Šta je novo?

Tako treba?

daddy je napisao(la):
Pazi, citaj bolje i sa vise paznje iz sl. razloga:

Da sam poredio kojim slucajem racunare sa kolima u TOM SMISLU koji si ti pomenuo - svakako ne bih bio u pravu. Poredjenje je uradjeno na bazi ulaganja svog vremena/novca/paznje u neke oblasti na bazi interesovanja te je sa TOG ASPEKTA potpuno ispravno.

Drugo - ovde se ne radi o novcu tako da je tvoja prica klasicna zamena teza. Radi se o racunarima koji su u losem stanju - citaj neko ih je zapostavio i rade sa 10% mogucnosti a da doticni to i ne primecuje. Niko niokakvim serviserima i novcu nije pricao.

Trece - intelektualna svojina je PATENTIRAN/REGISTOVAN/LICENCIRAN ili na bilo koji drugi nacin ozvanicen KNOW HOW u nekoj oblasti a ne znanje da instaliras win itd. Know how poseduju programeri Microsoft-a koji naprave windows a ne npr. ti koji ga instaliras.

... ima potencijala kod tebe al si nebrusen.. maltretirao bi ti prodavca itekako da ti auto trosi litar ulja na 1000km a da treba da trosi 100gr.

Koji je to ASPEKT? "Vidi ga ovaj cacka nos, umesto da brise viruse sa kompa" aspekt? Pa da je "doticni" platio softver koji mu ne radi i te kako bi video da nesto nije u redu.
Ocigledno da se ne razumemo. Ja i dalje ne razumem kakve veze imaju kola i racunarski softver (presvlake mozda...?), koji bi trebalo POSEBNO DA SE KUPUJE za odredjenu namenu i sferu interesovanja i profesionalnog angazovanja na racunaru. Znaci nije u pitanju boja kucista i dali racunar zuji, vec nesto dublje, svojstveno samo za IT. Naravno da se sve svodi na novac i komercijalu. OK, vidim da i ti znas sta je to intelektualna svojina, ali, bez ljutnje, posle komentara o potencijalu i brusilici ne vidim potrebu da o ovoj temi sa tobom vise polemisem. Poz.

Više puta je spominjano, mislim da si ovde baš ti spomenuo... Naime, za auto ljudi smatraju da je OK da plate popravku. Ali nekako su kod nas navikli da je sve u vezi kompa džabe, i softver, i održavanje... I nekako po prirodi stvari očekuju da neko "ko se razume" treba da im besplatno sređuje komp. Imam utisak da je većini nas "koji se razumemo" toga na vrh glave pa sve češće kažemo "ma ne znam ja to" i sl.

U principu slazem se sa Sasom. Win ti ne radi? Zovi podrsku microsofta...jedino ako imas OEM onda je prodavac duzan za tehnicku podrsku :). Tu ima par zackoljica ko OEM/Retail verzija tj ko je zaduzen za sortware podrsku. Naravno ja sad kad kazem ljudima da NECU da im stavim piratski win na masinu koju kupe oni me gledaju kao *****a..
Ja sam pre par godina drage volje svima za dz sredjivao kompove, ali sad mi to ne pada na pamet, jer 90 posto ljudi em sto ne kaze hvala, em ti zakace tupav nadimak tipa "haker" ili "zikeri kompjuteri". Veliki je takodje problem u odnosu kupac-prodavac kod nas i to sto kupci misle da sve znaju a da prodavac oce da im podvali, dok prodavci misle da je kupac glup i da mogu da mu uvale :) (ne svi ali ima slucajeva).
No valjda ce se i situacija sa nasom kulturom popraviti.
A takodje ima dosta korisnika koje bas briga za OC i Instalacije i slicno...prosto voljni su da periodicno daju komp na sredjivanje...
Prosto ima nas raznih.

Sasa je napisao(la):
Ko prica o novom racunaru ?

Gledaj na to kao dobru volju, jednom ucinjenu uslugu-ustupak da bi se videlo da racunar radi. Sve naknadno ne potpada u reon poslodavcevog obaveznog delanja.

Nemas ti pojma, bez uvrede. Ponudi coveku TT napajanje za 50, Enermax za 80 pa LC za 10. Na pitaje "jel svi oni rade manje vise slicno, ok" daj mu istinit odgovor "u principu rade, mada su ova skuplja i bolja, ono, kvalitetnija" ili nesto u tom stilu i pogodi sta ce kupiti prosecan srbin (a o njemu pricamo).

Pozdrav!

Ja sam iz prvog posta zaključio da se misli uglavnom na noive konfe?

Znam, ja baš iz tog razloga ne bih mogao da radim taj posao. Primer: Kada nemaš takvo napajanje u ponudi, ljudi, ti experti, koji kupuju "kompijuter", misle da hoćes da ih izvaćaris pa se prave pametni. Okrenu se i odu u pravu "firmu". Tamo ima prodavac koji će ih razumeti i izaći im u susret JNC-om. ;)
Ja lično, znam za neke (čitaj mnogo) "firme" (ima ih u izobilju ovde u kraju) koje valjaju samo đubre. Oni ne vole kad im neki Benchmark-ovac uđe u firmu. Ne vole kada ih pitas "Jel imate Leadtek 6200 AGP?", jer znaju o čemu pričas. Oni sada prodaju ATI 9600 XT za 130€ i ako njih pitaš to je "BestBuy"! Zašto? Zato što je to trenutno roba koja je navučena kod domaćih uvoznika, koja se sada najslabije prodaje i zato sto na njoj imaju najveći profit! Zato je to njihova preporuka. Što se njih tiče i 64bit-ne kartice su pametna investicija. Zabole njih za score u 3DMark-u, bitno da je to ASUS "Dzifors" ili "Radeon"! "Ej, znaš ti ko (sta) je ASUS? Najbolji na svetu! Čak dobiješ 3god. garanciju!" Da li se iza ovakvog komentara krije istina? Ni u kom slučaju. Pogotovo kad se preporucuju 64bit. graficke i -X serija matičnih ploča. A takvi samo to i prodaju. U njihovim oglasima nigde nema oznake modela...
Stekao sam utisak da si me pogrešno shvatio, nisam mislio na ljude sa foruma koji se bave ovim poslom, ne bih valjda ja kupovao kod njih da mislim da tako razmišljaju?!?
Ti se očigledno ne srećeš sa takvim ljudima pa me možda ne razumeš. ;)
Ja se trudim da ne idem kod takvih ali povremeno svratim nošen mišljenjem kako su mozda promenili način razmišljanja... (...to će biti jednog dana kad' ne bude Partizana... :d)

Poslednja izmena:
Zveki je napisao(la):
Koji je to ASPEKT? "Vidi ga ovaj cacka nos, umesto da brise viruse sa kompa" aspekt? Pa da je "doticni" platio softver koji mu ne radi i te kako bi video da nesto nije u redu.
Ocigledno da se ne razumemo. Ja i dalje ne razumem kakve veze imaju kola i racunarski softver (presvlake mozda...?), koji bi trebalo POSEBNO DA SE KUPUJE za odredjenu namenu i sferu interesovanja i profesionalnog angazovanja na racunaru. Znaci nije u pitanju boja kucista i dali racunar zuji, vec nesto dublje, svojstveno samo za IT. Naravno da se sve svodi na novac i komercijalu. OK, vidim da i ti znas sta je to intelektualna svojina, ali, bez ljutnje, posle komentara o potencijalu i brusilici ne vidim potrebu da o ovoj temi sa tobom vise polemisem. Poz.

Nemoj da polemises, tek da razjasnim. Aspekt poredjenja je bio - ja se interesujem za racunare te odrzavam svoj u odlicnom stanju - a neko drugi ima racunar ali se jednostavno ne interesuje toliko vec ga koristi za mail/internet/word etc. A kakve veze kola imaju sa tim? Pa nekoga isto tako interesuje auto pa ga glanca svaki dan a mene npr ne pa ih vozim dok su ispravna i tek kada nesto otkaze popravljam ( primera radi ).

Poredio sam dakle INTERESOVANJA ui dve razlicite oblasti a ne same oblasti. Dovoljno jednostavno ?

I ja znam sta je intelektualna svojina i znam da nije dovoljno cenjena u nas ali to je neka druga tema. Novac u ovoj prici nije imao mesta i ne scodi se sve na novac vec (vidi gore) na zelju da se bavis necime i vise nego sto ti je objektivno potrebno ili nepostojanje iste.

Sredjivanje kompa nekome je najgluplji posao ako to cinite kao uslugu jer to niko ne smatra za nesto veliko eto valjda i zato sto to tako lako deluje kad neko drugi radi.

Ja sam se toliko iznervirao nedavno na jednog lokalnog komsiju da sam siguran da u skorije vreme nemam vise sta da pricam sa njim u vezi kompjutera (a i ostalih stvari, precrtao sam ga, mislio sam da je mozda OK, iako sam znao kakav je i ispao je bas takav, pi***).

Ko je glup i treba da bude glup, ko ima los komp verovatno takav i zasulzuje.

Najvise me nervira kad ljudi potecenjuju svoje znanje (eto i sam sebe nerviram ponekad) i ono sto su ucili deceniju i vise ne naplate.

Pa odite kod zubara prijatelja, ili automehanicara poznanika dobicete racun kao bela lala, za 5-10 minuta - 20€ za rutinske stvari. A reinstalacija sistema sa svim programima isl, pa to ide za dz. Kako da ne.....

@Mare

Amin! Potpisujem sve što si napisao.

Mare je napisao(la):
Pa odite kod zubara prijatelja, ili automehanicara poznanika dobicete racun kao bela lala, za 5-10 minuta - 20€ za rutinske stvari. A reinstalacija sistema sa svim programima isl, pa to ide za dz. Kako da ne.....
(nazovi) Razmisljanje polu-pismenog balkanoida:
"Za sta bre da mu dam pare... Pa nije on sishao u smrdljivi kanal i umazao se ko svinja. Sigurno mi je nesto *****o ubacio neke bakterije i viruse da mi se razboli kompujter. Em mi je popio jedno pivo i posrko kafu pa josh mi je i tastaturu istrosio koliko je tipkao po njoj. I jos se pravi englez pa mi tu prica o nekakvim vindovsima i drajverima, ma ko oni bili NECU DA PLATIM I TACKA."

Zlatno pravilo: Što ih više klepaš - to te više poštuju.

Dokazano u praksi.

Dok oni ne provale da ih klepas, tada ostajes bez musterije.

Mozda sam upotrebio tesku rec.

Fora je da naucis musterije da te cene kao strucnjaka i da znaju koliko vredi tvoje vreme.
Ja nisam neki strucnjak - ali nemas pojma koliko puta sam dobijao pozive - bio je mali iz komsiluka ajde dodji da sredis stvari, ne pitamo koliko kosta.
A ja radio servis pre sto godina - ali znao sam da ostavim "jak" utisak.

Treba covek znati da ceni sebe da bi ga i drugi cenili.

Nema ljutnje kad ti dodje neka stara P1 masina na servis a ti odbijes coveka za servis kad znas da samo instalacija Win-a traje par sati na takvim mamutima.

Takve stvari mozes da radis samo dobrim prijateljima i da im ne naplatis, inace kad bi mi neko legao na vrat za takav servis - naplatio bi mu po satu - zaista me ne bi bio blam.

Ja bih mogao da održavam ceo jedan tread o ovoj temi.
Neznanja, debilstva... Ma svega.
Jedan primer: javi čovek da ima problem. Kao neki virus pomera ikonice.
Posle javi da je sredio. Ja pitam kako a on: pa obrisao sam te ikone koje se pomeraju.
A ja pitam: kako si ih uhvatio kad se stalno pomeraju?

Ovo što Max reče za vune prilično nervira. Dodajem: instalirano 100 (demo) igara, firewall radi i u offline-u, tu je i MS Messenger, jedno 15-tak prog. se diže uz win i na kraju ništa bez analognog sata.

Thunderdome je napisao(la):
Jedan primer: javi čovek da ima problem. Kao neki virus pomera ikonice.
Posle javi da je sredio. Ja pitam kako a on: pa obrisao sam te ikone koje se pomeraju.
A ja pitam: kako si ih uhvatio kad se stalno pomeraju?

Ma pusti, na kraju svake price je najbitnije da je čovek zadovoljan :,,:

Vrh Dno