Pozdrav svima,
jedno kratko pitanje, da li je moguce da je svaki Telekomov IP range koji koriste za ADSL na nekoj blacklist-i?
Konkretno to da poruke koje se salju sa naseg mail servera bivaju odbijene od strane drugog.
Pa zar ne mogu da ukinu internet spamerima i da na taj nacin rese problem?
Ne mislim da ih ti sto prave listu banuju, nego Telekom. Npr. kada se detektuje spam, isti se prijavi Telekomu, oni usled krsenja ugovora oduzimaju adsl port korisniku i to je to. Ne verujem da u Srbiji ima bash toliko spamera da par hiljada oduzetih portova ne bi resilo problem.
edit: sto se tiche detektovanja spama, tu provajder treba malo da se potrudi. Nakon sto stigne prijava dovoljno je da se odredjeni korisnik stavi pod nadzor odredjeno vreme i ako se utvrdi da stvarno spamuje gubi port. Ne znam kako te liste funkcionishu, ali valjda salju neko upozorenje provajderu kada je i sa koje ip adrese vrsen spam?
A sto ne bi koristili neki drugi smtp :d
I sezampro je takodje blacklist-ovan...
Sve adrese svih nasih provajdera su na uceprotect bleklistama, tako da menjanje provajdera ne pomaze.
Iskreno uceprotect je totalno debilna lista - sad me mrzi da trazim tacne podatke ali otprilike je bilo da se zbog 7-8 spamera blokira cela C klasa adresa i posle traze pare za odblokiranje? Klasicno reketiranje, a sada me zaista svrbe prsti da napisem sve i svasta, ali da se ogranicim na to da je nacin rada ljigav, ogavan i da ne vidim cemu sluzi osim kao pokusaj otimanja para provajderima.
Sreca u nesreci je sto se zbog ovakve politike niko posebno i ne cima da koristi uceprotect i zaista nikada nisam video da je mail odbijen zbog uceprotect-a (odrzavam 50+ mail servera u raznim firmama).
Iako nemam neko posebno misljenje o nasim provajderima mogu samo da kazem da ih ovoga puta podrzavam i da tim nemackim krvopijama ne placaju nista. Pa makar svi zajedno bili na toj listi jos 1000 godina.
Upravo zbog uceprotect-a nam odbijaju mail...e sad njihove admine "zabole" bas da nas stave na safe listu, oni lepo dobiju mail server konfigurisan od strane nekog provajdera i ne zamaraju se previse sitnim detaljima, oni su uvukli dnsbl liste i to je to.
...i da, i ja mislim da nasi provajderi ne treba nesto specijalno da se zamaraju ovom temom...prosto me zanimalo da li postoji neki IP range kod nasih providera da nije BL, ali cisto sumnjam :/
Nista, salji mail na abuse nalog kod tih likova koji koriste uceprotect i objasni im koliki su tardovi i oni a i ti koji prave i odrzavaju uceprotect. Ako nece/ne znaju, ***, ne znam sta da kazem osim da ne zasluzuju da budu admini mail servera.
Ako mislis na Dynamic klasu, onda nista cudno, vec je standard da MTA ne treba biti na dinamickoj ip adresi, i prakticno se danas dinamicke ip adrese blockiraju po defaultu, dal preko dnsbl-a ili pri lookup-u rDNS-a pri konekciji na MTA.Pozdrav svima,
jedno kratko pitanje, da li je moguce da je svaki Telekomov IP range koji koriste za ADSL na nekoj blacklist-i?
Ne vidim razlog da neki ISP drzi svoj SMTP server po default-u da bude open relay.Not a good security policy.
Ako mislis na Dynamic klasu, onda nista cudno, vec je standard da MTA ne treba biti na dinamickoj ip adresi, i prakticno se danas dinamicke ip adrese blockiraju po defaultu, dal preko dnsbl-a ili pri lookup-u rDNS-a pri konekciji na MTA.
Ako koristite adsl u firmi ili sta vec i MTA vam radi na toj konekciji, treba da uzmete staticku ip adresu za telekom adsl i trazite od njih da vam stave reverseDNS za taj ip, npr, mail.nasdomen.rs
Kada se to odradi neces imati vise imati problema.
U slucaju da je ta ip adresa vec bila izlistana na DNSBL pre nego sto je stavljen reverseDNS, posalji zahteve za removal sa liste i objasni situaciju, da je u pitanju staticka ip adresa i da je stavljen rDNS, i u 99% slucajeva ta IP ce biti skinuta sa liste.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari