Šta je novo?

Teac 540E i W540E PIO, UDMA mod

pjsoft

Čuven
Učlanjen(a)
07.04.2002
Poena
609
Pozdrav svima..

Pomocu specijalaca na ovom forumu, uspesno sam resio problem sa seckanjem misa prilikom ucitavanja diska, ali je ostalo da resim problem sa seckanjem misla prilikom ucitavanja sa cd-roma.

Da malo predahnemo oko cele Teac guzve, meni se rezu za sada odlicno diskovi (imam Be6 II plocu), ali imam problem da ovim drugim citacem. Citac 540E je iz 2000. godine i ne moze da dostigne brzinu vecu od 20x.

Dosao sam do zakljucka da je na njegovom mestu u Primary IdE controlled (XP je sistem) ukljucen PIO mod, a na mestu pisaca koji je na sekundarnoj grani ULTRA DMA 2 mod.

I sada mi pisac brze cita nego citac, a pritom mi ne secka mis ne pucketaiju pesme itd!

Kada sam ukljucio UDMA na starom pisacu, poceo je da puca windows, cim prozovem istog, (samo sija crvena lampica, a CD se ne javlja). CD speed nece ni da pocne.

Zato vas molim da mi kazete da li ovaj stari TEac 40x uopste podrzava DMA mod ili ne .. i kako da resim ovaj problem

Pazi ovako. Kod mene rezac radi u multi-word dma mode 2. Rezac je LG, inace ne radi u ultra dma mode-u, jer je samo PIO - tako ga prepoznaje ploca prilikom butovanja.

Probaj da prebacis citac kao secondary slave (koliko sam shvatio sada je primaru slave), mozda to pomogne, naravno uz ukljucivanje multi-word dma mode 2 ili ako to ne moze ultra dma mode 2.

Bio sam malo konfuzan jer sam bas iznadjen problemima koje mi pravi ovaj citac, a na njih nisam do sada obratio paznju!

na primarnoj grani mi je pisac
na sekundarnoj citac + hdd fijoka (citac je slave)

Posto imam BE6 II imam 4 IDe kanala, tako da mi je disk na udma grani!

da li je moguce da ako je ovaj CD pisac napravljen Oktobra 1999 da ne podrzava udma mod?

Mislim da ces najsigurniji biti ako info potrazis na teacovom sajtu
www.teac.com.
Osim toga, tamo mozda nadjes i neke zanimljive informacije (vezane za tvoje uredjaje), i eventualno noviji firmware za citac.

Nisi dobro pazio na času :) Teac 40x čitač ima problema pod XP-om i W2k. Pod Windows 98 je sve ok. Ti treba da uradiš sledeće: deinstaliraš primarni kontoler, restartuješ XP 3 puta (čini mi se), i onda uključiš DMA za čitač. Ali, nipošto ne pokušavaj da pod XP-om startuješ CD speed, kao i da kopiraš on the fly.... Za te potrebe - pravac Windows 98 ili ME. Ajd, i sve najbolje....

Da li da uradim flash cd-roma sa firmawareom 3.0A !

CD Speed mi radi u slucaju PIO moda , ali mi je CPU100% sto je nedopustivo! Takodje taj CDSpeed nije nijednom presao 24x, sto je takodje nedopustivo.

Zato bih molio dobre "ucene" ljude da mi kazu, da li to znaci da ovaj Teac ne radi dobro po NT sistemima iako je najprodavaniji CD rom na svetu, i da se sa time treba pomiriti, posto za obicnog citaca i nema drugog resenja (ako hocemo Teac naravno)

Hvala !

pjsoft je napisao(la):
Da li da uradim flash cd-roma sa firmawareom 3.0A !

CD Speed mi radi u slucaju PIO moda , ali mi je CPU100% sto je nedopustivo! Takodje taj CDSpeed nije nijednom presao 24x, sto je takodje nedopustivo.

Zato bih molio dobre "ucene" ljude da mi kazu, da li to znaci da ovaj Teac ne radi dobro po NT sistemima iako je najprodavaniji CD rom na svetu, i da se sa time treba pomiriti, posto za obicnog citaca i nema drugog resenja (ako hocemo Teac naravno)

Hvala !

Teac 540e ne radi dobro ( ne moze DMA mod) u XP-u. Imam isti citac i isti problem. Moj citac ne daje dobre krive citanja ni u ME kada je u udma 2 modu pa sam presao na multiword dma 2 i radi super a nikakve razlike u brzini ne bi trebalo da bude.

Ah da. Flashovanjem firmwarea na 3.0a neces dobiti nista sem sto ces moci da koristis teacov programcic za ubrzavanje uredjaja koji radi sa tim firmwareom.

Minja je napisao(la):
Teac 540e ne radi dobro ( ne moze DMA mod) u XP-u. Imam isti citac i isti problem. Moj citac ne daje dobre krive citanja ni u ME kada je u udma 2 modu pa sam presao na multiword dma 2 i radi super a nikakve razlike u brzini ne bi trebalo da bude.

I ti si malo pogrešio. Čitač RADI u DMA modu, samo onda ne može CD Speed da se pokrene, kao i kopiranje on the fly... Izmeri vreme potrebno za kopiranje nekog CD-a u PIO i u DMA modu pa ćeš videti da ipak radi DMA pod XP-om, ali ostaje ono za Nero i CD Speed kao problem.

Heinz, Minja, Lazo i DS9 :))

Hteo bih da vas zamolim za jedno objasnjenje, koje bi mi resilo ovaj problem, jer mi se cini da ga ipak nisam od pocetka najbolje formulisao!

Meni nije frka sto mi CD pisac koji je 40x radi <=22x ! Kao korisnik PC racunara od 1994 godine, sasvim mi je jasno da je za svaki program ili igru dovoljno cd 8X.

Problem koji je za mene nedopustiv jeste 100% procesorskog vremena prilikom koriscenja CD Roma .. Pretpostavljam da je to posledica PIO moda, tj. direktan pristup CD romu sa strane procesora, a ne prosledjivanje zadatka DMA kontroleru.

Posto ova teac ne radi u UDMA 2 DMA modu kako treba (puca mi Windows kada pokusam da startujem nesto sa CD-a (ne uvek ali pukne ponekad) ili nedaj boze CDSpeed), kako da namestim taj Multiword DMA ...

Jedino mi je bitno da mi padne procesorsko zauzece

Hvala puno ....

Heinz je napisao(la):

I ti si malo pogrešio. Čitač RADI u DMA modu, samo onda ne može CD Speed da se pokrene, kao i kopiranje on the fly... Izmeri vreme potrebno za kopiranje nekog CD-a u PIO i u DMA modu pa ćeš videti da ipak radi DMA pod XP-om, ali ostaje ono za Nero i CD Speed kao problem.
[/QUOTEtako je ali ostaje ne mali problem sa Nerom...

Kazi mi minja
da li se to moze i kako da namestim MultiWord DMA

Nije tacno da su problemi samo kod neroa i CD speeda. Problem nastaje i prilikom pokretanja autorun-a kod nekih DivX filmova a siguran sam da bih i jos negde nasao !

pjsoft je napisao(la):
Heinz, Minja, Lazo i DS9 :))

Hteo bih da vas zamolim za jedno objasnjenje, koje bi mi resilo ovaj problem, jer mi se cini da ga ipak nisam od pocetka najbolje formulisao!

Meni nije frka sto mi CD pisac koji je 40x radi <=22x ! Kao korisnik PC racunara od 1994 godine, sasvim mi je jasno da je za svaki program ili igru dovoljno cd 8X.

Problem koji je za mene nedopustiv jeste 100% procesorskog vremena prilikom koriscenja CD Roma .. Pretpostavljam da je to posledica PIO moda, tj. direktan pristup CD romu sa strane procesora, a ne prosledjivanje zadatka DMA kontroleru.

Posto ova teac ne radi u UDMA 2 DMA modu kako treba (puca mi Windows kada pokusam da startujem nesto sa CD-a (ne uvek ali pukne ponekad) ili nedaj boze CDSpeed), kako da namestim taj Multiword DMA ...

Jedino mi je bitno da mi padne procesorsko zauzece

Hvala puno ....

100% procesorskog zauzeca je posledica PIO moda, ja sam imao identicne probleme dok je rezac radio u PIO modu. Dakle definitivno ne PIO.

Postoji razlika izmedju Ultra dma mode 2 i multiword dma mode 2. Tebi ne odgovara udma mode 2, moj rezac nema tu opciju (hvala bogu). Kod nas vlasnika via ploca, problem moze da se resi busmaster drajverima, odnosno ide tool-om koji je valjda deo via4-in-1 drajvera (zbog kojih je napadana via, a sada dodju kao veoma korisno resenje). Sa tim ide tool-om je moguce namestiti bilo koji mod koji podrzava uredjaj, dakle da ti imas via plocu problem bi bio resen. Ovako stvarno ne vidim kako da namestis taj multiword dma mode 2, ali znam definitivno da je to ono sto tebi treba.

Mana lg-a sto nema udma 2 i via sto mora da se koriste njeni drajveri na plocama, sad ispadne jos i prednost. Nekom bug, drugom feature. :) Ne vidim uopste zasto su stavljali taj udma mode 2, osim cisto kao marketinski potez. To mu dodje kao ATA133 (cak i ATA100), 128 MB rama na grafickim karticama, 64 bitne palete na grafickim karticama (cuo sam da je to u najavi). Nesto do ovoga jeste korisno, ali u ekstremnim slucajevima.

Ne ide mi u glavu kako 540E ne radi lepo u xp-u a 532E radi bez problema?
Jel to možda ima veze što ploče detektuju 540E kao udma/33 a 532E kao PIO4? Možda bi pomoglo da se 540 u biosu stavi kao pio4 (znam da nema logike, ali mnogo stvari nema logike pa radi :))

pjsoft je napisao(la):
Kazi mi minja
da li se to moze i kako da namestim MultiWord DMA
Za BX ploce ne znam. Imam Via cipset i koristim ide tool. Proceprkaj malo po netu i naci ces neko resenje sigurno.

jddipqd je napisao(la):
Ne ide mi u glavu kako 540E ne radi lepo u xp-u a 532E radi bez problema?
Jel to možda ima veze što ploče detektuju 540E kao udma/33 a 532E kao PIO4? Možda bi pomoglo da se 540 u biosu stavi kao pio4 (znam da nema logike, ali mnogo stvari nema logike pa radi :))

Sasvim moguce je da je ovo resenje. Deluje mi logicno (iako nije). Obavezno probaj sa ovim. Dakle u biosu podesi da ti je rezac PIO mode, a u windows xp-u stavi multi-word dma mode 2. Probajte ovo svi vi koji imate problema sa teac-om, sasvim je moguce da ce ovo resiti vase muke. cheers

Cena Teac CDRW 40/12/48 je sada 103 evra, video sam danas na yu.oglasi.

Nazad
Vrh Dno