Šta je novo?

Targo Telekom

Malopre sam probao World of Tanks na jednom od štandova. Poneo svoj laptop, okačio se na njhov WiFi i probao par minuta.

Ping je bio 35-60ms, uglavnom oko 40-45ms. Mada sam imao par izleta na 150-180ms, ali sam video da su tad puštali speedtest na štandu drugim zainteresovanim.

Ne znam da li se i kod ostalih popravio ping u odnosu na prethodne postove.

Meni se popravio ka onom serveru za koji sam postovao.Inace gledajuci i neke druge nemacke tu je negde oko 35-40 ms sto je ok.Lepo je da se sredilo (su sredili).Tracert pokazuje da nema vise zagusenja na 11 hopu u Frankfurtu i ping je ponovo 40 ms. E sada da li ce tako ostati ili ce se menjati videcemo :) Evo pinga i traceruta ping bolji.jpg

Ja od petka cekam da mi dupliraju brzinu. Zvao sam ih u petak, rekla mi operaterka da tehnicka sluzba ne radi posle 8, i zvao ih juce, kao prosledjeno je tehnickoj sluzbi, al i dalje nista.

Da li je neko uspeo da reši bežično umrežavanje računara u Homegroup, preko Targo ONT uređaja. Ako jeste, voleo bih da znam podešavanja uređaja. Ovi iz Targa nikako da pošalju neki odgovor, osim prosleđeno je tehničkoj službi. To slušam još od 20.09. Tražio sam da okače u korisničkom servisu, uputstvo za ONT uređaj da može da ga preuzme svako kome treba. Možda bi, ako bi ih pritisli sa više strana, brže reagovali.:rtfm:

Ja od petka cekam da mi dupliraju brzinu. Zvao sam ih u petak, rekla mi operaterka da tehnicka sluzba ne radi posle 8, i zvao ih juce, kao prosledjeno je tehnickoj sluzbi, al i dalje nista.

Pretpostavljam da je u pitanju ova akcija sa potpisivanjem ugovora u Ušću? Ja sinoć potpisah ugovor, momak na štandu odmah kaže da prva tri meseca dobijam dupliranu brzinu, ali nigde ne vidim to naglašeno na ugovoru (nadam se da oni koji to obrađuju vide da je potpisano u Ušću, pa sami reaguju). Moraću izgleda da „podsetim“ na to kada dođu da instaliraju opremu :) Mada, sudeći po citiranom postu, izgleda da ni to možda neće upaliti iz prve.

Poslednja izmena:
Da, ta je akcija. Na speedtestu mi pokazuje oko 12 Mbps down, a oko 6 up, ali torente skida brzinom od 2.4 MB/s, ponekad bude i 2.7. Ne kapiram.

Danas sam zvao call centar i ispostavilo se da imam u ulazu tehnickih mogucnosti (izvucena optika u prizmelju) samo je potrebno da potpisem ugovor i doci ce momci da instaliraju opremu.Tako da komsije u OZ znate koji je sledeci korak :)

Verovatno moze, mada su prevelike pare ulozene da bi taj posao sada stao. Pre ce biti da ce morati da podmazu jos nekog ovi iz TT. Takodje, ne znam kakve su sve dozvole morali da dobiju, ali kopanje onih mikrorovova, kako kazu na ES, ne zahteva vadjenje nekih posebnih dozvola.

Da li je neko uspeo da reši bežično umrežavanje računara u Homegroup, preko Targo ONT uređaja. Ako jeste, voleo bih da znam podešavanja uređaja. Ovi iz Targa nikako da pošalju neki odgovor, osim prosleđeno je tehničkoj službi. To slušam još od 20.09. Tražio sam da okače u korisničkom servisu, uputstvo za ONT uređaj da može da ga preuzme svako kome treba. Možda bi, ako bi ih pritisli sa više strana, brže reagovali.:rtfm:

Ja sam ih takodje zvao najmanje tri puta u vezi istog problema i nista. Uvek isti odgovor, zvace vas neko iz tehnicke sluzbe! I mene zanima jel neko uspeo da resi ovaj problem? posto me to izludjuje (ne radi mi Apple tv, strimovanje sa Mac-a na isti kao i Iphone...) inace za njih ne postoji neko specijalno podesavanje jednostavno se sami pronadju kad su na istoj WiFi mrezi.

Bio sam ja danas u shopu u Staroj Pazovi. Rekli su da ce videti sa tehnicarima da li ima neka specifikacija ili nesto vezano za ONT. Kako oni kazu kod njih sve radi normalno i preko utp-a i wifi-a.

Ja sam ih takodje zvao najmanje tri puta u vezi istog problema i nista. Uvek isti odgovor, zvace vas neko iz tehnicke sluzbe! I mene zanima jel neko uspeo da resi ovaj problem? posto me to izludjuje (ne radi mi Apple tv, strimovanje sa Mac-a na isti kao i Iphone...) inace za njih ne postoji neko specijalno podesavanje jednostavno se sami pronadju kad su na istoj WiFi mrezi.

Bez otvaranja porta ne moze da radi, naveo sam tacno koji portovi se otvaraju da bi radilo.

Ovde postoji samo jedan problem da li otvaranje portova ima ikakvog uticaja na WIFI komunikaciju.

Ali da ne budes u zabludi bez otvorenih portova i definisane ip adrese uredjaja nikada necs imati to sto ocekujes.

I jos da dodam trecerazredni antivirali sa firewall-ovima poput nod-a, avg-a i slicnih koji mogu izazivati velike probleme u radu na systemu i koji se moraju setovati kako bi se otvorio port je najbolje deinstalirati prilikom testiranja.

Poslednja izmena:
Nadam se da ce ovog lopova Dulica zatvoriti 5 godina, Slovenci da nam prodaju internet, sramota!

Pa da, zasto internet ne proizvodimo u pogonima Crvene Zastave?
Ili,ako je Fiat okupirao sve kapacitete, ima slobodnih u Trikotazi '7. Juli' Kuršumlija, Printeks - Prizren, ili u Prvom Maju, Pirot.

Poslednja izmena:
Meni danas targovci sa standom pred prozorom...
Kazu cene interneta mogu samo da padaju, cene tv samo zavise od kursa dinara i od broja tv kanala i naravno cene po kojoj placaju prava za emitovanje istih (znaci sto vise ima tv kanala u pocetnom paketu to cena veca, naravno nece biti niza jer dinar na 100rsd za € se ne vraca, nikad).
Takodje kazu da u oktobru dolaze prvi pay tv kanali, paketi koji se odatno placaju.
Kazu da ce se sve "otkljucavat" u samom ONT i nece biti kodiranja koje zahteva bilo kakav drugi dodatni uredjaj, spravicu, karticu, sta god...
Kazu da moze ONT bilo gde pa i 25m od ulaza u stran/kucu ali da se opticki kabal placa dodatno i da cena nije formirana ALI da misli da je to oko 60rsd po 1m duzine...
Ja ako uvedem (kad uvedem) Targo cu da doplatim i onaj tanki kablic opticki sprovedem gde mi sad stoji kablovski modem a to je skoro 20m u stanu duz zida, samo sto sada ovo moze ispod lajsne parketa da se sakrije...
Staru instalaciju Vektora necu da diram i deo cu iskoristiti da dobacim tv signal u dnevnu sobu... Nek stoji zlu ne trebalo...
Rekli su mi da su ih Svedjani (Ericson) "ispalili" za modeme koji su po velicini bili skoro 1/3 ovih sadasnjih (izralskih), baje u "dobrom poslovnom maniru" mimo dogovora digli u nebo cenu modemima bas kad su trebali da pocnu sa isporukom i da su zbog toga (kao) kasnili sa pocetkom rada...
Traze ugovor na 2g zato sto su ONT skupi (skoro 180€) pa se malo brinu i hoce da povrate tu investiciju ...
Kazu da "samo cekaju da vektor rikne"...

A na konstataciju "Ping vam je los, mnogo veliki, ide i do 140" oni odgovaraju ma nije svuda po Beogradu je 2-3ms hahaha
Na " nece da radi wifi sa pametnim telefonima" , ma radi vidi meni radi, evo kod nas sve radi...

Ja samo mogu da primetim da ih ugovorna obaveza na 2g MNOGO koci u sklapanju ugovora.
Takodje smatram da je previsoka cena za pakete 10/5 od 1599rsd i za 20/10 od 2399rsd i da se to drasticno na dole mora korigovati i to sto pre jer kod Vektora ima 20/1,5 za 1590rsd.
Da nije ugovora i da nisu skuplji od Vektora ja bih "sutra" presao (prvo da sacekam ugovorna obaveza da prodje) kod Targa ali ugovorna obaveza na 2g i cena nisu povoljni... (citate li vi targovci ovo, cujem da citate redovno)
:wave:

Poslednja izmena:
Bio sam ja danas u shopu u Staroj Pazovi. Rekli su da ce videti sa tehnicarima da li ima neka specifikacija ili nesto vezano za ONT. Kako oni kazu kod njih sve radi normalno i preko utp-a i wifi-a.
Ma i kod mene radi bežično umrežavanje preko Workgroup-a, ali u toj mreži ne možeš da koristiš npr. smart telefone ili televizore, bar moj Samsung Galaxy S ne može da pronađe server, a na Homegroup ga odmah pronađe, i još mislim da je Homegroup bezbednija varijanta kada si na WiFi, jer da bi video računare mora da se pridruži grupi, a tu je opet password.
Da ne bude zabune, svi uređaji (pc, telefoni, laptopovi, bluray) se bez problema kače na WiFi i idu na Internet, samo ne mogu da se umreže bežično.

Poslednja izmena:
OK svi smo ukapirali da umrezavanje preko WiFi-ja ne rad:crash:i. Ja sam danas probao preko LAN-a i tada sve lepo radi. Posto je 21 vek i nema nikakvog smisla razvlaciti kablove vec je sasvim normalno da sve ide preko WiFi-ja ajde da mi objasnite kako da namestim svoj WiFi router koji bi kupio kako bi omogucio WiFi umrezavanje. Znam samo da treba uradti neki BRIDGE na ONT routeru i to je sve. Molim vas da mi neko ko je to namestio i kome radi WiFi umrezavanje preko svog routera kaze sta je potrebno podesiti?:)
Ma i kod mene radi bežično umrežavanje preko Workgroup-a, ali u toj mreži ne možeš da koristiš npr. smart telefone ili televizore, bar moj Samsung Galaxy S ne može da pronađe server, a na Homegroup ga odmah pronađe, i još mislim da je Homegroup bezbednija varijanta kada si na WiFi, jer da bi video računare mora da se pridruži grupi, a tu je opet password.
Da ne bude zabune, svi uređaji (pc, telefoni, laptopovi, bluray) se bez problema kače na WiFi i idu na Internet, samo ne mogu da se umreže bežično.

Uzeo sam stan u Bloku 37 i u mojoj zgradi su vec dobili saglasnost i ugradili opremu.
Posto trenutno sredjujem stan, a necu nikakve kablove van zidova nemam pojma sta i kako da ugradim?
Zvao sam call centar i rekli su mi da oni ulaze u stan sa 3 metra optickog kabla koji se spaja na neki njihov modem...

Zna li neko kako da resim ovo, majstori vec rade slabu struju pa sam u cajtnotu sa vremenom?
Hvala unapred.

Pozdrav, Nikola

Pa komp mozes i preko WiFi, ali ako oces i TV onda moras koaksijalni razvlaciti po stanu.

Ma jasno je sve to smo oni ulaze optickim kablom u stan (ako sam ih dobro razumeo)...
Ugradujem koaksijalne i utp kablove u zid.

Uzeo sam stan u Bloku 37 i u mojoj zgradi su vec dobili saglasnost i ugradili opremu.
Posto trenutno sredjujem stan, a necu nikakve kablove van zidova nemam pojma sta i kako da ugradim?
Zvao sam call centar i rekli su mi da oni ulaze u stan sa 3 metra optickog kabla koji se spaja na neki njihov modem...

Zna li neko kako da resim ovo, majstori vec rade slabu struju pa sam u cajtnotu sa vremenom?
Hvala unapred.

Pozdrav, Nikola

Najbezbolnija varijanta ti je da uzmeš kanalicu pa kroz nju da provuku kabl u stanu. Bušenje zida za stavljanje kabla ne nikako, jer ne daj bože da se nešto uj*** kabl, moraš da kopaš zid.

Evo kako izgleda to.
20120920173913.jpg

Najbezbolnija varijanta ti je da uzmeš kanalicu pa kroz nju da provuku kabl u stanu. Bušenje zida za stavljanje kabla ne nikako, jer ne daj bože da se nešto uj*** kabl, moraš da kopaš zid.

Svi kablovi idu u buzhir tj. crevo pa onda u zid. Ukoliko neki kabl crkne moguce je isti zameniti bez busenja zidova.

Poz.

komsija, juce su bili targo promoteri sa standovima kod b.a.č.207 i prekoputa maksija i pijace (dva standa), kad vidis koliko je tanak opticki kabal (kao jedna zica malo deblja za struju, recimo), bice ti jasno da moze bilo kuda pa iza lajsne parketa do mesta gde hoces da ti stoji ONT (blizu strujne uticnice) i onda odatle koaksialni do tv-a (koliko god da ih imas)...
Mada skoro idealno je buzirom negde od vrata pa do mesta gde ce biti tv. Na isti nacin bi isao i kablovski vektorov, svi ulaze oko vrata stana onda kud ko provede...

Ček ček, jel kod vas već postoji kakav KTV provajder, tipa, PTT ili SBB, i ovi ladno preko njih razvlače svoje kablove?

@ P307 - hvala za info.

@ ironmanbg - trenutno je postavljen KDS. Moguce da koriste njihove kanalice po zgradi, nisam siguran.

Sumnjam da bi koristili KDS-ove, mada [ta ynam. Kod mene nisu koristili KDS-ove već su bušili rupe za svoje kanalice po vertikali.

...
Rekli su mi da su ih Svedjani (Ericson) "ispalili" za modeme koji su po velicini bili skoro 1/3 ovih sadasnjih (izralskih), baje u "dobrom poslovnom maniru" mimo dogovora digli u nebo cenu modemima bas kad su trebali da pocnu sa isporukom i da su zbog toga (kao) kasnili sa pocetkom rada...
Moram da te ispravim: nisu Svedjani ispalili TT sa cenom modema, nego su raskinuli pregovore oko isporuke opreme. Razlog za prekid saradnje je to sto je TT odugovlacio sa potpisivanjem ugovora (6 meseci i vise). Takodje za svo to vreme TT nije uspeo da obezbedi finansiranje celog projekta. Svedjani, kao ozbiljna firma, ne posluju u maniru lokalnih biznismena "dodjem ti kilo evara". Za svaki ugovor, pre potpisivanja zele da vide realnu i ostvarivu finansijsku konstrukciju. Ako toga nema, nema ni ugovora.
Inace, po prvobitnom dogovoru i planu, TT je trebao da pre kraja 2011. krene sa triple-play uslugom (BB internet, IPTV i VoIP). Posto TT nije imao para da to izgura, postepeno su izbacili prvo VoIP a kasnije i IPTV. Ostao je "samo" internet i TV. Cak i sa tim skracenim planom, TT je dosta kasnio u svojim aktivnostima, i u prolece 2012. Svedi su definitivno odustali od celog posla.

Pozdrav

Edit: typo greske

Poslednja izmena:
Ček ček, jel kod vas već postoji kakav KTV provajder, tipa, PTT ili SBB, i ovi ladno preko njih razvlače svoje kablove?

A ne, ne.
Nece tt da razvlaci "preko" njih ili kroz njihove kanale, vodove i bilo koju drugu instalaciju...
TT ce busiti svoje rupe i stavljati svoje kablove, kanale i svu ostalu infrastrukturu.
Pa kod nekog nisu hteli da udju u ulaz je stanari (penzioneri) nisu dali da se "opet" busi po stubistu.

Inace meni u ulazi ima i PTT-KDS i Vektor mreza (infrastruktura) i sve radi ... ;)

A uskoro i TT...

Sto ih je vise to meni milije!
Živela konkurencija!!!

Nazad
Vrh Dno