao i na GSM mrezi!

Pozdrav

Eto sta reci...ja primetio danas nesto "cudno" se desava...a sta je sa pripejd korisnicima??

Eto sta reci...ja primetio danas nesto "cudno" se desava...a sta je sa pripejd korisnicima??
Nemam nikakve informacije za pre-paid. Ako neko ima pre-paid karticu i 3G telefon, neka proba pa javi.

Pozdrav

EDIT: Izgleda da gornja informacija o pristupu 3G mrezi nije tacna i da ce javni pristup Telenor 3G mrezi biti tek od 01.03.

Sorry

Edit 2: typo greska

Poslednja izmena:
a to za celu Srbiju ili samo za BG? Ja sam u NS i dalje nemam 3G ikonicu kod signala.

taman sam krenuo da pisem da gresis kad se ispravi... :)

oko 10 sati sam se igrao sa tjaletovim P990 i dobio 3g signal i pristup, koristio jedno pola sata i posle nisam imao pristup... cudno je to sto na w850 sa mojom karticom nisam imao pristup...

Evo jednog podatka koji se tice Telekoma i 3G-a koriscenjem HSDPA konekcije. Cena skidanja 1Gb podataka kosta neverovatnih 49.960 dinara. Bas me zanima kome ce ovo da se isplati.
Izvor informacije: Svet kompjutera 02/2007

Pa to znamo već godinama unazad?
Cena je ista, bez obzira na vrstu konekcije. I kod Telenora je 0.04din/KB + PDV

od juna startuju, to im je zakonski rok

Jel moze jedno pitanje...
Telenorov sam korisnik i imao sam SIM karticu (do malopre) staru bar 5-6 godina (koja nema dodatnu memoriju i nema one SMS aplikacije). Na nekom forumu sam naleteo na info da takve SIM kartice nemogu da se registruju u 3G mrezi. Poslao sam pitanje (emial) Telenoru i oni su odgovorili da treba da zamenim karticu i da ce nova SIM kartica moci da koristi 3G (kad ga puste za sve).

Elem.. odem ja danas u Telenor (u Kosovskoj) i trazim da mi zamene SIM. Oni me cudno gledaju i onda im pokazem mail koji sam dobio od Telenora. Odrade oni tu zamenu SIM kartice i daju mi novu ali kazu da nemogu da garantuju da ce ta (nova) SIM kartica raditi u 3G mrezi jer navodno treba da se zameni za SIM karticu koja ima pristup 3G mrezi. Cak su mi pokazali 3G SIM karticu (skroz bela... samo upisani neki brojevi i 3G) i rekli da je to experimentalna kartica na kojoj radi 3G (!?).

E tu su me zbunili.... pa sam odlucio da pitam ovde na forumu... Da li treba da menjam i ovu novu SIM karticu radi pristupa buducoj 3G mrezi?

Po mom misljenju bilo bi suludo da gomila korisnika ceka u redovima da bi im zamenili SIM karticu radi 3G. Takodje.. prodali su GOMILU postpaid paketa u dzinovskoj ponudi i nemogu da verujem da ce ti ljudi ponovo da cekaju u redu za 3G. Moguce je da je potrebna zamena matorih SIM kartica (kao sto je bila moja) cisto zbog registracije uredjaja na mrezi. Nove SIM kartice bi trebalo da su "3G ready"!

Nadam se da nece morati...
A za te "bele" je istina, na njima za sad radi 3g.

Neće morati ... u testnom periodu, pristup 3G servisima bio je omogućen samo određenoj IMSI seriji i zbog toga je morala da se radi promena kartice, tj. da tvom broju bude dodeljen novi IMSI koji je u tom opsegu.

Kada se testni period završi, pristup 3G mreži će biti omogućen svim IMSIjima, i nema potrebe za menjanjem kartice.

A što me smara kad moram da objašnjavam ...

Krenulo i komercijalno. Kako za post paid tako i za pre paid. Cene standardne po tarifnom paketu.

Neće morati ... u testnom periodu, pristup 3G servisima bio je omogućen samo određenoj IMSI seriji i zbog toga je morala da se radi promena kartice, tj. da tvom broju bude dodeljen novi IMSI koji je u tom opsegu.

Kada se testni period završi, pristup 3G mreži će biti omogućen svim IMSIjima, i nema potrebe za menjanjem kartice.

A što me smara kad moram da objašnjavam ...

u pravu je covek, nisam menjao prepaid karticu (cak jos uvek pise mobtel) i radi video call:banana:

Jedino im je glupo sto kada na Telenoru gledam TV program, to mi se naplacuje a kod mt:s je to besplatno...

3G na Telenoru jedva radi. Telefon moram da podesim da bude u UMTS only modu i kada udjem u zgradu vise nemam signala. Kada telefon prebacim u dual-mode onda imam signal ali nemam 3G. Sacekacu da to srede pre nego sto zaista pocnem da koristim 3G.

btw.. pokusao sam video-call na mts mrezu i neradi... Kada ce se i da li ce se dozvoliti video pozivi izmedju telenora i mts-a?

Cena za utrosene megabajte je sumanuta... dovoljno mi je sto placam racun 2-5000 mesecno.. nemam nameru da trosim jos para preskupi net. Ocekivao sam konkurentnost mts-u, da bar cena za potrosene megabajte bude niza bar 10-20%.. ovako... dzabe ste se trudili...

Izgleda da su 3G uveli samo zato sto je to pisalo u kupoprodajnom ugovoru bez namere da se ovaj servis dovoljno komercijalizuje. Nije svrha 3G-a samo video telefoniranje i gledanje TV programa...

Dual Mode tj. automatsko prebacivanje sa GSM-a na UMTS i obrnuto ne radi i nece raditi jos neko vreme. Ko hoce 3G mora da podesi telefon na UMTS only.
Za sada je pokrivenost 3G signalom veoma skromna.
Telenor je ovaj 3G pustio juce samo da bi zadovoljio uslove licence. Prava ponuda 3G (bolja pokrivenost i vise usluga) se moze ocekivati tek krajem leta.

Pozdrav

@rafiki:
E.. to hocu da cujem! Da li imas neki zvanican info ili nagadjas?

evo probao sam video call, radi ali se vuce jedva, slika kasni i ispresecana je, zvuk kasni, lepo je sto ima 3g bar. Net radi neznatno brze nego edge, a sto se tice podesavanja prebacio sam na UMTS i radilo je posle sam vratio na DUAL MODE i dalje je radilo bez problema ali dok nisam prebacio prvo na UMTS mode nije uopste prijavljivao da ima 3G, e sad video call je tesko uspostaviti verovatno jer svi redom sad pokusavaju, TV radi bez ikakvih problema. Inace ja sam kod Arene na NBGu i imam 3G signal u zgradi. Pozz

@rafiki:
E.. to hocu da cujem! Da li imas neki zvanican info ili nagadjas?
Sto bi neki rekli: "Iz dobro obavestenih izvora, saznajemo..."

Za ovaj deo oko podesavanja mreze na Dual ili UMTS only, ne znam kada ce proraditi automatsko prebacivanje. Studiopvc kaze da njemu radi, tako da je moguce da su to sredili. Meni sinoc nije radilo, a danas nisam ni pokusavao. Moguce je i da prebacivanje ne radi dobro i u zavisnosti od lokacije?

Sto se tice ponude 3G usluga, izgleda da je Telenoru prioritet sredjivanje stanja u GSM mrezi. Bar meni to izgleda logicno, s' obzirom na slabu prodju 3G-a generalno. Videcemo...

Pozdrav

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno