Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Cudno, za net i fixni budu mi vec 2-5 dostupni racuni, mojima nikada kasnije od 3.

Rekao bih da se menja sistem za nove DSL/Optika pakete, tj. bice stvarno uskoro :)

Kako se to menja sistem ? Kako si to primetio ?

Pratim takve stvari, obicno kada budu neke promene nesto uspori ili ne radi tih dana :) Posto nista nisu najavili, pretpostavljam da je do novih tarifa (uzjedno je neko pomenuo da ce verovatno od 10-15 oktobra poceti optika zvanicno da se nudi).

Ovo je pretpostavka naravno.

Pozdrav ljudi, treba mi mala pomoc .. Da li je izvodljivo da se ZXHN H168N V3.1 konfigurise kao ruter i da radi samo za IPTV? Imam Fric kao modem, i koliko sam sada testirao - mreza ni jednom nije pukla, i delimicno bolja je brzina... Da ne pricam koliko vise opcija nudi nego ZTE.. Samo problem mi je da podesim IPTV zbog ostalih u kuci na njemu pa sam mislio da samo za to iskoristim ZTE

Samo da prijavim da od juna mi nisu rešili svakodnevno pucanje interneta. Dva puta promenjen ruter i spliter puca i dalje. Merena linija na ulici i kod rutera sve ok. Problem i dalje prisutan. Onda su došli sa idejom da je problem u kućnoj instalaciji, reko ok, izvucite parče žice iz vaše kutije na ulici u sobu da eliminišemo kućnu instalaciju, odradili su i to net i dalje puca. Čekam šta će sledeće da bude.

Nemam, imam led sijalice, klasične E27. Imao sam ih i pre juna kada je nastao problem.
Mislim da je ovo ok za 20/2
Line Attenuation(Up/Down) 7.2/20.8 dB

Poslednja izmena:
ok je to sasvim za 20/2... generalno postoje dva moguca uzroka problema ili je kabl iz centrale do tebe "popustio" ili je problem u vdsl ploci koje im se trenutno raspadaju i samo je pitanje lutrije kada ce se pojaviti problemi, sto vazi za bukvalno sve centrale... nazalost za obe varijante resenje je prigovor RATEL-u...

@Joker
Imao isti problem, 7 meseci mi kidali zivce dok me verovatno nisu prebacili na drugi uredjaj u centrali i zasad je internet "rock solid".
99% je problem u VDSL ploci kao sto kaze akki. E sad ako dosad nisu hteli/mogli da to skontaju tj. bole ih prepone da ti rese problem, probaj sa prigovorom RATELu i navedi moguci problem i da ti licno ne mozes nista vise da ucinis i nek oni probaju da nateraju radnike TS da rade svoj posao za koji su vise nego dobro placeni. I kao sto rekoh, dalje od korisnickog centra koji nista ne resava vec samo zavede problem i ekipa koja izlazi na teren a koji nemaju veze sa problematikom interneta vec ako radi fiksni telefon kazu sve ok, nema sanse dobiti nekog ko odlucuje i ima potrebno znanje.

Hvala na savetima. Pristao sam da mi izvuku žicu direktno iz njihove kutije na ulici da bih im dokazao da je kod njih problem, drugi način ne postoji. Tražio sam da me prebace na drugu paricu od centrale, kažu to radi druga služba, pa neka uradi. Šta mene briga koja služba to radi, ja bi da mi funkcioniše ono što plaćam i što mi je potrebno. Čekam da me nazovu sad da raskače tu njihovu žicu i spoje ponovo preko kućne instalacije i da vidim šta predlažu za sledeći korak, Znam da će moj sledeći korak biti RATEL.

@LostInTime
Koji deo grada si? Ja sam okolina Gajeve, a koliko znam centrala je na kraju Gajeve.

Kertvaros,
Imao sam cak i dva fiksna broja pa sam im rekao ajd pustite mi net na drugom broju pa da vidimo dal bi tako radilo, ali sam imao osecaj kao da pricam sa drvetom i naravno nisu pustili za probu... Posle toga odjavio drugi broj, nije mi bio toliko potreban a imam i pametnijih nacina da potrosim tih 700 din.

Ma da, 4 meseca ne mogu da reše problem, mislim da sam bio dosta strpljiv.

• Like
Reagovanja: M J
Evo mog statusa :

2017-10-12 21_29_46-Mozilla Firefox.png

Trenutno koristim Flat Eunet ADSL2+
Da li uopste moze ovde VDSL ako mi je u prizemlju IPAN odakle trenutno ide bakar? Koliko vidim moze max 26/14.

Poslednja izmena:
To ti je na adsl-u max, na vdsl-u bi mogao 100/2 bez problema...

Za ADSL sam znao ali nisam znao kad su ovi parametri za VDSL. E sad ceka se tamo mart/april kad mi istice UO kod EUnet-a za 20/1 jer kod njih ne moze veci UL. Jer koliko vidim optika kod mene nece jos (bez obzira na IPAN) a cene su blagi uzas. A koliko vidim u drugoj temi najavljuju bolje UL kod VDSL-a.

Poslednja izmena:
Pitanje je da li je VDSL centrala uopste. Ali daljina nece biti problem :)
Nije 26/14, vec 26/1.3

Greska u kucanju. :) Nisam slikao orman ali jesam ono sto je prikaceno e sad da li je VDSL to ne znam. Zao mi je sto nisam pitao majstore kada su radili u prostoriji gde su brojila za struju i to sanduce za telefon.
IMG_0990.jpg

Moguce da sam pogresio ipak se ne razumem u ovu problematiku.

Poslednja izmena:
Pitanje u vezi rutera ZXHN H168N V3.1,naime koristim samo wireless preko njega i desava se da ide u sleep mode...internet lampica bude crvena i u tom slucaju kada hocu da koristim net moram da gasim ruter i da palim da bi se probudio...Znam da ima u opcijama da se ugasi to,ali sam zaboravio tacno gde,tako da pomagajte.:)
Pozdrav!

Uloguješ se, pa internet, pa wan, hsi, detail, pa

tu

saLK6hV.png

Greska u kucanju. :) Nisam slikao orman ali jesam ono sto je prikaceno e sad da li je VDSL to ne znam. Zao mi je sto nisam pitao majstore kada su radili u prostoriji gde su brojila za struju i to sanduce za telefon.
Pogledajte prilog 238314

Moguce da sam pogresio ipak se ne razumem u ovu problematiku.

Prosle godine su ti radili IPAN tako da sigurno podrzava VDSL. A posto "sedis" na isturenom stepenu, koji god max paket stave moci ces da ga uzmes bez problema :D

@Nigor
Bas kako je Marko J naveo, samo mala napomena da moras da se ulogujes kao admin.

Za prvi mesec ugovora 20/2 paket stiglo mi 1368din+fiksni+43din za stari paket, ugovor teče od 2.9, jel to ok?
Kad idu meseci po 1 din, naredni?

Za one koji imaju VDSL. Koliko je vremena proslo od momenta kada ste podneli zahtev u Telekomu za proveru mogucnosti VDSL brzina preko prebacivanja MIK-a do potpisivanja ugovora? Pitam da znam ako resim kad da krenem jer mi UO kod EUnet-a istice 1. Maja 2018. Da li je dovoljno mesec dana ili treba duze?

Pitanje je da li će ti dati MIK pre isteka UO.

Moracu da se raspitam. Koristim ADSL kod EUnet-a od 2007. a svake godine produzavama na godinu dana UO. Znaci da cu bar mesec dana placati punu cenu njihovog interneta jer sad placam popust na racun.

Ako prelaziš na telekom mislim da oni to odrade za dan-dva. Prvo se raspitaj u poslovnici a zatim uzmi MIK

Videcu onda tamo u Martu/Aprilu jer mi se sad ne isplati zato sto bih morao da placam razliku u ceni. U EUnet-u ne mogu da mi daju vise od 20/1. Jedino sto mogu da pohvalim jeste njihova teh. podrska. Uvek su mi pomagali kad sam imao problem. Ne znam kakva je Telekomova. Ja mogu da uzmem optiku od kablovskog operatera (AVcom) ali mi oni ne ulivaju neku sigurnost po pisanju pojedinih njihovih korisnika.

Vrh Dno