Šta je novo?

Telekom ADSL - diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisam siguran da sam te najbolje razumeo u vezi sa ogranicenjem portova?

Mislio sam na broj portova na centrali, nema ih bezbroj zar ne?

Znaci, i Telekom je kompanija koja posluje trzisno i normalno je da gleda ostvari profit. Iz tog razloga, prvi ce dobiti neku uslugu tamo gde ima i dosta zainteresovanih.

Ovo moram da prokomentarisem pa makar i sa zakasnjenjem. Telekom je, koliko ja znam, javno preduzece sto znaci da je osnovan i postoji u javnom interesu. To sto jedno javno preduzece treba da nastoji da pozitivno posluje ne znaci da mogu da jure za profitom zanemarujuci i onaj deo javnog interesa koji nije narocito profitabilan. ADSL za Telekom nije profitabilna usluga, ali je javni interes mnogo vise od slikanja preko mobilnih telefona i slicnih visokomercijalnih, zaglupljujucih servisa za siroke narodne mase.

Znaci, neka Telekom razvija komercijalne usluge, ali neka vodi racuna i o javnom interesu. Da su se makar malo pridrzavali razloga zbog kojeg su osnovani i postoje svi bi u Srbiji imali ADSL umesto sto su kupili Telekom Srpske i sto svake godine delom zarade pokrivaju budzetske deficite koje prave nesposobni politicari.

ADSL za Telekom nije profitabilna usluga, ali je javni interes mnogo vise od slikanja preko mobilnih telefona i slicnih visokomercijalnih, zaglupljujucih servisa za siroke narodne mase.

prica da adsl nije komercijalno isplativ je baljezgarija telekomovih zvanicnika, naravno da je komercijalno isplativo kad se nekom uzme 1500 dinara mesecno. to sto bi oni radije da ti za tih 1500 daju dial-up i da nista ne moraju da rade to je druga stvar, ali ne moze niko da ocekuje da ces dobrovoljno sedeti u kamenom dobu da bi ti naplacivali zvrljotine na zidu po ceni plazma televizora, makar glavni vrac imao monopol.

Poslednja izmena:
To sam mislio kada sam rekao da ADSL za Telekom nije profitabilan. ADSL nije narocito profitabilna usluga u poredjenju sa dial up-om pa bi Telekom da stvori nekakav privid ADSL-a u Srbiji, a da zapravo sto vise ljudi drzi sto duze na dial up-u.

Poslednja izmena:
Jedno glupavo pitanje:
Da li je dovoljno da posaljem mail telekomu da (ipak) ne zelim kod njega da koristim adsl,nego kod drugog provajdera i da mi oni to "dozvole" ? Ja sam se jos pocetkom decembra prijavio preko telekomovog sajta za adsl,ali sam se pre nekol'ko dana predomislio kad sam video da je ptt krenuo sa uvodjenjem adsl-a u pozarevcu.Prijavim se kod njih za proveru tehnickih mogucnosti,i oni mi odgovore "proverili smo,ali pozovite help desk za detaljne iformacije...",kad sam pozvao help desk,oni mi rekose da je drugi provajder zauzeo taj port i da cu morati kod njih ..." :d

Ista situacija ovde samo sto sam ja u ns-u. Ja sam bio otisao u telekom i pitao ih da li ja ako ne zelim da koristim adsl preko njih nego preko nekog drugog provajdera zadrzavam port koji je otvoren na mojoj centrali(nakon raskidanja ranijeg ugovora za adsl ostao sam bez isto skoro 4 meseca) a oni su rekli da naravno gubim port i onda mogu da podnesem zahtev kod drugog provajdera,koji bi mi nakon toga rekao da nema slobodnih portova, pa sam ja odustao od toga i potpisao jel ko zna koliko bi opet cekao na prosirenje kapaciteta na mojoj centrali...

Stoga ja bi ti savetovao da dobro razmislis pre nego sto raskines zahtev tj. da proveris sa ptt-om da li bi ti u tom slucaju mogli garantovati slobodan port tj. blagodeti adsl-a,novcano usteda na god dana ti je 564din ali nakon toga svakog meseca placas 305din manje na ptt-u. Ja licno nisam hteo da se rizikujem jer sam se pod 1. presusio za ovih nekoliko meseci na dial-up-u a pod 2. i jos bitnije nigde se na sajtu ptt-a ne pominje prosirenje na mojoj centrali i u novom sadu uopste a imam dva broja na istoj centrali i onaj drugi je dobio negativan odgovor o postojanju kapaciteta za adsl od ptt-a.

Ja sam bio otisao u telekom i pitao ih da li ja ako ne zelim da koristim adsl preko njih nego preko nekog drugog provajdera zadrzavam port koji je otvoren na mojoj centrali(nakon raskidanja ranijeg ugovora za adsl ostao sam bez isto skoro 4 meseca) a oni su rekli da naravno gubim port i onda mogu da podnesem zahtev kod drugog provajdera,koji bi mi nakon toga rekao da nema slobodnih portova, pa sam ja odustao od toga i potpisao jel ko zna koliko bi opet cekao na prosirenje kapaciteta na mojoj centrali...
Vise nema dileme. Telekom ce pocistiti sve provajdere iz Srbije. A onda kad opletu po cenama.. tesko nama..
Ovo sad sto radi Telekom, je bacanje kosti, a mi presrecni sto dobijemo malo da glabamo.
Licno necu biti zadovoljan, dok god ne prestignemo Ruandu i Zimbabve.
Jedini izlaz je konkurencija u fiksnoj telefoniji. Medjutim, po sadasnjem zakonu telekom ostaje siguran monoplista do 2010. Novom operateru trebace 1-2 godine uhodavanja, tako da cemo pravu svetlost ugledati najranije oko 2012. A dotle ce jos po koji dobiti kost...

Naravno da se razume nije mi telekom direktno rekao da bi mi drugi provajder rekao da nema portova ali je iz price bilo prilicno jasno da bi se upravo dogodilo..

Ja sam izracunao da se za prvih godinu dana kod ptt-a ustedi 1340 dinara,uporedjujuci novi cenovnik ptt-a, sa cenovnikom telekoma,a racunao sam popust za prva 3 meseca kod telekoma (za one koji su se prijavili kada je trajala ona akcija prosle godine).
A ovo sto ste tice portova,videcemo,tj videcu.Racunam,posto je u Pozarevcu krenulo uvodjenje ptt adsl-a pre nedelju dana,da se nece razgrabiti za tako kratko vreme,nije ovo BG ili NS,osim ako telekom nije dao ptt-u stotinak portova za pozarevac,"da se deca igraju". :S:

Evo ovako. Skolski drug mi radi u Teleprot group, koji inace radi instalaciju ADSL- a za telekom. I sam radi na centrale koje treba da dobiju. Rekao mi je da je u Leskovac tehnicki prijem prosao tokom ove nedelje i da sada samo zavisi or Telekoma kada ce da pocne. Vranje je danas zavrseno ili je ostalo jos nesto za sutra, posto nezna tacno, jer mu kolega to radi. Sledeci su Pirot i Prokuplje.

Taj drug ti i nije neki kad te teko masno laze. Danas sam bio u korisnickom centru u Vranju i kaze mi gospodja "I mi znabo koliko i vi. Idi u kancelaruju kod Pere(nisam siguran kako se zvao) on je zaduzen za ADSL". Odem ja i postavim kulturno pitanje "Sta bi sa ADSL-om", a on ko iz puske "Jeste podneli zahtev?". "Jesam jos decembra" kazem "Nema jos nista od toga" obrazlozi mi on. Pitao sam jos dal su krenuli nesto da rade "Ma jok" je odgovor.
Pitao sam i to kako to da su neke firme vec dobile ADSL a ja nisam, kaze on "Oni su bili preko Nisa pa su sad prebaceni preko centrale u Vranju", ko da ja ne znam da za ADSL moras biti u krugu od 5km od centrale. BEZOBRAZLUK!:mad:

Nisi dobro izracunao.

64 za ISDN i isto toliko za POTS, analogne su pune a ostalo je nesto mesta za ISDN. Sad sam dobio informaciju da Firme imaju prednost nad fizickim licima jer navodno nema dovoljno modema, kakva glupost!!
Zna li neko da li je cena veca ili se razlikuje za firme posto na sajtu ne pise nista o tome? Da li su firme uslovljene da uzimaju fiksnu IP adresu?

Meni su rekli da nema razlike izmedju pravnih i fizickih lica sto se tice ADSL-a. Ali to uzmi sa rezervom jer sve sto su mi do danas rekli je bila masna laz.

Jedno glupavo pitanje:
Da li je dovoljno da posaljem mail telekomu da (ipak) ne zelim kod njega da koristim adsl,nego kod drugog provajdera i da mi oni to "dozvole" ? Ja sam se jos pocetkom decembra prijavio preko telekomovog sajta za adsl,ali sam se pre nekol'ko dana predomislio kad sam video da je ptt krenuo sa uvodjenjem adsl-a u pozarevcu.Prijavim se kod njih za proveru tehnickih mogucnosti,i oni mi odgovore "proverili smo,ali pozovite help desk za detaljne iformacije...",kad sam pozvao help desk,oni mi rekose da je drugi provajder zauzeo taj port i da cu morati kod njih ..." :d
Duzan sam vam jedno obrazlozenje. Samo kod Telekoma mozete da uzmete sigurno ADSL van BG,NS i Nisa. Telekom daje naredjenje da se sto pre veze i zauzme sto vise portova za ADSL za sebe jer su navodno "duzni" da daju portove i provajderima (samo me interesuje ko ih na to tera i sta im mogu :eyebrows: )! Znaci, ispadne da ce da bude i kod drugih provajdera ponuda i za ostale gradove ali da oni nikada nece imati slobodne portove za vas!:wall:
Znaci, ne zezaj te se, ako hocete da dobijete ADSL, Telekom iz the way (na zalost ***.:crash: )
Pozdrav

@djalf,
ako nisi znao, PTT ti najavio Svilajnac
Masala

Poslednja izmena:
Znaci, ne zezaj te se, ako hocete da dobijete ADSL, Telekom iz the way (na zalost ***.:crash: )
Pozdrav

Ja sam podneo zahtev Telekomu polovinom oktobra i jos uvek cekam slobodan port i necu ga dobiti u skorije vreme jer se Telekomu, jednostavno, ne isplati da mi da brzi internet za 1200 dinara.

Prema tome, ne verujem da ce bilo ko dobiti port pre ako se prijavi kod Telekoma, nego kod nekog drugog provajdera. Cak mi se posle svega cini da su se u Telekomu pokajali sto su uopste ulazili u varijantu sa ADSL-om. Mislim da su shvatili da bi im bilo pametnije da lepo oderu ISP-ove, montiraju neki minimalan broj portova godisnje, tek toliko da ne moze da se kaze da nema ADSL-a i da se lepo bave onim sto je prava lova, a to je mobilna telefonija.

Da sam neko ko prvi put podnosi zahtev za ADSL i da sam optimistican po tom pitanju (da ne kazem naivan) ja bih recimo podneo zahtev kod Sezama ili bilo kog veceg provajdera pre nego kod Telekoma.

Za razliku od Telekomovog sajta gde ne mozemo nista saznati o tome gde se trenutno moze realizovati ADSL prikljucak, ili u kojem mestu se planira realizacija, na drugim sajtovima nesto ima. To su:
http://www3.ptt.yu/
http://www.beocity.com/adsl/
http://www.eunet.yu/cms/view.php?id=13297
Evo liste sa Beocity-ja
Lista svih centrala (po gradovima i abecednom redu) na kojima je u ovom trenutku moguce aktivirati BeocityNet ADSL prikljucak:

011 Akademija
011 Altina 1
011 Autokomanda
011 Bezanija
011 Bezanijska kosa
011 Bioskop Vozdovac
011 Brace Jerkovic A
011 Brace Jerkovic B
011 Bul.Mihaila Pupina
011 Centar
011 Cukarica
011 Cukaricka padina
011 Dedinje
011 Denkova Basta
011 Dobropoljska
011 Dorcol 2
011 Dunav
011 ETF
011 Filmski grad
011 Gardos
011 Guberevac
011 Gundulicev Venac
011 Jovanova
011 Jugopetrol
011 Julino brdo
011 Kaludjerica
011 Karaburma
011 Kijevo
011 Konjarnik
011 Krnjaca
011 Krunski Venac
011 Kumodraska
011 Kumodraz
011 Ledine
011 Medakovic II
011 Milesevska
011 Miljakovac
011 Mirijevo 1
011 N. Beograd
011 Narodna Banka
011 Pariske Komune
011 Politika
011 Repiste
011 Sarajevska
011 Sremcica
011 Suncana Padina
011 Sveti Sava
011 TK-Centar
011 Tosin Bunar
011 Vecernje Novosti
011 Visnjica
011 Visnjicka Banja
011 Vozdovac
011 Zarkovo
011 Zeleznik
011 Zemun
011 Zvezdara
012 Pozarevac
018 Bubanj
018 Delijski vis
018 Duvaniste
018 Komren
018 Kriva Livada
018 Ledena Stena
018 Nikola Tesla
018 Palilula
018 Pantelej
018 Sindjelic
018 TN2-Centar
021 AN-P Salajka
021 APV A
021 Alkatel
021 Avijaticarsko nas.
021 Bakic
021 Becej
021 Betanija
021 Budisava
021 Centar
021 Cirpanova
021 Detelinara
021 Futog
021 Industrijska Jug
021 Industrijska Sever
021 Klisa
021 Liman
021 Petrovaradin
021 Podbara
021 Podbara-Kvantas
021 Santic
021 Satelit
021 Slovacka
021 Sremska Kamenica
021 Veternik
034 Aerodrom
034 Batocina 2
034 Kragujevac Host
034 Metino brdo
034 Sest topola
034 Topola
035 Despotovac
035 Jagodina
035 Paracin
035 Svilajnac

Od ukupno 34 mrezne grupe delimicna ADSL-izacija postoji u 6 i to: 011, 012, 018, 021, 034 i 035.

Poslednja izmena:
Da, ispod tog spiska je spisak centrala u kojima ce uskoro biti moguć ADSL. Samo sad su promenili, ne piše više do 15. marta, već u 2007. :mad: Koji li je grad sledeći?

Opet neke crne liste kao da smo u banci !?

Ja vam pricam sta sam cuo, ko ce i da li ce da ponudi prvi i jedini ne znam. Ja verujem da ce da bude onako kako sam ja cuo a to je da ce Telekom ponuditi prvi svugde a tek kasnije kada se prosire kapaciteti i provajderi. Zivi bili pa videli ;)

E kad vidim taj spisak padne mi mrak... polovina tih centrala na 011 nema slobodnih portova.
Sta meni vredi sto mi je centrala na toj listi kad vec 5 meseci cekam *****i port kod telekoma...

E kad vidim taj spisak padne mi mrak... polovina tih centrala na 011 nema slobodnih portova.
Sta meni vredi sto mi je centrala na toj listi kad vec 5 meseci cekam *****i port kod telekoma...

Zamisli onda kako je nama kojima centrala nije ni na listi, a prijavljeni smo ko zna od kada :S:

A i vi koji niste na spisku nemojte bas samo da sedite skrstenih ruku i da cekate da vam ADSL padne s neba. Angazujte se malo. Saznajte ko je direktor organizacione jedinice Telekoma u vasem mestu, da li ima zenu, neki hobi. Pratite mu zenu do pijace pa je onda, kao slucajno, sretnete, poklonite se, kazite ljubim ruke milostiva, ponesite cegere gospodji. Ako se gospodin direktor bavi, na primer, pecanjem, sakupljajte mu gliste, otkacinjite varalice kad ih zakaci za korenje u vodi i tako to.

A i vi koji niste na spisku nemojte bas samo da sedite skrstenih ruku i da cekate da vam ADSL padne s neba. Angazujte se malo. Saznajte ko je direktor organizacione jedinice Telekoma u vasem mestu, da li ima zenu, neki hobi. Pratite mu zenu do pijace pa je onda, kao slucajno, sretnete, poklonite se, kazite ljubim ruke milostiva, ponesite cegere gospodji. Ako se gospodin direktor bavi, na primer, pecanjem, sakupljajte mu gliste, otkacinjite varalice kad ih zakaci za korenje u vodi i tako to.

I ako ima cerku pomozite joj da se uda :)
A od tasta ADSL Flat

Poslednja izmena:
Evo od od 2.2.2007 je moguce uzeti adsl u sledecim gradovima bilo bi super ako nekog iz ovih gradova ne bi mrzelo da ode licno da pita da li je ovo istina.

Ja bi zamolio nekog ko je vec dobio adsl na telekomu da potvrdi kako rade torrenti?

Neki tip,valjda predsednik udruženja provajdera Srbije,na Pinku na Nacionalnom dnevniku večeras 04.02.2007. je rekao da ADSL najzad stvarno kreće tokom februara van BG,NS i Niša.Eto kakve takve zvanične informacije.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno