Šta je novo?

Targo Telekom

Meni je u korisnickom servisu pre par dana receno, citiram "ne bi trebalo da cekate 6 meseci" Ugovor sam potpisao 26. juna

Kako idu pruključenja? Lepo, lepo ..... i šta smo rekli? Ne samo 40 dana pomeni pojedinci ima da čekaju joššššššššššššš.

Jel u Radijusu bas nemate ni za nove tastature, te vas vidim zezaju?

Meni sve super radi preko Team Viewera sam zakacen za komp koji ima TT,
I u torentiu idu super nije bilo prekida niti bilo cega, mada listening port stoji na zutom umesto na zelenom (to ne znam kako da popravim) up ide do neverovatnih 1600 i preko kB/s :) , a dn nije mi prelazio 3300 kB/s

Poslednja izmena:
Ja sam ont vratio u bridge mode i nemam vise nikakvih problema. E sad, da li je to slucajnost ili TT ispeglao problem nakon update-a FW to ne znam. Bilo bi dobro da korisnici koji koriste ONT koji nije u bridge modu napisu iskustva kako im radi poslednjih dana (2-3).

Juče uveče sam prvi put primetio problem TT DNS servera, u smislu greške “Page not found” koja se ponekad, ali ne i stalno, javlja čak i za TT sajt. “Reload” rešava problem ali samo privremeno, tj. već sledeća web adresa možda ima isti problem... Trajno rešenje (a da nije “reload”) je da se doda Google DNS 8.8.8.8 pored TT-ovih (ja ne bih brisao TT-ove), a to po meni može i da ostane trajno bez obzira dali TT sredi njihove DNS-ove. Glup problem koji se vrlo lako rešava.

Ja cekam od 27.05 na instalaciju. Uz reci tehnicke podrske i komercijaliste "Opusteno, obicno se ceka izmedju 5 i 15 dana, dok je 30 maksimum".
Evo vec sam napravio novu tradiciju, zovem ih jednom nedeljno i pustim na spikerfon ili kolegama u kancelariji ili drugarima i cekam dok se ne zbune.
Naravno uvek se krene sa "Pa znate, verovatno su vam kolege vec prenele da su modemi na granici i da ih cekamo, nezvanicna informacija je u toku sledece nedelje", inace ovo im stoji na papiru ispred njih jer je redosled reci u ovoj recenici nepromenjen vec ~40 dana.
E onda krece malo situacinonog humora jer sledi pitanje "U redu, razumem vas problem u potpunosti ali imam ideju kako da ga resimo. Da li bi vi bili saglasni da ja obavim kupovinu opreme nezavisno od vas i da vasi ljudi izvrse instalaciju".
Odgovori su uvek prijatno iznenadjenje i idu od:

-Gospodine to nije uzeto u razmatranje do sada, ali ja cu odmah proslediti vas predlog nadredjenima
-Gospodine, ne znam kako to ste to zamislili? "Pa dajte mi model modema i ja cu ga kupiti". -"Nazalost to nije moguce" ovde se zavrsava razgovor
I za sada omlijeni "Gospodine, pa ja ne znam kako... kako mislite... pa molim vas, mi smo provajder mi moramo da svoje korisnike snadbevamo opremom" "Ali ocigledno niste u mogucnosti to sada da uradite" "Ne ne, ovo nikako nije moguce, politika firme nam ne dozvoljava", kaze izuzetno uvredjena gospodja sto proispitujem njihovu kompetentnost.

Inace, ugovor sa PTT adslom moram da raskinem u toku septembra meseca a koliko mi se cini to nece biti moguce jer mi situacija ne dozvoljava ostajanje bez interneta ni jedan trenutak.

End of personal rant.

Ja cekam od 27.05 na instalaciju.
Ja sam cekao od pocetka aprila do kraja oktobra. To je firma koja je takoreci tek startovala, nije neki provajder koji se tim poslom bavio negde u inostranstvu pa da ima velikog iskustva, nego pocinju od nule i to sto imaju izvesnih problema se mora razumeti. Uhodace se, to je sigurno, nisu krenuli bez para, banke su iza njih i taj sistem ce se brzo stabilizovati. Mozda im se moze zameriti na nepreciznim obecanjima u vezi rokova uvodjenja na odredjenim lokacijama, mada je tesko znati kakve sve muke oni ovde imaju kao nova konkurencija, pretpostavljam da ostalim provajderima/mocnicima ne idu u prilog i tu je svasta moguce.

"Inace, ugovor sa PTT adslom moram da raskinem u toku septembra meseca"
-----
ovo bas i ne razumem, valjda ugovor mozes da raskines kad hoces ako ti je istekla ugovorna obaveza. A i PTT mislim da sada ima paketa i bez ugovorne obaveze.

Za 24/12 po manjoj ceni nego što sad plaćam 6/0.5 mislim da vredi čekati. Kad dođe ruter - dobrodošao.

Svaka cast na strpljenju

Dobio si godinu dana za DZ verovatno (sve ispod 3-4 meseca je uvreda)?

Ma ne, mesec dana su valjda dali, ne znam tacno jer mi u startu nisu odmah uspostavili vezu. Kad je dosao signal nisam ni znao, vec sam slucajno cuo od njihove sluzbenice na terenu. Prvi racun mi je bio oko 5000 din i nisam ni pitao sta je u to ukljuceno, verovatno su racunali materijal i radove do sobe u stanu. Nije mi ni bitno toliko, najbitnije mi je da sam se otarasio birokratije lelekoma preko kojih idu svi ostali provajderi, a ne mozes im apsolutno nista i kad vezu uopste nemas, za njih inspekcija prakticno ne postoji. Na kraju krajeva, FTTH je i najbolja i najjeftinija varijanta i nema potrebe da se razmislja.

Bas sam danas gledao cene/brzine kod ostalih, blago receno katastrofalna razlika i ako zanemarimo kvalitet veze. PTT ima najbolje izvedene instalacije, dobrim delom su im takodje opticki kablovi, ali ocigledno je da grese sto se ne obaziru na cene na trzistu. Telekom je takodje mogao, umesto sto je toliko ulagao u Crnu Goru i Bosnu, da malo ulozi i u opticku mrezu u Srbiji i da on bude opet glavni na sceni. Ali, te firme su ocigledno ostale da zive po nekoj socijalistickoj logici, sa dosta tromom i velikom birokratijom. Voleo bih i ja da novac dajem na srpsku robu i usluge, ali da to vredi, Slovenac nebi imao sta ovde da trazi. Trziste ce ih nauciti pameti. Ove iz drustvenih firmi i nije mnogo briga, ponasaju se i dalje kao da nije njihovo i to zato i tone. Tako se ponasao i RTS, pa ne ide bre, nakacili se njih 5000 na jedan studio i misle da mogu do penzije samo da vade emisije iz podruma i repriziraju. Danas moras da gledas sta se desava oko tebe, inace propade.

ovo bas i ne razumem, valjda ugovor mozes da raskines kad hoces ako ti je istekla ugovorna obaveza. A i PTT mislim da sada ima paketa i bez ugovorne obaveze.

Naravno, izvinjavam se sto nisam bolje objasnio.
PTT ima jedan cudan pravni mehanizam. Ubacili su klauzulu u ugovor koja laicki receno kaze "Ako korisnik ne prekine ugovornu obavezu mesec dana od datuma potpisivanja ugovora tekuce godine, obaveza se produzava na dopunskih 12 meseci u toku kojih vaze ista pravila definisana ovim ugovorm"
Uglavnom, nisam citao sta sam potpisivao pre 2 godine a oni su iskoristili priliku i ubacili produzavanje ugovora na odredjeno vreme.
Telekom kao primer suprotnosti produzuje ugovor na neodredjeno vreme. U tom slucaju mozes da ga prekines kada god, naravno po isteku ugovorne obaveze.

TL'DR, ako ga prekinem bilo koji drugi mesec osim Septembra placacu penale jer se ugovor produzava na odredjeno.

Edit: Slazem se sa tobom, mladi su i novi su zato i tolerisem. Mislim da je imati ovakvog potencijanog igraca na trzistu odlicno i ide nama u korist. Ali ta korist cena/kvalitet ce se tek osetiti kada se oni budu stabilizovati. Do tada nece mnogo uticati na cene drugih provajdera.
Tako da navijam za to da sto pre stanu na noge.

Poslednja izmena:
"najbitnije mi je da sam se otarasio birokratije lelekoma preko kojih idu svi ostali provajderi"....

U ovome se jedino ne slazemo sve ostalo si rekao kako treba, jer ne idu svi provajderi u Srbiji preko TS linka, SBB ima svoj nezavisan link, Verat takodje, i jos par provajdera imaju svoje nezavisne linkove ka inostranstvu, nije TS monopolista u tom pogledu.

SBB ima svoj nezavisan link, Verat takodje, i jos par provajdera imaju svoje nezavisne linkove ka inostranstvu, nije TS monopolista u tom pogledu.

Verat ne moze da poveze ni dial-up ni adsl bez lelekoma, pa mu ne vredi da ima i 100 svojih linkova. Par godina su se zalili da im je lelekom ukidao pristupne brojeve.

SBB je opet prica za sebe. Citao sam po forumima da je ljudima padala brzina na njihovoj kablovskoj u spicevima saobracaja i to toliko da im je dolazilo i do cestog pucanja veze. Jedna moja sestra je kupila stan na N.Bg sa instaliranom sat antenom, dosao SBB i to otkacio i povezao na svoju instalaciju... Ja bio jednom kod njih u bloku 12 da pitam za mogucnost, prvo sam se nacekao iako je bilo samo dvoje ispred mene, pa sacekao da prodje pauza, pa su mi onda rekli da im prvo obezbedim vise od pola stanara (a ima nas 80), pa onda da dodjem !? Pa da ja mogu da im obezbedim tolike klijente i ja bih bio provajder, brzo bih nasao i investitora, bas su "lukavi". A da li imaju svoj link ili ne, to ne znam, ali znam da su skuplji od TT vise od 50% i to opet nije na nivou ftth.
uglavnom, interesantno je uporediti i cene:
SBB-kabl: 24/2 Mb/s = 2.888 din na ugovor od 12 meseci,
Verat-adsl max. 16/1 Mb/s = 3.990 din a imaju i uslove: http://www.verat.net/pdf/opsti-uslovi-adsl-2011-04-11.pdf zelje, cestitke, pozdravi... a 16 je mozda teoretski i moguce.
TT-ftth 24/12 Mb/s = 1.599 din

da li neko zna nabavnu cenu tog ONT-a na recimo 1.000 komada? cisto informativno me zanima razlika u odnosu na jednog tp-link-a ili huawei-a (za adsl)... mislim da je sigurno 3x skuplji... a sa njihovim niskim cenama i manjkom novca za investicije, bice tesko drzati korak unapred...

ps. nemojte misliti da ste najgori, moj predsednik skupstine stanara je dao dozvolu nakon godinu dana mog cekanja, i onda sam se preselio :) sad ubedjujem drugog :D

da li neko zna nabavnu cenu tog ONT-a na recimo 1.000 komada? cisto informativno me zanima

Koliko se ja secam, u prethodnoj postavci sajta su imali i opciju prikljucenja bez vremenske obaveze ako od njih kupis taj modem, a cena je bila, koliko se secam 20.000 din. Cena na veliko je relativna, zavisi kojim putem i od koga se kupuje. S'obzirom da je ta mreza predvidjena da modemi budu po potrebi azurirani iz njihovog centra, njima i ne odgovara da klijenti sami prikacuju svoje modeme nabavljene na drugoj strani i to je razumljivo, nema razloga da sami sebi prave haos u mrezi.
A za manjak investicija mislim da nisi u pravu, njima je muka sto pre dobaviti sto vise klijenata jer su uzeli kredit koji treba vracati sa kamatama. Medjutim, veliki je to projekat i neizvesno je kada ce dostici rentabilan promet, a sve dotle ce imati samo troskove i kamate.

Od nedavno, imam problem sa prosleđivanjem porta na ONT-u. Uradim ovako:
PF.PNG

Ali je port i dalje zatvoren, proveravam odavde.
Naravno, i uTorrent prijavljuje da je port zatvoren. Na računaru nemam firewall, isključen i Windows-ov.

Gde grešim (osim u tome što ne kupim kršteni ruter :) )

@kibicer

Upravo podesih port forward i namestih protokol na „Both“ kao što reče method. Izgleda da sve fercera kako treba.

Da napomenem da do sada nisam ni imao podešen port forward, pa ne mogu da kažem da li je prethodno radio :) Takođe, ako nešto znači, koristim uTorrent 3.2.3

Testirah upravo i na ovom linku koji si naveo, prijavljuje da je otvoren.

Poslednja izmena:
Ne vredi, ne uspevam.
Zamolio bih nekoga da proveri na strani
Network - WAN šta treba da bude čekirano pod LAN Port Binded? I šta to uopšte znači?
Koje onda portove na ONT-u možemo koristiti za LAN?

Edit: sad je OK :)

Poslednja izmena:
Kod paketa 32/16 DL ide oko 8 MB/s kada je valjano seedovan torent, a trudim se da biram samo takve :D

Ja se i dalje pitam da li je ta brzina DL za torente posledica „intervencije“ od strane Targa ili je uzrok nešto drugo?

Ovo prvo, al ne treba nista da se pitas, vec da uzivas... dok traje ;)

Nema to kod nas, naviklo da se grbavi pa to je to. Eto iz prilozene slike vidi se da vuces 6 Mb/s a koliko vracas 7 Kb/s, ajde bar da nemas upload pa da razumem nego imas pa ga jos ogranicavas. Ajde da je to ADSL pa da te razumem jer se download i upload kolju kada su oba pustena na max ali ovo ti je FTTH i nema sta da se kolje... pustis da sve radi na max i uzvias.

A jel ti palo mozda na pamet da mu je odvrnut upload na max ali mu vuce neko samo 7kB/s? Evo meni stoji gomila filmova skinutih, ni jedan nije ogranicen, upload neko vuce samo 10-20kB/s.

Hahaha, ljudi cim vide optiku, odmah ocekuju da ce upload da ide maks. Meni tako idu uglavnom samo novi torenti, ili neke matore koje seedujem, sa malo seedera, pa naleti neko da skine.

I kod mene isto - i ja sam odvrnuo UL na max. i bas retko koji torrent vuce max. brzinom...

Nazad
Vrh Dno