Smoricete se citanjem kao sto sam se ja smorio vodeci dole opisani razgovor. Zato imate na kraju tl;dr
=======
Danas je dolazio dečko iz MTS da mi ponudi potpisivanje Ugovora za paket BOX3 (fiksna, internet i IPTV).
Ja trenutno imam ADSL 10/1 Mbps, ali stvarna brzina je oko 8/0,8 zbog kako su mi rekli udaljenosti od centrale koja iznosi preko 1300 m.
Momak je rekao sa prelaskom na novu digitalnu centralu moći ću da koristim VDSL internet i da stičem uslove prelaskom na tu digitalnu centralu da uzmem internet do brzine 50/2.
Predugovor koji sam potpisao se odnosi na brzinu interneta od 10 Mbps, ali je dečko rekao i da mogu da zatražim prelazak na brzinu od 20 Mbps za dodatnih 100 din, odnosno na 50 Mbps za dodatnih 200 din, tj. da se prelaskom na VDSL stiču tehničke mogućnosti za te brzine (20, odnsono 50 Mbps).
Međutim na kraju razgovora dao mi je da razgovaram sa koleginicom iz Call Centra kako bi potvrdila potpisane podatke na zahtevu korisnika odnosno na predugovoru koji sam potpisao sa njenim kolegom.
Kada sam je upitao da li ja mogu istog dana da povećam brzinu interneta na 50 Mbps kada tehnička ekipa bude povezala ceo sistem (BOX 3), rekla mi je da ne mogu dobiti 50 mbps već da treba da se ispitaju tehničke mogućnosti i da zavisi od nekakvih slotova. Ja rekoh, "jedino sto mene stvarno zanima u celom tom box paketu je upravo to da cu moci da dobijem internet od 50mbit-a. Bez toga uopste nisam zainteresovan." Kaze ona (opet u krug), "ja vam ne mogu obecati nikakvu vecu brzinu jer stvarno ne znam da li cete moci da imate te brzine. Kada potpisete ugovor moci cete da uputite zahtev za vecu brzinu pa kada se provere tehicke mogucnosti, ako ih budete imali mozete dobiti brzi internet". Ja onako vec iznerviran (jer sam se prica o 'tehničkim mogucnostima' naslusao) , rekoh "pa vas kolega mi je upravo rekao da prelaskom na novu digitalnu centralu moci cu da imam VDSL internet i samim tim sticem mogucnost da povecam brzinu interneta sa 10, koliko sad mogu imati na adsl-u, na 20 tj. 50mbit-a". Kaze ona "pa ne mozete imati, to se ne zna dok se ne ispitaju teh. mogucnosti, dajte mi molim vas kolegu na telefon".
I sad su oni tu pricali i cujem lika kako govori "za 50...da...tehnicke mogucnosti.... dobro ali 20 ce moci?... aha... ...dobro".
Zavrsi on razgovor, pa ce "pazite, (opet u krug), vi kada potpisete da prelazite na ovaj paket, dobijate vdsl internet, koji ide optickim kablom do vase centrale... Evo krenuli su od Altine, a od vase centrale ide telefonskom zicom. Znaci vi automatski sticete mogucnost za povecanje internet brzine na 50 ili ako nista bar na 20, to ja odgovorno mogu da tvrdim". Ja rekoh "ceka bre, ti pricas sada drugo a ona tvoja koleginica skroz trece. Rekao si da mogu imati net od 50mbit za dodatnih 200 din, sad ispada da to nije moguce. Tvoja koleginica kaze da ni 20mbps nije sigurno dok se ne ispitaju teh. mogucnosi, a ti tvrdis da cu imati 20 sigurno ako vec ne mogu 50".
Kaze on "pa to je nova centrala, imacete iptv 110 kanala.... evo cak... ajde da kazemo i da ne bude 20mbita opet ce vam usluga biti bolja". Ja rekoh "ti mene izgleda ne shvatas... mene nista od ovoga u box paketu ne zanima osim interneta. Moje zanima televizija, ja je ne gledam. Privukli ste me jedino time da cu imati brzi internet, a ako to necu imati onda uopste nisam zainteresovan."
Kaze "pa imacete brzi internet, garantujem... sigurno 20"
Ja rekoh cekaj... " ja sam krajem 2016 isao u vasu poslovnicu da obnovim adsl ugovor jer je prethodni isticao. Tamo sam odmah rekao da zelim internet od 20mbita. Vasa koleginica iz poslovnice je odmah na licu mesta ukucala moj fixni broj telefona i rekla 'vi ste udaljeni od vase centrale 1300+ metara (rekla je tacno u metar), i zato nemate tehnickih mogucnost za brzi internet, ali mozemo vam ponuditi istu brzinu za 1190 meseco umesto sadasnjih 1549' (sto sam i prihvatio po principu daj sta das) "
Rekoh "znaci vasa koleginica iz vase poslovnice jos u decembru je jasno rekla u metar koliko sam udaljen od centrale i da zbog tehnickih mogucnost ne mogu imati brzi paket od 20mbps"
Kaze on "jeste ali ovo je nova digitalna centrala i prelaskom na nju mocicete da koriste vdsl i sticete mogucnost da imate povecanje brzine na 20 ili 50mbps"
Ja opet "ali vasa koleginica mi je upravo rekla da ne moze nista da garantuje, a ja ne zelim da mi ovde obecate pa da posle kao 'nemate teh. mogucnosti' a potpisao sam ugovor na 24 meseca i da ostanem na 10mbita."
Kaze "jeste ali ovo je nova tehnologija, sigurno ce se steci uslovi da u jednom momentu imate 50 mozda cak i 100. Mozda cete u pocetku moci da imate 20, ali steci ce se uslovi u nekom momentu i za 50'
Ja tekoh 'necu ja da vise cekam da mi se sticu uslovi, ja sam se toga naslusao previse. Hocu da imam 50mbps kao sto si mi tako i rekao na pocetku.'
Kaze 'pa mi stvarno ne mozemo da znamo koja ce brzina biti, ja pricam ono sto su meni rekli. A tehnicke mogucnosti ce se saznati kada tehnicka ekipa to proveri."
Ja rekoh "ja znam da vi ocigledno znate u metar koliko sam udaljen od centrale jer sam zbog toga odbijen u vasoj poslovnici za povecanje brzine interneta. A takodje vdsl standard, a ne kaze se dzabe 'standard', sigurno definise koliki su gubitci u odnosu na povecanje udaljenosti od centrale. Znaci kako vi ne mozete znati da li imam mogucnost za vecu brzinu nego sad treba tehnicka ekipa da nesto proverava i na kraju mi kaze, nakon sto sam ja vec potpisao ugovor, 'izvinite ali nemate mogucnosti'. Ne zelim uopste takvu situaciju da ja posle ostanem da otplacujem ugovor od 24 meseca sa istom brzinom interneta. A ovamo vasa koleginica u poslovnici je odmah znala i moju udaljenost od centrale kao da nemam mogucnosti. Kako sada vi ne znate? "
Kaze on "ali u svakom slucaju cete imati bolju uslugu".
Rekoh, pa kakva bolja usluga ako je meni brzina ista. Mene televizija ne interesuje. Jedino mi je internet bitan, a ako ne budem mogao da imam brzi net ne trebaju mi druge usluge"
Sve ovo slusao komsija, koga sam, onako sav happy u pocetku, zvao da vidi moze li i on dobiti ponudu za brzi net, (posto kako rekose to zavisi od tel linije i ima veze sa nekom 'segmentacijom'.)
Kaze komsija "pa to ti je samo pred-ugovor, kada dodju da ti sve instaliraju kazi da hoces da imas brzi internet i ako ne moze nemoj da potpises ugovor".
Ovaj lik kao "da, tako je, ne morate potpisati ugovor ako ne zelite. Ali sve cete to sto zelite sa njima objasniti".
Ja rekoh "nemoj da dodje ekipa pa da mi kaze 'decko mi ne mozemo da ovo instaliramo dok vi ne potpisete ugovor' ili da mi kazu 'mi samo instaliramo, a vi mozete podneti zahtev da vam se posle ispitaju teh mogucnosti' ".
Kaze lik "pa ne, oni su tehnicka ekipa, oni to znaju da ispitaju".
Ja "pa mozda oni znaju, ali da ne bude posle kako oni moraju da prvo imaju potpisan ugovor, da bi se testirale mogucnosti, pa da na kraju ispadne kako nema nista od brzeg interneta"
On kao "pa ne, testirace i onda mozete odluciti da li zelite da potpisete ugovor"
(i tako se prica vrtela nekoliko puta u krug. Napisao sam kako je izgledao 'prvi deo' razgovora kako bi ste stekli osecaj frustracije koju sam osecao)
Elem ode on sa komsijom da i njegovima prezentuje 'the next big thing' iako je komsija u startu rekao da njega zanima samo net jer vec ima total tv.
Nakon otprilike 30-60 min, eto lika ponovo nazad. Zove on koleginicu i kaze (btw ovo vam je drugo deo price)... kaze 'evo samo da pozovem, sefica zeli da prica sa vama posto je bilo nesporazuma...'
Pruza on meni telefon da pricam sa koleginicom i kaze ona meni "cula sam se sa kolegom, izgleda da je bilo nekih nedoumica, pa bih da znam sta ste odlucili"
Ja rekoh "slusajte, mene od svega ovoga sto nudite jedino zanima mogucnost da dobijem vecu brzinu interneta, a vi kazete da mi to ne mozete garantovati i da se trebaju prvo ispitati teh mogucnosti. Znam da znate tacno koliko sam udaljen od centrale, i znam da vdsl standard sigurno definise koliki su gubitci u brzini u odnosu na udaljenost od centrale. Pa kako vi onda ne znate da li imam tehnicke mogucnosti, a vasa koleginica iz poslovnice mi je jos prosle godine odmah rekla i tacnu udaljenost od centrale i to da nemam teh. mogucnost. Kako ona zna a vi ne znate? A poslali ste decka da nudi paket i kaze da cu moci imati brzinu od 50mbita ako zelim (a naravno da zelim) a sada ispada da treba da se testiraju prvo tehnicke mogucnosti. "
Kaze ona "pa ja zaista ne mogu znati dok se ne proveri, a ne zelim da vam obecam da cete imati vecu brzinu pa da posle ispadne da sam vas slagala. Moraju se proveriti teh mogucnosti, pa mozda cete moci da imate 50mbps a mozda i necete. Mozda necete moci imati ni 20mbps pa cete ostati na 10mbps. U svakom slucaju morate potpisati da bi teh. ekipa mogla da vam instalira uredjaje. "
Ja rekoh "pa u tome je upravo i problem, jer ja ne zelim da potpisujem ugovor pa da posle ispadne da nemam teh mogucnost a da trebam 2 godine da otplacujem taj ugovor. Jedino sto me zainteresovalo je upravo veca brzina interneta, a vi to ne mozete da garantujete a ja ovamo da potpisujem ugovor pa da se to tek kasnije proverava mogu li povecati brzinu. Meni to ne odgovara. "
Kaze "pa dobro kako vi odlucite samo moramo znati veceras"
Slusa sve ovaj njen kolega pa meni pade napamet... Rekoh gledajuci u pravcu kolege "znate sta, evo jedan predlog... vas kolega je bio upravo kod mog komsije i mislim da je i on potpisao predugovor"
(ovaj njen kolega klimnu glavom i rece 'jeste')
Ja rekoh "evo, mozemo ovo da stavimo na pauzu, pa cu ja sacekati da vasa ekipa dodje za 7-10 dana, kako kazete, kod komsije i instalira mu uredjaj. Kada mu instaliraju i kada budemo testirali brzinu interneta, ako je brzina povecana i meni odgovara, ja cu vas tada odmah nazvati i potpisacemo ugovor. Jel moze tako? "
(ovaj njen kolega slusa pa klimnu glavom i rece 'moze naravno')
U isto vreme ona na telefonu rece: "pa ne moze, morate sada odluciti, jer ekipa ne moze doci da instalira ako niste potpisali"
Ja rekoh gledajuci u kolegu "ne moze? Kako ne moze."
Kaze ona "pa mi smo danas tu i zavrsili smo sa vasim mestom, iskreno ni sama ne znam gde cu sutra ici i gde ce me poslati na teren"
Kaze kolega "ma moci cete samo mi necemo dolaziti vec cete sami morati da idete i sve zavrsavate"
Ja rekoh njegovoj koleginici na telefonu (gledajuci u kolegu) "pa dobro, sigurno cu moci sam da odem do vase poslovnice i zatrazim uvodjenje vdsl-a"
Kaze ona "pa necete moci"
Ja "kako necu moci?"
Ona "pa eto necete moci"
Ja rekoh "ne razumem zasto necu moci?"
Kaze ona "pa tako, ima veze sa slotovima, sa segmentacijom"
(malo je reci da mi je prekipelo)
Kaze ona "ne znam, odlucite kako zelite, samo moramo to znati veceras".
Rekoh 'dobro' i tu zavrsih razgovor.
Onda sam jos par puta prosao kroz "u svakom slucaju cete imati bolju uslugu, mogu da vam garantujem sigurno cete imati bar 20mbps ali cak i da nemate usluga ce vam biti sigurno bolja". Na sta sa ja rekao da me ne zanima nista drugo osim interneta a ako ostanem na 10mbps meni usluga nece biti bolja (na stranu sto ni tih 10mbps nije 10 nego 8mbps). Pritom ste rekli da iptv zahteva 2.5mbps, tako da meni moze biti samo gore a ne bolje."
(to sam mu rekao jos negde na sredini prvog dela price, na sta je rekao nesto u fazonu 'pa dobro mozda necete imati ukljucen televizor kad koristite internet')!!! WTF?
I tako, kaze on na kraju "znate sta, meni je stvarno svejedno, ako zelite mozemo ponistiti ovo sto je potpisano, nije nikakav problem"
Rekoh, pa dobro onda ponistite. Stvarno mi ne odgovara da ne mogu unapred da znam hocu li imati brzi internet ili ne, nego moram prvo da se odlucim i da potpisem ugovor pa tek nakon toga da se testira da li imam teh. mogucnosti"
On rece: "Dobro onda cu ja ovo uciniti nistavnim. Smatrajte kao da niste nista potpisali"
(pred-ugovor tj. kako pise na njemu 'zahtev korisnika' nije pocepao btw, mada licno mislim da ga ne moze zloupotrebiti jer nije u pitanju ugovor a i tel. linija se ne vodi na mene, no sta znam)
Tu se pozdravismo i on krenu.
Ja rekoh, "znaci ja ne mogu da sacekam da komsija dobije vdsl pa da odlucim tada."
Kaze "pa mi necemo ovde vise dolaziti jer smo zavrsili sa ovim mestom"
Ja ga gledam pa rekoh "ma docicete sigurno vi ovde jos koji put"
Kaze 'necemo sigurno, ja necu. mooozdaaa, sta znam, za 6-7 meseci, godinu dana, ne znam, ali ne verujem stvarno"
Ja rekoh "ok, pozdrav"
===========
tl;dr:
Cemu ovolika frka od strane MTSa? Kakva segmentacija? Kakvi 'slotovi'? Jel to nesto poput 'portova' kao kada se poceo uvoditi adsl pa kao ogranicena mesta? Cemu ovolika zurba, pa kao 'ili sad ili ne moze kasnije'?
Da li je jos nekog opsedaju ovi iz MTSa i nude IPTV, fixni, internet, mobilnu telefoniju, tvrdeci da cete prelaskom na VDSL imati brzi Internet (kako kazu 'stvaraju se mogucnosti') a da pritom ne garantuju mogucnost koriscenja brzina poput 50mbps vec prvo 'pristani na ugovor pa cemo onda videti imate li teh mogucnosti'?
Da li ima neko da je poput mene udaljen 1300 metara od centrale, a da je presao na VDSL i uzeo ('imao fckin' teh. mogucnost') net brzine od 50mbps (ili od 20mbps), a da pritom ima i njihov IPTV?
I da li ima gubitaka (problema) u toku igranja (gubljenje paketa, lagovi) ukoliko se istovremeno gleda IPTV na npr. dva tv-a?