Šta je novo?

Mobilni telefon Telefon za majku (~400e, A54/Pixel7a/Xiaomi 12t) - specifican korisnik

Koji mobilni telefon kupiti

Marmil

Poštovan
Učlanjen(a)
26.01.2023
Poena
85
Uzimam majci telefon nakon duzeg vremena.
Ne menja cesto telefone, trenutno ima Redmi note 9pro koji joj je nedavno ispao i naprsla je i kamera i displej a i ne postoji vise apdejt za telefon.
Znaci dimenzije telefona joj ne smetaju jer je naviknuta na ovaj preko kojeg gleda serije, YT i slicno. Baterija takodje nije bitna jer joj je ostalo par meseci do penzije, na poslu ima punjac i uglavnom joj ne treba bog zna kakva baterija. Kamera takodje ne toliko bitna, ali voli da opali par slika kad je napolju, na odmoru i slicno.
Specifican korisnik je u smislu da je nezahtevan, ali kao i sve starije osobe, otvara istovremeno vise aplikacija a ne zatvara (yt, recepte neke, pinterest, bloatware klikce itd) pa nije lose da telefon ima dovoljno memorije i solidan procesor da isprati sve te 'Pozadinske radnje'.
Posto ne menja cesto telefone ne bi bilo lose da telefon ima duzu podrsku. To je jedini razlog zbog kojeg ne bih uzimao Poco F5 ili Xiaomi 12/12T jer ce imati podrsku manje od 2 godine. Inace ne bih razmisljao, uzeo bih F5 odmah.
S druge strane, Samsung a54 (trenutni favorit) daje duzu podrsku ali mi se cini da je vec sad hardverski u zaostatku za konkurencijom, pitanje za godinu-dve koliko ce usporiti i biti funkcionalan, tj. koliko je future-proof?
Razmisljao sam cak i o Iphone 12 ako uleti neki dobro ocuvan. Takodje, OnePlus razmatram jer, ako sam dobro informisan, daju posle Samsunga i Apple-a najduzu podrsku, ali problem je sto nema nekih mid-range modela, a ovi sto su u opticaju su vec godinu-dve stari sto znaci imace podrsku jos toliko android apdejta (iz istog razloga ne bih uzimao Samsung s21 FE koji moze da se nadje na Ebayu za oko 400e ali opet imace dosta kracu podrsku).
Telefon planiram kupovati negde krajem avgusta, tako da mi se ne zuri, ali gledam vec sada ako budu neke akcije/snizenja.
Posto zivim u Nemackoj, postoji opcija da kupim preko Ebaya (tu su Pixeli 7 i 7a prilicno povoljni pa sam ih naveo kao opciju iako nemam nikakva iskustva sa njima) ali takodje dolazi u obzir i KP jer sam krajem avgusta u Srbiji.

S21fe ce dobiti i Android 16, tako da ima dugu podrsku.
Drugi izbor: A34 umesto A54 (oba ce dobiti Android 17). Pogledaj na Samsung podforumu temu A34 vs A54.
Licno bih na tvom mestu kupio A34, zbog veceg ekrana i duze autonomije, u odnosu na A54, pa i S21fe.

@Migrant Iako sam napisao da trenutno koristi
6”7 telefon, ipak bi bilo idealno da je malo manjih dimenzija, ipak se radi o starijoj zeni tako da je a54 sto se toga tice idealan.
Svakako i s21fe uzimam u obzir.
@Proday Gledam sada klein, ima Pixela za nesto malo jace od 400€, ima jedan interesantan bas u mojoj regiji pa cu pustiti coveku poruku za malo vise detalja.
Nevezano sad za ovu temu, primetio sam listajuci forum da je dosta ljudi negativno prihvatilo a54 dok su kritike koje sam gledao mahom pozitivne - Dosta fluidniji Exynos, solidna baterija, odlican displej i dnevna kamera, jako dug android support, u sustini jedan sasvim solidan midranger. Jel u praksi to malo drugacije, placeni testeri da tako izvestavaju ili nesto trece?

Preporuka za A54. Odličan ekran, brzina telefona je odlična. Kamera je takođe odlična. Ima podršku za eSIM, wifi 6, volte radi out of box na ovom telefonu kod naših operatera što nije slučaj sa pixel telefonima (nažalost, ovde nemaju nikakvu podršku).
Na bateriju nemam zamerki.
Dobija 4 nadogradnje Androida + 1 godinu sigurnosnih ažuriranja.
Primetio sam takođe da ovaj telefon ima odličan modem. S njim izvlačim odlične brzine na Yettelu (čak preko 300Mbps download).
Da Pixel telefoni imaju podršku u našoj zemlji, uzeo bih ih bez razmišljanja. Ovako mora da se budži da bi radio volte, da se juri dodatna oprema preko neta...
Zato sam se odlučio za Samsung i ne kajem se.

Ne znam koliko je za stariju osobu bitno da ima te updejte? Po meni ne. Bitno je samo da joj radi to sto joj treba. Pa zato ne bih izbacio ove sto imaju očekivanu kraću softversku podršku....

Uzevsi u obzir, izmedju ostalog, gledanje serija i filmova, potrebno je obratiti paznju na dijagonalu ekrana. Nezavisno od prethodno pomenute navike, veca dijagonala je nedvosmislen benefit.

Ne znam koliko je za stariju osobu bitno da ima te updejte? Po meni ne. Bitno je samo da joj radi to sto joj treba. Pa zato ne bih izbacio ove sto imaju očekivanu kraću softversku podršku....
Ako se ne varam, dzabe dobar hardver ako telefon prestane dobijati apdejt - Usporava, ne rade aplikacije vise fluidno, baguju itd. Zbog toga najvise
Uzevsi u obzir, izmedju ostalog, gledanje serija i filmova, potrebno je obratiti paznju na dijagonalu ekrana. Nezavisno od prethodno pomenute navike, veca dijagonala je nedvosmislen benefit.
Slazem se. Ja i pored tableta, tv-a i laptopa, 90% serija sam odgledao na telefonu, valjda stvar navike.
Preporuka za A54. Odličan ekran, brzina telefona je odlična. Kamera je takođe odlična. Ima podršku za eSIM, wifi 6, volte radi out of box na ovom telefonu kod naših operatera što nije slučaj sa pixel telefonima (nažalost, ovde nemaju nikakvu podršku).
Na bateriju nemam zamerki.
Dobija 4 nadogradnje Androida + 1 godinu sigurnosnih ažuriranja.
Primetio sam takođe da ovaj telefon ima odličan modem. S njim izvlačim odlične brzine na Yettelu (čak preko 300Mbps download).
Da Pixel telefoni imaju podršku u našoj zemlji, uzeo bih ih bez razmišljanja. Ovako mora da se budži da bi radio volte, da se juri dodatna oprema preko neta...
Zato sam se odlučio za Samsung i ne kajem se.
I meni se cini da ce biti A54 zbog svega navedenog, osim ako ne uleti neki Pixel 7 u dobrom stanju.

Inace, jos malo sam gledao, naleteo sam
na Xiaomi 13 lite, ulazi u budzet, ima bolji procesor (snap 7 gen 1), kako se u praksi pokazao u ovom cenovnom rangu?

Proveri sada je A54 i A34 na nekom popustu. Ako imaš pristup Corporate benefits sajtu, pogledaj mislim da sam tamo video neki extra popust tipa A54 256 gb za 400€, ali nemoj da me dežis za reč nisam 100% siguran gde sam video 😁.

Nazad
Vrh Dno