Šta je novo?

Telekom ADSL pitanje, javna IP

MUSTANG

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
27.12.2001
Poena
649
Da li vam je IP adresa javna? I da li mora nesto da se podesava da bi dobili javnu, jer sam ja dobio 192.168...
I da li treba nesto dodatno da se podesava na stranici modema?

Poslednja izmena:
Da li vam je IP adresa javna? I da li mora nesto da se podesava da bi dobili javnu, jer sam ja dobio 192.168...

Gde si gledao koja ti je spoljna IP adresa? Koji modem imas?

Poslednja izmena:
A da nemaš možda ruter?

Pa izgleda da imam ADSL ruter. E sad u cemu je stos?
i da li drugi provajderi dodeljuju javne ili privatne adrese?

192.168.1.2 ako se kacis na usb ili 192.168.1.3 za utp
A svoju javnu adresu mozes videti na Service Information stranici modem setup-a ako si dobio huawei mt882 modem

Ili odesh na www.whatismyip.com i vidish svoju ip adresu sa kojom izlazish na net....

Pa izgleda da imam ADSL ruter. E sad u cemu je stos?

Stos je u tome sto ruter ima NAT i sa jedne strane rutera postoji spoljna adresa koja je vidljiva sa interneta a sa druge strane je lokalna adresa koju ti vidis. Tu spoljnu adresu vidis ili iz web interfejsa rutera (WAN IP) ili sa sajtova ko sto je onaj koji je vec naveo *P*A*B*L*O*, a mozes i da pogledas www.portforward.com gde imas i objasnjeno sve sto te zanima, sta su ruteri, kako se podesavaju, otvaraju portovi itd. sa primerima za konkretne modele i aplikacije.

Inace, koliko sam uocio, svi adsl provajderi daju javni IP korisnicima, osim kod Beotela gde se moze birati, konekcija bez ili sa javnom IP (username@beotel ili username/IP@beotel pri logovanju)

I kod Telekoma je slicna situacija kao kod Beotela. Cim upalis modem automatski si na netu (bez javne IP adrese). Ukoliko hoces javnu adresu onda se ulogujes sa user/pass kombinacijom.

Pazi ovako...

Upalim modem, upalim komp. Kako sam usao u Win ja sam na netu. MSN se konektuje, otvorim Firefox i mogu da surfujem. Ako upalim Emule bice mi Low ID, u torrentima sam nedostupan. Kada se rucno konektujem (kao kod dial up-a, user/pass) onda dobijam javnu IP adresu, Emule High ID, torrenti dostupni i tako to. :)

Poslednja izmena:
A cekaj, kako se konektovati sa user i passom?

Napravis konekciju kao za dial up. :)

I izaberem broadband? Probao ali nece, prijavi gresku... :(

Da, izaberes broadband.

Pravi gresku? :zgran: Nemam pojma, kod mene radi.

Cek, znaci palim modem palim komp, i kao sto si sam rekao kad se startuje win na netu sam. Medjutim, to jos uvek nije javna ip. I sta sad, dok je aktivna ova konekcija preko mrezne ja napravim jos jednu poput one za dial up, upisem user i pass i kliknem na connect? I tebi sve tako radi normalno?
Meni nece...

Jeste, sve radim onako kako si napisao i radi. Stvarno nemam pojma do cega je kod tebe.

Cek' bre, Telekom daje rutere, kakvo onda rucno pravljenje konekcije iz win-a ?? :whip:

Ja imam modem. :)

Ok, uspeo sam da forvardujem portove kako treba...

Konkretno, za huawei ruter, ovde je sve objasnjeno http://www.portforward.com/english/routers/port_forwarding/Huawei/SmartAX-MT882v2/default.htm

namestio sam staticku ip adresu po uputstvu sa tog linka, jedino sto mi je falilo su telekom dns serveri, a oni su: 195.178.32.2 i 212.200.13.13

Na stranici za setovanje modema, odeljak basics -> nat -> redirect u local adress se unese ta staticka koja je napravljena i to je to. Nakon toga torrent vise ne prijavljuje problem sa forvardovanjem.

Toliko, mozda nekome i pomogne...

Jel moze neko malo detaljnije to da objasni, hteo bih i ja isto da uradim ali ne bih da pokvarim nesto. Imam Telekom 512/128 adsl i dinamicki ip.

Jao boze, kakva pometnja na svim forumima oko podesavanja prokletog Huawei-a...

1. Ljudi, dobili ste uputstvo uz ruter. Procitajte ga barem jednom. I ja sam bio dovoljno glup pa citao tek kada sam sve podesio trazeci kao mentol po forumima.

2. Salko Dinamitas, imas javnu IP adresu i kada ne podesis konekciju na racunaru. Modem/ruter (zovite ga kako hocete, "pink" uredjaj se nece naljutiti jer se odaziva na oba imena) je podesen tako da automatski ostvaruje PPPoE konekciju i ti si na Net-u. I da, IMAS dinamicku javnu IP adresu, a sto je LowID na Emule-u, to je problem do zatvorenih portova.

Dakle, kada se modem poveze automatski, vas lokalni racunar je iza lokalnog NAT-a i sam modem vam ne da izlazak preko "neobicnih" portova na Net. Najjednostavnije resenje je pravljenje PPPoE konekcije na racunaru, a moze i da se stavi IP adresa modema u DMZ zonu itd. Ja sam odradio prvu opciju jer volim da sam kontrolisem kada sam na Net-u, da vidim koliki sam protok ostvario, a ako ni zbog cega drugog, onda zbog Rapidshare-a i mogucnosti da se brzo rekonektujem, dobijem novu IP adresu i zaobidjem glupavo cekanje od nekoliko desetina minuta na novi download.

Dakle, kucas u browseru: 192.168.1.1 (ako je vezan preko LAN-a) ili 192.168.1.2 (ako je vezan preko USB-a), ides na NAT, izaberes None, zatim na WAN Settings, kliknes na olovcicu pored kante, umesto PPPoE, stavis PureBridge, kliknes Submit i to je to. Posle toga odes na Tools, kliknes na Save jednom pa onda na Reboot i to je to sto se tice modema.

Onda odes na Create New Connection na racunaru, napravis novu PPPoE konekciju i jedino sto treba da ukucas su username i password koje si dobio na papiru od Telekoma.

Hvala atheista, odradio sam sve kako si napisao i sad su mi portovi otvoreni i Link na modemu ili ruteru (sta god da je) vise ne svetli narandzasto vec zeleno. E sad jel moguce napraviti ovako nesto (da radi) a da se automatski povezuje na net. Vidim da mi se i dalje cim upalim komp pravi lan / high speed internet konekcija koja je ranije radila za net, a sada kad se ne konektujem preko nove PPPoE net ne radi.

Jao boze, kakva pometnja na svim forumima oko podesavanja prokletog Huawei-a...

1. Ljudi, dobili ste uputstvo uz ruter. Procitajte ga barem jednom. I ja sam bio dovoljno glup pa citao tek kada sam sve podesio trazeci kao mentol po forumima.

2. Salko Dinamitas, imas javnu IP adresu i kada ne podesis konekciju na racunaru. Modem/ruter (zovite ga kako hocete, "pink" uredjaj se nece naljutiti jer se odaziva na oba imena) je podesen tako da automatski ostvaruje PPPoE konekciju i ti si na Net-u. I da, IMAS dinamicku javnu IP adresu, a sto je LowID na Emule-u, to je problem do zatvorenih portova.
.
.
.

Ja uopste nemam Huawei tako da je kod mene druga prica.

E sad jel moguce napraviti ovako nesto (da radi) a da se automatski povezuje na net.

Naravno da moze. :) Odes na properties nove konekcije, ides na Options karticu, iskljucis opciju "prompt for username...", kliknes na OK. Zatim samo stavis ikonu od konekcije u Startup folder u Start meniju (prevuci je tamo ako ti je tako lakse) i povezaces se na Net svaki put kada se startuje Windows.

Dali ovo konfigurisanje modema ima veze sa brzinom.
Imam ADSL istog imena o kojem ste pricali, samo sam ga povezao ali je sporiji od ISDN128.
a trebao bi da bude 256.

Da li svaki put kada se konektujete na net dobijete drugu ip adresu? Ili kada restartujete modem (ruter)? Treba ortak da dobije adsl kod telekoma a ovo mu je bitno zbog rapida, da ne mora da ceka sat vremena izmedju skidanja. Ja na veratu samo diskonektujem-rekonektujem ruter i nastavljam sa skidanjem.

Da li svaki put kada se konektujete na net dobijete drugu ip adresu? Ili kada restartujete modem (ruter)? Treba ortak da dobije adsl kod telekoma a ovo mu je bitno zbog rapida, da ne mora da ceka sat vremena izmedju skidanja. Ja na veratu samo diskonektujem-rekonektujem ruter i nastavljam sa skidanjem.

Prolazi taj tvoj nacin provereno...

Najjednostavnije resenje je pravljenje PPPoE konekcije na racunaru, a moze i da se stavi IP adresa modema u DMZ zonu itd.

Mislim da bi trebalo staviti adresu računara u DMZ. (192.168.1.3). Pošto ne treba ruter da bude u DMZ nego računar.

Nazad
Vrh Dno