Šta je novo?

Tajminzi

dexrobi

Slavan
Učlanjen(a)
08.11.2009
Poena
310
Naime imam 2X1 GB Kingston 667 MHz koji rade na 5-5-5-15 21 i ubacio sam Elixir 1 DB na 800 MHz koji radi na 5-5-5-18 23. E sad,ubo sam i radi. Znam da su ove stare sporije pa je i Elixir oborio takt na 667,e al sta sa tajminzima?Jel treba rucno da ih nastelujem ili da ostavim na auto?Koji program da pokrenem i testiram dali rade stabilno memorije ili ne?Pozz i hvala...

Podesi rucno u biosu na latencije iste kao na 667 memoriji. Buduci da Elixir ima 5-5-5-18-23 na 800mhz, ne bi trebalo da ima problema da radi na malo zategnutijim latencijama jer ce raditi na 667mhz. Ne verujem da ce biti problema na auto, ali to je kao voltaza oc procesora- nije najbolje resenje ostaviti na auto

Poslednja izmena:
Dobro,u prevodu znaci sta?Jesam li sta dobio ovim ili ne?Buni me sledece naime imam rezultate testova PRE 3dmark 06 8300 znaci dual channel i 3x1 gb SADA single 7500.Zatim 3d mark 03 Pre 28 000 sada 25 000,pc mark 05 5500 sada 4500???Pitam se dali sam ja ustvari dobio nesto ovim trecim stapom ili ne?Rezultati su mi gori?Da li to znaci da mi je bilo bolje u dual channel 2 gb ili ne?Cime da testiram dali mi je sistem stabilan ili ne?I kako se to uopste ispoljava?Racunao sam da ce bar minimalno biti brzi a ne jos sporiji?Ili pa ovi testovi nekoriste sva 3 gb rama?U Biosu sam podesio na 1-1,66 667mhz 5 5 5 15 20 2t i ima jos jedna opcija koja je na auto,a u podesavanju je od 2t do 5t?

Logicno je da ce da daje slabije rezultate, pogotovo u sintetici, jer sad radi u single channel modu. Za dual ti je potreban paran broj modula (2 ili 4). Poteraj neku igru kao benchmark pa vidi jesi li dobio ili izgubio, pa javi rezultate

uzmi jos 1 modul od 1gb. Ili prodaj 1. Drugacije ne mere ;)

E ba ga!Da sam znao nebi je ni kupovao!Jel to jedino resenje?

Pa trebao si da se obavestis pre kupovine, dual ch. radi samo sa 2 ili 4 modula. U svakom slucaju, nije smak sveta, neke stvari ce raditi brze, mada je u globalu i 2gb dovoljno za sve. prodaj, izgubices mozda 500din, to je nista

Ma znam to za dual channel.Nije 500,nego nova za 2000 din.Mislio sam da ce raditi brze sa tri giga,minimalno al brze.Nisam se nadao da ce usporiti za deset posto.Neznam uopste dal radi stabilno sa 3gb,sta jede ram da testiram?Koja igra,program ili benchmark?

MemTest. 500 dinara izgubis ako je prodas kao (skoro) novu

Imam i ja jedno pitanje. Da li postoji sansa da dva modula memorije ne rade skladno ako su na istom taktu i istog su proizvodjaca ali imaju ralicite tajminge i kako onda uopste rade na kojim tajminzima, kako to ploca regulise. I jos jedno pitanje ako na primer stavimo 2 stapa po 2 GB u XP ce se videti maximalno 3,5gb da li ce onda raditi u dual chanelu?

Pazi da bi radio u dual channel mora da budu u paru! Znaci ili dva ili cetri stapa. Time se dobija nesto minimalno 5 do 10 posto brze da radi. E sg Ja sam racunao da ubacim jos jedan stap,izgubim tih 5-10 posto,al dobijem jos giga ram,ukupno tri.Kao sto i sam znas XP nevidi vise od 3,5 ili ti oni su tu,ali je xp ogranicen na toliko. Kada bi ubacio 64-bitnu verziju ona bi koristila sva cetri gb,ako pricamo o 4gb naravno,ili vise u zavisnosti od toga kolki ram raspolazes.Ja sam muvao po biosu i rucno stelovao.DDR2 radi na 1,8V fabricki.E a moja ploca minimum ima na 1,9V.Sto znaci da imaju jacu struju nego sto treba,pa sam razmisljao da ce razlika u V da ispegla razliku u latenciji i memoriji.Rucno postavio latencije i radi.Na testovima mi sve radi losije nego u dual channel.Mogu da dokupim jos jedan stap i da imam 4 x 1 i dual channel,al jos koristim 32 bitni XP i neznam kad cu na 7cu,pa i nezurim.IL sam objasnio nesto il su sludjeniji nego pre.

:)
da, iako ce xp prepoznati 3.25 gb rama, radice u dual channel modu
I da, nebitno je sto je isti proizvodjac, moraju ram moduli da budu iste voltaze/latencija da bi radili u paru kako treba. Zato se nikad ne ubacuju "rasparane" memorije vec se kupuje ista ona koju vec imas. Ili se proda ta, a kupe 2 u paru, ako vec ne mozes da nadjes istu.

A ako stavimo npr. 1 stap od 1 gb i drugi stap od 2 gb kako ce onda raditi, da li je to onda asimetric dual chanel mode?

jok, to radi u singl modu, samo memorije istog kapaciteta istih latencija i istih voltaza rade u dual chanelu, tj ovo sto se tice latencija i voltaza moze da se ispodesava da obe rade kao sporija od dve!

Vrh Dno