Šta je novo?

Targo Telekom

Bio je sarkastičan, pominje ADSL 8/1 kao mnogo bolju varijantu od optike 0/0, i dok Targo ne počne sa pružanjem usluga u Mirijevu realno je tako :)

Da ali ja o tome nisam pisao, vec o usluzi znas oni koji imaju njihov net VS oni koji imaju PTT-ov net, a ne to sto TT ne siri mrezu na Mirjevo, to sam i rekao da su u pravu ali to je brate privatna firma i moze da radi sta hoce imaju pravo da sa svojim parama sire ili ne sire mrzu kad i kako hoce ili nece, a on i ostali mogu samo da se ljute(mada razumem) ali to nema veze sa uslugom neta koju nude TT.

Da li uspevate da iskoristite te brzine koje nudi TT?

Kapiram da ste se prvih npr. mesec dana radovali kao dete i govorili vau, ali kada ste napunili hard diskove raznim materijalom da li vam većinu vremena sada stoji tek tako net (kapiram sa tom brzinom i onaj ko koristi privatne trakere da je napunio upload)?

Poslednja izmena od urednika:

Kapiram da ste se prvih npr. mesec dana radovali kao dete i govorili vau, ali kada ste napunili hard diskove raznim materijalom da li vam većinu vremena sada stoji tek tako net (kapiram sa tom brzinom i onaj ko koristi privatne trakere da je napunio upload)?

Evo jednog primera mog :

Ja sam morao da reinstaliram sistem posto sam uzeo SSD da mi bude (C) a sve onda igrice sam gurao u HDD i neke igrice kao sto su BF 3 , WOW , I jos neke ciji je kapacitet ukupno preko 50 GB morao sam da skidam preko neta jer iz nekog nepoznatog razloga kada kazem gde ocu da mi sacuva igricu on nece,ni pod razno cim vidi da nisam izabrao direktorijum (C).
Nego kao ubacis cd i nista se nedesava ili u nekim drugim igricama kao WOW nece da mi prebaci na (F) krene da ucitava i stane i kao greska pa ti vidi sta ces...

Lepo odem kod ujaka komp pa lepo ga prikljucim na TT a on mi to skine za 9-10 sati sve ... I pazi sada opet se Win nesto sjebao (mojom greskom) i opet ispocetka :mad: ...
Tako da ocu da kazem nije samo poenta napuniti neke HDD-ove nego recimo oces da igras imas original igricu a nece kao meni iz nekog razloga da je instalira onda zavisis od neta... Pa ti nije sve jedo da li ce kod mene skidati za 2 dana sa mojim netom igricu ili za 10 sati sve sto ti treba
To je sustina ove price oko neta (ne samo da punis HDD-ove) mada i to radim ja :d,nego kada ti nesto brzo treba ili nedaj boze hitno ...

Zamisli nesto ti se s**** treba ti neki program hitno sa neta a on ima recimo 4 GB i nije ti svejedno da li ce se skinuti za 20 min ili za 4 sata...

Poslednja izmena:
Da ali ja o tome nisam pisao, vec o usluzi znas oni koji imaju njihov net VS oni koji imaju PTT-ov net, a ne to sto TT ne siri mrezu na Mirjevo, to sam i rekao da su u pravu ali to je brate privatna firma i moze da radi sta hoce imaju pravo da sa svojim parama sire ili ne sire mrzu kad i kako hoce ili nece, a on i ostali mogu samo da se ljute(mada razumem) ali to nema veze sa uslugom neta koju nude TT.

Najveći problem je što je Targo u odnosu na ostale i dalje marginalni provajder, sa jako malom pokrivenošću i još manjim brojem korisnika. Otuda razumljiv i gnev pojedinih ljudi koji su na svojim vratima i u sandučićima ugledali Targovu ponudu od koje još dugo vremena neće biti ništa. A ljudi nestrpljivi i željni... :)

Hm, u ovoj zemlji je crno stvarno postalo belo. Kada neko dođe na tvoja vrata, ispriča ti priču, uverava te da će biti kako kaže, optički kablovski internet za mesec dana, itd, samo potpiši, i posle pet meseci od njega ni traga ni glasa – kako se to zove? Obmana, laž.

Znači potpuno je normalno da te gleda u oči i obećava ono za šta pouzdano ne zna da može da ti pruži. Ja već dugo imam posla sa takvima, lepo se ispričamo, dogovorimo, ja im uradim kako je dogovoreno, a za plaćanje, to ćemo da vidimo. Koji razlog imam da verujem Targovcima, ako toliko ne razmišljaju unapred, pa me tako providno slažu. Treba da očekujem da će posle biti iskreni i pošteni, sposobni da inteligentno i pouzdano pružaju uslugu?

To što su privatna firma im daje opravdanje da mogu da rade šta hoće sa svojim novcem, ali bi pristojno ljudsko ponašanje bilo da svesno ne obmanjuju svoje sadašnje ili buduće klijente.
Ako je ono što su izveli u Mirijevu danas normalno u Srbiji, a nažalost jeste, mnogo smo bolesni.

5 meseci? Kod mene (21. blok) sigurno više od godinu dana. Ruinirali su nam asfalt (star tek par godina) ispred zgrade, obišli nas sve, skupili potpise, rekli da počinju za par nedelja s uvođenjem i... nikada više se nisu pojavili! Što se mene tiče, i ne moraju.

Razna su iskustva, razumem i ogorcenje donekle. Ja recimo sam mogao targo da uzmem mesecima u nazad, al' nisam - kontam da nekima od vas ovo nije jasno :D , al mi nije to toliko bitno u zivotu. Demagogija tipa, ako su neozbiljni sa obecanjima, kako li ce onda pruzati uslugu, je odraz nezadovoljstva ili neznanja kako taj svet izvodjenja radova bilo koje vrste fuknkcionise pogotovo u Srbiji a i Beogradu. Prvo, Targo ne opravdavam niti me briga sta ce biti s njima itd...ali ako ste ikada u zivotu radili bilo kakvo izvodjenje radova, u telekomunikacijama, u el. instalacijama, gradjevinarstvu itd itd znate koliko se to moze iskomplikovati...Razni su problemi koji se javljaju, a SVI hoce u dan tacne rokove, pravovremene informacije, al' to je ono sto je najteze. Shvatam ja da bi svi vi voleli da znate kada ce se dogoditi ta famozna instalacija u Mirjevu i ostali prikljuci po zgradama ali oni vam tu informaciju ne mogu dati, da li je razlog opravdan(nije ni bitno), da li podmicuju nekog gradskog funkcionera ili nabavljaju opremu i alate, da li imaju ljude za takav poduhvat, da li imaju materijala, da li su spiskali sve pare za razvoj infrastrukture, da li je politicar koji ih drzi zavrnuo slavinu jer ga je neko pritisao ili zato sto je pod istragom Vuciceve policije, to je sve nebitno...Njima je u cilju da im vi budete korisnik jer im to donosi profit, neozbiljno je misliti da neko bezi od profita, e sad sta je pravi razlog njihovih dezinformacija mozemo samo da nagadjamo ili ako postoji neko na forumu ko radi za targo pa da nam da prave informacije.

Imace postajem korisnik Targo interenta 24/12 za nekih 10ak dana, potpisao sam na 24meseca 1599din. U zgradi od 24 stanara cini mi se da njihove usluge koriste 2 ili 3 komsija i da su zadovoljni.

Poslednja izmena:
Juče došli majstori TT-a, montirali opremu i pustili signal... Šta da kažem osim da TargoNET 10/5 radi odlično (12/6), ping (BGD) se kreće od 0-6ms (u proseku 2-5ms), Skype, VoIP (privatni uređaj, ne TT-ov) rade fantastično i sve u skladu sa deklarisanom brzinom (čak za niansu i bolje) :D.

Evo nekih speedtest.net merenja:

BGD - Telekom Srbija
2774940497.png

BGD - SBB
2774943997.png

Frankfurt - Vodafone DE
2774954051.png

London - Vodafone UK
2774959311.png

Testirano preko wireless-a oko 11 sati prepodne / subota (pre nego što pišem ovaj post).

Evo danas stigla i anketa, kao što je neko spomenuo - 3 pitanja. Šta više reći osim da je vredelo čekati.

Jedina mana je ONT koji bi po meni trebalo da bude kvalitetniji uređaj, ali pošto ionako imam svoj wireless ruter, ne utiče na kvalitet signala. Ovako estetski mi lepo stoji i svetluca na zidu a čak mi se bela boja i slaže uz boju zidova i one zelene diode (i služi samo kao modem a to radi dobro). Da pohvalim montere jer im instalacija, kao i kanalice lepo stoje na zidu. Pedantno i kvalitetno urađeno što je meni bilo bitno jer sam skoro renovirao stan.

Prekjuce su mi instalirali Internet, (zamalo da prekorace zakonski rok ;)).
Ugovor mi je na 10/5, ali su mi rekli da cu prvih 6 meseci imati 20/10. Medjutim kad sam pitala momke koji su pustali signal sta ce biti posle 6 meseci jer je 10/5 ukinut, jedan je rekao 'Ma dobicete odmah 20/10', a drugi 'Pa, ne znam, ako je potpisala za 10/5...'. Trenutno speedtest pokazuje 20/12, i radi sve super, laptop i desktop povezan preko tp-linka se vide u mrezi. Jedino sto jacina wifi signala ponekad varira, ali testiracu jos par dana pre nego sto se zabrinem.
E sad, do sada smo imali Lelekom ADSL i brat je koristio njihovu open.telekom email adresu. Vec mesec dana ga teram da otvori gmail adresu i jos nije. Ali sad vidim da mu telekomova adresa radi i preko Targa. Kad otkazemo Telekoma da li se i adresa odmah gasi?

Ovolika brzina neta ne znači da treba stalno da se sve skida maksimalnom brzinom da bi se iskoristio net, već da imaš fleksibilnost da kada ti se recimo gleda film, staviš ga da se skida i on je za 15 minuta skinut (720p) ili da staviš 1080p da se skida i gledaš odmah stream.

Meni Steam i Origin folderi imaju 0.5 Tb... :) eto 1 primene

..

Prilozi

• 2775262720.png
    2775262720.png
    32.3 KB · Pregleda: 142
Poslednja izmena:
Radi zamunda.net sa Targa.

Meni isto otvara zamunda.net.

radi zamunda.net, ali sam primetio da kad pustim torent, koristi oba trackera, i .net i .se. Jel se i vama to dešava? Prijavi mi grešku za jedan jer sam promenio šifru, te je passkey različit sad (bio je isti ranije). Kad odem na taj neaktivni nađem potpuno isti torent i učitam tracker sa njega - proradi normalno

Meni isto otvara zamunda.net.

E, onda moja greška.
Znam da do skoro nije radilo sa Targa, pa su mi rekli iz tehničke podrške da čekaju da im zamunda odobri IP opseg.
U međuvremenu su se bugari nešto pokačili među sobom (pisao sam o tome pre nekoliko stranica), pa se pojavila zamunda.se, tako da .net nisam ni proveravao.

Hvala za info da je zamunda traker konacno proradio preko targa. Do skoro nije bilo moguce otvoriti njihovu stranicu ili skidati torente bez proksi servera i to nekog sa ovih prostora. Ako sam dobro razumeo oni ne dozvoljavaju pristup nikom van Bugarske i okolnih zemalja. Izgleda da targov IP opseg nisu prepoznavali kao domaci pa zbog toga i nismo mogli da im pristupimo...

Inace na Novom Beogradu (kod Piramide) Beogrid deli neke flajere nude "duo mix" paket internet 10/10 + tv (gomila kanala ukljucujuci i foks i sk) za 2590. Imaju i gomilu nekih dodatnih paketa, nisam bas ulazio u detalje imaju hbo, nesto sto nazivaju d3i pa d3go i sl. dosta lici na sbb...

Cekaj ako te ja razumem ti i tvoje komsije iz Mirijeva vama je ista ponuda PTT i TT pricam samo za internet, jer mene samo to interesuje, verovao ti meni ili ne ja uopste ne gledam TV, pogledam samo sport tj. fudbal i kostarku a i to u vecini slucajeva preko neta.

Znaci TT 24/12 tj pocetna brzina i to sa optikom i cenom od 1600 RSD to je vama jednako kao PTT adsl ajde 100 din je jeftinije kod PTT najblizi paket TT 6Mb/1Mb i to naravno nije ta brzina vec bar 20% manja zbog tehnologije za 1500 rsd na ugovor od 2 godine, i to je isto, pa to moze samo da bude isto onome koji ne zna sta je optika i koji ne zna sta znaci ta brzina ti prosti brojevi a kod TT se dobije i vise nego sto platis a kod PTT dobijes i manje nego sto platis.
Ajde brate ja razumem nekog matorca ili nekog kome net samo sluzi za FACE ali ja racunam ovde da pisu ljudi koji nisu only face useri, ili mozda gresim, znaci ne mozes da poredis jer ni tehnologija nije ista niti to sto ti pokusavas ne moze da se nadje paralela, jer nije uporedivo, to sto si ti ljut sto ne dolazi PTT to je druga prica, sad pisem o tome sto si izjednacio mrtvog PTT i superiornog TT vezano za brzine, e pa TT ako imas da platis na istoj opremi kroz isti kabl moze da ti sad pusti ludacke brzine, a da imas para na PTT neces to moci, jel ti ovde vidis i dalje prednost PTT ili si otvorio oci :)

Nemoj da se ljutis ali tao je nisi realan, vec si ogorcen, sa razlogom, ali to ne znaci da mozes da uporedjujes brzine i kvalitet usluge jednog i drugog ISP-a.

Vecina stanara po ulazima su penzioneri ,zaim stariji ljudi pred penzijom, za njima slede nezaposleni,onda imas zaposlene koji jedva sastavljalju kraj sa krajem i onda imas zaposlene koji zive pristojno,Od pola od tih solidno plateznih nije im ni od kakve vaznosti suludu brzi net jer im max ponuda adsl-a zavrsava posao kao i vecini onih kojima zivot ne pocinje sa uploadom a ne zavrsava se sa torentima.Ona druga polovina od onih preostalih 10 procenta e njima treba optika i tu nema problema.Takvih je napominjem manje ili vise oko 10 posto po jednom ulazu.
Vezivanje postojece kablovske koja je na 99 posto mirijevske teritorije sa adsl paketima je nesto sto je realno i sto ljudi mogu koliko sutra opipati,videti kupiti.Cekanje na ove neodgovorne i neozbiljne koji su pokupili potpise i jednostavno nestali sa lica Mirijeva niti jednom jedinom Mirijevcu ne uliva poverenje niti je vredno cekanja na njihove za sada fantomske usluge.Zamislite firmu koja trazi potpise od vas
a zatim vas nikada ali nikada ne obavesti sta se desava niti su ikada nekome zvanicno odgovorili na pitanje sta je sa njihovim potpisima i cemu oni sluze.Da su oni bili realni posao bi vec priveli kraju,da su bili realni verovatno nikada nebi dospeli u aferu i da su bili realni uvideli bi da zuti nece vladati ceo zivot i da ce kad tad mito i korupcija odvesti nekoga u zatvor.Toliko o realnosti.Realno TT deo foruma ima najvise poruka a najmanje korisnika gledano u odnosu na broj korisnika ostalih provajdera.

Poslednja izmena:

"Oduševljenje" Targom dolazi od 2:1 odnosa DL:UL. U eri Clouda UL je posto veoma bitan.

Drugo kad pređeš npr na 50+ Mbs počneš da menjaš navike, odnosno nema potebe da puniš diskove. Za veći deo stvari skineš, odgledaš, obrišeš.

Npr, jam peestao da čuvam instalacije programa koji se downloaduju. Čak i najveći se skinu za pola sata max.

Gledam pricu oko TT vec vise od godinu dana... nazalost (ili srecu) nisam u srbistanu... trenutno sam na privremenom radu u inostranstvu... ovde gde sam jedna firma je razvukla optiku po celoj zemlji mada su prvo poceli po glavnom gradu, i to je magistrala a od njih svako ko zeli moze da zakupi protok... tako da optiku nude i guraju gde god mogu zato sto je jeftinija od ADSL-a koji je pod monopolom lokalnog Lelekoma, da i ovde je Lelekom isti kao i u srbistanu i verovatno svuda u svetu... paketi su 5, 10 i 20MBit/s... naravno moze se uzeti i IPTV zajedno sa internetom cena onda ide nekih 7 us$ gore...

Elem glavna pouka ovog mog posta je totalna nauredjenost IT komunikacija u srbistanu... tj. drzava Srbija bi trebala da preuzme na sebe sirenje glavnih ruta konekcije i da to ponudi svima koj zele da se bave internet provajdingom (sto je defakto na snazi u srbistanu samo za ADSL usluge) sa obavezom da svaki kucni savet mora da dozvoli minimu dva kablovska operatera sa toplom preporukom da ih bude vise...

Na taj nacin niko ne bi imao problema sa dozvolama za kopanje kablova uvodjenje kablova u zgrade itd...

No kako ocekivati tako nesto kad drzavna agencija koja se bavi time nije u stanju da zatvori razne lokalne televizije koje krse zakon te i dalje nastavljaju sa emitovanjem programa mimo standarda koje je propisala RRA...

Ovo direktno utice na to da je situacija na terenu poput ona izmedju "ludog" i "zbunjenog", a velika vecina srbistanaca koji zive van delova NBGD, Senjaka i sl. parnjaka u NS... moze samo da zavidi na internet konekcijama onima koji zive u pomenutim delovima glavnog grada...

Poslednja izmena:
Za sve koji žele da maksimalno zaštite svoju wireless mrežu (osim da onemoguće telnet pristup ONT-u preko javne mreže) predlažem WPA2-AES enkripciju i pass sa https://www.grc.com/passwords.htm ... Ako ne koristite bežični pristup, naravno da treba da ugasite wireless.

@Sky Uk: "niti jednom jedinom Mirijevcu ne uliva poverenje niti je vredno cekanja na njihove za sada fantomske usluge.Zamislite firmu koja trazi potpise od vas
a zatim vas nikada ali nikada ne obavesti sta se desava niti su ikada nekome zvanicno odgovorili na pitanje sta je sa njihovim potpisima i cemu oni sluze."
---------
Pa nebih rekao da ispravno razmisljas. Kao prvo, verujem da znas koliki je to posao kablirati ceo grad. I sta ocekujes da ti kazu, precizan datum kad ce doci do tebe ? Da li je vredno cekati ih, razmisli, dok ti puca veza na adsl, placas brzinu 5 Mb a dobijas 3-4 za istu cenu kao sto ja placam 10/5 a dobijam minimum 12/6 i veza nikada ne puca. Od desetak provajdera kojima sam placao "usluge" nisam ni sa jednim bio zadovoljan jer su mi naplacivali po ugovoru, a dobijao sam sta sam dobijao i nemas kome da se zalis, ako ne verujes, probaj da nekog od njih prijavis u RRA. Ja sam probao i isto ko da sam zalbu bacio u bunar.

Hteo sam jos da dodam, zbog ovih kojima ne trebaju velike brzine i veci upload... meni treba na primer zbog ip kamera, zbog megapikselnih webcam, zbog brze razmene velikih fajlova, zbog video konferencija, nekima treba i za odrzavanje sajtova. Matorcima treba da se vide sa decom preko skajpa, imaju i internet tv stanice. Kad ima slabu vezu, onda mu prekida i na skajpu, slika uzas, a on nema pojma da mu je veza nikakva. Znaci i oni koji misle da im ne treba, mozda bi im veoma koristilo, ali jos uvek ima ljudi za koje je i mobilni telefon kosmicka tehnologija.

Bezobrazni su... meni nece ni da se jave iako ih povremeno pitam za situaciju.
U Mirijevu postoje sledece opcije:
- adsl - jadno
- ptt kds - lepo na papiru ali zbog nikakve infrastrukture koja bi podrzala ponudu
- kbc net koji se reklamira kao kablovski, a u stvari je wireless.
Ne zna se sta je gore.

Za povećanje brzina za sve stare korisnike, evo zvanične TT prepiske:

TT operater: Nakon obrade rezultata dobijenih anketa naših korisnika ćemo blagovremeno postaviti obaveštenje na sajtu, facebook stranici i info kanalu da su brzine povećane, a to se očekuje u toku jula meseca :D Strpimo se još malo... :)

Zdravo,

mozes li da napises kraj i ulicu u kojoj su vrsili instalaciju?

Pozz

Juče došli majstori TT-a, montirali opremu i pustili signal... Šta da kažem osim da TargoNET 10/5 radi odlično (12/6), ping (BGD) se kreće od 0-6ms (u proseku 2-5ms), Skype, VoIP (privatni uređaj, ne TT-ov) rade fantastično i sve u skladu sa deklarisanom brzinom (čak za niansu i bolje) :D.

Evo nekih speedtest.net merenja:

BGD - Telekom Srbija
Pogledajte prilog 116565

BGD - SBB
Pogledajte prilog 116564

Frankfurt - Vodafone DE
Pogledajte prilog 116568

London - Vodafone UK
Pogledajte prilog 116569

Testirano preko wireless-a oko 11 sati prepodne / subota (pre nego što pišem ovaj post).

Evo danas stigla i anketa, kao što je neko spomenuo - 3 pitanja. Šta više reći osim da je vredelo čekati.

Jedina mana je ONT koji bi po meni trebalo da bude kvalitetniji uređaj, ali pošto ionako imam svoj wireless ruter, ne utiče na kvalitet signala. Ovako estetski mi lepo stoji i svetluca na zidu a čak mi se bela boja i slaže uz boju zidova i one zelene diode (i služi samo kao modem a to radi dobro). Da pohvalim montere jer im instalacija, kao i kanalice lepo stoje na zidu. Pedantno i kvalitetno urađeno što je meni bilo bitno jer sam skoro renovirao stan.

Vrh Dno