Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Prvo je pitanje da li zadovoljavas kriterijume za 50/2?
Za 20/2 zadovoljavas s obzirom da trenutno furas 20/1 i da postoji vdsl ploca u tvojoj centrali, verovatno da je ima ukoliko ne zivis u nekom selu.
A sto se tice prekida tj. promene uo 12 meseci pre isteka koliko je meni poznato u TS ne moze samo 3 meseca ranije to je po PS-u.
Naravno ukoliko imas odgovarajucu vezu moze i to naravno.

Zar ne moze da se menja paket na gore? 20/2 je upravo to.
Vdsl postoji jer druga kuca u dvoristu ima 20/2 sa mnogoo boljim marginama.

Podneo sam zahtev za VDSL još pre oko mesec dana i evo dobio 50/2 juče, zadovoljan sam brzinom, HG630 ruter, direct dl i torenti idu do 5.5 MB/s i tu nemam stvarno zamerki, međutim wifi mi ne ide preko ~30 Mbit/s, testirano na Galaxy Tab 10.1 (prva generacija), Samsung Galaxy Grand Prime i jednom starijem ASUS laptopu. Vidim da su ljudi pominjali slične probleme dok ih drugi uopšte nemaju ali nisam našao neko rešenje u ovoj temi (ili mi je promaklo). Kapiram da su dva ova uređaja starija ali ovaj Prime je godinu dana star model pa nešto sumnjam da je problem do starosti samih uređaja (uzgred, nijedan od njih nije bio u nekom battery saving/airplane modu). Takođe, testirao sam koristeći uređaje u samoj sobi gde je ruter kao i van nje, ali iako je bilo opadanja brzine van sobe (što je kapiram i normalno) nikad ne pređe negde preko 30ak Mbit/s.

Inače, probao sam da promenim wifi kanale (mada ovde u komšiluku koliko vidim nema neke gužve, svi su daleko ili imaju veoma slab signal), spustio na 20 MHz bandwith, menjao guard interval na short i long i ne znam šta bih još mogao da probam. Kapiram da ovaj Huawei ruter možda nema tako dobar wifi ali vidim da neki pominju da dobijaju punu brzinu pa me to sad malo buni šta bi moglo da bude. Možda neko ima još neku ideju, pa rekoh da pitam. A ako nema vajde od ovog rutera, pretpostavljam da bih mogao da uzmem neki bolji ruter pa da na njega premostim wifi ili kako već (nikad to nisam radio a nisam još zalazio u problematiku), pa bih bio zahvalan i ako neko predloži neki ruter ili bolje rešenje za tako nešto.

Kupi kršteni 5 GHz ruter...

A čekaj, jel ti malo "samo" 30 na tabletu? Možda torrentuješ sa njim.

Ima li jos neko problema sa pristupom Google-ovim sajtovima zadnjih dan/dva? (Gmail, Blogspot...). YT mi radi OK, ali HTML view GMaila mi ucitava nekoliko minuta i prilicno sporo radi posle.
Blogspot se dosta sporo ucitava isto. Gmail app isto usporeno radi, ali barem radi.

Kod mene gmail radi blogspot ne posecujem(a trenutno ne mogu da ti proverim jel nisam kod kuce pisem s moba koji je nakacen na vipov net i tu radi normalno) YT takodje radi normalno.
Stvarno ne znam sta je kod tebe problem.

Ima li jos neko problema sa pristupom Google-ovim sajtovima zadnjih dan/dva? (Gmail, Blogspot...). YT mi radi OK, ali HTML view GMaila mi ucitava nekoliko minuta i prilicno sporo radi posle.
Blogspot se dosta sporo ucitava isto. Gmail app isto usporeno radi, ali barem radi.
Probaj sa guglovim dns-ovima.
8.8.8.8
8.8.4.4

Cek nije to resenje on je pitao da li neko jos ima problem?
Nije trazio to sto si mu ti rekao, siguran sam da to i sam zna da odradi suvise je dugo na forumu a i toliko zna 101%.
Nego mu reci jel i kod tebe problem na vdsl ili nema problema kao kod mene.

Kupi kršteni 5 GHz ruter...

Pa rekoh da pitam da li postoji neko rešenje sa ovim ruterom, ali hvala u svakom slučaju. Potražiću neke adekvatne 5 GHz rutere, možda imaš neki predlog?

A čekaj, jel ti malo "samo" 30 na tabletu? Možda torrentuješ sa njim.

Ma nije uopšte u tome poenta, wifi varira od 22 do 30 na svim uređajima, tabletima, telefonima i ćaletovom laptopu. Nije malo ali nije ni naročito stabilno u smislu konstantne brzine. Sad sam probao i na LG G PRO, oko 25 Mbps itd. Nije malo naravno, ali kad već imam tolike brzine ne vidim razlog da ne pitam da li može da se iskoristi puna brzina.

Imam identičan problem, probao sa Google-ovim DNS-om i nema razlike. Većina sajtova se otvara stvarno brzo, YouTube isto, milina, a evo pustio GMail i evo već par minuta učitava a često se i zakuca tako. HTML view bar učita posle nekog vremena ali uopšte rad u GMail-u je užasno spor iz nekog razloga.

I kod mene od sinoc na Telekom ADSL-u problem sa Gmail aplikacijama na mobilnom,ne moze nista da azurira i sporo otvara moje aplikacije!
Na desktopu takodje neke stranice pa i speedtest ucitava po ceo minut,koristim Firefox browser a download sa NVIDIA normalan!:wall::lupko:

Poslednja izmena:
Isto. Samo G servisi zezaju. Google DNS mi je default i u ruteru godinama :)

Pa rekao sam ja da ti znas za to.... ;)

Blago vama ljudi, bar imate ok parametre, a mi na malo većim dužinama...
pnx8zAj.png

Žali bože kad preko wifi-ja na 5GHz imam ovo:
4582338877.png

Čekajući telekom - jedino je 2Mbps uploada bruka nad brukama i što su ukinuli upload booseter :(

Poglavice, da je cena za taj paket kao 50/2 u TS radije bi njega :)

Samo kažem da bi za cenu 10/1 mogao na 50/2, a ovaj drugi teško da bi ugasio. Samo čekam optiku pa da otkačim i telekom, a to može da se desi u nekom razumnom roku.

I kod mene je problem sa ucitavanjem gmaila,strasno je usporio.

Meni ni jedan google servis ne radi kako treba.

I kod mene na nekom drugom kablovskom internetu ne može ništa dok preko telenor interneta radi

Kod mene isto, gmailu treba poprilično da se učita, posle radi ok, vidi se da je sporiji neko obično ali radi, nije da zakuca, YT je as usual...

Cek nije to resenje on je pitao da li neko jos ima problem?
Nije trazio to sto si mu ti rekao, siguran sam da to i sam zna da odradi suvise je dugo na forumu a i toliko zna 101%.
Nego mu reci jel i kod tebe problem na vdsl ili nema problema kao kod mene.
Kod mene 20/1 Adsl otvara na tabletu instant (gmail aplikacija). Na laptopu me je zezalo na Mozili danas dok na Chrome-u bez problema.
Dns bi svakako valjalo ostaviti Google-ov jer cesto Telekomov ima zahebancije.

Kod mene sve radi normalno na vdsl-u ja imam Telekomove DNS.
Za ove dve godine sam imao samo jednom problem sa Telekomovim dns-om i to na kratko.
Nisam pametan da li da stavljam googlove ili i da se dalje vodim onom starom ako radi ne diraj.

Evo,od jutros izgleda da je sve OK,Google app rade normalno.
P.S Ali zato ping katastrofaaaa!

Prilozi

• 4583708605.png
    4583708605.png
    31.3 KB · Pregleda: 151
Poslednja izmena:
Izgleda da je opet nesto do Telekoma,ping ka Exe Netu normalan!

Prilozi

• 128913904.png
    128913904.png
    19.1 KB · Pregleda: 135
Meni ni jedan google servis ne radi kako treba.
Na Targo Telekomu je pre nekih 4-5 meseci bio identičan problem otežanog pristupa ili često nemogućeg pristupa svakom Google sajtu/servisu i još nekim sajtovima, dok je generalno sve drugo lepo radilo. Problem je bio u rutama nadprovajdera, tako da to nije bilo u direktnoj vezi sa domačim ISP-om (Targom)... Još je bilo gore da se tada stavi Google DNS dok je bio prisutan problem, tada i ono što je radilo, često nije radilo... Na svu sreću brzo se sve sredilo :D Ne kažem da je to sada na TS slučaj, samo prenosim iskustva šta je bio uzrok identičnom problemu na nekom drugom domačem ISP-u...

I meni se cini da je tako nesto u pitanju :)

BTW, proradilo najzad!

Enraged, meni je dva-tri puta od kad imam TS ADSL bilo problema sa TS DNS-om, a Google je resio problem... zato nisam imao razloga da ih skljanjam. (prvi put sam resio problem, ostala dva puta je bio novi modem, ili resetovan modem, pa sam zaboravio da postavim DNS u njemu default - jer tacno se videlo da laptop radi, ali ostali uredjaji ne, a laptop ima podesen Google DNS za wireless)

Poslednja izmena:
Ali onda bi bilo i kod mene problem, zar ne?
A kod mene sve radi normalno evo sad probao.

Danas radi i kod mene.
Ali ti nisi na istoj lokaciji kao i ja, pa mozda ne ide istom rutom, pa zato nema problema. A mozda je ovog puta problem bio i do Google DNS-a :)

Ma kod mene je i juce radilo i prekljuce.
Nisam na istoj lokaciji kao ti to sigurno ali koristim kao i ti ts net mozda i ne ide istom rutom u pravu si.
Ja koristim samo TS dns pa mozda nesto i google zekio.

Koji ruter imas? Tj sta su ti dali na koriscenje?

Извини нисам видео питање, користим ХГ630 стандардан без било каквих додатних подешавања, ова брзина је мерена упоредо са гледањем ХД канала на ИПТВ-у.
Од поште/чворишта сам удаљен 583 метра (инсталације, не ваздушном линијом), техничар је измерио на утичници код мене 96 МБТ даунлоад и 60 МБТ аплоад...Јесте нова зграда, јесте одлична инсталација, али зграда преко пута мене (новија од моје) не може да избаци преко 25 у пику ,а пуца на преко 21 МБТ/с...

Nazad
Vrh Dno