Šta je novo?

tapescript... prepoznavanje govora?!

passinger

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2006
Poena
309
Ovako sad...

Mozda je ideja malo futuristicka ili mozda sam ja malo konzervativan - a ideja da je vec moguca u realna :)

Imam materijal snimjen na audi-kasetu. Sednica nekog odbora na engleskom. Treba da uradim tapescript (sve sto je snimljeno na kasetu da prefrlim na "hartiju", t.j. u word-u).

Znaci, po "staroj" metodologiji, ja treba da ukljucim kasetofon, da slusam, da stiskam kasetu napred-nazad i da kucam tekst.

1. Da li je moguce, recimo, da ja ukljucim kasetofon u kompjuter, da pustim kasetu i da mi je word "prepozna" (s obizrom da ima opciju "voice rocognize"). Posto je govor na engleskom, pretpostavljam da bi imao malo korekcija u "prepoznatom" tekstu. Uostalom, i da ima vise njih, bar bi ustedeo pola kucanja, t.j. manualnog "prepoznavanja".
2. Ako ne mogu ukljuciti kasetofon u kompjuter, dali ovaj moj zeljeni efekat mogu postici stavljanjem mikrofona pred zvucnik kasetofona...

PITANJE JE: Mogu li nekako da olaksam, ili jos bolje, da prevazidzem ovaj manuelni postupak? Ne znam koju tehniku da upotrebim (ovo gore je samo nagadzanje) i, ustvari, ne znam dali uopste mogu DIGITALNO da olaksam MANUALNI postupak tapescrip-iranja.

Eto...

Pa naravno da moze. Microsoft voice recognition ti je odlican "komad" softwera. Ali bih ti ipak preporucio da sacekas ti lepo da izadje Vista jer ovaj u XP-u ne radi bas najbolje. A ovako radi Vista... Video link

Ali salu na stranu...

1. Moguce je povezati kasetofon sa kompjuterom. Najjednostavnije ti je obicnim audio kablom. Znaci od strane kasetofona ti treba LINE OUT i odgovarajuci chinch. A u kompjuteru/zvucnoj kartici ti treba LINE IN, takodje sa standardnim 1.25" konektorom (onim za slusalice/mic).
Zatim odes u sound control za zvucnu karticu, pa onda recording, i kao recording device izaberes LINE IN umesto (pretpostavljam default) mikrofona. Podesi recording volume (80 do 90 % ako je snimak dobar),I to ti je to.

2. Moze i na ovaj nacin, ali i u gornjem i u ovom slucaju, bice ti najbitnije kojeg je kvaliteta snimak i gde se nalazio mikrofon u toj sali u kojoj je bila sednica, tj. koliko je govornik bio udaljen od mikrofona. Mozes pokusati "procistiti" zapis uz pomoc nekog audio editora, ali to je vec druga prica.Uglavnom... probas, pa sta bude.

U par navrata pokusao sam da koristim voice recognition, ali svaki put kad bi uz mnogo entuzijazma poceo da "treniram" software u vidu onog besomuchnog citanja onih glupih tekstova istom, kako bi on sto bolje zapamtio moj glas... Istom zestinom bi se razocarao kada trening nije urodio plodom, i da software gresi na banalnim stvarima... kao u onom videu od gore. Iz pocetka sam mislio da covek mora da bude lektor engelskog jezika sa skotskim akcentom da bi to radilo kako treba ali kad sam cuo od mojih prijatelja Engleza koji ustvari govore pravim engleskim jezikom, (a ne kao ja ovim tarzan-engleskim), da su prosli isto kao i ja, onda mi je vec bilo lakse...
Mozes pokusati... mozda ti i uspe da program ulovi koju rec... ali mislim da ce zavrsiti tako sto ces ti to na kraju lepo da pustis tu kasetu i kucaj do mile volje.
Ili... imas i drugu soluciju... Unajmi profesionalnu daktilografkinju... po mogucnosti mladu... lepo ce da ti odradi posao, a mozda ti se posle i posreci :p

Unajmi profesionalnu daktilografkinju... po mogucnosti mladu... lepo ce da ti odradi posao, a mozda ti se posle i posreci :p

TOOOO, majstore... :)

Salu na stranu, bio si jako temeljan

I ja sam nekako otprilike tako mislio. Samo me gazi vreme do ponedeljka, pa mislio sam da mi softver nasljaka ovo na nabrzaka... Ali, drzi ti ono da mozda izgubim i onako kratko vreme u razna podesavanja i eksperimentisanja, a na kraju - sve nabrzaka - da moram da uradim to rucno.

Znaci, rucno je nabrze i najsigurnije. Sam ili s daktilografkinjom. ;)

Nazad
Vrh Dno