Šta je novo?

Teac 8x + cd 90 min = problem

pocetnik

Čuven
Učlanjen(a)
13.01.2002
Poena
604
Nedavno sam nabavio prazne cd-e od 90min i kada sam u NERU 5.5.9.0 kliknuo na opciju media info dobio sam podatak da je ubacen cd od 80 min.
Na cd-ima pise (utisnuto na ivici) da su od 90min.

Kada pokusam da snimam on mi pokaze da na cd moze da stane 87min ili 771 MB.

Da li je ovo normalno (posto ne moze da snimi punih 90 min) i ako nije sta je onda u pitanju?

I S P R A V K A

Posto sam pisao u brzini nisam dobro postavio pitanje.

Pitanje je sledece:

Kada na cd od 90min pokusam da snimim vise od 80min (700MB) izbacuje mi gresku da na cd ne moze da stane toliko podataka. Isto se desava i kada ukljucim opciju overburn.

Nero 5.5.9.0 mi izbacuje poruku da je ubaceni disk od 80min (iako je od 90min).

Rec je o rezacu TEAC W58E (8x).

Da li neko zna resenje?

Re: I S P R A V K A

pocetnik je napisao(la):
Da li neko zna resenje?

Uzmi stanglu, skupi drustvo iz kraja i uvece sacekaj prodavca. ;)

Cini mi se da ti je neko uvalio krsh diskove. Probaj jos sa programom CDRID evo ti ga link u lokalu http://home.drenik.net/hpdsoft/datoteke/alati/cdrid.zip

Skini pa probaj. Ako zaista jesu 700 MB primeni prvo uputstvo. Pozdrav!

--------------------------------
Da dodam jos, program ne mora da se instalira. Samo ga otpakuj i pritisni gornje dugme.

Nero ih nece videti kao cd-e od 90min jer su van specifikacije kao i oni od 80min, jednostavno ukljuci overburn i przi :)
Jedna napomena, teac cdrw uredjaji do ovog najnovijeg su imali max overburn 89:59min tj. fizicki ne mogu vise da narezu na cd pa i o ovome povedi racuna, jer na trzistu ima i 99min cd-a, npr. lg moze da reze na ovakvim cd-ima do punog kapaciteta.

Uh sad sam video da sam prebrzo pisao odgovor, mada sa istim rezacem i sa tim 90min cd-ima nisam imao nikakvih problema, jedino sam pazio da ne predju onu teac-ovu granicu. Pogledaj da to nije kod tebe slucaj.

Startovao sam program iz linka (cdrid) i on mi je izbacio sledece podatke:

----------------------------------------------------------------
ATIP: 97m 00s 06f
Disc Manufacturer: Unknown Disc Identification Code
Assumed Dye type: Phthalocyanine (Type 6)
Media type: CD-Recordable
Recording Speeds: min. unknown - max. unknown
nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849)
----------------------------------------------------------------

Shvatio sam koliki mu je kapacitet (702MB) ali me zanima sta mu je ovo ATIP???

Nece ni program ispravno da detektuje medijum ako ga rezac ne vidi kako treba.
Apdejtuj firmware rezaca pa probaj ponovo. Teac W58 ne moze da reze preko 89:59, ali i to moze sa zadrskom.

Firmware je verzija 1.0A.

Sa koje adrese mogu skinuti upgrade firmware-a za TEAC CD-W58E?

Re: I S P R A V K A

pocetnik je napisao(la):
Kada na cd od 90min pokusam da snimim vise od 80min (700MB) izbacuje mi gresku da na cd ne moze da stane toliko podataka. Isto se desava i kada ukljucim opciju overburn.

Svi 90min i 99min diskovi se prijavljuju kao obicni 80min, to je normalno (i ne moze drugacije). U Nero-u treba da ukljucis overburn, ali i da povecas maksimalni kapacitet rezanja, npr stavi 95min. Posle toga bi moralo da radi...

Osim toga, nisi rekao da li ti pri pokusaju rezanja Nero uopste nudi overburn... Da bi ti ponudio moras da izaberes u opcijama 'No Multisession' i Disc-At-Once nacin snimanja.

BokiPK je napisao(la):
Nece ni program ispravno da detektuje medijum ako ga rezac ne vidi kako treba.
Apdejtuj firmware rezaca pa probaj ponovo. Teac W58 ne moze da reze preko 89:59, ali i to moze sa zadrskom.
Da apdejtuje... jel se ti to šališ

Za CD W58E nije niti će ikad izaći novi firmware... Teac se ponaša kao da se odrekao tog uređaja. Na teac.de se nikad nije spominjalo ni da postoji. Na teac.com i teac.co.jp se spominje ali ništa više od toga...

Hvala svima na pomoci.

U pitanju je bila opcija Disk-at-Once, kod mene je bila ukljucena Track-At-Once. Kada sam ukljucio Disk-at-Once sve je proradilo kako treba.

Nego jos jedno pitanje. Posto se pri snimanju ukljucuje overburn, da li se tako ostecuje rezac?

Re: Re: I S P R A V K A

luka.l je napisao(la):
Uzmi stanglu, skupi drustvo iz kraja i uvece sacekaj prodavca. ;)
Cini mi se da ti je neko uvalio krsh diskove. Probaj jos sa programom CDRID evo ti ga link u lokalu http://home.drenik.net/hpdsoft/datoteke/alati/cdrid.zip
Skini pa probaj. Ako zaista jesu 700 MB primeni prvo uputstvo. Pozdrav!
-------------------------------
Da dodam jos, program ne mora da se instalira. Samo ga otpakuj i pritisni gornje dugme.
luka.l - zar nisi obecao da ces da se manes postovanja o cdr uredjajima?!??! :D

pocetnik je napisao(la):
...Nego jos jedno pitanje. Posto se pri snimanju ukljucuje overburn, da li se tako ostecuje rezac?
teoretski da - prakticno ne
samo ne treba preterivati sa overburnovanjem - npr na disk od 700mb je "pozeljno" da se snimi oko 710 mb... ako preteras sa brojem mb podaci mogu da ti budu lose citljvivi ili ih uopste neces moci procitati...
naravno ovo sto sam napisao ne treba da vazi za svaki disk (da ga rezes na 710) vec samo za one diskove za koje ti je to stvarno potrebno - neki film i sl.

Sve sto u Nero-u treba da uradis je da ukljucis overburn i da maksimalnu granicu postavis na 89:59:00 (mozes i vise ali nece moci rezac). Posle toga jos je samo bitno da ukljucis mod DAO (Disk at once). I radice.

Pozdrav...

Re: Re: Re: I S P R A V K A

D-KEE je napisao(la):
luka.l - zar nisi obecao da ces da se manes postovanja o cdr uredjajima?!??! :D

Ovde nisam imao gde da omanem. :D

Nego, sta je zaista sa tim dikovima. Cak i taj program pokazuje da su 702 mb?

Vince Carter je napisao(la):
?????Citate li ljudi sta je iznad napisano?
ne! :)
luka.l je napisao(la):
Ovde nisam imao gde da omanem. Nego, sta je zaista sa tim dikovima. Cak i taj program pokazuje da su 702 mb?
e pa moracu da te razocaram - omanuo si!!! svi diskovi ciji je kapacitet >700 se prijavljuju kao da su od 700mb, bilo da stavis dislk od 90 ili 99 min

Nazad
Vrh Dno