Šta je novo?

Telekom ruter + linksys ap/ruter = glupi problem

Sasa

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
20.07.2000
Poena
780
Imam telekomov adsl ruetr, huewi 510 recimo.
Beli, ruzni, stadnardni.
Radi ok dok se na njega povezuju racunari kablom, deli IP adrese preko DHCP-a itd..

Dodajem wifiAP/ruter Linksys WRT54G (kome je ugasena DHCP i ruter funkcija) i povezujem ga klasicno, kablom, na LAN portove.

Od tada, Huwei vise ne rutira mrezu, ne share-uje.
Pokusao sam ad fixiram IP na nekom "zicanom" kompu ali ne vredi, huwei se ne odaziva.

Medjutim, povezem taj isti racunar na Linksys WRT54G (koji je i povezan na Huwei) i odjednom radi.

Ustanovljavam da sve radi dok se povezuje na Linksys, ali direktno na huwei ne radi.
Isto tako, ako se nesto wirelessom zakaci na Linksys, dobije IP od DHCP servera na Huwei-u, sve po pravilu.

Ali, ako se kabl metne u HUwei, cao, ne radi.

Objasnjenje ?

Pogledaj slicicu u uputstvu koje dolazi uz modem, imas port koji je za povezivanje racunara i port na koji ide hub/switch. Probaj ili prvi ili poslednji, srednja dva su za druge uredjaje (STB). meni radi neki krsh AP/Router a tom hg510 ali sam ga ipak zameni za drugi :)

Adresa Huawei HG510 je 192.168.1.1. Ako i Linksys WRT54G ima istu adresu, može doći do konflikta. U tom slučaju je potrebno da promeniš adresu jednog od njih.

Za svaki slučaj HG510 username: admin, pass: ztonpk

Pozdrav. Desavalo mi se da se moj WRT54GL 'zaglupi' ako mu se kaci uredjaj koji ima istu IP adresu kao i sam Huawei HG 510 Echolife. Tj taj telekomov beli modem da ruteru adresu u istom opsegu koji i on ima za svoj lokalni lan, tj ima 2 identicna subneta (WAN i LAN), i onda se huawei zabaguje (barem meni). Ako ni ovo ne pomogne (da stavis LAN opseg rutera na recimo 192.168.0.1), onda pokusaj da otvoris sve portove na modemu da rade kao klasicni swich (bez tih STB). Hint: Port mapping (iskljuci enable virtual ports on ethernet switch).

Pozdrav:)

Ne, sve je podeseno.

Link je na .100 a huawei na .1

As i said, ako se zakace kompovi kablom na WRT, a wrt je zakacen na klasican LAN port huawei-a = sve radi.

Ali, ko kompove prebacim direkt na huwei, = sve se zaglupi!.

?!?!

Hm cudno. Da je ovo sto smo mislili (konflikt sa IP adresama), ne bi trebalo da imas net na WRT-u, ni preko kabla ni preko wifi-ja. Ali cim ti imas net na wrt-u, znaci da je ok sto se adresa tice. Da li si pokusao da iskljucis port mapping?

hmmm... evo i ja se veceras zezam i rekoh da proguglam, kad ono slican problem.

Da ne verujes...

radim na tome, ako sta pametno izadje pisacu vam.

Ovako sam resio:

linksys mi je na dhcp-u, lokalna adresa mu je 192.168.2.100, njegov dhcp je ukljucen, prikljucen je na port4 na huawei ruteru.

kompovi su nakaceni na port 1 i port 2 i rade pod dhcp-om od huawei-a.

Sve fercera, po prvom testu.

Huawei je onaj beli HG510 model, sve kako je izasao iz lelekoma.

Vrh Dno