Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Proveri ovde: https://racun.telekom.rs/BillCheckPhone.aspx da li su brojevi u toj zgradi isto na Ericsson IMT IP centrali. :)

Kada ukucam moju sifru korisnika od fixnog broja iz Kule, ispise mi samo "Za uneti priključak NE POSTOJI listing odlaznih razgovora". Ne kaze mi koju centralu imam. Da li to znaci da ne mogu dobiti VDSL?

Koji je broj korisnickog servisa gde bih se mogao raspitati o tome? Nesto ne verujem da bi mi ovi lokalni radnici u telekomu pomogli, oni se samo trude da sto brze isteraju ljude iz kancelarije posle minimalne pomoci.

Ne ne znaci da ne mozes da imas vdsl.
Vdsl konkretno zavisi da li ima u tvojoj centrali instalirana ploca to je preduslov da bi imao vdsl a dalje zavisi od duzine i kvaliteta parice jer ce vdsl dobro raditi i na vecoj udaljenosti od one koju po default-u kazu u mts, ali je dobro da je sto kraca.

Поправио се Телеком. Недавно су инсталирали истурени степен у ул. 1 мај (ако нисам заборавио, то је ново насеље/борачко) - можда ће ти значити информација јер што више тих степена има, већа је шанса да у суседству постоји могућност врло доброг VDSL-а. Број би требао да буде 0800100100 ? Поздрав

Poslednja izmena:
Ne ne znaci da ne mozes da imas vdsl.
Vdsl konkretno zavisi da li ima u tvojoj centrali instalirana ploca to je preduslov da bi imao vdsl a dalje zavisi od duzine i kvaliteta parice jer ce vdsl dobro raditi i na vecoj udaljenosti od one koju po default-u kazu u mts, ali je dobro da je sto kraca.

Nisam siguran gde je tacno centrala u Kuli, ali ako je u kompleksu poste/telekoma, udaljen sam ~900m vazdusnim putem. 20/1 ugovor [u realnosti 13/0.8 na mom kompu] mi istice za 4 meseca, pa se definitivno blizi vreme kada cu morati da predjem na nesto novo.

Takodje me interesuje da li telekom uopste nudi mogucnost da se pojaca upload [preko doplate na mesecnom racunu]?

Poslednja izmena:
Vise ne nude veci upload :( (mada je moguce da ce biti nesto ako izbace neki novi jaci box paket)

Ako realno imas 13/0.8 nema sanse da imas mogucnost za jace i da je VDSL centrala :(

Radio bi 20/2 vdsl gotovo sigurno... imao bi gresaka ali ne bi preterano uticalo na stabilnost...

Pustili bi mu 20/2 (cim su mu 20/1 pustili :D), ali verovatno ne bi radilo full speed.

Proveri ovde: https://racun.telekom.rs/BillCheckPhone.aspx da li su brojevi u toj zgradi isto na Ericsson IMT IP centrali. :)

Inace, jel si zadovoljan kvalitetom usluge s obzirom da je u pitanju FTTB?
@Rock86
Proverio i kaže:
Priključak se nalazi na centrali tipa Ericsson TSS, koja je digitalna.
Listing je trenutno moguće pogledati samo sa Alcatel, Siemens i GTD centrala

Inače instalacija je urađena FTTB, već 2 godine usluga VDSL je odlična, u maju ističe ugovor na 24 meseca.

Pustili bi mu 20/2 (cim su mu 20/1 pustili :D), ali verovatno ne bi radilo full speed.

Ruter mi izbacuje sledece statistike, ima li nade da sa VDSL-om makar iskoristim pun potencijal 20/2 paketa?

Technology: DSL
Protocol: PPPoE

Mode: ADSL2+
Annex Mode: Type: Interleaved
Line Coding: Trellis on
Status: No defect
Link Power State: L0

SNR Margin: 6.2 dB Downstream / 13.1 dB Upstream
Attenuation: 18.0 dB Downstream / 12.9 dB Upstream
Output Power: 18.3 dBm Downstream / 13.5 dBm Upstream

Sudeci po nekim calculatorima online [npr ovaj], moj downstream attenuation of 18 [1.3km of cabling] mi daje teoretski maximum od ~24mbita za konekciju.

Najbolje da sacekas do isteka ugovora, da ne cenimo sada mozda pogresno. Jer do tada, iako verovatno nema VDSL kod tebe, mozda ga bude, pa to menja stvari prilicno. Mozda bude isturenog stepena blize tebi, sto enormno povecava mogucnosti parice.

Po ovome sto vidim, mislim da nema VDSL centrala trenutno (koliko ti je max. rate u modemu?). Ako je ima, mogla bi 20/2 bez nekih problema u radu. Ako speedguide calc kaze 1.3km, sigurno je manje od toga razdaljina. Uvek preceni razdaljinu za MTS parice (u mom slucaju, na prosloj lokaciji precenio je 300% :D)

Ništa definitivno ne možeš da znaš dok ne budeš na VDSL ploči. VDSL downstream radi na drugačijoj frekvenciji u odnosu na ADSL tako da verovatno u nekim slučajevim mogu smetnje na parici da budu manje ili više izražene na ADSL ili VDSL.
Ja sam npr na 20/1 (u praksi bilo 17.4 Mbps) imao tako loš downstream SNR od 6 dB, a sad na VDSL 50/2 SNR je 31 db. A parica je naravno ista ostala.

Svakako traži VDSL 20/2 pa vidi šta bude. Osim ako imaš alternativu tipa SBB-a i srce ti se nameračilo na brzinu od 50 Mbps.
Jedno je sigurno, dok ne postane neki istureni stepen između tebe i centrale nećeš preko 20 Mbps imati.

Imam jedno pitanje, uzeo sam paket 50/2 Mbps. Preko kabla imam gotovo identicnu brzinu (49/1.93) ali bezicno ne mogu da imam vise od 36. Navodno modem nije predvidjen za vece brzine preko vajrlesa. Modem je HG630 VDSL. Da li je to zaista tako?

Ista stvar i kod mene

Ocigledno ne moze vise od 36 preko vajrlesa. Za pojedine stvari koristicu kabel i dalje, sta da se radi :type:

Mora da se kupi neki bolji ruter za veće brzine. To što operateri daju je najjeftinije što su mogli da nađu, a da ipak donekle radi.

Не видим разлог да не може бар 70 ако нема велике гужве у етру, тај је по N стандарду и мора да може. Осим ако није оно што сам поменуо. Јеси ли пробао да мењаш канале, можда је у старту на неком загушеном?

Kada ukucam moju sifru korisnika od fixnog broja iz Kule, ispise mi samo "Za uneti priključak NE POSTOJI listing odlaznih razgovora". Ne kaze mi koju centralu imam. Da li to znaci da ne mogu dobiti VDSL?

Koji je broj korisnickog servisa gde bih se mogao raspitati o tome? Nesto ne verujem da bi mi ovi lokalni radnici u telekomu pomogli, oni se samo trude da sto brze isteraju ljude iz kancelarije posle minimalne pomoci.
U Kuli se takoreci nalaze tri centrale,prva je Siemens EWSD,druga solucija su brojevi sa MSAN-a koji je vezan optikom na Ericsson Softswitch i treca opcija od skoro VOIP brojevi koji idu preko nekog DSLAM-a pa dalje,sem ako nisi dvojnik pa si ostao na nekoj staroj analognoj centrali.Ali koliko znam trebalo bi da u Kuli vise nema dvojnika,mozda gresim!?

Poslednja izmena:
Mora da se kupi neki bolji ruter za veće brzine. To što operateri daju je najjeftinije što su mogli da nađu, a da ipak donekle radi.
Potpuna laz u slucaju Telekoma :) Bez problema mogu i HG655b i HG630 da podrze i 50 i vise. Imao sam u prethodnom stanu (ceo stan, cak i kroz zidove) punih 50, a cak i vise je postizano unutar same mreze (znaci trnasfer telefon<>laptop, gde je laptop preko LANa povezan).

Problem je u zagusenju etra, pogotovu sto su ova dva iskljucivo 2.4GHz ruteri. Isti primertak sam poneo u novi stan, i ne mogu preko 30 da izvucem, niti moze unutar mreze da ide vecom brzinom:( Dok LAN je i 90Mbps izvlacio.

Pa do nečega uvek jeste. Ako već kažeš da je laž, stavi onda u istoj prostoriji recimo neki Fritzbox (npr. 7390), nakači par uređaja, pa onda uporedi rezultate.
Uspe i onaj što sam dobio od Pošte da pređe i 70 ponekad, ali je svejedno kršina, kao i oni što daje Telekom.

Poslednja izmena:
Cim moze na jednom mestu znaci da je do zagusenja etra!

Naravno da jeste do etra. Samo kažem stavi na istom mestu sa istim etrom neki bolji, pa vidi šta je laž.

Poslednja izmena:
Pa stavio sam nekoliko osrednjih (ispod 50-60e cene), i nijedan se nije bolje pokazao! Doduse HG532e se pokazao dosta bolje od svih koje sam probao.

E, sad, ko moze 5GHz da iskoristi, bice mu bolje i sa nekim jeftinim, jer je 5GHz mnogo manje zasicen.

Ali to uopste ne znaci da su HG modemi krs. Samo je lose sto nemaju 5GHz.

Zato sam i dao primer stvarno dobrog rutera. Ne znam koja bi bila poenta menjati taj HG za neki isti takav bezveze samo sa drugim imenom i time baciti 50eur.

Pa, ako treba dati 100e+, onda ne mozes ove HG zvati krsem.

Ja ih stvarno smatram kršem. Mogu lepo da posluže, kao i ostali što operateri daju i kao mnogi drugi koji koštaju 30-50eur, ali ko hoće da ima zaista dobar ruter treba mnogo više para da da.
U ovom momentu i ja koristim taj od PTT-a; i istrpeću ga nekako do Juna...

Poslednja izmena:
HG630 je odličan kao modem :)

Zna li neko da li u Smederevu ima igde postavljen neki isturen stepen? Zivim u kuci, zelim vdsl 50/2 ali posto sam na oko 1000m od centrale dzaba. Trenutno imam do 10/1 mb/s adsl, realno dobijam 7,70/0,85 mb/s i iptv.

Nazad
Vrh Dno