Šta je novo?

Targo Telekom

Pa i meni su rekli da im je internet priorite, da znaju da im je tv ponuda slabija od konkurencije i da ce gledati vremenom i to da srede.

"Internet Only" biznis plan je siguran put u propast. Sem povecanja broja korisnika, nema drugog nacina da poveca prihode. Povecanje cena, osim nekog mizernog zbog podivljalog kursa, ne dolazi u obzir, a mreza se mora stalno unapredjivati zbog redovnog povecanja brzina (i protoka).

Zato je TV neophodna usluga, koja ima mogucnosti da donese dodatne prihode: putem prodaje dodatnih paketa, VoD, premijum kanala, itd...

Pozdrav

Evo da se ja još jednom javim. Jutros su došli i opravili za 10ak minuta. Ispada da je zapravo problem bio u nekom kabliću tu kod rutera, a od svakog operatera sam pre toga čula drugačije objašnjenje :)
Što se tiče problema sa youtube-om koji su neki imali, ja sam sad pustila pesmu koja traje ~4 min na 720p - ceo video se učitao za minut i nema nikakvog seckanja. 1080p takođe učitava brzo i ne secka.

Vidi ovako, skoro svi na NBG (gde je TT poceo) imaju TV a vecina ima i NET. Ako dodjes i kazes, evo tebi novi TV provajder koji ti nudi isto ili manje nego sto vec imas... kolike su sanse za razvoj? A ako dodjes i ponudis nesto sto niko drugi nema (upload za tu cenu) onda vec imas sanse. Nisu oni gomila neznalica sigurno.

Dovoljnom. Ako pogledas da svi zivi kupuju smartphone onda je logicni sled veci upload. Noviji telefoni prave ogromne klipove, velike slike... share-ovati to sa uploadom od oko 1 Mbps je vise nego mucno. Jos ako si napredniji korisnik, pa ti treba tvoj FTP, streaming server, sajt... sta god, upload znaci samo tako.

Dovoljnom. Ako pogledas da svi zivi kupuju smartphone onda je logicni sled veci upload. Noviji telefoni prave ogromne klipove, velike slike... share-ovati to sa uploadom od oko 1 Mbps je vise nego mucno. Jos ako si napredniji korisnik, pa ti treba tvoj FTP, streaming server, sajt... sta god, upload znaci samo tako.

Apsolutno se slazem sa tobom 101%, cak i kad ti ne treba lepo ga je imati zlu ne trebalo, na stranu sve to sto si pobrojao zasto danas vecini treba sto veci UL, ja bih dodao i sto se tice privatnih trackera eto jos jedan razlog, svakako je lakse da platih jednom operateru koliko je recimo osnovni paket kod TT 15-ak EUR nego da jos i za SB placas karticom, morate priznati da je lakse, jest da nemas 100Mbit onda UL kao na SB ali imas 5, 10... za NORMALNE pare, a to vecini treba.

HD, DVB

Ok imaju 2 HD kanala, ali koliko korisnika u Srbiji ima full HD TV i digitalne prijemnike?

Kada sam poslednji put u prodavnici video analogni televizor (sa katodnom cevi), na njemu su prikazivali BK televiziju. Niti se proizvodi, niti se prodaje, niti se kupuje. Cak i ako neko jos uvek koristi stare televizore, postoji mogucnost da digitalne kanele proati preko eksternog risivera. 1999. godine nisam imao digitalni TV ali sam gledao digitalnu satelitsku TV preko odgovarajuceg risivera.

Ko prica o analognom TV-u, a to o cemu ti pises je tehnologija ekrana, a ne tehnologija prenosa. Da li si svestan da samo noviji televizori imaju DVB-C, nema veze da li je TV LCD ili nije. Ako nemas DVB-C, morao bi da nabavis ili da ti provajder da "box". E sad, raspitaj se koliko provajderi daju (osim SBB u poslednjih par meseci) boxove sa HDMI izlazima koji su preduslov za HD. Kad sklopis sve kockice, uvideces da je ipak pametnije ponuditi ono sto apsolutno svi mogu da koriste bez ikakvog menjanja opreme, a to je veci upload.

Poslednja izmena:
ja ne mogu da verujem da neko pokusava da opravda postojanje samo 2 HD kanala :)

Mogli su bar da daju po jedan LCD na koriscenje ko uzima i TV :D

Da da, i obavezno neki tablet ili laptop sa WiFi N standardom kako bi u potpunosti uzivali u uslugama. Sto se placanja tice, mislim da bi bilo dobro da korisnicima placaju iskljucivo u kesh-u i u devizama.

Sve je u redu xD bilo mi je čudno što je automatska pretraga došla do nekih 80% sa 0 pronađenih digitalnih kanala, a onda je odjednom našao 84 digitalna kanala xD

Ko prica o analognom TV-u, a to o cemu ti pises je tehnologija ekrana, a ne tehnologija prenosa. Da li si svestan da samo noviji televizori imaju DVB-C, nema veze da li je TV LCD ili nije. Ako nemas DVB-C, morao bi da nabavis ili da ti provajder da "box". E sad, raspitaj se koliko provajderi daju (osim SBB u poslednjih par meseci) boxove sa HDMI izlazima koji su preduslov za HD. Kad sklopis sve kockice, uvideces da je ipak pametnije ponuditi ono sto apsolutno svi mogu da koriste bez ikakvog menjanja opreme, a to je veci upload.

SBB, Targo, RadijusVektor u ponudi imaju boxove sa HDMI-izlazima. Uostalom, ako im je nabavka komplikovana, zasto ne daju mogucnost korisnicima da sami kupuju ove uredjaje i nakon toga im se obrate za smart karticu. Risiveri kostaju nekoliko desetina eura i kao takvi su pristupacni za 80% stanovnistva. Ostalih 20% ne interesuje ni analogna ni digitalna kablovska TV. Korite sobnu antenu ili "logu" za RTS i Pink.

A šta se dešava sa onim bonus kanalima posle 31.12-og? Jel idu u posebni doplatni paket? Otkad Targo nudi boxove? Nisam video na sajtu da imaju. Koja je fora sa smart karticama? Ja u tv-u imam ulaz za karticu,

Apsolutno se slazem sa tobom 101%, cak i kad ti ne treba lepo ga je imati zlu ne trebalo, na stranu sve to sto si pobrojao zasto danas vecini treba sto veci UL, ja bih dodao i sto se tice privatnih trackera eto jos jedan razlog, svakako je lakse da platih jednom operateru koliko je recimo osnovni paket kod TT 15-ak EUR nego da jos i za SB placas karticom, morate priznati da je lakse, jest da nemas 100Mbit onda UL kao na SB ali imas 5, 10... za NORMALNE pare, a to vecini treba.

To o cemu vi pricate je smesno. Koji privatni trekeri, koji upload sninaka smartphonom na net? Pa ja ne znam dva coveka oko mene da koriste privatne trekere. Vecina koja koristi smartphone ne koristi taj segment. Veliki UL nije bitan ni 5% korisnika neta u Srbiji. Maximum 5%. Meni je bitan, al necu da predjem zbog lose ponude kanala koji su meni bitni. Da zivim mozda bih imao TV kod RV a net kid Targa, ali da takvu kerefeku nabacujem svojima na vrat, necu.

Vektor u osnovnoj ponudi nema nista od digitalnog sadrzaja. Da budem precizniji, digi signal je kodiran osim test HD kanala , a test nije isto sto i osnovna ponuda.
Svi isim IKOM-a (nije kodirana osnivna ponuda) u osnovnoj ponudi NE daju boxove, vec samo ako se pretplatis na digitalnu. Kod RV treba platiti +200 ili 300 din za digitalnu + nekih 400 za HD kanale kako bi dobio box sa HDMI. Jos kad sam ja to trazio od RV, trazili su mi jos 6000 za potpis ugovora za digitalnu (vec sam imao net i tv kod njih).

Poslednja izmena:
A šta se dešava sa onim bonus kanalima posle 31.12-og? Jel idu u posebni doplatni paket? Otkad Targo nudi boxove? Nisam video na sajtu da imaju. Koja je fora sa smart karticama? Ja u tv-u imam ulaz za karticu,

Targo ima nesto jos bolje (za one do kojih je razvio mrezu): ne treba ti nikakav set-top box ako imas DVB tjuner. Ako danas-sutra krenu sa pay-tv ponudom, dovoljno ce biti da se uzme od njih kartica i ubaci u odgovarajuci otvor TV-a.
Ostali mogu u svako doba dana da za 50 eura (5% vrednosti osrednjeg televizora) kupe risiver u prodavnici ili putem interneta. Kad ne bih imao te pare, ne bi mi palo na pamet da sedim u kuci i gledam ni analognu ni digitalnu tv,
nego bih izasao i trazio nacin da napravim pare. Mnogo vece od 50 eura.

Kod targa ne trebaju kartice niti bilo sta dodatno. Opticki konvertor koji daju ima svoju jedinstvenu adresu (poput MAC adrese) preko koje se odredjuje koje PAY TV usluge korisnik ima na raspolaganju. Velika prednost ovoge je u tome da je sve dostupno na svim prijemnicima. Recimo imas 4 TV-a od kojig tipa onaj u dnevnoj i spavacoj imaju DVB-C. Platis dodatni paket (sport, 18+ ili sta god), e taj paket je dostupan na oba tv-a koja imaju DVB-C. Kod drugih provajdera bi morao da imas 2 boxa i 2 kartice za ovo isto.

Kod targa ne trebaju kartice niti bilo sta dodatno. Opticki konvertor koji daju ima svoju jedinstvenu adresu (poput MAC adrese) preko koje se odredjuje koje PAY TV usluge korisnik ima na raspolaganju. Velika prednost ovoge je u tome da je sve dostupno na svim prijemnicima. Recimo imas 4 TV-a od kojig tipa onaj u dnevnoj i spavacoj imaju DVB-C. Platis dodatni paket (sport, 18+ ili sta god), e taj paket je dostupan na oba tv-a koja imaju DVB-C. Kod drugih provajdera bi morao da imas 2 boxa i 2 kartice za ovo isto.

Potpuno tacno!
TO je razlog zbog koga bi jednog dana presao na TT, oslobodio bi se CAM modula, kod kartice i dekodiranja programa...
Nadam se da je zbog ovog TT nacina dekodiranja mnogo brze biranje kanala, da se prilikom "listanja" ili ciljanog biranja nekog odredjenog programa, sam tv program osetno brze pojavi, da manje "žmirka" izmedju dva kanla prilikom promene.

Targo ima nesto jos bolje (za one do kojih je razvio mrezu): ne treba ti nikakav set-top box ako imas DVB tjuner. Ako danas-sutra krenu sa pay-tv ponudom, dovoljno ce biti da se uzme od njih kartica i ubaci u odgovarajuci otvor TV-a.
Ostali mogu u svako doba dana da za 50 eura (5% vrednosti osrednjeg televizora) kupe risiver u prodavnici ili putem interneta. Kad ne bih imao te pare, ne bi mi palo na pamet da sedim u kuci i gledam ni analognu ni digitalnu tv,
nego bih izasao i trazio nacin da napravim pare. Mnogo vece od 50 eura.

Zapitam se da li mi zivimo u istoj drzavi, ili da li smo ucili istu matematiku.

Pоздрав свима.
Пратим ову тему већ неко време јер ме интересује какав је ТТ.
Кабл поред моје зграде (блок 45) развукли су још пре пола године. Председник скупштине станара је одмах дао дозволу али ју је повукао када је сазнао да не постоји засебан ТВ пакет и тражио да за нашу зграду направе такву понуду.
Тек пре око месец дана је поново дао дозволу јер је видео да од тога нема ништа а Тарговци су одмах „ушли“ у зграду каблом али мајсторе да развуку вертикалу никако да дочекамо. Пре неколико дана звао сам их да питам шта се чека, кад... зграда означена као завршена. Узеше ми адресу, сутрадан ме назвао момак задужен за зграду и то вече потписах уговор. То је било прекјуче а већ данас ме зове мајстор и заказује за сутра инсталирање у стану.
По свему што сте писали очекивао сам крајем јануара ТТ-ов нет и ТВ. Ако заиста заврше сутра, од потписивања уговора до прикључења проћи ће само три дана.
На моје изненађено „Зар већ?“ мајстор промуља нешто као „појачали смо се, да не остане за после Нове године“. Надам се да ће ово потрајати и да се више неће чекати пар недеља на мајсторе.

Poslednja izmena:
Kolikom broju ljudi/obicnih korisnika zaista treba veci upload ?

Pre nekih mesec dana se ponovih kupih fotoaparat od 12MP koji snima i 1080p video. Nekoliko desetina slika i par filmića u full HD sa dodele paketića ~1.5 GB.

Zahvaljujući velikom upload-u babe i deda su mogli sve to da pogledaju, a da nisam morao da se zezam sa resize-ovanjem slika i rekompesijom filmova, sve otišlo jako brzo i u max kvalitetu, bez potrebe da gubim vreme. Da sam ostao kod starog provajdera videli bi 10ak slika, filmove ne bih ni slao.

A šerovanje slika i sl. nije baš nešto za šta neko treba da bude mnogo napredan korisnik i što se retko radi, većina fotoaparata danas ima >10MP i snima bar 720p, što je poprilično veliko.

Samo se vi tešite da nema svrhe od velikog upload-a, meni lepo, igram igre, ne ograničavam torrente, Skype ne secka, kad sam na VPN-u ka firmi ne osećam preteranu razliku u radu u odnosu na LAN.

TT jeste mali ISP i polako se razvija, ali ne shvatam to kao nešto loše.

Poslednja izmena:
Imam jedan zanimljiv fenomen sa internetom, pa ako neko (ko ima Targo) može da mi pomogne i proveri da li ima sličan problem. Naime, ne mogu da otvorim nijednu publikaciju sa sajta Republičkog zavoda za statistiku :d Koju god da sam pokušao da otvorim, krene kao da učitava stranicu i tako bleji (na tabu piše Loading)...to je u Chrome-u, a isti slučaj kad i u Explorer-u pokušam da otvorim. I onda odjednom zabode net, moram da restartujem Chrome i da se diskonektujem sa neta, pa da se konektujem opet :D Samo neka neko proveri da li ima isti problem. A i neko ko nema Targo ako može da proveri. Da znam da li je do mene, do Targa ili do Zavodovog sajta. :p

Upravo probao preko telefona (targo) i skinuo publikaciju bez problema. U pitanju je mesečni bilten.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno