Šta je novo?

Telekom ADSL Blacklisted!

Ma pomenuo sam exchange zato sto sam mnogo puta video da ljudi koji su prilicno tanki sa znanjem uzmu i instaliraju exchange, a nit' im treba nit' znaju da ga iskoriste. I onda sami sebi naprave probleme.

A nisam ni mislio da direktno tim ljudima posaljes mail, nego njihovom provajderu, posto si pomenuo da oni nemaju nista sa tim vec provajding ekipa. Pravo da ti kazem neozbiljno mi zvuci da neko nece da te baci na whitelistu, i pored sve komunikacije sa njima. Ne radi se to tako....

Sta ces...oni kako ja vidim ne idu u WC bez Project Plana :d, tako da se striktno drze nekih "pravila".

Mislio sam na hosting ekipu, koja im je setovala exchange server, kako mi ovaj jedan lik rece iz DK, oni su ga dobili "out of the box", sve setovano i oni zato nista ne diraju, valjda su u frci da nesto ne s*ebu...e sad mogu ja i njima da posaljem mail, ali nas direktor je rekao "ko ih *ebe!!" Tako da nek se smisle sami :D

Poslednja izmena:
Pa verovatno se i plase da nestu ne uke*aju.

Pazi ovo sto ti predlazem nije nista neuobicajeno i tako se ova vrsta problema i resava. Kontaktiras zaduzenu osobu sa ovlascenjima, izneses problem, dodaju te na whitelist ili jos bolje ugase uceprotect checking i to je to. Sa ozbiljnim provajderima opisana procedura se zavrsava veoma brzo i na zadovoljstvo svih.

Ne, nisu samo dinamicke adrese u pitanju i licno sam se uverio u to (necu da pominjem provajdera, moze na PM ako neko zeli). Uceprotect, ko sto rekoh, zabada nemilice sve adrese. Za banovanje cele C klase dovoljno je da samo nekoliko adresa iz opsega bude uhvaceno u spamu. Sta sam ja kriv ako neke budale u adresnog opsegu koji je sticajem okolnosti meni blizak nisu znale da podese firewall tako da seku botnet spam? I ko ti garantuje da nova adresa, na koju si upravo prebacen, nece pre ili kasnije takodje da se nadje na listi? K'o da je neki problem da se spoof-uju adrese, isibas spamove ka njihovim honey potovima u Nemackoj i po slobodnom izboru blacklistujes bilo koga i bilo sta?

Bottom line - posetio sam njihov sajt i vidim da delisting, zbog 'administrativnih troskova i troskova odrzavanja', kosta 50 evra (nekada je bilo 150). ***, za 30 sec posla editovanje nekog text fajla (posto sve blackliste i jesu manje-vise u txt formatu dns zona) traze ovolike pare.

Uostalom proguglajte malo reakcije internet zajednice na uceprotect - uglavnom se caste pridevima 'scammers', 'extortion' i sl, a postoje i ozbiljne akcije za pokretanje sudskog postupka protiv ekipa koje vode ovu spam listu.

edit: evo primera kako radi uceprotect :

54 spammers lead to 2560 IPs blocked.
- tj dovoljno je 5 spamera da blokiraju celu C klasu.

Jednostavno, ne koristitite ovu listu, i kad god vidite da je neko koristi saljite adminima mailove sa objasnjenjem zasto da se ne koristi.
Napr, ovaj link - http://www.jvfconsulting.com/blogcategory/2/59/UCEPROTECTNetwork_Spam_List_Is_This_Extortion.html
moze biti, ja licno nisam imao problema sa uceprotect, vec vise sa ironport/senderbase.org, mada se sa njima da resiti, samo dugo traje.

I ja sam imao problema sa uceprotect listama, u decembru sam platio 10 evra za 6 meseci prisustva u ips.whitelisted.org. To je naravno resilo sve probleme sa vracenim porukama sa mail servera koji koriste uceprotect.

Naravno, u pitanju je Telekom ADSL, staticka IP adresa, definisan reverse DNS...ali sta vredi, kada te ovako ucene a stalo ti je da mailovi prolaze - nema drugog resenja :(

Mi nista im nismo placali. Jedne nedelje ide druge ne i to samo na par adresa. Ako nece saljem sa YAHOO dok ponovo ne proradi. Ne placam lopovima nista!!!

E, te majmunčine na uceprotect-u imaju neku isčašenu logiku da ako provider ostavi port 25 otvoren automatski završava na blacklisti. WTF? Da drndam ceo život po webmailu?:wall: Da se oprostim od svih mail klijenata? Da nikada ne pročitam mail i HTML-u? Pa odoh do parka da pohvatam neke golubove. Dresura jedno dva meseca, pa da vidiš kako će da nose pisma... Mada možda i njih blacklistuju...

E, te majmunčine na uceprotect-u imaju neku isčašenu logiku da ako provider ostavi port 25 otvoren automatski završava na blacklisti. WTF? Da drndam ceo život po webmailu?:wall: Da se oprostim od svih mail klijenata? Da nikada ne pročitam mail i HTML-u? Pa odoh do parka da pohvatam neke golubove. Dresura jedno dva meseca, pa da vidiš kako će da nose pisma... Mada možda i njih blacklistuju...
pa forsira se port 587 (submission), preko koga bi relay trebao biti moguc jedino posle autentifikacije klijenta preko nekog mailservera (koji naravno treba da podrzava submission).

Poslednja izmena:
pa forsira se port 587 (submission), preko koga bi relay trebao biti moguc jedino posle autentifikacije klijenta preko nekog mailservera (koji naravno treba da podrzava submission).

Jes' pa da izgube dragoceno vreme praveći polise??? Ma ja sam i dalje za golubove...

Nazad
Vrh Dno