Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

E pre nekih mesec-dva sam ovde postavio pitanje kako mogu da znam da li mogu da uzmem 50/2 po ceni od 1900 RSD, i cudio sam se sto mi ne dolazi neko obavestenje da li mogu ili ne kada sam fizicki udaljen od centrale nekih 50-60m nek kablovima bude i 100m cak i vise, kad ono sa zadnjim racunom za fixni dostave oni meni i ponudu za 50/2 po ceni od 1900, lepo je znati da imas mogucost, ali videcu da li cu da prelazim na to. tako da moje sumnje da li mogu ili ne mogu 50/2 sada ne postoje, sad je smao na meni da li cu to uraditi ili ne, nisam siguran da hocu, a rado bih dao nekome od vas kojimi nemate mogucnost, ali koliko znam to je nemoguce.
U svakom slucaju razmislicu, pa ako se odlucim javljam kako radi. Centrala Konjarnik je u pitanju da kazem jos i to.

Pozz

uzeh sinoc VDSL, 50/2 po promo ceni, sve u svemu vrlo zadovoljan...
Tracak sumnje mi dade Speedtest koji kaze 40,63 Mbps/ 1,96 Mbps. Gde nestade preostalih 10 :)
Da li je ovo nomalna(moguca) situacija, tj. limitacija samom paricom i sl?
U prilogu slika iz parametara Huawei-a...

vidis da ti pise Downstream line rate (kb/s) 43378

izgleda da zbog kvaliteta parice ili udaljenosti od centrale ili isturenog stepena su ti setovali brzinu na 10Mbps manje od maksimalne

probaj rucno da resetujes modem pa vidi da li ce ti se povecati brzina posle toga

ako ne reklamiraj im brzinu i trazi da ti povecaju za tih 10Mbps

U svakom slucaju razmislicu, pa ako se odlucim javljam kako radi. Centrala Konjarnik je u pitanju da kazem jos i to.

Ja sam zvao pre par dana i rekli su mi da zgrada u kojoj stanujem još nije uvela optiku (VDSL).
Stanujem na uglu Ustaničke i B.K. Aleksandra (gore kod okretnice pedesetice).
Kako da znam da li mi je centrala Konjarnik ili neka druga i po tvom mišljenju kada mogu da očekujem optiku u zgradi?

Pozz

uzeh sinoc VDSL, 50/2 po promo ceni, sve u svemu vrlo zadovoljan...
Tracak sumnje mi dade Speedtest koji kaze 40,63 Mbps/ 1,96 Mbps. Gde nestade preostalih 10 :)
Da li je ovo nomalna(moguca) situacija, tj. limitacija samom paricom i sl?
U prilogu slika iz parametara Huawei-a...

Slab ti je SNR za vise pa je brzina automatski setovana na toliko da bi bila stabiln veza.

Slab ti je SNR za vise pa je brzina automatski setovana na toliko da bi bila stabiln veza.

Sad sam formalno prijavio "kvar", zvali iz Telekom-a u roku od deset minuta, kazu da je brzina na krajnjoj granici, pa eventualno da dodje neko od njih da proveri kablazu...

I ja sam proverim kablove, povezem sve uz pomoc telefonskih kablova (2x po 3m) koje sam dobio u paketu sa rooter-om i imam sad brzinu 45 Mbps :)
Znaci, problem u juce rucno pravljenom tel. kablu duzine 8m (da bi ga provukao kojekude...). Gde sad kupiti kabl te duzine, najboljeg moguceg kvaliteta, da imam manje gubitke?

Poslednja izmena:
Uzmi dobar mrežni cat 5e kabl i kači na njega tzv male žabice (RJ11)

Ma nek uđe u prvu radnju sa kablovima i uzme gotov 10m sa žabicama. Nije ni skup.

Ako se dobro krimpuje ništa mu ne fali.

Očigledno da mu nešto fali, kad mi gubi 5 Mbps brzine na tom kablu :(

Bitan update.

Odem danas do moje lokalne centrale na Labudovom brdu i u razgovoru sa tehnicarem[ saznam da ja od prelaska na optiku vise nisam povezan preko te centrale kao sto sam bio do sada, vec opticki vodovi idu ka centru grada, ne zna ni on kuda tacno.

Inace, prosao sam TIS i sada sam i zvanicno u sistemu. Zvace me prodaja da mi kazu dal da dodjem po opremu za VDSL sutra ili u subotu.

Bitan update.

Odem danas do moje lokalne centrale na Labudovom brdu i u razgovoru sa tehnicarem[ saznam da ja od prelaska na optiku vise nisam povezan preko te centrale kao sto sam bio do sada, vec opticki vodovi idu ka centru grada, ne zna ni on kuda tacno.

Inace, prosao sam TIS i sada sam i zvanicno u sistemu. Zvace me prodaja da mi kazu dal da dodjem po opremu za VDSL sutra ili u subotu.

a da li ce da ti daju ovaj promotivni paket "50 po ceni 10"

da li ces moci da potpises za njega

Samo me to i zanima :)

Naravno da cu moci jer bukvalno lezim na isturenom stepenu ;)

Strpljen spasen kaze narod :)
Bolje ikad nego nikad, kao sto je slucaj kod moje keve koja zivi u Lipovici. Tamo ima 5 Mb i to je to sto se tice te parice. Placa fazon 1500 din pod ugovorom, nidje veze.

Ja sam zvao pre par dana i rekli su mi da zgrada u kojoj stanujem još nije uvela optiku (VDSL).
Stanujem na uglu Ustaničke i B.K. Aleksandra (gore kod okretnice pedesetice).
Kako da znam da li mi je centrala Konjarnik ili neka druga i po tvom mišljenju kada mogu da očekujem optiku u zgradi?

E brate ne znam da li si na mojoj centrali ili ne ja sam bas kod centrale, a kad mozes da ocekujes optiku, ja ne znam da ti kazem, a kad bi zvao i TS ni tamo niko nebi sigurno znao kad ces moci tako da, strpljen-spasen.
Razumem te da bi zeleo sad i odmah ali jeb.

Strpljen spasen kaze narod :)
Bolje ikad nego nikad, kao sto je slucaj kod moje keve koja zivi u Lipovici. Tamo ima 5 Mb i to je to sto se tice te parice. Placa fazon 1500 din pod ugovorom, nidje veze.

ok je to mada voleo bih da bude sto pre da se ne desi da ukinu ovu akciju kasnije 50 po ceni 10

E brate ne znam da li si na mojoj centrali ili ne ja sam bas kod centrale, a kad mozes da ocekujes optiku, ja ne znam da ti kazem, a kad bi zvao i TS ni tamo niko nebi sigurno znao kad ces moci tako da, strpljen-spasen.
Razumem te da bi zeleo sad i odmah ali jeb.

najbolje ce te znati kada pocnu da vam dele letke sa promocijama za VDSL brzine

tada ste sigurno povezani cim vam to nude

ok je to mada voleo bih da bude sto pre da se ne desi da ukinu ovu akciju kasnije 50 po ceni 10

Uvesce neku novu, ne brini... pojeftinice 50 itd.... ili ce biti 20 za 1500 i slicno. Mozda ne bas kad ti budes hteo (onog dana kad saznas da mozes dobiti VDSL), ali kod Telekoma uvek moras da se strpis malo.

Uvesce neku novu, ne brini... pojeftinice 50 itd.... ili ce biti 20 za 1500 i slicno. Mozda ne bas kad ti budes hteo (onog dana kad saznas da mozes dobiti VDSL), ali kod Telekoma uvek moras da se strpis malo.

znam ja to ;)

kada je trebalo za ADSL podneo sam prijavu jos 2007, a javili se da je tehnicki moguce 2010god.:D

ovo ce svakako ici dosta brze s' obzirom da vec rade ali sad ti je ono najgore kad su tako blizu a tako daleko

najbolje ce te znati kada pocnu da vam dele letke sa promocijama za VDSL brzine

tada ste sigurno povezani cim vam to nude

Ne znam sta meni odgovaras, pa ja sam dobio letak za promociju, ne znam sta meni pises, hahaha, ja sam optikom povezan sa centralom.
Trebao si to nekom drugom da pises ne meni.
Ja vec sutra ako budem hteo imam 50Mbit.

Poslednja izmena:
Ne znam sta meni odgovaras, pa ja sam dobio letak za promociju, ne znam sta meni pises, hahaha, ja sam optikom povezan sa centralom.
Trebao si to nekom drugom da pises ne meni.
Ja vec sutra ako budem hteo imam 50Mbit.

onda smatraj kao da nije ni napisano :)

Upravo se vratih iz poslovnice sa modemom HG630 :D
Samo da malko modifikujem kucnu instalaciju i eto vec veceras cu okaciti speedtest.

Ove kablove sto sam dobio uz modem ne mogu da iskoristim jer su kratki. Uzecu nove, odgovarajuce duzine, vec krimpovane. Jel mogu bilo koje ili ipak da potrazim nesto kvalitetnije ? Kakva su vasa iskustva ? Ipak je ovo fina brzina, ne bih da stedim na kablovima ako ce mi oni kasnije praviti probleme.

Jel bi mogao neko da napiše kako aktivirati za internet ostale portove na Huawei HG655b

Ove kablove sto sam dobio uz modem ne mogu da iskoristim jer su kratki. Uzecu nove, odgovarajuce duzine, vec krimpovane. Jel mogu bilo koje ili ipak da potrazim nesto kvalitetnije ? Kakva su vasa iskustva ? Ipak je ovo fina brzina, ne bih da stedim na kablovima ako ce mi oni kasnije praviti probleme.

Ja muku mucim sa kablovima, obavezno nesto kvalitetno... Samo sa ovima uz modem imam ~46 Mbps, pravili mi 3-4 druga, razlicita (i telefonski i Cat5E kabl), sa njima ne mogu da prebacim ~42 Mbps.

@mikiPSY

meni su iz Netix-a rekli da uzmem taj Draka kabl, idem u Sredu za Bg, pa cu da svrnem i uzmem ga...

Vrh Dno