Šta je novo?

Telekom ADSL + TP-LINK WIFI Ruter problem

• Začetnik teme Začetnik teme nidza
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

nidza

Znamenit
Učlanjen(a)
16.07.2004
Poena
1,205
Situacija je sledeća, ruter je ispravno konfigurisan (WPA2 i sve redom), kod mene kući na Beotelovom ADSL radi normalno, na SBB takođe radi normalno kad se nakači na WebStar modem, ali kad se nakači na onaj pink džamajka Telekomov ruter (koji btw radi normalno kad se LAN kabl ušteka direkt u laptop) jednostavno neće da pokupi DHCP podatke.

Pre nego što se bacim u eksperimentisanje, pošto sam video da pomenuti modem ima brdo kojekakvih podešavanja, zanima me da li neko ima neki ruter nakačen na Telekomov ADSL modem i koji je recept za rešenje problema?

Ako mislis na onaj roze beli "huawei" sa jednim lan portom...
Na njega nisam kacio ruter vec access point (Tp-link WA501G),na Huawei-evom lan interface-u vec je bila podesena adresa 192.168.0.1 (ili 1.1 ne secam se posto nisam namestao za sebe) i NAT kada je uzet iz telekoma,nisam probao dhcp vec sam samo stavio fixnu adresu na AP 192.168.0.2 (i na kompove posle redom 03,04...gateway 0.1 i uneo rucno dns-ove i odmah je proradilo,nista na Huawei-u nisam podesavao.

Poslednja izmena:
Tnx. To mi je bila kao jedna od opcija, ali bih više voleo da proradi DHCP, tako da ću pokušati prvo na taj način da rešim. Meni i dalje ostaje nejasno zbog čega TP-LINK ne dobija DHCP podatke, dok računar čim se nakači dobije. Koliko se ja razumem u te stvari, razlike ne bi trebalo da bude sa strane DHCP servera, da li je nakačen računar ili ruter, princip je isti.

I dalje sam otvoren za predloge - pretpostavljam da postoji još neko ko je na Telekomovom ADSL, a ima wifi ruter?

1. probaj MAC cloning (iskopiraj sa kartice racunara na kome radi na WAN interface rutera)...
2. Proveri da slucajno LAN TP Link-a i LAN havajca nisu u istom opsegu adresa...
3. iskljuci iz struje par minuta pa pokusaj ponovo

namestao sam jednom drugaru Linksys wi-fi ruter na pink telekomov modem-ruter.Promenio sam na Linksysu samo njegovu IP adresu snimio podesavanja i sve je proradilo.Adresu sam menjao jer su oba uredjaja imala istu 192.168.1.1.Znaci iz Telekom modem-rutera lan kablom do Linksysa,nakacio se lapt-opom na Linksys promenio mu Ip snimio,posle reboot-a rutera sve je proradilo kako treba,i jos uvek radi...................

Ma nije... Jedan je na 192.168.0.1, drugi 192.168.1.1, oba imaju DHCP... Da li Telekomov modem može iz ruting da se prebaci u bridge mod?

I meni ne radi TP Link sa havajcem. Sve sam probao ali nece.

Na kraju sam povezao edimaxovo djubre od AP-a na havajca i onda sam bridzovao tp link i edimax AP. Ponekad na momente i proradi ali obicno ako nakacim lap top na tp link preko lan desi se da mi izgubi net jedan od kompova koji je wirelessom zakacen na edimax. Ali u sustini ponekad znaci hoce da radi... Mozda je moj lap top problematican jer je i ranije znao da pravi probleme tom kompu kad su u istoj mrezi.

Nije do lapa. Definitivno havajac nešto ne radi kako treba. Statičkim podešavanjem je sve proradilo, turi jedan subnet za spoljnu adresu TP-Linka, drugu za unutrašnji IP, a učukaj samo ručno u gateway i DNS adresu havajca i to će da proradi.

Ako je na primer subnet na Havajcu 255.255.255.0 (to mi je dakle WAN) koju da stavim za LAN (unutrasnji opseg)?

I sta da odaberem na TP link kao WAN podesavanja? Dynamic IP ili Static IP? I koji IP da tu stavim.

Ako je na primer subnet na Havajcu 255.255.255.0 (to mi je dakle WAN) koju da stavim za LAN (unutrasnji opseg)?

I sta da odaberem na TP link kao WAN podesavanja? Dynamic IP ili Static IP? I koji IP da tu stavim.

ma ne...255.255.255.0 je subnet mask. Nidza ti kaze da deo mreze izmedju havajca i WAN porta TP link-a konfigurises u jednom subnet-u (npr LAN havajca 192.168.0.1 a WAN tp link-a 192.168.0.10) a LAN interface TP link-a konfigurises da bude u drugom subnet-u (npr. 192.168.1.1) u oba slucaja subnet mask ostavi na default vrednosti (255.255.255.0)

Lepo reče čovek telekoma na 0.1, TP-Link na 0.10, na TP-Linku digni DHCP (opseg od 0.11 pa na dalje, upucaj na Telekomu DHCP i radiće 🙂

OK ali to je samo pocetak cele price. Naime imam sledecu situaciju.

Huawei modem - Edimax Wireless AP - nekoliko racunara preko wireless kartica i svi imaju net i to je ok.

U jednacinu hocu da dodam i TP Link wireless ruter koji ima 4 lan izlaza i hocu da se on bridge-uje sa Edimaxom i time da ta 4 lan porta daju internet korisnicima koje nakacim na TP link.

Uspeo sa da bridgujem dva wireless-a (dodao sam njihove MAC adrese i uspeli su da se nadju) medjutim cim ukljucim TP Link jedan od onih kompova sto idu preko wirelessa na Edimax ispada iz mreze (on je na XP) a takodje ni Lap Top uglavnom ne moze da dobije net kada ga zakacim na LAN od TP linka (i on je na XP), dok racunare koji su na Visti normalno mogu da ukljucim na LAN od TP-a i oni odmah dobiju net i nikad ne ispadaju iz mreze... Znaci zbunjen sam.

Sad cu da pokusam da Huawei stavim na 192.168.0.1 a na njega zakacim TP link i njemu stavim 192.168.1.1 za LAN a za WAN stavim Static IP i unesem 192.168.1.10. Iskljucicu DHCP na modemu a ukljucicu HDCP na TP linku. Edimax je bridzovan a njemu ostaje njegova default 192.168.2.1 i njemu je iskljucen DHCP pa cu da pokusam da preko LAN porta na njemu (on ima samo jedan) nekako zakacim ostale uredjaje.

Mada meni bi u stvari najvise odgovaralo da ostane Modem -> Edimax AP za sebe + bridge-ovan TP link i 4 LAN iz njega... Ako neko ima ideju kako da odradim taj setup neka kaze...

Poslednja izmena:
Lepo reče čovek telekoma na 0.1, TP-Link na 0.10, na TP-Linku digni DHCP (opseg od 0.11 pa na dalje, upucaj na Telekomu DHCP i radiće 🙂

Ne 🙂 Ovo nije proradilo... 🙂

Ajd sad da se skoncentrisemo na ovo "Modem -> Edimax AP za sebe + bridge-ovan TP link i 4 LAN iz njega... ". Meni je uspelo da namestim ovo ali samo racunari pod vistom su dobili net dok XP racunari nisu...

Poslednja izmena:
Ovo je tek vrhunski trip, samo Vista ima net, a XP ne...

Probaj ručno da ukucaš u XP podatke? Da im nije ubijen neki servis?

Pazi sad ovo.. ukljucim modem u switch i kompove u switch i wireless ap u switch. Sad XP dobije net odmah a Vista nece uopste 😀 ali na visti zato moze preko wirelessa bez problema.

E sad cu da ukljucim i onaj TP link i posto sam XP-e prebacio na kablove oni bi trebalo da ostanu bezbedni a vista mi nije ni pucala kad je TP link radio tako da mislim da cu sad da namestim sve kako treba. I premestio sam edimax AP tako da imam jaci domet...

He he he...

Namestio sam ga i to sam 🙂

Dakle setup je sledeci... Modem Huawei 192.168.1.1 i ukljucen DHCP -> switch... switch -> wireless AP edimax, komp 1 XP... wireless AP edimax -> wireless komp 2 vista, wireless komp 3 vista, TP link wireless ruter... TP link -> komp 4 XP...

Sve radi istovremeno i bez ikakvih problema. TP link je 192.168.2.1 i iskljucen DHCP.

Vredelo je izgleda svo ono maltretiranje na fakultetu 🙂

He he he...

Namestio sam ga i to sam 🙂

Dakle setup je sledeci... Modem Huawei 192.168.1.1 i ukljucen DHCP -> switch... switch -> wireless AP edimax, komp 1 XP... wireless AP edimax -> wireless komp 2 vista, wireless komp 3 vista, TP link wireless ruter... TP link -> komp 4 XP...

Sve radi istovremeno i bez ikakvih problema. TP link je 192.168.2.1 i iskljucen DHCP.

Vredelo je izgleda svo ono maltretiranje na fakultetu 🙂

da samo imas predstavu koliko zbunjujuce izgleda ovaj tekst koji si napisao 🙂

Meni je bilo gore da sve to nateram da radi. Ajde jos jednom malo jasnije:

Internet ide iz modema (192.168.1.1 i ukljucen DHCP) i ulazi u switch. Iz switcha izlaze wireless ap edimax i jedan racunar koji je na XP. Edimax je dalje konektovan sa dva racunara pod Vistom i jednim TP Link wireless ruterom (koji je na 192.168.2.1 i iskljucen mu je DHCP). TP Link ruter ima 4 lan izlaza i na jednom od njih je radi testa trenutno lap top pod XP koji tako ima net.

Eto to je to. Cilj postignut. Svi racunari imaju net (neki preko kabla neko preko wirelessa) i plus imam 4 lan izlaza koji daju net na udaljenom AP-u (za xBox360 i jos par stvari). Prakticno dve wireless mreze plus jedna zicana koje normalno imaju internet.

Da bi dva wirelessa radila zajedno moraju da imaju isti SSID, unete medjusobne MAC adrese i isti kanal. Malo me je mucio TP link jer on hoce da bridzuje samo ako radi u rezimu brodbend rutera (sto znaci da ocekuje da mu internet dolazi preko wan porta a to nije bio slucaj u mojoj situaciji tako da sam ostavio wan nedefinisan ali je ipak dobio net preko drugog AP-a). Drugi problem koji sam imao sa TP linkom je taj sto cim on udje u mrezu svi racunari sa XP-om pucaju. Odnosno tako je bilo dok nisam namestio onako kako je gore napisano. Inace nisam uspeo da ga nateram da se poveze sa huawei modemom. Neznam koji mu je problem. Mozda mora WAN kao PPPoE ali me mrzelo da isprobavam.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno