Šta je novo?

Tableti i njihov OS - opsta diskusija

Zato i ne mogu da zamene net/note bookove

Jos bitnija je cinjenica da hardverska tastatura povecava dimenzije uredjaja ako je na izvlacenje, i ako nije na izvlacenje onda zbog nje ce morati da nastrada velicina samog ekrana, sto bi znacilo da svo vreme ces imati manji radni prostor, za razliku od sofverske tastature koja umanjuje taj radni prostor samo kada moras nesto da pises a retko kad ce ti biti potrebno vise radnog prostora u toku pisanja da bi ti to smetalo...

Хардверска тастатура је превазиђена доласком првог ајфона. Неко ће то схватити раније неко касније.

Хардверска тастатура је превазиђена доласком првог ајфона. Неко ће то схватити раније неко касније.

Slazem se da ce hw tastatura izumreti, ali se ne slazem da se sada radi o necijem (ne)shvatanju te cinjenice, prvo, touchscreenovi jos evoluiraju, i jos uvek ne daju istu brznu unoda kao hw tastatura, a drugo, sam pojam tastature ce biti prevazidjen kako se glasovni input bude razvijao...

Naravno, tastatura ce ostati u ovok ili onom obliku, ali nece imati znacaj koji ima danas..

Hardversku tastaturu jedino moze da zameni speech recognition. 'Ozbiljno' kucanje i touchscreen keyboard jednostavno ne idu u istoj recenici.

Softverska tastatura ce moci da zameni u potpunosti hardversku jedino sa touch screen-om koji ce moci da menja otpor pri kucanju i da na taj nacin simulira tastere. I takav touch screen ce sigurno napraviti revoluciju u tablet segmentu.

Softverska tastatura ce moci da zameni u potpunosti hardversku jedino sa touch screen-om koji ce moci da menja otpor pri kucanju i da na taj nacin simulira tastere. I takav touch screen ce sigurno napraviti revoluciju u tablet segmentu.

Tako nesto ima BB Storm 2, zbog toga sam se prvobitno zaintrigirao za njega.. doduse ne znam kako to radi u praksi. Mada skroz sam se navikao na kucanje na touchscreen-u, veliko je preterivanje kad neko kaze da je lose, i da nije 'ozbiljno', stvarno ne znam sta je ozbiljno, neces sigurno referat da kucas na mobilnom.. namestis vibracije pri kucanju i skroz je ok.

Ali je to u dalje ista stvar koju smo imali i pre 30-40 godina. Napredak je da sada imamo misaono prenosenje :)

Sve je stvar navike, meni vibracija kao feedback smeta.
Vec sam postavio ovaj video ali pogledajte, ja mislim da na kvalitetnom touch screen-u moze veoma brzo da se kuca, kao na hardverskoj tastaturi:
http://www.youtube.com/watch?v=HZpD0AYUllk

Poslednja izmena:
Tako nesto ima BB Storm 2, zbog toga sam se prvobitno zaintrigirao za njega.. doduse ne znam kako to radi u praksi. Mada skroz sam se navikao na kucanje na touchscreen-u, veliko je preterivanje kad neko kaze da je lose, i da nije 'ozbiljno', stvarno ne znam sta je ozbiljno, neces sigurno referat da kucas na mobilnom.. namestis vibracije pri kucanju i skroz je ok.

Naravno da nije ozbiljno. Ko kaze da je referat jedino sto se podrazumeva pod obimnim kucanjem? Ja napr. ujutru odgovaram na 10-15 mailova u proseku, ponekad i vise. Nekad cak ubacujem copy&paste, tu i tamo formatiram tekst (napr. na bilo kom touchscreen-u nalazenje karaktera preko shift-a ili caps ili nesto slicno dramaticno usporava brzinu kucanja). Ako mi u proseku treba 3-5x vise vremena da istu stvar zavrsim sa touchscreen-om, to za mene *jeste* neozbiljno; sto bih gubio u proseku 45 min vise na ubogoj touchscreen tastaturi? Nemam ja ni zivce ni vremena za to.

Ukoliko ste navikli da kucate mailove koji su duzine sms-a i to po par komada dnevno, onda vam je to ok. Ukoliko ste prinudjeni da kucate dnevno bilo sta sto znaci vise od 15 minuta vremena stiskajuci tastere, onda je touchscreen totalni crap.

Tablet ne moze da zameni pisacu masinu, a to retko kome treba.
Meni je mnogo lakse iz kreveta ili fotelje da surfujem i citam vesti, novine, forum, facebook, twitter... preko touch screena nego da to odradim za stolom na PC, i na sve to treba dodati dimenzije i prenosivost takvog uredjaja i zabavu koju nudi sa igricama ...
Za stvari za koje 90% ljudi koriste PC, tablet moze da posluzi bez problema.

Poslednja izmena:
Meni je mnogo lakse iz kreveta ili fotelje da surfujem i citam vesti, novine, forum, facebook, twitter... preko touch screena nego da to odradim za stolom na PC, i na sve to treba dodati dimenzije i prenosivost takvog uredjaja i zabavu koju nudi sa igricama ...

Ovaj Priest mudro zbori, kada tema nije Apple :)

Ma, naravno, tablet je dusu dao za prelistavanje web-a, forume, i pomalo email. Svako obimnije kucanje zahteva tastaturu, pa makar i qwerty na telefonu...

Za surf i citanje su odlicni. Kazem, bilo kakvo malo jace kucanje predstavlja napor. Cak i piskaranje na forumu preko touchscreen tastera je iritirajuce kad se covek zaleti i resi da nabaci 5-6 postova koji podrazumevaju pisanje necega vise od prostog 'WTF' , 'LOL' i sl. Ponekad je pomalo i smesno gledati reply za koji se iz aviona vidi da je kucan na touchscreen-u - typo errori, wall-ovanje teksta, izbegavanje upotrebe caps-a za velika slova i sl.

Niej tablet pravljen da se pisu romana na njemu ...
I neko duze kucanje je potrebno za 0.1% ljudi, za ostale tablet je sasvim dovoljan za ostale.

Poslednja izmena:
Kucanje na softverskim tastaturama je samo stvar navike. Sporije sam kucao prvi put na kompjuteru sa hardverskom tastaturom, nego prvi put na iphone-u i na virtualnoj tastaturi. Evo, sada posle godinu dana koriscenja iphone-a, vec sasvim solidno kucam. Nije uopste problem da se baci neki reply na forum ili neki komentar. iPad je sasvim druga prica. Na njemu sam kucao i duze tekstove u pages-u bez problea. Kad ga lepo namestis i kad su obe ruke slobodne, kucanje ne predstavlja nikakav problem. Treba Stiv da dodje kod inzerenjera i da im kaze da malo razmisle o tom touch screen-u sa otporom - da bude neki sloj na povrsini koji moze da menja gustinu u razlicitim delovima.

Niej tablet pravljen da se pisu romana na njemu ...
I neko duze kucanje je potrebno za 0.1% ljudi, za ostale tablet je sasvim dovoljan za ostale.

Potpuno tacno. Ja sam odgovorio na primedbe da je hardverska tastatura (desktop/laptop) prevazidjena pojavom touchscreen-a. Takve izjave su potpuna budalastina.

Tih 0.1% ljudi koje pominjes (mada ja cenim da ih ipak ima mnogo vise) ce sigurno da koriste pravu tastaturu kad se odluce za kucanje, pa cak i tih 99.9% populacije koja retko piskara (za koje cenim da ih ima daleko, daleko manje) ce za nesto duze tekstove da sedne za desktop/laptop i uradi posao i brze i efikasnije. Isto ce moci da urade i na tabletu ukoliko koriste externi (recimo BT) keyboard.

Poslednja izmena:
Naravno da ne moze da zameni .Ali to su ipak retke sitacije barem za mene da moram da kucam toliko .

Slazem se da ce hw tastatura izumreti, ali se ne slazem da se sada radi o necijem (ne)shvatanju te cinjenice, prvo, touchscreenovi jos evoluiraju, i jos uvek ne daju istu brznu unoda kao hw tastatura, a drugo, sam pojam tastature ce biti prevazidjen kako se glasovni input bude razvijao...

Naravno, tastatura ce ostati u ovok ili onom obliku, ali nece imati znacaj koji ima danas..

Не знам шта то еволуира, када се није ништа променило од капацитивног екрана који је донео ајфон.

Potpuno tacno. Ja sam odgovorio na primedbe da je hardverska tastatura (desktop/laptop) prevazidjena pojavom touchscreen-a. Takve izjave su potpuna budalastina.

Са тачскрин тастатуром (говорим за телефоне, ајпед ил неки таблет никада нисам пробао), се брже куца (због непостојања отпора) и са мање грешака (јер не постоји могућност да се притисне више тастера одједном) од било које хардверске тастатуре. Ја стварно не знам на којим то телефонима са хардверском тастатуром може да се куца брже него на ајфону нпр. (или неки други капацитивни мултитач) Чини ми се да сам негде гледао поређење ајфон тастатуре са Nokia Е71 где је ајфон победио и у брзини и имао мање грешака.

Sve je stvar navike, meni vibracija kao feedback smeta.
Vec sam postavio ovaj video ali pogledajte, ja mislim da na kvalitetnom touch screen-u moze veoma brzo da se kuca, kao na hardverskoj tastaturi:
http://www.youtube.com/watch?v=HZpD0AYUllk

Ево нпр баш ме занима да ли је ова брзина могућа са хардверском тастатуром.

Poslednja izmena:
Nismo se razumeli, mislio sam na klasicne tastature, ne na dugmetare po mobilnim telefonima (i neke buduce slicne varijante na tabletima).

a ja sam ubedjen da je rezistivni, ili kapacitativni sa "kobasicom" najbolja stvar za kuckanje na TS-u. ja sam se navikao na flytouch2 rezistivnom, da shibam sa stilusom, bukvalno 70% brzine PC tastature.

a ja sam ubedjen da je rezistivni, ili kapacitativni sa "kobasicom" najbolja stvar za kuckanje na TS-u. ja sam se navikao na flytouch2 rezistivnom, da shibam sa stilusom, bukvalno 70% brzine PC tastature.

Uz taj tablet dolazi i gumena tastatura, koja moze da se uroluje ? :)

Uz taj tablet dolazi i gumena tastatura, koja moze da se uroluje ? :)

ne nego se u svetu vec uveliko koristi "kapacitativna kobasica" umesto stilusa. posto kapacitativni digitajzer prima signal struje iz prsta korisnika, pipanje sa predmetima bez naelektrisanja ne funkcionisu (nokat, stilus). u kini se za kuckanje na kapacitativnim ekranima koristi kobasica (zaista), koja sprovodi elektricitet iz tvog prsta do svog vrha, i sa time pipas po ekranu.

ne nego se u svetu vec uveliko koristi "kapacitativna kobasica" umesto stilusa. posto kapacitativni digitajzer prima signal struje iz prsta korisnika, pipanje sa predmetima bez naelektrisanja ne funkcionisu (nokat, stilus). u kini se za kuckanje na kapacitativnim ekranima koristi kobasica (zaista), koja sprovodi elektricitet iz tvog prsta do svog vrha, i sa time pipas po ekranu.

Ma to je bila fora zbog rukavica i cisto sumnjam da ljudi to stvarno koriste, ali koriscenje bilo kakavog stilusa ne moze da bude bolje i brze od prstiju. Stilus je bio dobar za precizne stvari kada OS nije bio prilagodjen da se koristi sa prstima dok danas to je potpuno neprakticna stvar za 99% stvari koje radis na tabletu i necu se sloziti sa tobom kada kazes da sa stilusom kucas brze od nekog ko koristi prste za to.

priest - stvar je navike, zaista. znam ljude koji umeju da postave dva prsta na iPhone ili tablet, i da kuckaju nenormalno brzo, simulirajuci qwerty sa desktopa, al isto tako znam ljude koji postave tablet, i kuckaju stilusom, kao kad seckas pecurke - cak cak cak cak cak, trista na sat. ja licno, sobzirom da mi je tablet rezistivni, veoma brzo unosim slova sa stilusom.

Poslednja izmena:
Hahaha... Kako je smesan ovaj samsung. Pogledajte samo izvestaj sa prezentacije. Sve fotke i svaki slajd se odnose na velike prednosti galaxy tab-a u odnosu na ipad - usb, card slot i flash. Izgleda da su to postali veli features-i samo zato sto ih apple ne ubacuje. :)

Hahaha... Kako je smesan ovaj samsung. Pogledajte samo izvestaj sa prezentacije. Sve fotke i svaki slajd se odnose na velike prednosti galaxy tab-a u odnosu na ipad - usb, card slot i flash. Izgleda da su to postali veli features-i samo zato sto ih apple ne ubacuje. :)

Cekaj bratunce, ste pricali da je ekstra sto je tanak i jeftin. Evo ovaj tanji i ista cena.

Pa bolje da ih nema, zar ne?

Vrh Dno