@Neša
Dragi Nešo hvala ti na odgovoru.
Nikada nisam imao telefon ni tablet sa kineskim ROM-om, i ne znam koliki je to problem čak i da ostanem na njemu jer ne znam šta se nalazi na kineskoj verziji Xiaomi pad 6! Ako će dominirati kineski jezik onda sam ugasio. Znam da svuda piše da je na engleskom i kineskom i to mi odgovara pošto bi koristio samo engleski.
U principu i ne moram da pređem na Global.
Ako bih prelazio na Global to bi verovatno značilo da bih morao da rutujem tablet i da skinem neki custom ROM global, što može a i ne mora da bude veliki posao.
Šta to tačno znači da imam mogućnost da vratim tablet ako ne radi kako treba? On će sigurno raditi samo je pitanje koliko će za mene ta kineska varijanta biti upotrebljiva jer nemam iskustva sa tim i ne znam koliko je to pametno. Možda čak i ispadne bolja stvar od Global!
Možda je kineska verzija upravo naprednija i duže će izbacivati ažuriranja?
*
Evo jedna paralele. Xiaomi Pad 4 kupio sam preko aliekspresa i iz njihovog EU skladišta u Španiji i izabrao Global verziju prilikom kupovine. Tada se na XDA šuškaalo da ta njihova Global verzija je zapravo skuvana kod samog prodavca i da nije nikakav pravi Global već samo tako izgleda na prvi pogled i mnogi su savetovali da se uzme kineska verzija.
Kada je startovao video sam da ima puno kineskog bloata. Pregledač slika, browser, Cloud, PDF viewer - i još puno aplikacija bilo je instalirano samo na kineskom i nisam mogao da ih deinstaliram.
Evo sada pokušavam da vidim koje sve jezike ima ali ne znam gde se to nalazi u podešavanjima jer sam odmah prebacio na engleski i ne sećam se da li ima druge jezike i da li sam zaista dobio Global ili "global" verziju. Od kako sam ga kupio 2018 dobio sam samo jedan update u okviru iste MIUI verzije ali nikada nisam instalirao taj update. Kada kliknem na update na njemu ne piše ni Global ni Chinese i nemam pojma da li je moja verzija nekakva hibridna koju je neko napravio ili je prava Global ili je kineska. U svakom slučaju sve mi radi i ne smeta mi tih nekoliko aplikacija samo na kineskom. I frka mi je da startujem ažuriranje jer ne znam da li će sve lepo raditi posle toga jer ne znam kako sam zaista verziju dobio. Kinezi mnogo mažu i lažu, pri tome mislim na prodavce.
Ako imate neko saznanje ili proveren savet bio bih veoma zahvalan! ✌🏻☺️