Šta je novo?

Telekom (MTS) 3G

Freelancer

Slavan
Učlanjen(a)
24.02.2005
Poena
319
"Ericsson awarded first 3G WCDMA contract in Serbia by Telekom Srbija

Ericsson (NASDAQ:ERIC), the world's leading telecommunications supplier,
and the leading Serbian operator, Telekom Srbija, have signed the first
contract on the Serbian market for supply and implementation of a 3G
network with HSPA functionality and associated services. This 3G network
will be connected to Telekom Srbija's existing core network, also
supplied by Ericsson.

he contract is the result of a successful Ericsson 3G network trial in
Serbia and deliveries will commence immediately. With this contract,
Telekom Srbija will be the first to implement a commercial 3G network
in Serbia and will be able to offer advanced multimedia and mobile
broadband services in the market.

Vladimir Lucic, Director Mobile Division, Telekom Srbija, said:
"Ericsson and Telekom Srbija are long-term partners and this contract is
a further recognition of our successful cooperation. We are very proud
to be the first in the market to offer commercial 3G services."
..."

Ajd da vidimo i to cudo... Inace 3G (odnosno HSDPA kao deo 3G specifikacije) vec uveliko svuda gde je uveden "cepa" 1.5Mbit/s odnosno ponegde i 3.5Mbit/s (tamo gde je 16QAM aktiviran kako na primer u UK, Nemackoj, Hong-kongu, Americi, Japanu...). Imao sam prilike da na kratko i licno to probam! Fantasticno, surf tokom voznje, u kolima u pokretu, sa oko 250-300kbajta/s prosecnim download-om!!! Dakle, konacno to dolazi i kod nas...

Jedino, nazalost, ne vidim da ce u skorije vreme kod nas biti puno smrtnika koji ce sebi moci da si priusti to po paprenim cenama kakve barem u pocetnih godinu-dve ocekujem... Al' barem se nesto kotrlja, cisto da ne tapkamo u mestu...

Inace dobro da su uzeli od Ericsson-a a ne od recimo Siemensa (kao sto su kupovali u poslednjih par godina po "politickoj osnovi"). Koliko je meni poznato, Ericsson je lider u 3G mrezama a kod nas pritom jos ima i najbolji support od svih ostalih (Siemens, Alcatel, Nokia i sl.). Verujem i nadam se da ce uskoro i Telenor objaviti slicnu vest, jer konkurencija je barem sto se nas korisnika tice uvek dobrodosla. 😉

Poslednja izmena:
"the first ovo, the first ono...", kao da imamo 10 operatera (a nemamo, na nasu veliku zalost) pa se sad jedan od njih setio pre svih.... A zar telekom vec nije nesto radio u 3G-u?

"the first ovo, the first ono...", kao da imamo 10 operatera (a nemamo, na nasu veliku zalost) pa se sad jedan od njih setio pre svih.... A zar telekom vec nije nesto radio u 3G-u?

Pa vec vise od godinu dana on ima Ericsson-ov "trial" sistem, 1 RNC (radio network controller) i nekoliko RBS-ova (3G baznih stanica), u probnom radu, tj. kao na testiranju, dakle niti su platili opremu niti su imali licencu. Sada su se konacno odlucili da nesto konkretno i urade i kupe opremu (licencu ce im valjda "pokloniti" drzava, sto nije fer prema drugim operaterima i u EU tako nesto ne bi proslo).

Po mojoj proceni trebace par meseci da pokriju Beograd i vece gradove kao i da koliko-toliko optimizuju mrezu. Dakle ja bih ocekivao pocetak komercijalnog rada tamo negde u februaru-martu (plus, minus mesec dana).

bice sledece
1. cek da skinem ovo...
2. click
3.download completed , total 50MB
4.brzopotezni proracun 50*50 = 2500din + pdv
5. Neeeeeeee
6. GoTo Brankov Most
7. Jump from Brankov Most
8. dead
9. if God doesn't intervene goto 8
10. ?

salim se .. jel zna neko koliko ce to da kosta?

Poslednja izmena:
Ma da, divno, omakne ti pogrešna web stranica i dok 2 puta trepneš stigne ti račun od 200€. Čudi me da ranije nisu uveli 3G, kad megabajt košta ko litar dizela, imaju dojaja računicu.

bas! ko ce to da koristi bas me zanima...jos ne znamo cene ali sudeci po vrsti usluge to ce ovde biti extremno skupo...a da je dobro, dobro je...

Evo vam cene iz Nemacke za T-mobile, ako ista znaci barem orijentaciono:
Tarifa, Kolicina podataka, Cena po megabajtu za svaki sledeci, Cena mesecno
Data 5, 5 MB, 3,00 €/MB, 5,00 €
Data 30, 30 MB, 1,90 €/MB, 10,00 €
web'n'walk basic, 200 MB plus 3h W-LAN,1,30 €/MB odnosno 0,20 €/ W-LAN Min, 20,00 €
web'n'walk medium, 400 MB plus 20h W-LAN, 1,30 €/MB odnosno 0,08 €/W-LAN Min., 35,00 €
web'n'walk large, 5 GB plus 200h W-LAN, 0,60 €/MB odnosno 0,08 €/W-LAN Min., 50,00 €

*ovo za 5GB je tzv Fair Flat. U dva vezana meseca se moze prekoraciti limit dok u slucaju treceg prekocenja uzastopno, naplacuje se cena za sve iznad 5GB. Primer prvi mesec 100Gb, drugi 100Gb, treci 4,9GB i ok je.

Sve tarife omogucavaju HSDPA protok od 1,8Mbit/s. U praksi i po testovima je neki prosek 1-1,2Mbits.

Kod EPlus-a postoji pravi Flat koji kosta 40 eur mesecno, ali EPlus provajder nema HSDPA vec samo UMTS, sto znaci 384Kbs.

E sad, sklopite oci i zamislite sta vam Telekom moze uciniti 😉)

Poslednja izmena:
znaci kod nas cene dobijamo tako sto ovo mnozimo sa 5.

znaci kod nas cene dobijamo tako sto ovo mnozimo sa 5.

Dobro, ne budimo bas toliki pesimisti. Ja bih rekao u pocetku otprilike 2-2.5x vise od tih, a kad bude konkurencije, tj. kad i Telenor i nadajmo se Mobilkom ponude 3G i HSDPA, cene ce polako pasti na rang tih iz Nemacke, sto nije toliko skupo za Nemce, ali nazalost za nas smrtnike jos uvek jeste...

Offtopic, od nove godine u svetu krece i "druga generacija" HSDPA, sa upotrebom do 15 kodova simultano uz 16QAM modulaciju (sadasnja je do 5 kodova i QPSK sto u downlinku daje "bednih" 1.5Mbit/s ili uz 16QAM oko 3.5Mbit/s), i maksimalnim protokom u downlinku od oko 10-tak Mbit/s a u uplinku oko 1.5Mbit/s. Vec fercera u laboratorijama i par test sajtova u svetu. Ej, ljudi, 10Mbit/s preko mobilnog, dok se recimo vozite kolima, a u Srbiji jos ne nude ADSL, dakle preko zice, na vise od 768kbit/s... 🙁 Doci ce to i kod nas pre nego sto vidimo ADSL na 10Mbit/s, drzite me za rec!

Poslednja izmena:
Nadajmo se da ce tako biti i da ce konkurencija uciniti svoje, da ne bude imamo sve mogucnosti 3G, brz net ali zbog cene dobar deo Srbije nece to moci da sebi priusti.

ali prvo promo period od mesec-dva, da Telekom navuche usere !

Dobro, ne budimo bas toliki pesimisti. Ja bih rekao u pocetku otprilike 2-2.5x vise od tih, a kad bude konkurencije, tj. kad i Telenor i nadajmo se Mobilkom ponude 3G i HSDPA, cene ce polako pasti na rang tih iz Nemacke, sto nije toliko skupo za Nemce, ali nazalost za nas smrtnike jos uvek jeste...

Offtopic, od nove godine u svetu krece i "druga generacija" HSDPA, sa upotrebom do 15 kodova simultano uz 16QAM modulaciju (sadasnja je do 5 kodova i QPSK sto u downlinku daje "bednih" 1.5Mbit/s ili uz 16QAM oko 3.5Mbit/s), i maksimalnim protokom u downlinku od oko 10-tak Mbit/s a u uplinku oko 1.5Mbit/s. Vec fercera u laboratorijama i par test sajtova u svetu. Ej, ljudi, 10Mbit/s preko mobilnog, dok se recimo vozite kolima, a u Srbiji jos ne nude ADSL, dakle preko zice, na vise od 768kbit/s... 🙁 Doci ce to i kod nas pre nego sto vidimo ADSL na 10Mbit/s, drzite me za rec!
Ericsson je jos pre vise od godinu dana, u laboratoriji, ostvario HSDPA download od preko 11 Mbit/s. Za ocekivati je da to uskoro zazivi i u realnim uslovima, ali je pitanje isplativosti investicije na trzistima poput naseg, gde jos uvek veoma mali broj korisnika ima potrebe za takvom uslugom (a jos manji je broj onih spremnih da je plate).

ali je pitanje isplativosti investicije na trzistima poput naseg, gde jos uvek veoma mali broj korisnika ima potrebe za takvom uslugom (a jos manji je broj onih spremnih da je plate).

Slazem se, ali cim prvi krene morace ostali uskoro da slede, inace gube korak... Ma bice svega, i to uskoro, u narednih godinu-dve-tri, samo polako... Cene stalno padaju, nekad manje, nekad vise, najvise zavisno od konkurencije. Tu ne mislim samo na druge moguce 3G operatere kod nas vec i na druge tehnologije (WiMax na primer, videti http://en.wikipedia.org/wiki/WiMAX).

Za sada 3G WCDMA u ovoj oblasti ima primat jer su ogromne pare tu vez ulozene od strane giganata kao sto su Ericsson, Nokia, Siemens, Nec, Motorola, itd, a vec postoji i mnostvo relativno jeftinih 3G mobilnih sa odlicnim mogucnostima, npr http://www.3g.co.uk/PR/July2006/3351.htm ili http://www.3g.co.uk/PR/July2006/3353.htm

Videcemo kako ce se stvari razvijati...

Poslednja izmena:
3G je puna kapa za većinu potreba. Pitanje je samo kako će da organizuju finansijski deo, pošto su sad cene više nego nepopularne. Da mi nije Opere Mini, ne bi palio web u životu.

Ja jedva cekam da gledam tv preko 3G 🙂)))Znam da ce da kosta ....ali......

Pa 3G je daleko od "pune kape" i na njemu neces mozi da gledas tv, sem ako u tv ne racunas 200x200 parce ekrana sa bitrate 100-200Kbs. Za ozbiljnije gledanje (citaj normalniji kvalitet) potrebno je od 600-1000. Da ne pricam o HDTV (da, da mobilni telefon verovatno nece imati potrebu za tim). Ovde mislim na to da se TV gleda na kompjuteru(laptopu) povezanim 3G vezom na net.

Mobilni telefoni, na primeru Nemacke, nemaju potrebu za 3G vezom radi gledanja televizije. MobiTV ovde ide poreko drugog spektra frekvencija slicnih FM-u (nisam ekspert) i postoje dve suprotstavljene tehnologije, ali o tome vec mozete sami da procackate na netu...

Nazad
Vrh Dno