Šta je novo?

Periferni uređaji Tastatura, YU, osvetljeni simboli

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
11,548
Poena
1,445
Godinama koristim Logitech tastature i navikao sam se na njih, ali potrebna mi je jedna sa osvetljenim simbolima, a Logitech, koliko vidim, to nema.

Ne interesuje ambijentalno svetlo, već samo da svetle slova na tasterima.

Obavezno YU raspored.
Obavezno numberpad.

Poželjno da kursorski tasteri nisu slepljeni sa drugim tasterima.
Poželjno veliki enter.

Može wireless, može USB.
 
Ne vidim je sa YU kodnim rasporedom.
 
Ne vidim je sa YU kodnim rasporedom.
Мало прогуглах па видим да код комшија има хрватски, рачунам да је то то. Иначе најбоље Мх мастер, али очигледно нема са ју распоредом.
 
  • Like
Reagovanja: PJ
Pogledaću Cro/Slo, pa da organizujemo neko skijanje zbog tastature 😄
 
Za sada je prvi pick RAMPAGE KB-R90. mehanička je, ali ima sve što je potrebno, osim što je mehanička (bučna).
 
mehanicka ne mora da bude bucna, moze da bude jako prijatna za usi dok kucas :) (naravno kvalitet kosta, ali to se ne kupuje da traje par godina)

inace, uvek me interesovalo ovo za YU raspored, zasto je to must? mislim kada vec kucamo dugo, znamo gde se koji taster nalazi, zasto na tom tasteru mora da pise Z ili Y ili { ili Š?
 
Zato što je to valjda normalno :)
Svako koristi onako kako mu odgovara. Ja isto ne želim da koristim tastature sa stranim rasporedom.
pisaca-masina-unis-tbm-slika-91023456.jpg
Pisaca-masina-UNIS-tbm-cirilica_slika_XL_104590163.jpg
 
ne kazem sta je normalno ili nije. nego zasto mora na keycapu da pise Č umesto : valjda znamo da je tu Č?
 
Šta znam, na menjaču volim da mi PRND piše na mestima gde zaista jesu. Nije da gledam ta slova, ali nekako bi mi bilo bezveze da piše ČŽФЊ.

Nisam od onih što se lože na ćirilicu, a kucaju latinicom bez dijakritičkih znakova, već prosto volim da je sve na svom mestu.

Ako neko predloži nalepnice preko slova, ima dobre šanse da bude banovan 🤨

Na ovoj gore tastaturi su plavi mehanički, koliko sam shvatio, to su najbučniji.
 
da, ti clicky su bucni (neko to voli)

imas tactile i linear, tactile je nesto vise izmedju onih sto vole mnogo da kucaju i onih koji vole da igraju. ako uzmes tastaturu sa hotswap pcb mozes da menjas switcheve koji ti odgovaraju (po feelingu ispod prstiju i zvuku)

vecina fabrika koje proizvode keycaps dobiju sta da prave, i to je najcesce standardni qwerty engleski, postoje keycaps koji imaju dual language (recimo ja koristim keycaps koji su engleski i hiragana jap i sasvim normalno kucam nasa slova, kada trebam), postoje neki sa cirilicnim ruskim, korejanskim, kineskim, arapskim, izgleda smo jako mali i nebitni da neko pravi nase latinicno i cirilicno na velike kolicine
 
Da, razmatrao sam da uzmem sa katakana tasterima, ali svakako uvek imaju latinicu sa leve strane, a naših slova ni od korova.

Otići ću do neke prodavnice gde može da se vidi ova tastatura, pa ću zamoliti da kliknem nekoliko puta.
 
  • Like
Reagovanja: PJ
Ovo je dobra info.

"Sound: 2/10
It’s horrible! "
😩
 
White Shark je imao mehaničke tastature sa našim slovima, a isto je imao i MS Industrial. Koliko se sećam, bilo je i tastatura sa crvenim i braon prekidačima.
 
Pokretaču ove teme uopšte nije potrebna mehanička tastatura :)
Ali je numberpad obavezan, a ove dve White Shark tastature ga nemaju.
 
Onda ćeš teško naći to što tražiš, barem kod nas. Gledaj u komšiluku, kao što su ti već predložili, jer su šanse daleko veće da nađeš Logija ili neku drugu čestitu tastaturu sa našim slovima, nampedom i pozadinskim osvetljenjem.
I sam sam dugo insistirao na istim stavkama kod tastature, ali sam odustao kad sam video da ne mogu da dobijem sve u istom paketu. Trenutno, pozadinsko osvetljenje držim isključeno, jer su kapice na tastaturi bele sa jasnim karakterima, namped sam kupio zasebno, a gde se koji naš karakter nalazi sam odavno naučio, pa mi ne smeta što je raspored tastera USA ANSI. Najvažnije mi je da je tastatura dobra.
 
@spaad a u naslovu te strane na CT piše "Logitech G213 Prodigy (920-008093) gejmerska tastatura US crna", dok je u specifikaciji pod "Jezik tastature" navedeno "SAD Međunarodna"
 
 
@momsab , pa onda je neko od admina u webshopu... Lepo piše na slici. Treba proveriti. Mnogo uslova za tastaturu, ako nema rešenja jeftinija varijanta je REDRAGON KARURA2 K502, izuzetno tiha, ali nema yu raspored. Sve ostalo.+
 
Moja preporuka je Fantech, ali opet ni oni nemaju YU tastere. Ako naletis na oglasima neku MS Industrial mozda, ali jako velika verovatnoca da je bez tog slovnog rasporeda.
 
Ja imam MSI Elite C520


Odlična tastatura za cenu koštanja. Crveni switchevi, tiha, naša slova, numerički deo. Svi tasteri lepo osvetljeni, sa tri nivoa osvetljenosti, tako da se i u mraku vidi. Ma top. Koristim je na poslu.

A imate i sve mehaničke u ponudi. kada kliknete na neku obično dobijete koji je kodni raspored.
 

Prilozi

  • IMG_20231226_135442.jpg
    IMG_20231226_135442.jpg
    276 KB · Pregleda: 30
Poslednja izmena:
Za Logi, ako nema DE ili neki takav raspored, a kod nas u radnjama obično nema, gledaj da na kutiji piše INTL US raspored. To je nešto najpribližnije našem. Jedino što tasteri nisu sa našim simbolima :) Ima veliki enter, sve što treba, jedino nema taster izmedju levog SHIFT i Y (tj Z je odštampano).
 
Nigde ja ne žurim 😄
Kraj godine, haos na poslu, sezona pirotehnike....
I planovi za novi setup u novoj godini :)

Za sad sam najbliži ovoj MS Industrial C520. Ima Sve što je potrebno, a nije skupa, poslužiće za test.
 
Nigde ja ne žurim 😄
Kraj godine, haos na poslu, sezona pirotehnike....
I planovi za novi setup u novoj godini :)

Za sad sam najbliži ovoj MS Industrial C520. Ima Sve što je potrebno, a nije skupa, poslužiće za test.
Meni su na toj C520 posle par meseci prestale par dirki da rade fluidno, to jest treba jači pritisak. Reklamirao GG, rekli pošaljite uz fiskalni a ja isti bacio, ko i za sve te periferije što bacam, rekoh ovde nema šta da se pokvari. Kad ono... :)
 
Nazad
Vrh Dno