Šta je novo?

Mobilni telefon Telefon sa IR senzorom

Koji mobilni telefon kupiti

vladat1

- CoH -
Učlanjen(a)
26.11.2004
Poena
1,175
Moja oprema  
CPU & Cooler
NH-C12P SE14 , Ryzen 7 3800X
Matična ploča
MSI B450 Gaming plus
RAM
Kingston Fury Renegade 2 x 16 GB - 3600Mhz
GPU
GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB
Zvuk
S.M.L.S 8A
PSU
Seasonic Focus Plus 750w 80+ platinum
Kućište
HAF 912 PLUS
Miš & tastatura
Logitech G610 , LOGITECH G403 HERO
Ostale periferije
Blue Snowball Ice
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zdravo društvo, potreban mi je telefon sa IR senzorim i boljom kamerom. Verovatno bi mi završio posao neki Redmi Note. Telefon bih kupio polovan. Šta može da se kupi za 100-150€ ? Da li bi mogao neki za taj novac iz serije "T" ? Koji model mi preporučujete da pojurim ? Ovo bi mi bio prvi mobilni i ne verujem da bih ga menjao parr godina. Ne koristim društvene mreže, samo IR kao daljinski i cam scan za slanje dokumentacije.
drago mi je da vas moja muka zabavlja :D

Poslednja izmena:
Bacio sam pogled na XDA forum i taj Xiaomi nema bas puno ROM-ova niti je nesto popularan (nema Snapdragon procesor), a nema ni zvanicni LineageOS tako da se sa time ne bih igrao.. S20 FE doduse ima zvanicni LineageOS. Ne znam nekog ko se bavi time, dugo nisam u tim vodama.

ko ti je instaliao Lineage OS 17.1 ? Da li na njemu mogu da rade aplikacije iz banke?

Ok, neka pazari onda polovno, vidim da i pored svega napisanog smatra da će tako bolje proći.

pitao sam šta je bolje ?

Do sada nisam imao mobilni, i sve to gledam sa hardverske strane, kao za PC. Što je možda i greška. Vodim se logikom da je bolje stariji jači model, nego novi klot. Da li sam u pravu ?

Sigurno neću da ignorišem preporuke sa foruma, u delu materije gde se "ič" ne razumem. Ja i dalje to posmatram kao PC hardver.

Na rutovanim uređajima znam da je bilo problema jer ne prolazi Guglov safety net pa neke aplikacije ne rade zbog toga. Takođe treba imati u vidu i da LOS podrazumevano nema gugl servise od kojeg dosta aplikacija zavisi pa neke ne rade uopšte ili rade polovično. U suštini, to i može da se zaobiđe instalacijom microg.

Kapiram da si ti već upućen u sve to, ovo više napominjem zbog @vladat1 ako se bude odlučio za ovakvu akrobatiku.

Sa jedne strane imaš polovan i sa hardverske strane bolji telefon, ali sa starijim softverom/androidom i verovatno isteklom softverskom podrškom. Takođe, pitanje je u kakvom stanju je baterija, da li je bio rasturan, menjan displej itd..

Sa druge strane imaš nov telefon koji nema tako dobar hardver, ali je i dalje korektan za svakodnevnicu. Pritom bi bio prvi vlasnik, dakle garancija i nema razmišljanja da li je nešto čačkano. Takođe, imao bi softversku podršku bar 2 godine ili koliko sad već daju za jeftinije modele.

Polovno može biti mačka u džaku a može biti i ekstra očuvan uređaj.. Evo moj drugar je pre manje od 2 meseca penzionisao svoj S20 FE, mazio ga je i pazio a baterija ima 80-ak ciklusa posle par godina upotrebe. Na primer ja sam mojoj Ultri nabio sigurno duplo više ciklusa, a koristim je tek godinu dana. Kad bi ubo telefon od tako nekog, to bi bilo idealno..

Tako da Vlado, prevagaj pa odluči šta ti je najbitnije pa pazari 🙂

Tako da Vlado, prevagaj pa odluči šta ti je najbitnije pa pazari 🙂

Dosta je teško. Uzeo bih ovaj nov telefon, i a ako nema IR. Komenzovao bih to sa kutijicom sa Allija

a sa druge strane me kopka 10t + Lineage OS ali nemam ko da mi to uradi. Navodno može i 11T

ali svako bih trebao da nađem nekog da mi odradi to. Gedža sam. Volim po nečemu da se razlikujem 🥸

Moram da prespavam. Ovu odluku ne mogu da donesem lako.

Xiaomi 11T i 11T Pro su dva razlicita telefona, prvi ima Mediatek procesor i time nema nikakvu podrsku za "custom" ROM-ove, drugi ima uzasni Snapdragon 888. Ako bi uzimao polovno, ta dva ne bi ni razmatrao. Snapdragon 865 je jedan od najboljih Qualcomovih procesora, bukvalno sve izmedju 865 i 8 Gen 2 je smece.

Dalje, Xiaomi Mi 10T 5G fabricki moze da ima Android do verzije 11 a Lineage OS 20 sa Androidom 13, dok Samsung S20 FE 5G fabricki moze da ima Android do verzije 13 i Lineage OS 21 sa Androidom 14. Dakle ako bi uzimao polovno, onda bi ja prednost dao Samsung S20 FE 5G.

Pazi, ni taj Redmi Note 13 nije los, losiji je procesor i skladisna memorija je UFS 2.2 standard ali je uredjaj nov i imas nov Android bez drndanja oko flesovanja. On ti je verovatno i najbolja opcija, jer je i vise nego dovoljan za svakodnevnicu. Obavljace ti sve sto i gorenavedeni bez ikakvih problema, jedino nije nesto za zahtevnije igrice ako te to zanima.

Telefoni su toliko uznapredovali da su nijanse u pitanju za vecinu stvari..

Imaš specifikacije na gsmareni i drugde, a imaš i youtube recenzija koliko želiš. A kao što sam već spomenuo imam u okruženju telefon i probao sam ga,
Gde je najbolje to zavisi od tebe, ako si u blizini neke prodavnice gde je povoljan odeš lično i izbegao si dostavu.

Ok, shvatam.
edit: Postavio sam ranije link sa cenama i prodavnicama, bolje idi pogledaj tamo na eponudi.

video sam, nego se moje pitanje odnosilo na to, gde je najpametnije da kupim po pitanju reklmacija.

Slažem se da se ne treba baš previše uzdati u kršload specifikacije na eP sajtu, ali telefon zvanično ima senzor koji tražiš.

Što se kupovine tiče, zar ovo nije najproverenija opcija? https://mi-srbija.rs/mobilni-telefoni/redmi/redmi-note-13

Toliko košta i u GT-u, dok je najpovoljniji na ePlaneti (18800 din), bar od poznatijih prodavnica.

Drugari, da završim ovu moju epopeju. Kolega sa foruma mi je poklonio svoj stari Samsung Galaxy A53. Hvala druže. Nadam se da ću i ja nekada moći nekako da ti se odužim. Hvala svima na konkretnim odgovorima i rešenjima. Ovaj mobilni će sigurno da mi traje godinama. Za IR sada gledam da kupim neki eksterni.

Nazad
Vrh Dno