Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Odjednom evo pomaka i moze 50/8 i 100/10 "kako kome" ko je do 400m. od centrale

Sta su to uradili cuvenoj staroj bakarnoj zici da sada sakom i
kapom daju 50/2 a sada i ovo mnogo bolje sa uploadom.

Mozda vectoring?

^mozda nista? Nego ranije nisu mogli dovoljnom broju UB da ponude, ljudi se zalili sto i pola MB uploada ne ide do max., i njima dozlilo?
Da je do firmi, sigurno nije ;)
This, meni se učinilo da sam pročitao da on sa 20 trazi 50, što nije u istom paketu, i nikad nije moglo na gore dok je ugovorna obaveza, pogotovo jer je uzeo par meseci za dinar.
Moglo je sigurno, menjali su moji sa 20/2 sa tabletom na 50/2, ja sa 20/2 i 30/2 na 50/1 uz mesece po dinar (dok nisam imao OSI popust, sada nemam UO).
Nema ni smisla da ne mozes na veci paket, uzeo ti mesece za dinar ili ne, samo si manje meseci dobio po dinar na pocetku, sebe si zeznuo ;)
Verujem da sada ne moze, ali to je samo piglu uradjen, tj. konfigurisan, softver :(

Poslednja izmena:
Po vama znalo se da bakarna zica i ovakva infrastruktura ipak mogu da
ponude ovo 50/8 ko zeli. To sto pre nije moglo sada se moze i postiglo se
postavljanjem isturenih tacaka samo. i menjanjem kablova od ulice do kuce.
Ali sto su pre javno pricali da to nema teoretske sanse.
Znam primer u jednom seocetu da covek ima 50/2 u glavnoj ulici gde je centrala.
Ali cudilo bi me ovo 50/8 i 100/10
A znam da i u delu grada ne moze se niti 20/2 nego do 14 maximum.

Evo uzeh novu brzinu, medjutim planiram da pišem tehničkoj podršci da mi daju zte ruter sa gigabitnim portom. Dok sam imao net 50, brzina mi je bila 48.5 Mbps što je ok, ali sada umesto 100 imam 94 Mbps što je za 6 Mbps manje. Mislim da bi moglo sa gigabitnim portom da ide bar do 97 Mbps. http://www.speedtest.net/my-result/7265370852

Borba do poslednjeg bita. Sviđa mi se to. :D

Za svoj novac ocekujem cuda, i vise od toga

Apsolutno.

Malo šale, ništa više. :)

Meni povećali na ruteru na brzinu 8, ali speedtest i dalje pokazuje 2 maksimum. Probao sam da restartujem ruter, ali ništa. Da li je neko imao sličan problem?

• Like
Reagovanja: M J
^mozda nista? Nego ranije nisu mogli dovoljnom broju UB da ponude, ljudi se zalili sto i pola MB uploada ne ide do max., i njima dozlilo?
Da je do firmi, sigurno nije ;)

Moglo je sigurno, menjali su moji sa 20/2 sa tabletom na 50/2, ja sa 20/2 i 30/2 na 50/1 uz mesece po dinar (dok nisam imao OSI popust, sada nemam UO).
Nema ni smisla da ne mozes na veci paket, uzeo ti mesece za dinar ili ne, samo si manje meseci dobio po dinar na pocetku, sebe si zeznuo ;)
Verujem da sada ne moze, ali to je samo piglu uradjen, tj. konfigurisan, softver :(

Zavisi i koji ugovor imaš. Ja imam net retention i tu nema promene brzine, osim ako bih hteo da pređem na box, onda može, tako mi rekoše pre neki dan. :)

• Like
Tek sada kreće borba sa telekomom :D Ili nešto nisu podesili kako treba ili su mi uvalili krš zte. Zte 1142.png Zte 1203.png Zte 1204.png Isto mi se ovo dešavalo kada mi je riknuo HG 630, zamenili mi za zte i sve je bilo ok, dok mi nisu uvalili ovaj.

@ Packy
+1
Kontaktirao ih preko cheta,kazu javice...

Poslednja izmena:
  • Like
Evo uzeh novu brzinu, medjutim planiram da pišem tehničkoj podršci da mi daju zte ruter sa gigabitnim portom. Dok sam imao net 50, brzina mi je bila 48.5 Mbps što je ok, ali sada umesto 100 imam 94 Mbps što je za 6 Mbps manje. Mislim da bi moglo sa gigabitnim portom da ide bar do 97 Mbps. http://www.speedtest.net/my-result/7265370852
Mislim da nece, zavisi od tvoje centrale, tj. vise od radnika u tvojoj centrali.
100Mbit LAN daje full 100Mbit, ja koristim HG630 kao ruter medju dva laptop, skoro full 100Mbit izvlacim pri kopiranju (12.3-12.4MB/s, SSDovi, tako da nema ni neke oscilacije realno, LAN iskoriscen >99% kaze Task Manager).

Fora je kako su konfigurisali port kod tebe. Ja sam imao jednom 20/2 (modem i paket), ali je u centrali port bio konfigurisan na 30/2 :D I ja sam na Speedtestu izvlacio tacno 20/2.
Nemoj gubiti vreme i cimati ih za tako nesto, barem ne sada, dok izmenjaju svima brzine. Zbog tebe, stavice te na zub :d

• Like
A ček, ček ti si se žalio što nisi dobio ovo aktuelno povećanje uploada a nisi tražio da dobiješ veći paket od ovog što imaš?

Sent from mTalk

Ne bih ja to nazvao žalbom, već molbom.

Link Status Up
Modulation Type VDSL2
Actual Rate(Up/Down) 8191/54270 kbps
Attainable Rate(Up/Down) 19246/104256 kbps

:wave:

Mislim da nece, zavisi od tvoje centrale, tj. vise od radnika u tvojoj centrali.
100Mbit LAN daje full 100Mbit, ja koristim HG630 kao ruter medju dva laptop, skoro full 100Mbit izvlacim pri kopiranju (12.3-12.4MB/s, SSDovi, tako da nema ni neke oscilacije realno, LAN iskoriscen >99% kaze Task Manager).

Fora je kako su konfigurisali port kod tebe. Ja sam imao jednom 20/2 (modem i paket), ali je u centrali port bio konfigurisan na 30/2 :D I ja sam na Speedtestu izvlacio tacno 20/2.
Nemoj gubiti vreme i cimati ih za tako nesto, barem ne sada, dok izmenjaju svima brzine. Zbog tebe, stavice te na zub :d

Prvo ih sada cimam zbog toga što mi konekcija od kako sam juče povezao "novi" zte ne izdrži duže od 30 minuta, a nakon toga pukne. Dok sam imao stari zte i 50/5 radilo je sve kako treba. Istureni stepen mi je u zgradi tako da nije do toga. Videću šta će reći sada. A npr vipov zte mf 283+ na lanu ne prelazi 94 Mbps, a kada ga stavim na wifi 13ti kanal izvučem 107 Mbps bez problema. I telenorov ruter ima gigabitni lan, a može max do 150/50 . Imao sam 1x taj zte H267N sa gigabitnim portom na drugoj lokaciji za net 20, zato i želim opet gigabitni port za svaki slučaj.

Ne stigoh da vidim. Jeli samo pozivom Cal Centra na 0800100100 zatrazite molbu za
podizanje brzine sa 50/2 na 50/8 na postojecem VDSL ugovoru ?

Poslednja izmena:
Ne stigoh da vidim. Jeli samo pozivom Cal Centra na 0800100100 zatrazite molbu za
podizanje brzine sa 50/2 na 50/8 na postojecem VDSL ugovoru ?

Moze i preko chata sa sajta a i mailom koliko sam video u prethodnim postovima.

Dok sam imao 50/5 riknuo mi je HG 630 koji se isto ovako ponašao, onda su mi dali zte H168N i sve je bilo ok. Međutim vratio sam opremu jer sam prebacio net sa mame na mene, juče sam uzeo "novu" opremu i eto problema. Prijavio sam problem , čekam rešenje. Prošli put im je trebalo tačno 9 radnih dana da mi zamene HG :D

Dok sam imao 50/5 riknuo mi je HG 630 koji se isto ovako ponašao, onda su mi dali zte H168N i sve je bilo ok. Međutim vratio sam opremu jer sam prebacio net sa mame na mene, juče sam uzeo "novu" opremu i eto problema. Prijavio sam problem , čekam rešenje. Prošli put im je trebalo tačno 9 radnih dana da mi zamene HG :D

Mozda su ti uvalili problematican primerak. Novim korisnicima obicnu daju nove ZTE H168 V3.1 koji imaju verziju firmware-a V3.1.0T9_SRB. Kod mene kuci je OT6, a kod ortaka koji je pre 10ak dana postao VDSL korisnik je OT9.

Sto bi Cane rekao..."a jedan poziv menja sve...."

Pustili 8...

Prilozi

• 1.JPG
    1.JPG
    29.5 KB · Pregleda: 135
Danas poslao pitanje preko chat-a za povećanje upload-a, ljubazna Vera rekla da će zvati neko iz tehničke službe. Posle pola sata zove čovek da pita jel i dalje stara brzina, ja kažem jeste, on se čudi, kaže trebali su svi da budu prebačeni do 8h jutros. Kaže da će rešiti to
Posle par minuta brzina mi podignuta.

• Like
H168N V2.1 FTW :d Ne znam apsolutno nikog drugog ko ima v2.1 primerak... kao da su ih delili u periodu od dan i po i nikad više :d :d

Ja malopre "produžio" ugovor tj potpisao "net retention" za Net 50 paket. Baš da vidim hoće li to išta da pogura prioritet povećavanje upload-a...

Evo kako su meni "povecali" UL bez zvanja i bez cimanja :d
lololol.png

Prvo ih sada cimam zbog toga što mi konekcija od kako sam juče povezao "novi" zte ne izdrži duže od 30 minuta, a nakon toga pukne. Dok sam imao stari zte i 50/5 radilo je sve kako treba. Istureni stepen mi je u zgradi tako da nije do toga. Videću šta će reći sada. A npr vipov zte mf 283+ na lanu ne prelazi 94 Mbps, a kada ga stavim na wifi 13ti kanal izvučem 107 Mbps bez problema. I telenorov ruter ima gigabitni lan, a može max do 150/50 . Imao sam 1x taj zte H267N sa gigabitnim portom na drugoj lokaciji za net 20, zato i želim opet gigabitni port za svaki slučaj.
Isprobaj koliko ti vozi LAN izmedju dva racunara, pa ces znati do cega je.
Da LTE preko LANa ne daje full 100 je ipak drugacije naspram da ti LAN za VDSL ne daje full 100, sto je koliko-toliko slicno sa 2 racunara na tom LAN-u da ne daju 100/100.

Lepo je imati Gbit ruter ako moze, naravno, meni bi znacilo za slanje medju racunarima, ali ne diram ovog malisu (HG630) dok radi :) "Malisa"... a naspram bombone od HG532e je bucko :D

@Rock, jesi ti u Stepi?

Vrh Dno