Šta je novo?

Targo Telekom

Sto se tice lampice VID kod mene isto blinka od kad je radjen(update firmware)ranije je sijala stalno,secas se da ranije nije radila lampica inernet,to je od kad je radjen update.Sto se tice restarta ONT-a ne znam sta bih ti rekao dal da probas, ionako nemas net pa nemas sta da izgubis mozda samo da dobijes.Pozdrav i srecno ako uradis restart

Nebo se otvorilo, internet proradio nakon 10 dana xD Ne ponovilo se :D

Investiraj u najjeftiniji ruter, mislim da je to jeftinije od 10 dana plaćanja alternative i nerviranja.

Kada sam došao do ONT-a video sam da INTERNET lampica konstantno svetli a VID lampica blinka brzo kao što je i inače blinkala. Otišao nazad do laptopa i pokušao da se nakačim na wifi i opet nije htelo i onda sam restartovao ONT i sve radi kao i pre :D

@kibicer: Iz nekoliko postova koje sam čitao o stavljanju ONT-a u bridge sa klasičnim ruterom, skontao sam da je to opcija ako se jedan komp kači na net preko UTP-a...ja u kući imam i laptop i 2 moba koji se kače na wireless. Možda sam pogrešno shvatio?

Poslednja izmena:
Pogresno si skontao.
Mostogradnja cini da sam ont "manje" radi, da neke njegove obaveze preuzme ruter i onda ont ne pravi belaj, ont ima samo za saradnika ruter (i tv al tv nije problem), ruter komunicira sa svim uredjajima, bilo kablom bilo wifi-jem...

Sledeci put kad cvrken net, ti po ruter, uradi (ako znas) bridge i cekaj da se zakaci...

Poslednja izmena:
Zdravo,

Napravio sam glupost (izgleda)... resetovao sam ONT (pin-om, sa leve strane).
Sad imam tv ali nemam net... ne mogu ni da pristupim ONT-u preko 192.168.1.1... da li neko ima savet sta da uradim?

Hvala unapred.

Ima, trebaju ti setovanja, jer si uradio hard reset. Daj mi par minuta

EDIT:
ulaziš na 192.168.0.1

Poslednja izmena:
Znači, 192.168.0.1, to bi moralo da radi. Loguješ se sa root/admin
Ako možeš da se uloguješ, idi na Network-WAN, i vidi da li u WAN coinnection list imaš definisanu konekciju. Trebalo bi da imaš ovako:
aa.png

Ako si obrisao ovu default konekciju, podesi je sam, ovako:
ab.jpg

i trebalo bi sve da radi. Ne znam sa čega sada gledap forum, javi ako ne vidiš sike

Mislim i da ne mora, morao bi da možeš da pristupiš ONT-u, i da nisi spojen na optiku. Verujem da si spojen na Eth1 port

Izgleda da te je zakačio Targo rulet. Neko je pre par dana prijavio isto, da nije mogao da pristupi ONT-u, i sredilo se posle par dana.

3 sata bez neta... 100 puta sam restartovao ONT ali džaba.

Neće ti pomoći restart...moraš da čekaš da sam nađe IP adresu...ja sam 10 dana bio bez neta. Sam od sebe došao sinoć.

Možda ti kompjuter preko DHCP-a dobija IP pa sada nije dobio, stavi fiksni IP i uloguj se, znači staviš nešto u istom opsegu npr 192.168.0.99

Možda ti kompjuter preko DHCP-a dobija IP pa sada nije dobio, stavi fiksni IP i uloguj se, znači staviš nešto u istom opsegu npr 192.168.0.99

Hvala, probao sam ali nažalost nije pomoglo.
Nije mi baš najjasnije zašto ne mogu da pristupim ONTu bez obzira što ne može da pronađe IP adresu...

Zato što je ONT krš.
Traži da ti zamene, to je meni pomoglo.
Kupi drugi ruter npr. TP link WR740N, mislim da je oko 1800 din.
Napravi drugu wifi vezu i spajaj se preko nje.
Mislim da ONT nije namenjen za više konekcija i da će ti to pomoći
Za sada meni pomaže

Ne bi da solim ranu ali ZASTO si ga resetovao bockanjem?
Zasto si resetovao uopste?
*** znas li da se ono sto radi ne dira, da je "marfi" glavni gazda u TT i da se sa njim ne ide u kolo ni po koju cenu?

Poslednja izmena:
Ako se ne varam bilo je ranije u temi, koja se otegla ko španska serija :) da nipošto ne treba resetovati ONT na način na koji si ti uradio.

Mislim da sada bez tehničke službe Targa nećeš moći da rešiš problem - tj. da ćeš morati da sačekaš sutra da ih dobiješ na telefon, prijaviš problem pa kad ti se jave. Eventualno ako BECKS vidi ranije pa ako on može nešto da uradi.

Inače u uputstvu za ONT (strana 7) piše velikim slovima, boldovano:

NAPOMENA:
Pre bilo kakve konfiguracije ili promene konfiguracije ONT-a, molimo Vas da ni u kom slučaju
ne koristite RESET dugme na samom ONT-u koje se nalazi na desnoj strani uređaja. Ljubazno
upozoravamo poštovane korisnike da korišćenje RESET dugmeta vraca ONT na fabričku
default-nu konfiguraciju, što znaci da se tom prilikom gubi konfiguracija potrebna za rad
uređaja, koju je TARGO Telekom napravio za Vas.

http://www.targotelekom.rs/wp-content/uploads/2013/06/Uputstvo-za-upotrebu-ONT-optickog-modema.pdf

Ja eto dve godine i 15 dana bez prekida i čekanja na IP adresu - od prvog dana ONT u bridge modu i stari, dobri TL-WR1043ND, kog imam godinama još od PTT KDS-a koji radi sav posao.

Poslednja izmena:
Ovo piše u uputstvu, ali se time samo briše podešena WAN konekcija, i ništa više. Dosta davno, pre promene firmvera od strane Targa, i ja sam uradio reset. Kako sam imao sačuvane screenshot - ove, uradio sam podešavanja (kao na slikama koje sam okačio), i sve je bilo ok. Pretpostavljam da je i dalje tako.
U vreme kada sam ja kupio ruter, imao sam par podužih prekida, u pokušajima da ONT stavim u bridge mod. Ali sam uvek mogao da pristupim ONT-u (kao i onda kada sam uradio taj reset). Zato me ovo čudi, posebno što su isto prijavila dvojica.

Poslednja izmena:
Mislim da hard reset (dugme na ONT-u) više ne radi posle update-a firmware-a ONT-a, odnosno radi samo software reset (preko GUI ONT-a).

Ako hoćete da pristupite ONT-u, citiram BECKS-a:

1. Na računaru sa kojim ćete pristupati ONT-u je potrebno uneti lokalne statičke IP adrese.
- To se postavlja na svojstvima LAN ili WiFi adaptera(u zavisnosti od veze sa ONT-om), u okviru Network and Sharing centra.
- Podrazumevano pedešavanje(u slučaju da inicijalno podešavanje ONT-a nije menjano) je:
IP adress 192.168.1.2-254 (bilo šta od 2 do 254)
Subnet mask 255.255.255.0
Default gateway 192.168.1.1
2. Potrebno je konektovati se na GUI ONT-a putem browsera tako što ćete u adresnoj liniji browsera ukucati 192.168.1.1
Username: root
Password: admin

Posle ovoga trebalo bi da možete da pristupite ONT podešavanjima, i setujete WAN konekciju (ukoliko ste je razdesili ili vratili na fabrička podešavanja). Kibicer je postavio i sliku sa podešavanjima, kada ONT rutira...

a za bridge mod, opet bih citirao BECKS-a, dakle opcije treba podesiti ovako (nakon logovanja na GUI ONT-a):

3. Pod stavkom NETWORK -> LAN potrebno je isključiti opciju DHCP i nakon toga na dnu stranice kliknuti na SAVE
4. Pod stavkom NETWORK -> WAN potrebno je opciju Connection Mode promeniti na BRIDGE
5. Pod stavkom NETWORK -> WAN u delu LAN Port Binded potrebno je čekirati samo LAN1 i nakon toga na dnu stranice kliknuti na dugme SAVE
6. Izlogovati se sa ONT-a klikom na opciju LOGOUT na vrhu stranice
7. UTP kablom treba povezati prvi LAN port ONT-a na WAN port Vašeg rutera.
8. Da bi Vaš ruter imao javnu IP adresu, sve što je potrebno je u WAN delu podesavanja podesiti opciju Automatic IP(u zavisnosti od rutera ova opcija se može drugačije zvati).
9. Ostala podešavanja na Vašem ruteru imaju veze samo sa Vašim LAN delom tako da ih možete podesiti po Vašem zahtevu(Default IP,Port Forward,DHCP, LAN MAC binding i sl.)

HVALA BECKS-u još jednom na ovom uputstvu !

Poslednja izmena:
Mislim da hard reset (dugme na ONT-u) više ne radi posle update-a firmware-a ONT-a, odnosno radi samo software reset (preko GUI ONT-a).

Ako hoćete da pristupite ONT-u, citiram BECKS-a:

1. Na računaru sa kojim ćete pristupati ONT-u je potrebno uneti lokalne statičke IP adrese.
- To se postavlja na svojstvima LAN ili WiFi adaptera(u zavisnosti od veze sa ONT-om), u okviru Network and Sharing centra.
- Podrazumevano pedešavanje(u slučaju da inicijalno podešavanje ONT-a nije menjano) je:
IP adress 192.168.1.2-254 (bilo šta od 2 do 254)
Subnet mask 255.255.255.0
Default gateway 192.168.1.1
2. Potrebno je konektovati se na GUI ONT-a putem browsera tako što ćete u adresnoj liniji browsera ukucati 192.168.1.1
Username: root
Password: admin

Posle ovoga trebalo bi da možete da pristupite ONT podešavanjima, i setujete WAN konekciju (ukoliko ste je razdesili ili vratili na fabrička podešavanja). Kibicer je postavio i sliku sa podešavanjima, kada ONT rutira...

a za bridge mod, opet bih citirao BECKS-a, dakle opcije treba podesiti ovako (nakon logovanja na GUI ONT-a):

3. Pod stavkom NETWORK -> LAN potrebno je isključiti opciju DHCP i nakon toga na dnu stranice kliknuti na SAVE
4. Pod stavkom NETWORK -> WAN potrebno je opciju Connection Mode promeniti na BRIDGE
5. Pod stavkom NETWORK -> WAN u delu LAN Port Binded potrebno je čekirati samo LAN1 i nakon toga na dnu stranice kliknuti na dugme SAVE
6. Izlogovati se sa ONT-a klikom na opciju LOGOUT na vrhu stranice
7. UTP kablom treba povezati prvi LAN port ONT-a na WAN port Vašeg rutera.
8. Da bi Vaš ruter imao javnu IP adresu, sve što je potrebno je u WAN delu podesavanja podesiti opciju Automatic IP(u zavisnosti od rutera ova opcija se može drugačije zvati).
9. Ostala podešavanja na Vašem ruteru imaju veze samo sa Vašim LAN delom tako da ih možete podesiti po Vašem zahtevu(Default IP,Port Forward,DHCP, LAN MAC binding i sl.)

HVALA BECKS-u još jednom na ovom uputstvu !

Probao sam već ovo sa statičkom adresom na računaru gde pristupam ONT-u i nije pomoglo, tj. i dalje ne mogu da pristupim ONT-u.
Prijavio sma kvar i sad čekam... nadam se neću dugo.

Factory reset prakticno da i ne radi. Svakako obrisace nesto iz config-a ali to moze i rucno da se vrati.
Probaj ovako(podrazumevam da si preko kabla konektovan jer sad i ne mozes drugacije)
1. Fizicki, da li si povezan sa ONTom. Da li svetli lampica LANx na ONTu. Da li ti je enable-ovana LAN kartica? Ako je sve OK predji na 2.
2. Mrezni pristup
Start > u searh polje ukucas cmd > u njemu kucas ipconfig > nadjes deo koji se odnosi na Ethernet Adapter Local Area Connection > IPv4 address, Subnet mask, Default gateway

IPv4 address je adresa koju ti dodeljuje ONT i trebalo bi da je bilo sta u obliku 192.168.1.x
Default gateway je adresa ONTa i trebalo bi da je 192.168.1.1
Ako za IPv4 address dobijas nesto tipa 169.254.x.x to znaci da ti ONT ne dodeljuje IP adresu i onda moras rucno ubaciti lokalnu IP adresu na LAN adapter racunara(objasnjeno je u postu iznad sta i kako)

Iz onog cmd(crnog prozora) kucas ping 192.168.1.1, ako ti vraca reply OK, time, svasta nesto, nema razloga da ne mozes da pristupis ONTu.
Ako ti vraca odgovor Destination host unreachable, nemas povezanost sa ONTom tj. racunar nema IP rutu ka ONTu.
Ako ti vraca odgovor Request timed out, to znaci da paket od racunara dodje do ONTa ali se ne vraca nazad. Restartuj ONT i pokusaj opet.

Pozdrav i javi sta se desava

Poslednja izmena:
@ BECKS hvala.

Ali... situacija je bila loša a onda se naglo pogoršala :).
Došao sam kući i vidim više ne svetle ni LINK i AUTH lampice. Upalim TV i naravno nema slike...
Zvao sam odmah call centar i rekla mi fina teta da "su njihovi ljudi u šahtovima, rade da poprave kvar i da su pregriženi kablovi" aka havarija. Nema pojma kad će biti rešeno...

EDIT: PRORADIO JE INTERNET!!!!

Ali... samo na jednom računaru:
ONT.jpg

Probao sam da menjam tj ručno ukucam IP adresu ali opet isto, kao da ONT ne postoji.
Iskreno bojim se da resetujem modem ponovo, opet ću ostati bez neta.

Da li zna neko kako ovo da rešim?

Hvala.

Poslednja izmena:
Pa čekaj, sad valjda možeš da uđeš u setup ONT-a? Vidim da ti je Targov DHCP dodelio IP adresu, rotiranje bi trebalo da radi. Ili zakači neki svoj ruter kao jedini klijent, pa rutiraj iza.

Pa čekaj, sad valjda možeš da uđeš u setup ONT-a? Vidim da ti je Targov DHCP dodelio IP adresu, rotiranje bi trebalo da radi. Ili zakači neki svoj ruter kao jedini klijent, pa rutiraj iza.

I dalje ne mogu da uđem u setup ONT-a.
Zakačio sam ruter, ista priča ne radi... ludnica.

Nazad
Vrh Dno