Šta je novo?

Telekom ADSL - diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Verovatno nisam u toku, interesuje me zasto testirate BAŠ sa serverom u Frankfurtu???

Nije merodavan rezultat da se odabere server koji je suvise blizu a i onaj koji je suvise daleko dok je Frankfurt na Majni taman mada i drugi Svapski gradovi dolaze u obzir.:p

Speedtest still so far so good.:banana:

Ovako,pazite ovo:

Telekom adsl 1mbit oko 3,5 km udaljenost od centrale ,aktiviran speed Up odaavno...

U zadnjih mesec mozda i jace dana mi se desava da ne postoji dan da mi ne zakuca net i to vise puta dnevno i da proradi tek nakon sistema ugasi-upali ,u pitanju je mt882...i to mi je preq**o pa sam resio da se pozalim na 0800 100100... I javi se operater vrlo ljubazan ,trazio je da mu iscitam podatke ovo ono i objasnio mi je da sam na granici udaljenosti od centrale i da zbog toga dolaze smetnje...i da skratim ,rekao je gde da pogledam kad sledeci put opet ostanem bez neta,sto se naravno deslio posle par sati i ja vidim da link postoji (lapmica na mt882 za link svetli zeleno) ali u "Service information" u 192.168.1.1 pise da nemam IP adresu (0.0.0.0),znaci problem je bio da ostajem bez IP adrese koja izlazi na net... Sledeceg dana dolaze mi dvojica iz Telekoma na vrata i ja im to sve lepo kazem,oni meni (ukratko) da sam daleko i da ce probati da mi stave DATA PATH na "INTERLEAVED" i da ce to biti OK...sto je i uradjeno u roku od sat -dva... i od tad sam zazalio sto sam ih opste zvao,da sam znao da mnogo trazim cutao bih :wall: :

sad mi u system information stoji ovako:

Product Name SmartAX MT882
Physical Address 00:18:02:F4:28:A5
Software Release V200R002B022 SerbiaTD
Firmware Release E.37.5.40
Release Date (2006-11-15)
Batch ID RCC1P2.022.E37540
System Up Time 0:53:38
ADSL Description
ADSL Status Showtime/Data
DSL Up Time 0:53:0
Data Path Interleaved
Standard G.dmt
Bandwidth Down/Up(kbps) 1024/128
SNR Margin Down/Up(dB) 27.0/28.0
Attenuation Down/Up(dB) 37.5/24.0
CRC Down/Up 2/0
FEC Down/Up 23/0
HEC Down/Up 0/0

i kompletan net radi osetno losije (tj standardno)

714622199.png

i ja ukapiram da su mi ugasili Speed UP,nema sta drugo ,jer mi je ,dok je speed up bio ukljucen pod "Data Path" stajalo FAST a pod Bandwidth Down/Up(kbps) 2048/256 i onda sam imao okruglo 1 mbit DL ,UP 0.16 a ping ka Nisu 36 ms umesto sadasnjih 72....+ sto mi DL ocajno varira dok je pre bio konstantan....

...i ja ponovo zovem 0800 100 100 i MOLIM ih da mi vrate podesavanja na staro uz preuzimanje odgovornosti na sebe da mi ne smeta to sto moram da resetujem modem...i oni to kao pribeleze i kazu da ce u toku sutrasnjeg dana kolege da pogledaju...i proslo je 2 dana ja vidim da niko nista ne pipa i malopre ih zovem ponovo...a pre toga probam da aktiviram speed up na telekomovom sajtu,naravno -ne moze :bottle: ...i kad sam internet podrsku konacno dobio posle 20-25min cekanja ja operatera zamolim da procita zapisnik pd pre par dana da ne bih pricao ponovo sta se desava...i vidim da to sto sam zamolio da se podesavanja vrate na staro nema nigde...kad mi kazu da su konekciju juce proveravali da je sve OK i nema sta da se popravlja :S: a ja kazem da mi ne radi speed Up i da zelim da mi se ponovo ukljuci... a operater tvrdi da je ukljucen i kaze da probamo da aktiviramo ...i naravno nismo uspeli :-devil-: iako je operater mislio da sam retard pa me je majao sa ponovnim prihvatanjem njihovog sertifikata...ali sam se konacno izborio da postoji problem ,tako da se iskreno nadam da ce mi vratiti konekciju na staro ,jer ovaj "standardni" 1mbit je ocaj bez speed up-a ,nit mogu da igram COD4 :D a i sam surf je osetno tromiji ...i ja operateru opet kazem da mi nije upaljen speed up i da mi zbog toga tako radi net a operater ce(ona) " nema to veze sa speed up-om" :wall: ...tako da,nadam se da ce mi vratiti net na staro i da,ako se ti desi - necu pozeleti nikad da okrenem 0800 100 100...

edit: evo speedtest iz Frankfurta :D :
714648820.png

Poslednja izmena:
@VexMunja

Nije ti se udvostrucio ping zbog toga sto su ti iskljucili speed up nego su ti port iskonfigurisali na Interleaved. Zahtevaj da ti port konfigurisu na Fast i bice ti ping kao pre.

Ja sam isto tako imao problema kad su menjali liniju celom naselju i prebacil na novu podzemnu liniju. Na staroj liniji bio aktiviran speed up i port podesen na fast sve radi super. Kada su prebacili na novu podzemnu liniju ugase mi speed up i port konfigurisu na Interleaved i ako prelaskom na novu liniju ruter pokazuje da je max 18Mbs a pre bilo 10. Zovem ja njih da mi konfigurisu port na fast i objasnim im da nema potrebe da mi bude Interleaved jer mi odlicna parica i ne puca mi veza i nema gresaka na liniji i da mi je ping udvostrucen.

Zovu me za 2 dana kuci i hoce da dodju kod mene kuci da vide sta nije u redu. Ja ispricam sta hocu onaj lik zanemeo nema pojima o cemu mu pricam i insistira da dodju kod mene. Ja im kazem da ne dolaze jer nema potrebe a i nisam kod kuce jer sam bio tih nekoliko dana na putu. Kad sam se vratio odem na sajt telekoma i ponovo aktiviram speed up. I svom srecom taj lik sto je radio port mi prebaci na fast.

Verovatno je operaterka napisala nalog i verovatno ce te zvati za dan-dva. Ili trazi nekog strucnijeg na telefon ili idi u telekom i objasni sta treba da se uradi jer operater ne moze da ti pomogne.

Poslednja izmena:

Evo kako radi telekom adsl 2mbita click2, prosto receno UZAS!!! Cekam na ucitavanje stranica i po par minuta, imam osecaj da je gore nego na dialup-u.

Poslednja izmena:
Evo kako je kod mene Click 2.

Verovatno je neko zagusenje lokalnog karaktera.

Evo kako radi telekom adsl 2mbita click2, prosto receno UZAS!!! Cekam na ucitavanje stranica i po par minuta, imam osecaj da je gore nego na dialup-u.

imas dobar osecaj :D

ja sam podneo zahtev za speedUP al mi se cini da ga nesto nisam video, izgleda da si mi aktivirali tokom noci posto sam prvi put podneo zahtev ili ga nisu ni aktivirali, brzina mi je ista kao i juce u ovo vreme...

prilazem screen

Poslednja izmena:
@VexMunja

Nije ti se udvostrucio ping zbog toga sto su ti iskljucili speed up nego su ti port iskonfigurisali na Interleaved. Zahtevaj da ti port konfigurisu na Fast i bice ti ping kao pre.

Ja sam isto tako imao problema kad su menjali liniju celom naselju i prebacil na novu podzemnu liniju. Na staroj liniji bio aktiviran speed up i port podesen na fast sve radi super. Kada su prebacili na novu podzemnu liniju ugase mi speed up i port konfigurisu na Interleaved i ako prelaskom na novu liniju ruter pokazuje da je max 18Mbs a pre bilo 10. Zovem ja njih da mi konfigurisu port na fast i objasnim im da nema potrebe da mi bude Interleaved jer mi odlicna parica i ne puca mi veza i nema gresaka na liniji i da mi je ping udvostrucen.

Zovu me za 2 dana kuci i hoce da dodju kod mene kuci da vide sta nije u redu. Ja ispricam sta hocu onaj lik zanemeo nema pojima o cemu mu pricam i insistira da dodju kod mene. Ja im kazem da ne dolaze jer nema potrebe a i nisam kod kuce jer sam bio tih nekoliko dana na putu. Kad sam se vratio odem na sajt telekoma i ponovo aktiviram speed up. I svom srecom taj lik sto je radio port mi prebaci na fast.

Verovatno je operaterka napisala nalog i verovatno ce te zvati za dan-dva. Ili trazi nekog strucnijeg na telefon ili idi u telekom i objasni sta treba da se uradi jer operater ne moze da ti pomogne.

Pa,tacnije ,kada sam zvao po drugi put i kada sam ih molio da mi vrate podesavanja na staro upravo sam to i trazio ,da mi vrate DATA PATH na "FAST" ...ali operaterka koja se tada javila ocigledno nije bas razumela sta sam trazio cim to nisu uradili sledeceg dana,a to sam i sad spomenuo ,ali kao da sam pricao zidovima... Mada kako ti opisujes ipak speedUp ima veze sa ovim- ako je port podesen na " Interleaved" onda speedUp ne mogu da koristim ,right? :trust:

munjo, nesto ne razumem sta je sada problem kod tebe.
Koliko vidim ovi rezultati sa speedtesta su ti okej, bez speedup-a je u redu da imas 0.85 u down-u i 0.1 u up-u. Jedino ako ti bas znaci nesto tih 100 kbita vise koliko bi imao sa speedup-om.
Drugo, jel moze neko da mi objasni zasto stalno meite prema Frankfurtu?

Koliko vidim ovi rezultati sa speedtesta su ti okej, bez speedup-a je u redu da imas 0.85 u down-u i 0.1 u up-u. Jedino ako ti bas znaci nesto tih 100 kbita vise koliko bi imao sa speedup-om.

Mislis 10 kbit-a? Ne znace mi oni nego mi mnogo znaci 0.06 UP ,imao sam ranije 0.16 UP i duplo MANJI ping ,nadam se da ne moram dalje da objasnjavam... Jeste ,ovo su ok standardni rezultati ,ali sam od pocetka usluge speedUp istu aktivirao i navikao sam na takav net,pa je ovo sada duplo gore...

Meni su sve sredili. Sljaka bas onako kako treba. Kool :D

Drugo, jel moze neko da mi objasni zasto stalno meite prema Frankfurtu?

Zato sto j eu Frankfurtu na Majni glavno evropsko internet cvoriste za centralnu i juznu (jugoistocnu evropu).

Na Vidikovcu. Sta te cudi? Ja koristim isti link ko vi ali preko kablovskog operatera. Ptt mi je provider tj Telekom. Zato imam bolji ping ali mi je skuplji net. 3/256 2600 din.

715172404.png

evo telekomov adsl click 4 kako radi prema tom njihovom serveru i evo kako radi kada se meri preko naseg:

715173285.png

nije ovo lose samo puno para za ovaj paket treba da se da ali da je brzina u full-u tu sam prezadovoljan, na svim boljim privatinim torrentima brzina uvek zagarantovana! e sada samo jos da je ovaj paket za pola jeftiniji pa da covek kaze e to je internet i verovali ili ne meni je ovo dovoljno brzo mada me upload zestoko nervira ali boze moj kada nema bolje (ima na sbb) ali ja nemogu kod njih!

da budem iskren da u skorije vreme daju internet gde cu imati oko 1500 kb/s u download i bar da kazemo 350 kb/s u upload-u verujem da bi to vecini mase zadovoljilo potrebe (licno meni da) ali mozda ne svakome, jer uvek to moze brze ali mi jednostavno nismo navikli na tolike brzine. pa iskerno dok se okrenem polovina stavri koje hocu su vec skinute i neznam sta pre da gledam dok ono ranije sa click 1 je bilo nerviranje kada ce vise da se skine a to kod mene nevalaj a verujem i vecine nevalja kada je sporo a nevalja ni kada je suvise brzo!

valdacemo u skorijoj buducnosti po nekoj pristojnoj ceni videti ove brzine, mozda za download i da ali za upload bas nesto neverujem ali svasta se moze dogoditi!

715291586.png
715301736.png
10305746.png

Sveze izmereno:) Sinoc je upload bio uzasno spor.

Poslednja izmena:
Markish, hoces da te banujemo?! :D:p idem da :bottle: od muke...

najjache da je Markish chovek koji ima internet. :)
najjache da je Markish chovek.

Jok, ja sam masina koja radi u internet provajderu:) tj. covek.. a kuci imam skromnih 16/768K

:(

pff;)

Telekom adsl 1mbit oko 3,5 km udaljenost od centrale ,aktiviran speed Up odaavno...

da ne otvaram novu temu, hteo sam samo da pitam za odnos brzina- razdaljina
od centrale. i ja sam otprilike na 3-4 km od centrale i za neki dan treba da uvedem
adsl by telekom. e sad interesuje me kojoj max brzini mogu da se nadam?

sve mi se čini da treba da budem srećan ako mi 2mbit konekcija uspe.

mreža je inače nova i kablovi su podzemni, ako to nešto znači.

da ne otvaram novu temu, hteo sam samo da pitam za odnos brzina- razdaljina
od centrale. i ja sam otprilike na 3-4 km od centrale i za neki dan treba da uvedem
adsl by telekom. e sad interesuje me kojoj max brzini mogu da se nadam?

sve mi se čini da treba da budem srećan ako mi 2mbit konekcija uspe.

mreža je inače nova i kablovi su podzemni, ako to nešto znači.

bilo vise puta (ovo je u normalnim zemljama a kod nas zavisi koliko je izvodjac pokro na kvalitetu kablova i koji "krsh" telekom kupuje za centrale i daje kao 'rutere'

The following guide (distance vs. attenuation vs speed) gives you an guestimate what you can achieve:
<1km should be 23-24Mbit (nice speed, but doesn't it bug you that Telkom people walk through your bedroom?)
1.0km = 13.81dB = 23Mbit
1.5km = 20.7dB = 21Mbit
2.0km = 27.6dB = 18Mbit
2.5km = 34.5dB = 13Mbit
3.0km = 41.4dB = 8Mbit
3.5km = 48.3dB = 6Mbit
4.0km = 56dB = 4Mbit
4.5km = 62.1dB = 3Mbit
5.0km = 69dB = 2Mbit
>5.0km (you are pretty much poked --- sorry for you)

neznam koliko sam daleko al 24/3 mbit radi kod mene (testirano)

nazalost ovo je maximalni komercijalni Telekomov paket za sada
adsl2plus.jpg

#solero
Не мора уопште да значи да ће проток од 2 бити максимум. Ортак је удаљен у околини Смедерева преко 6км од централе и ради му пакет од 4 меге без проблема (један месец је пробао 16 и највише што је ефективно достигао је око 10- 10,5).

Него, који услови сада важе за телеком поводом нових корисника. Да ли још увек може да се узме један месец за 1 динар под уговором од годину дана или мора да се иде на опцију 3 месеца за по 1 дин. а уговорна обавеза на 24 месеца, што је брат брату многоооооооо.:d јер ако већ иду на то да вежу неког на 2 године да их користе што не понудише нпр. неке лаптопове (као код 3g нета ) или соније (што видех да раде нпр. у румунији кад се уѕима уговор на дуже)

Postoje obe opcije,znaci i vezivanje na 1 god i na 2 god a 3 meseca za 1 dinar.
Ja sam se prijavio za ovu prvu,znaci 1 mesec za dinar i ugovor na godinu dana jer iskreno 2 godine je bas dugacak period.
Trebao sam da u petak odem da potpisem ugovor i uzmem ruter a kako u poslovnici ne rade ljudi,nego,kako da najblaze nazovem onog majmuna( a da ne uvredim majmune) koji mi je sklapao ugovor,moracu da cekam da prodju praznici.
Jos me pita covek a sta ce mi click 2 paket,da mi nije mnogo??? :wall:

I ja mislim. Takodje mislim da od dupliranja nema nista, povecace 50% kao i ranije. Mada je to samo moje misljenje

Sta je nada, na svakoj drugoj strani neko pita ima sta je sa povecanjem protoka :D
ili ne citaju temu :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno