Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

mikiPSY, ne vidim kako ovo moze biti spamovanje. Port Forwarding je veoma korisna stvar i sve vezano za te teme treba pisati javno jer mnogima moze biti od pomoci. Licno sam resio nekoliko problema samo citajuci forum, bez potrebe da postavljam pitanja.

Reče vođa da će DO 2020 biti završena ta modernizacija i da će biti minimalna brzina neta 30Mbps a max i do 1Gbps u urbanim sredinama. Tako da imaju fore da to završe još 4 godine.

Do 2020. godine Telekom Srbija će, zahvaljujući saradnji sa Huawei kompanijom ponuditi kvalitetniji i brži internet i fiksnu telefoniju sa 4K prenosom video veze, koja će doći do svih korisnika u razvijenim i ruralnim delovima zemlje. Plan je da do pomenute godine u Srbiji većina korisnika interneta kod kuće ima brzinu od najmanje 50 Mbps, a polovina korisnika da ima konekciju od čak 100 Mbps ili bržu.

Huawei i Telekom Srbija pokreću razvoj All-IP Transformacije, koja obuhvata razvoj fiksne telefonije, interneta i servisa, u koje će biti uloženo do 150 miliona evra.

Projekat modernizacije fiksne telefonske mreže će, između ostalog omogućiti da veliki broj korisnika, pre svega u urbanim sredinama, bude realizovan na optici (FTTH), gde se korisničke brzine mogu kretati i do 1Gb/s. Optički pristup daje garanciju i za kvalitetniji razvoj svih budućih servisa.

Izvor: http://mondo.rs/a945109/Mob-IT/Vest...sformacija-fiksne-telefonije-i-interneta.html

Kakvih bre 50mbps i 1gbps, pa nece da uloze u ipv6, vec nas sve guraju u nat. Neko ce lepo da se ovajdi od tih 150mil, a od tog posla nema nista.
Bas ce da ulazu u optiku i isturene stepene npr. u mojoj ulici, gde su sve privatne kuce, evo ih trce. O selima da ne pricamo.
Prica za mase, da se vidi da smo napredni.

Poslednja izmena:
U Srbiji samo gledaju urbane sredine, u Sloveniji su postavili optiku do najmanjih mesta......ovu informaciju sam dobio od radnika Telekoma koji je bio na seminaru telekomunikacionih kompanija u Sloveniji.

Sanjam i vidim nove pakete: 1000/2, 500/2, 250/2, 100/2, 30/2. Samo da se ne prevare da upload povecaju.

A do juče svima pištali modemi :D a danas se sanja...

Hvala ti mnogo, ali nisam naso sta samm trazio :smoke:
Ponadah se da cu naci master password za CLI :d ili bar na koji nacin da skinem ceo fiemware, bez da ga fizicki otvaram i povezujem na interni COM port. Banda!

Cak su i sa COM porta skinuti pinovi a lemilice niotkuda!!!:mad:

Prilozi

• COM.jpg
    COM.jpg
    964.1 KB · Pregleda: 206
Telekom Srbija VDSL

Nemas lemilicu, a otvaras ?
Sta sve ljudi rade, i cime se zabavljaju ? [emoji23]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Jel moze moj ortak da uzme 20/2 sa ovakvim parametrima linije?

adsl.JPG

Trenutno koristi 10/1 koji radi savrseno, bez ikakvih prekida.

Da li ima smisla traziti 20/2 sa ovim parametrima? Plus covek nema ni uticnicu, vezao je direktno zice za paricu u zidu, a kabl mu je prilicno izgazen. :D

Posle 10 dana prepiranja,jesmo otvorili portove nismo otvorili portove, samo dva lana su za net a 2 za iptv,cg-nat i slicno.Sreca pa mi istekao ugovor sa telekomom pre dva meseca.Odem danas uzmem lepo mik kod,i potpisem ugovor sa Orionom,nista ne gubim,daleko sam od centrale pa sam daleko,losa parica pa moze da izvuce samo 16mbs,tako da dali sam kod telekoma ili orion isti djavo,samo sto sam kod oriona dobio ruter tp link td-w8901n nije neki,ali sam dobio i pppoe user i pass,i to da mogu da menjam kad hocu pppoe pass,sva 4 lan porta otvorena za net,portove koje hocu mogu da otvaram,i nema cg-nata.Paket do 20/1mbs,a zbog lose parice moze samo 16mbs,barem je tako bilo kod telekoma i placao sam oko 1899rsd ili 1799rsd, ovde u orionu placam 1499rsd.Cekam nekih 5 dana od danasnjeg dana da odrade promenu pa sam jos uvek na zte od telekoma.

LAN 2 i 3 si mogao sam da "otključaš", na CG-NAT nisi bio ni kod Telekoma . A CG-NAT te 99% kad tad čeka i kod Orionu (koji verovatno poseduje još manji broj IPv4 adresa) čim im poraste broj korisnika pošto sad nude i tu optiku na određenih mestima... Osim ako će oni kao privatna firma da ulože novac u opremu koja podržava IPv6 (što se kao "ne isplati" Telekomu i SBB-u) umesto da samo zveknu CG-NAT.

Tako da jedino što si postigao u celoj priči je da si ubacio posrednika i sad za svaki eventualno problem u budućnosti Orion te šalje na Telekom podršku, oni krive Orion i tako u krug.

Poslednja izmena:
A to sto nemogu spolja da udjem u moju mrzu,a ovi papani iz telekoma ne otvaraju portove,pa covece 10 dana ih cimam za dvr da se sredi,imam vrednu robu u magacinima i treba mi nadzor sa spoljne mreze,oni kao kazu otvorili smo,a oni i dalje svuda pise da je close,i ne mogu da pridjem mrezi spolja.

Orion mi dao odma pppoe,ovi nedaju ko da je to neka vrednost,ko da cu im hakovati ceo sistem ako imam pppoe,nego navlace na 600rsd za staticku adresu.Da sam ja imao brzinu 25/mbs ili 30mbs vdsl sto nudi telekom,ostao bi ja pa makar presao i na staticku,nego za pisljivih 16mbs oni meni nedaju pppoe i moram da ih zovem da otvore port....

Poslednja izmena:
Ala brljave ovi u Telekomu.
Uzeo vdsl 50/2 5 meseci za 1 din i mts tv na probu kad stize racun preko 1900din.
Oni racunali dodatne pakete kao da je regularna ponuda.
Uvazili reklamaciju i smanjice racun za 528din.

Mnogo vole da se prave ludi u telekomu, a ako kasniš malo sa plaćanjem odmah da vidis kako su azurni...

Ala brljave ovi u Telekomu.
Uzeo vdsl 50/2 5 meseci za 1 din i mts tv na probu kad stize racun preko 1900din.
Oni racunali dodatne pakete kao da je regularna ponuda.
Uvazili reklamaciju i smanjice racun za 528din.
Mmmm, VDSL ti stize prvi mesec bez popusta, znaci proprcionalno (od 2. do 6. meseca je za dinar, kako bi stvarno bilo 5 kalendarskih meseci za dinar, a ne SjBB zavitlancija da ti 3 dana na kraju meseca racunaju kao mesec)
TV na probu - dobijaju se i dalje prvi mesec svi paketi za dinar?

Mnogo vole da se prave ludi u telekomu, a ako kasniš malo sa plaćanjem odmah da vidis kako su azurni...
Bas naprotiv. Telekom krajem ovog meseca tek gasi ako nisi platio racun za SEPTEMBAR. Znaci 2 meseca unazad. Telenor, VIP i SBB te gase krajem novembra ili pocetkom decembra ako nisi racun za OKTOBAR platio.

Ono sto jesam primetio je da ako se zalite na nesto sto je ocigledno propust, nema cimanja, odmah se koriguje. Problem je ako ste nesto vi zabrljali, ili je nesto dovoljno komplikovan da radnik ne moze da shvati :)

E to je meni najveći problem.
Često radnici ne mogu da shvate šta hoćeš od njih pa moram da zovem dok mi se ne ubode neki pismen operater.
Inace VDSL kome radi, on radi bez greške!!

Mmmm, VDSL ti stize prvi mesec bez popusta, znaci proprcionalno (od 2. do 6. meseca je za dinar, kako bi stvarno bilo 5 kalendarskih meseci za dinar, a ne SjBB zavitlancija da ti 3 dana na kraju meseca racunaju kao mesec)
TV na probu - dobijaju se i dalje prvi mesec svi paketi za dinar?
To mi je jasno i tacno su naveli 22 dana koje su mi obracunali za vdsl.
Medjutim, racunali su mi dodatne pakete koji bi trebalo da idu gratis u cenu mts tva.
To je tih 528din za koliko ce mi smanjiti racun koji ce naknadno ispraviti i poslati.
Proba je na 2 meseca i ne znam da li idu svi paketi oba meseca jer sam vratio opremu.
Ping mi bio oko 50ms i plus ponuda nije neka a kanali uglavnom srednja zalost i mutnjikavi.

mutnjikavi. :D kako ? Da nije nešto do tv-a
Jeste da ima 68 pinka, ali...

Za ponudu kanala i kvalitet slike, i smaranje oko sporosti, moram se sloziti :(

Svaku noc u ovo neko vreme proverim log u ovom mom HG630 i vidim ovo sa slike. U samom koriscenju interneta ne vidim neke probleme, speedtest uvek perfektan, wifi ne koristim, iskljucen je u ruteru. Sta vi mislite o ovome ? Jel se zaliti ili ne ? Ako bude potrebna zamena rutera, jel moguce klonirati settings sa jednog na drugi ruter da se ne *****avam sa otvaranjem portova i ostalom gimnastikom ?

Untitled.png

Poslednja izmena:
Ogroman broj downstream greski za nepunih 24 h. Svako vece restartujem ruter i svako jutro pred sutrasnji restart me ovo saceka.

Pusti ga nekoliko dana bez restarta pa vidi kakva je situacija.
Po meni nema razloga da se cimas ako net radi ok i bez prekidanja.

To nije veliki broj gresaka...

Svaku noc u ovo neko vreme proverim log u ovom mom HG630 i vidim ovo sa slike. U samom koriscenju interneta ne vidim neke probleme, speedtest uvek perfektan, wifi ne koristim, iskljucen je u ruteru. Sta vi mislite o ovome ? Jel se zaliti ili ne ? Ako bude potrebna zamena rutera, jel moguce klonirati settings sa jednog na drugi ruter da se ne *****avam sa otvaranjem portova i ostalom gimnastikom ?

Pogledajte prilog 214897

Posto je kod tebe FTTB, jedino sto mi pada napamet je to da je ruter mozda prolupao. :D Verujem da ti je kucna instalacija ok.

Treba mi savet...

U procepu sam izmedju Oriona i Telekoma, prakticno na nicijoj zemlji...

3.Novembra sam predala dokumenta za popust na invalide (nakon mnostvo oprecnih informacija koje se menjaju sa svakim salterskim i telefonskim sluzbenikom). 6. Novembra me je zvala sluzbenica da pokupimo opremu. Dodjemo, potpisemo ugovor, da bi se ispostavilo da joj je zabranjeno da nam ustupi opremu jer nas nisu ukljucili. ''Gospoda nisu uradili klik'', kaze ona. Zovem call centar sledeceg dana, jer se na salteru u poslovnici niko ne javlja, oni me prebacuju s operatera na operatera da bi mi na kraju rekli da sam ''stavljena na urgenciju''. U medjuvremenu sam i dalje tehnicki na Orionu tj koristim njihov adsl ali sa ugasenim nalogom. 16. Novembra zovem opet call centar, opet me prebacuju medju sobom kao vruc krompir, objasnim im sve sto sam ovde sad napisala uz napomenu da cu uskoro morati da vratim Orionu opremu i ostati skroz bez neta. Opet sam stavljena na urgenciju. Sad je 18. i to petak, niko jos nije zvao. Kad ih pitam zasto toliko traje oni ne znaju, niti na salteru niti u call centru. Da li je ovo normalno, da li je moguce da ne mozes nikom da se zalis?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno