Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Evo danas su mi aktivirali BOX 4 PLAVI, doneli su 1 STB uređaj (na moje insistiranje pušten HD paket) i rekli da za drugi moram da podnesem zahtev naknadno, zvao kontakt centar da podnesem zahtev za dodatni STB i kažu nemate tehničkih mogućnosti i da im u sistemu stoji da je maksimum na mojoj liniji 20/4 i 1 STB uređaj na HD paketu ili 2 na SD paketu i čudi se što imam paket 50Mbps i 1 osnovni HD STB, da li stvarno nemam mogućnosti za dodatni STB ili je to neka greška?

Prilozi

• SmartSelect_20250414_143454_Samsung Internet.jpg
    SmartSelect_20250414_143454_Samsung Internet.jpg
    159.5 KB · Pregleda: 125
Recimo da može download na ovoj VDSL liniji da bude oko 60Mbps po parametrima, ne znam koje VDSL profile sve imaju.

Za svaki Iris HD ti treba 8Mbps. Ako su oba uključena, trošiće ti 16Mbps (dok gledaš HD kanale). Za internet će ti ostati oko 44Mbps.

Sve ovo pod uslovom da oni imaju profil 60/8Mbps na DSLAM-u u Interleaved modu.

Ako bi ostavili profil 54/8Mbps koji ti je sad aktivan u Interleaved modu, za internet već sa jednim HD Iris-om nemaš 50Mbps, nego 46Mbps, ako bi dodao još jedan, bilo bi 38Mbps za internet kada su oba Iris-a uključena i gledaš HD kanale.

Kada mi je modem priključen direktno u telefonsku utičnicu (bez splitera i telefona) attainable rate mi bude oko 75Mbps a kada ide preko splittera posle nekog vremena padne na 51Mbps, da li to može da bude problem u splitteru ili tih par metara dodatnog kabla izmedju utičnice i splitera mogu da naprave razliku od skoro 15Mbps?

Prilozi

• SmartSelect_20250415_001807_Samsung Internet.jpg
    SmartSelect_20250415_001807_Samsung Internet.jpg
    172.1 KB · Pregleda: 66
  • SmartSelect_20250415_002825_Samsung Internet.jpg
    SmartSelect_20250415_002825_Samsung Internet.jpg
    147 KB · Pregleda: 82
Sve može da utiče. Zameni spliter, zameni kabl.

Probaj sa cat5e kablom da na njega namontiraš RJ11 priključke na oba kraja gde ćeš jedan par (narandđasti i narandžasto beli provodnik) stavti na srednja dva pina u RJ11 konektoru, okolo recimo zelenu i zeleno belu (mada samo srednja dva pina su bitna).

Bukvalno sve može da ima uticaj na attainable rate, jer dodaš malo šuma i gotovo.

Da li je normalno da imam desetocifreni broj FEC grešaka za 24h i šta može da ih prouzrukuje?

FEC greške su one koje je moguće ispraviti, ali je to znak da je SNR nizak - linija ima veće opadanje signala ili povećan šum.

CRC greške su one koje izazivaju veliki problem.

FEC greške su one koje je moguće ispraviti, ali je to znak da je SNR nizak - linija ima veće opadanje signala ili povećan šum.

CRC greške su one koje izazivaju veliki problem.
Čini mi se da je do splittera, kad je modem povezan direktno u tel. utičnicu attainable rate je veći i nema puno FEC grešaka

Da li neko slučajno zna, ima li negde da se kupi VDSL spliter (npr. ovaj koji MTS daje), baš naglašavam ovo jer nedavno kupljeni, uglavnom svuda kod nas u ponudi ADSL spliter uopšte ne omogućava uspostavljanje konekcije (kinez koji vrv preprodaju sa Alija HL2003). Ne deluje mi da bi trebalo da ima razlike za spliter ADSL/VDSL ali nešto tu ne funkcioniše.

Poslednja izmena:
Da li neko slučajno zna, ima li negde da se kupi VDSL spliter (npr. ovaj koji MTS daje), baš naglašavam ovo jer nedavno kupljeni, uglavnom svuda kod nas u ponudi ADSL spliter uopšte ne omogućava uspostavljanje konekcije (kinez koji vrv preprodaju sa Alija HL2003). Ne deluje mi da bi trebalo da ima razlike za spliter ADSL/VDSL ali nešto tu ne funkcioniše.
Telekom daje HWSP modele od Huaweia i SP-302-A

sto se tice splittera bitno je samo da bude Annex A ako si na POTS liniji odnosno Annex B na ISDN (svakako na ISDN linijama ne daju VDSL, samo ADSL) a to da li na njemu piše DSL/ADSL/VDSL splitter je nebitno, testirao sam sa starim splitterom na kom piše ADSL i radi bez problema, razlikuju se samo splitteri Annex A i B. Ali nemoj da kupujes trazi da ti daju novi mislim da ce bez problema da ti zamene

Da li neko zna koristi li Telekom vectoring i kako da proverim da li je aktivan kod mene na liniji

kod mene je na kucnom netu stanje ocajno (mts vDSL), sad vidim da mi je na ruteru jos smanjena brzina u odnosu na ono sto sam imao ranije, valjda se stanje linije pogorsalo. placam paket od 50/8 a imam 20/3 (i 3 HD IPTVa)

Screenshot_20250612_202609_Chrome.jpg

kod mene je na kucnom netu stanje ocajno (mts vDSL), sad vidim da mi je na ruteru jos smanjena brzina u odnosu na ono sto sam imao ranije, valjda se stanje linije pogorsalo. placam paket od 50/8 a imam 20/3 (i 3 HD IPTVa)

Pogledajte prilog 495918
Kod mene su nešto menjali nakon što sam se ganjao sa njima 2 meseca da mi omoguće dodatni STB u HD i sad odjednom ima tehničkih mogućnosti za čak 4 dodatna STB, dakle ukupno 5 i to svi u HD a imam paket 50/8
I prebacili iz nekog razloga na Fast profil a koliko ja znam kad se koristi IPTV uvek mora da ide interleaved.
Savetujem ti da gasis STB uređaje kad se ne koriste da dobijes na protoku jer sam vidjao cesto da ljudi ostave STB upaljen 24/7
Kod mene su ovakvi parametri trenutno sa jednim HD STB, podneo sam zahtev za 3 dodatna i rekli su da je prihvaćen u sistemu i zakazan je termin za instalaciju
Ali bitno da su konačno prihvatili zahtev

Prilozi

• AISelect_20250612_220403_Samsung Internet.jpg
    AISelect_20250612_220403_Samsung Internet.jpg
    166 KB · Pregleda: 44
Kome da se obratim za proveru tehničkih mogućnosti za VDSL 50 ( trenutno imam ADSL)?
Pitam kome je najbolje da se obratim, a da ne dobijam šablonske i napamet naučene odgovore.
Ima li neki mail tehničke podrške?

Mogu li sa istim PPPoE parametrima da budu aktivne dve konekcije istovremeno?
Da bude aktivna na njihovom ruteru istovremeno a da jedan LAN port bridgeujem koristim za drugi ruter koji bi radio na istom username i pass

U teoriji bi to trebalo da radi.
Da li modem dozvoljava bridge porta i na njemu istovremeno PPPoE konekcije ne secam se vise ako ne onda dva rutera za isto to, ili neki konfigurabilniji ruter koji dozvoljava vise pppoe konekcija.

U teoriji bi to trebalo da radi.
Da li modem dozvoljava bridge porta i na njemu istovremeno PPPoE konekcije ne secam se vise ako ne onda dva rutera za isto to, ili neki konfigurabilniji ruter koji dozvoljava vise pppoe konekcija.
Meni izbacuje gresku Authentication failed, da li server dozvoljava istovremeno dve konekcije sa istim username?

Da li mozda neko ima problema sa otvaranjem odredjenih sajtova preko MTS interneta?
Mogu li sa istim PPPoE parametrima da budu aktivne dve konekcije istovremeno?
Da bude aktivna na njihovom ruteru istovremeno a da jedan LAN port bridgeujem koristim za drugi ruter koji bi radio na istom username i pass
A sto bi to radio?

Vrh Dno