Podneo sam zahtev za VDSL još pre oko mesec dana i evo dobio 50/2 juče, zadovoljan sam brzinom, HG630 ruter, direct dl i torenti idu do 5.5 MB/s i tu nemam stvarno zamerki, međutim wifi mi ne ide preko ~30 Mbit/s, testirano na Galaxy Tab 10.1 (prva generacija), Samsung Galaxy Grand Prime i jednom starijem ASUS laptopu. Vidim da su ljudi pominjali slične probleme dok ih drugi uopšte nemaju ali nisam našao neko rešenje u ovoj temi (ili mi je promaklo). Kapiram da su dva ova uređaja starija ali ovaj Prime je godinu dana star model pa nešto sumnjam da je problem do starosti samih uređaja (uzgred, nijedan od njih nije bio u nekom battery saving/airplane modu). Takođe, testirao sam koristeći uređaje u samoj sobi gde je ruter kao i van nje, ali iako je bilo opadanja brzine van sobe (što je kapiram i normalno) nikad ne pređe negde preko 30ak Mbit/s.
Inače, probao sam da promenim wifi kanale (mada ovde u komšiluku koliko vidim nema neke gužve, svi su daleko ili imaju veoma slab signal), spustio na 20 MHz bandwith, menjao guard interval na short i long i ne znam šta bih još mogao da probam. Kapiram da ovaj Huawei ruter možda nema tako dobar wifi ali vidim da neki pominju da dobijaju punu brzinu pa me to sad malo buni šta bi moglo da bude. Možda neko ima još neku ideju, pa rekoh da pitam. A ako nema vajde od ovog rutera, pretpostavljam da bih mogao da uzmem neki bolji ruter pa da na njega premostim wifi ili kako već (nikad to nisam radio a nisam još zalazio u problematiku), pa bih bio zahvalan i ako neko predloži neki ruter ili bolje rešenje za tako nešto.