Šta je novo?

tastature, wired vs cordless!

markoni_slo

Slavan
Učlanjen(a)
08.11.2006
Poena
330
Planiram da kupim tastaturu ovih dana, pa se dvoumim dal uzeti wired tastaturu ili pak preći na cordless.

Interesuju me iskustva ljudi koji imaju bežične tastature.
Koliki je domet tastature, kakav je odziv tastera, koliko im traju baterije...

Da se razumemo, ne tražim da tastatura ima domet od 6m (mislim, ko kuca na 6m od monitora taj može biti samo sa kriptona :d ), ali ponekad, kada duže radim, imam naviku da fotelju približim stolu, zavalim se u nju i tako kuckam. Isto tako, baterije, koliko često morate da punite baterije, pogotovo ako radite duže sa tastaturom?

U svakom slučaju, u igri su M$ Natural Ergonomic i Logitech Wave kada su u pitanju wired tastature. Kod cordless varijanti Logitech Wave i Logitech Desktop Comfort. Desktop comfort bi možda bio i favorit, kada ne bi bilo onog mx600 miša za kojeg sam na netu uglavnom našao negativne kritike.

Ja imam A4Tech komplet tastatura+mis, sto se tastature tice 2 alkalne baterije rade evo skoro godinu dana :) , punjive koristim samo u misu. Domet je oko 3-4m ali to zavisi od konkretnih modela. Odziv odlican, ne primecujem razliku spram "obicne".

Sa dometom nećeš imati problema, svaka će zadovoljiti tvoje potrebe. Ja sam moj Logitech Cordless Desktop EX110 čisto iz radoznalosti testirao i radio je i kroz zid na 5-6 metara. Odziv je isti kao kod žičanih tastatura, baterije u tastaturi još nisam menjao (nekih 6 meseci), dok sam u mišu punio već poprilično puta jer sam stavio neke krš punjive baterije, a i dosta koristim miš :p
Slobodno uzimaj, nećeš se pokajati.

Poslednja izmena:
Ja sam kupio Microsoftov bezicni komplet i dok za misa nemam primedbe, tastatura me u potpunosti razocarala. Kao prvo, malo je i besmisleno udaljavati tastaturu od monitora, tako da od tog wireless i nema mnogo koristi. Osim u egzibicionisticke svrhe, nikada nisam koristio tu mogucnost za bilo kakvu smislenu akciju. Druga, ozbiljnija primedba je povremen slab odziv, tj. nereagovanje tastera. To se javlja samo ponekad i nisam uspeo da utvrdim cime je uzrokovano. Ovo je ubitacno za igre tipa Warblade i slicne... Baterije u tastaturi se trose veoma sporo, tako da je dovoljno staviti alkalne i sasvim sigurno ce trajati bar 6 meseci.

ja imam cordless comfort i nemam bas nikakih primedbi na misa, a tastatura je ODLICNA... kucam sa 2-3m, jer nemam monitor nego tv...

Imam logitech mx3100 komplet.

Tastatura je odlicna bez kasnjenja, domet standardan 5-6 metara, baterije koje su stigle uz tastaturu Duracell su mi trajale 2 godine.

Sto se tice misa iz kompleta, u pitanju je MX1000, koji je odlican mis, uz trajanje baterije (koja je ugradjenja u isti) od 7 dana.

To mi je bilo bitno da čujem... Da baterije traju barem par meseci kada je tastatura u pitanju.
Kada bih morao da ih menjam svake 2-3 nedelje, cordless varijante bih otpisao u startu.
Sad još samo da se odlučim, wave ili comfort.

@danijel00

Kaži mi jesi li imao možda problema sa mišem pod XP-om. Da nije hteo da radi, da drajveri nisu hteli da se instaliraju? Pošto sam nailazio na par komentara tog tipa na stranim forumima. Jel možda počela boja sa miša da ti se ljušti nakon kraćeg perioda upotrebe? Možda još neki info o tastaturi i mišu, dal si primetio da otkazuje nešto na njoj od trenutka kupovine?

nije se oljustila boja, vec gumirani sloj i to otprilike posl e 2 meseca sto sam poceo da ga koristim, ali to je neminovno (sloj je 2 mikrona ako i toliko). No sad se vec ni ne vidi da je bio taj sloj i sasvim ok izgleda.
sve radi kako treba... no domet bih ja procenio pre na 3 nego na 6 metara, osim toga stvarno nemam primedbi..

Domet je ok, to mi i treba, da mogu povremeno i iz fotelje da radim, ništa više.
To za gumirani sloj koji se oljušti posle par meseci znam, preko toga još i koliko toliko mogu da pređem... mislio sam baš na boju miša, ali odgovorio si mi i na to.
Tnx.
Sutra pravac Pin i jedan comfort. :)

probaj ti obe tastature pre kupovine jos jednom... ima wave u novelu na spensu izlozen... meni jednostavno treba tastatura koja je podeljena u sredini jer sam navikao na ms natural i wave mi nije dovoljno ergonomski.. inace se meni tek onaj mis sto ide uz wave nikako nije svidjao, tako da je to bio dodatni minus...

hm dal da odggovaram banovanom coveku?
sto nemamo neki topic gde pise ko je zasto i kad banovan |))

cordless comfort ima i PS/2 konektore tako da ovo sto si ti gore napisao nije tacno...

Takođe sam zagrejan za sličnu varijantu, ali MX3200 komplet, tu je isti miš kao i u Comfort kompletu. Odustao sam, privremeno, od kupovine baš kada sam pročitao u jednoj drugoj temi da se miš ljušti. Neka neko kaže da sam picajzla, ali mi se ipak ne sviđa ideja da se bilo šta ljušti sa miša već posle 2-3 meseca. :S:
Time se dovodi i garancija u pitanje jer je miš "fizički oštećen", ako prodavac nije upućen, pomisliće da je ko zna šta rađeno sa tim mišem kad se isti oljuštio. :p

Mislim da nemaš nekog izbora, kada je Logitech i cordless varijanta u pitanju.
Svakako da bi bilo idealno kada bi mogla tastatura da se kupi posebno, pa onda da ukombinuješ miša kakvog želiš, ali nažalost ne može.

Ja sam čak razmišljao da uzmem žičnu tastaturu, desktop wave ili M$ ergonomic u kombinaciji sa mišem, mx610 ili mx1000, obzirom da se kod njih taj sloj navodno ne skida. Ali, jednostavno wired tastatura mi ne odrađuje posao. :( Tako da sam se pomirio sa činjenicom da će se u jednom momentu miš oljuštiti i gotovo.

Meni je iskreno veći problem što u NSu ne možeš da nađeš cordless komplet. Svi imaju s510 i tu i tamo desktop wave, ali comfort laser, niko! :wall:

kombinaciji sa mišem, mx610 ili mx1000, obzirom da se kod njih taj sloj navodno ne skida.

Skida se i kod MX1000 :( , postoji topic posvećen tome. A MX1000 mi je inače bio izbor No.1 ukoliko bih kupovao odvojeno miša i tastaturu. Možda se i ne bi ljuštio, ali da toliko platim miša i da se posle nerviram, radije ne bih. :S: A baš imam jedno očajno iskustvo tog tipa sa M$ Natural Wireless Laser 6000 mišonjom.

Npr. u ovom reviewu MX3200 kompleta lik je dao sliku wrist rest dela nakon malo upotrebe. To je ono što sam i pretpostavljao, da sve te ergo tastature izgledaju kul kad su potpuno nove, ali da gumirani delovi nakon malo upotrebe postanu musavi...

Zato bih pre nešto nalik na UltraX, ali bez kabla. Pričali smo u jednoj drugoj temi o wireless varijanti UltraX tastature, ali problem je što je nema nigde, ako slučajno naletiš na nju u NS, obavezno javi. :)

bio je u comtrade-u comfort...

pin nema na lageru, tako da tesko da ce iko u novom sadu da ima... moras da vidis ko uvozi jos logitecha, pa da vidis kod njih...

hm dal da odggovaram banovanom coveku?
sto nemamo neki topic gde pise ko je zasto i kad banovan |))

cordless comfort ima i PS/2 konektore tako da ovo sto si ti gore napisao nije tacno...

uh veruj mi i ja bi voleo da ima tako neshto, chesto vidim samo da je neko banovan, a nemam pojma shta i kako se dogodilo :smash:

Poslednja izmena:
bio je u comtrade-u comfort...

pin nema na lageru, tako da tesko da ce iko u novom sadu da ima... moras da vidis ko uvozi jos logitecha, pa da vidis kod njih...

Nažalost nema comtrade, gledao sam... a desktop wave koji imaju je za 1500din skuplji nego kod ostalih! Mislim da će biti jako teško pronaći taj komplet u NSu.
Postoji u cenovniku impact-a, ali ne znam kakvi su kao firma.

dobro, comtrade je uvek skuplji... pogledaj mozda i onu radnju u tempu... ni ona bas nije jeftina, ali mi se i tamo cini da sam video...
ako ni oni nemaju, onda trazi ko jos uvozi logim jer neces u ns naci...

Vrh Dno