Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Zdravo,

evo i ja da se pohvalim, posle duže borbe sa telekomom (puna 4 meseca), pisanja RATEL-u, baš onako kako ste ovde i predlagali dobih NET 50.

Pogledajte prilog 247030

Inače prema podacima telekoma nalazim se na 838 m od centrale...

Hvala svima koji su o ovome na forumu pisali...

Da castis :p Mozes li da okacis parametre linije da vidimo kako sada stoje stvari.

Evo parametara...

Pogledajte prilog 247049

...uz NET 50 ponudili su i mts tv ali bez mogućnosti dodatnog STB-a.....ali sam televiziju rešio po drugoj fiksnoj liniji pošto mi je potreban i dodatni STB....

...sad da ih svi pritisnemo da podignu upload na 5 Mb/s

Screenshot_1.png

Imam 20/2 imam li ja mogucnost za 50/2?
P.s valjda sam pogodio sta treba, i sad sam gledao na google mapi oko 620m imam do centrale

Poslednja izmena:
To sigurno nije 800+ metara žice...

...verovao ili ne jeste 800+ metara žice i prema mojoj proceni...ono što mislim je da ne uzimaš dovoljno u obzir kvalitet parice odnosno da li je parica nadzemna ili podzemna...u ovom slučaju parica je podzemna od centrale do kuće što utiče na maksimalno smanjenje smetnji...na krajevima parica kod kuće telekom izmerio 63Mb/s...

https://www.increasebroadbandspeed....013/04/FTTC-speed-distance-graph-1024x710.png

https://www.increasebroadbandspeed.co.uk/2013/chart-bt-fttc-vdsl2-speed-against-distance

Speeds fall to about 60 Mbps when 500 m away from the street cabinet and, at 1 km, about 28 Mbps connection speed can be achieved.

Na 750+ metara 50 Mbps je izvan i teoretskih mogućnosti za VDSL (u idealnim uslovima) , a kamo li ostvarivo u praksi.
Još po svemu sudeći u Srbiji su u upotrebi kablovi sa većim gubicima (pa svi kalkulatori daju bar 30% uvećanu procenu udaljenosti).
Pogledaj downstream atenuaciju. Moja "parica" je 315m dužine od čega je 300 podzemno a 15 po banderi pa mi je atenuacija 8.9 db (dok sam bio među prvima koji su ovde dobili VDSL bila je 7.8-8.0 db)

Tako da... ne kažem da lažeš kad kažeš da su ti rekli taj podatak ali moguće da "u sistemu" Telekomu stoji netačna/bajata informacije i da su ti nekad menjali paricu, "prevezivali" te i redukovali "petlju".

Evo parametara...

Pogledajte prilog 247049

...uz NET 50 ponudili su i mts tv ali bez mogućnosti dodatnog STB-a.....ali sam televiziju rešio po drugoj fiksnoj liniji pošto mi je potreban i dodatni STB....

...sad da ih svi pritisnemo da podignu upload na 5 Mb/s

Nije mi jasno zbog cega ljudima koji ocigledno imaju mogucnost za veci paket ne daju pa moras da se sa njima prepucavas preko Ratela. Nisu ni svakom isti parametri linije neko moze da ima 50Mb/s na 800+ metara udaljenosti a neko mozda ne moze ni na 500m, lupam. Dal su toliko ograniceni na tu udaljenost od centrale i svako ko je iznad neke udaljenosti "ne moze" da ima veci paket.

Ovo sto kazes da li je kabl nadzemno ili podzemno mislim da uopste nema znacaja sto se tice atenuacije, duzina linije i slabljenje je to koje je, ali zato kod nadzemne linije postoji veca mogucnost za smetnje sto ce se odraziti kroz noise margine.

@VladaR76 Ti si vec problematican, tesko..

Poslednja izmena:
https://www.increasebroadbandspeed....013/04/FTTC-speed-distance-graph-1024x710.png

https://www.increasebroadbandspeed.co.uk/2013/chart-bt-fttc-vdsl2-speed-against-distance

Na 750+ metara 50 Mbps je izvan i teoretskih mogućnosti za VDSL (u idealnim uslovima) , a kamo li ostvarivo u praksi.
Još po svemu sudeći u Srbiji su u upotrebi kablovi sa većim gubicima (pa svi kalkulatori daju bar 30% uvećanu procenu udaljenosti).
Pogledaj downstream atenuaciju. Moja "parica" je 315m dužine od čega je 300 podzemno a 15 po banderi pa mi je atenuacija 8.9 db (dok sam bio među prvima koji su ovde dobili VDSL bila je 7.8-8.0 db)

Tako da... ne kažem da lažeš kad kažeš da su ti rekli taj podatak ali moguće da "u sistemu" Telekomu stoji netačna/bajata informacije i da su ti nekad menjali paricu, "prevezivali" te i redukovali "petlju".

...jedno je teorija a drugo praksa...oni su rekli da je 838 m... a ja mogu da zaključim da je 800+ metara tako što saberem rastojanja izmedju elektro stubova (bandera, koje su udaljene jedna od druge 50m) od kuće do pošte...i zaposleni iz telekoma su bili iznenadjeni pri merenju...

Pretpostavio sam ali ajde reko da pitam ipak, nasao sam onaj kalkulator u medjuvremenu i po njemu ni 30Mb/s ne mogu da dobacim. Kao sto je neko rekao mogli su da naprave jos neke pakete 30/2, 40/2... da bi privukli vise korisnika

Teorija je jedno a praksa drugo. Jednom prilikom kada je merac iz Telekoma na poziv njihovog tehnicara dosao kod mene u ulicu malo smo se raspricali posto se nesto kao malo razumem rekao mi je da su nekom dedi u nekom selu povezali ADSL na udaljenosti preko 10km i da je stabilno radio. Takodje znam i neke koji su na 7km iako je za ADSL2+ standard teorisjki maksimum nesto vise od 5km ako se ne varam.

Sto se tice downstream atenuacije s obzirom na "kvalitet i pouzdanost" ovih nasih xDSL rutera desava se da malo variraju rezultati a vrlo moguce i to sto kazes da se vremenom kako su povezivani novi korisnici malo smanjila. Kod mene na ADSL-u varira izmedju 28.0-28.5dB a na VDSL-u s obzirom da radi na visoj frekvenciji to variranje moze biti vece.

Poslednja izmena:
verovatno pored tog dede tamo nije bilo mnogo drugih adsl korisnika. jedan od vecih problema je "preslusavanje" odnosno smetnje od drugih parica. kolko se secam na tome je baziran vdsl.

Zdravo ljudi, planiram da predjem na telekom pa me zanima kojoj brzini bi mogao da se nadam sa ovim karakteristikama:

Modulation:
ADSL2 PLUS

Annex Mode:
ANNEX_M

Downstream SNR Margin:
31.0db
Upstream SNR Margin:
15.8 db

Downstream Line Attenuation:
0.0db
Upstream Line Attenuation:
4.8db

Downstream Data Rate:
10240 kbps
Upstream Data Rate:
1023 kbps

Downstream Max Rate:
26360 kbps
Upstream Max Rate:
1395 kbps

Downstream POWER:
8.8 dbm

Upstream POWER:
5.8 dbm

Downstream CRC:
0
Upstream CRC:
13

Zdravo ljudi, planiram da predjem na telekom pa me zanima kojoj brzini bi mogao da se nadam sa ovim karakteristikama:

Modulation:
ADSL2 PLUS

Annex Mode:
ANNEX_M

Downstream SNR Margin:
31.0db
Upstream SNR Margin:
15.8 db

Downstream Line Attenuation:
0.0db
Upstream Line Attenuation:
4.8db

Downstream Data Rate:
10240 kbps
Upstream Data Rate:
1023 kbps

Downstream Max Rate:
26360 kbps
Upstream Max Rate:
1395 kbps

Downstream POWER:
8.8 dbm

Upstream POWER:
5.8 dbm

Downstream CRC:
0
Upstream CRC:
13

Vrlo verovatno NET 100 posto je u pitanju FTTB. :) Slabljenje linije ti je 0! :)

Za pocetak podnesi zahtev za NET 50, mozes da uzmes i bez ugovorne obaveze, ako zelis da isprobas, samo sto se u tom slucaju setup placa 1000 RSD. Posle lako potpises ugovornu obavezu za NET 50/NET 100 ukoliko zelis da manje placas. :)

Koliko dugo to moze da se isprobava?

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

verovatno pored tog dede tamo nije bilo mnogo drugih adsl korisnika. jedan od vecih problema je "preslusavanje" odnosno smetnje od drugih parica. kolko se secam na tome je baziran vdsl.

Svakako njegova linija polazi iz neke centrale i verovatno nije jedina tako da moze doci do tzv. crosstalk-a ili kako se kod nas kaze preslusavanja ali je to izrazenije kod VDSL-a. Sama cinjenica da njemu to radi na duplo vecoj udaljenosti od teorijskog maximuma jos ako pretpostavimo da je to neko zabaceno selo i da kabli verovatno kroz njega ne ide podzemno vec nadzemno po banderama s vecim sansama za dodatne smetnje je mnogo znacajnija. Tako da cesto se desava da se teorija i praksa ne podudaraju.

Sad zvao Telekom da pitam koja je procedura za otkazivanje svih usluga (zelim da predjem kod drugog, al kao ajde da vidim hoce mi ponuditi nesto bolje da bih ostao), i od njih dobijem samo “odnesite opremu u poslovnicu i to je otprilike to”. Pitali samo reda radi zbog cega otkazujem, al ni rec nisu rekli da me ubede da ostanem. Boli ih briga, kao da su jos uvek monopolista :)

Pa lako je njima kad mas deru na svakom koraku.....

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Za pocetak podnesi zahtev za NET 50, mozes da uzmes i bez ugovorne obaveze, ako zelis da isprobas, samo sto se u tom slucaju setup placa 1000 RSD. Posle lako potpises ugovornu obavezu za NET 50/NET 100 ukoliko zelis da manje placas. :)

Tako nesto sam i mislio. Obratio sam im se putem maila i pitao ih za optiku u mojoj zgradi i dobio sam sledeci odgovor:

Proverom smo utvrdili da je Vaš telefonski priključak realizovan putem unapređene mreže. U ovom trenutku nisu planirani dodatni radovi. Koristimo priliku i da Vas informišemo da je „Internet revolucija“ trogodišnji projekat koji će se realizovati kroz tri faze, a krajnji cilj je uvođenje optičke mreže u celoj zemlji. Svakako ćemo Vas blagovremeno obavestiti kada i na Vašoj lokaciji budu započeti radovi.

Sta znaci to da je telefonski prikljucak realizovan putem unapredjene mreze ako nije optika?
Posle toga su mi trazili MIK kod da bi utvrdili neophodne provere za ADSL uslugu..

Tako nesto sam i mislio. Obratio sam im se putem maila i pitao ih za optiku u mojoj zgradi i dobio sam sledeci odgovor:

Sta znaci to da je telefonski prikljucak realizovan putem unapredjene mreze ako nije optika?
Posle toga su mi trazili MIK kod da bi utvrdili neophodne provere za ADSL uslugu..

FTTB, optika ti je u zgradi ali se usluga realizuje preko VDSL2 tehnologije. Vidis i sam da ti je slabljenje linije 0 dB sto ukazuje da spavas na isturenom stepenu. :)

Lako ce kasnije da sprovedu optiku do stana, najbitnije je da je stigla optika do zgrade. :)

FTTB, optika ti je u zgradi ali se usluga realizuje preko VDSL2 tehnologije. Vidis i sam da ti je slabljenje linije 0 dB sto ukazuje da spavas na isturenom stepenu. :)

Lako ce kasnije da sprovedu optiku do stana, najbitnije je da je stigla optika do zgrade. :)

Odlično :)

Mene jedino brine da ako uzmem MIK i razduzim opremu kod trenutnog provajdera, koliko ce telekomu trebati vremena da isproverava liniju i uruci mi njihovu opremu...

Odlično :)

Mene jedino brine da ako uzmem MIK i razduzim opremu kod trenutnog provajdera, koliko ce telekomu trebati vremena da isproverava liniju i uruci mi njihovu opremu...

Za 2 dana sam sve resio sa Telekomom, isto je u pitanju unapredjena mreza. Podneo zahtev za NET 50, posle 2 dana me zvali da dodjem po opremu. Dosao po opremu, potpisao ugovor, montirao i radi savrseno. :)

Ali ti si prelazio sa SBB- na Telekom, a treba da menja xDSL provajdera čim spominje MIK (migracioni kod). Migracija u teoriji treba da bude jako prosta stvar gde korisnik ni u jednom momentu ne treba da ostane bez interneta, au praksi redovno komplikacije u vidu provajder A ne da MIK dok ne vratiš opremu (i platiš račun koji još nije došao) a provajder B tvrdi da ne može da čačka po centrali zbog provajdera A.

Ali ti si prelazio sa SBB- na Telekom, a treba da menja xDSL provajdera čim spominje MIK (migracioni kod). Migracija u teoriji treba da bude jako prosta stvar gde korisnik ni u jednom momentu ne treba da ostane bez interneta, au praksi redovno komplikacije u vidu provajder A ne da MIK dok ne vratiš opremu (i platiš račun koji još nije došao) a provajder B tvrdi da ne može da čačka po centrali zbog provajdera A.

Pa da meni su u Beotelu rekli da dodjem i vratim opremu i da onda dobijam mik kod. Ja cu u tom slucaju imati prekid u internetu par dana dok mi telekom ne uruci opremu i to mi je najveca glupost sto ne postoji mogucnost da internet radi bez prekida..

Vrh Dno