Šta je novo?

Tablet Tablet do 45 000 RSD

TheoryOfDeadMan

Poštovan
Učlanjen(a)
05.01.2017
Poena
55
Gledao sam xiaomi pad 5, medjutim nema ga nigde na stanju .
Sledece opcije koje su mi na raspolaganju su
Lenovo p11 plus ,Lenovo m10 plus , lenovo yoga tab 11 ....Ili neki drugi ako imate predlog ?

Hvala. Ma da razlika između modela pet i šest i nije tako velika. (Xiaomi Pad 5 i 6)
Šestica je malo lepše dizajnirana i nema plastiku već aluminijum i tanja je.

Pad 5 i Pad 6 imaju prakticno identican procesor, ekran i sve je jako slicno, a 110+ eur za isti uredjaj se i ne isplati bas.

jedina razlika je video out, mada postoje aplikacije koje omogucavaju da se PAD 5 nakaci na racunar preko USB-C kabla i daje sliku, ali iskljucivo na racunar!

Global Pad 6 za 499 eur se apsolutno ne isplati pored second hand ili refurbished Pad 5 modela koji itekako pruza fenomenalne performanse i bateriju uz kvalitetan Dolby Atmos, HDR, Dolby Vision i odlicno punjenje od 33W.

Pad 6 ce kod nas biti verovatno fora pre-order cena 399 eur, pa ce skociti na 449 i 499 eur, jer znam te fore kod Xiaomi marketinskog tima za Srbiju - poznajem menadzera iz njihove prodaje.

All in all, poredeci 399 eur ili 499 koliko god da bude sa 280 eur ili cak i manje jer ce padati cena je suludo, jer Pad 5 ima USB 2.0 i Snapdragon 860 CPU, a Pad 6 ima jedinu novinu USB 3.1, 300 PPi gustinu piksela na ekranu i SD 870 CPU.

Ja licno bih uzeo Pad 5 sto je jeftinije moguce i koristio neko vreme dok ne padne cena Pad 6 Pro modelu, ali to sam ja 😄️ Pri tome ne škrtarim, već mislim da ću vrlo malo koristiti ovaj tablet.

Dakle, Pad 5 Global 6/128 mogu da kupim za 280 EUR koji ima još godinu dana garancije i kupljen je u Srbiji i video sam slike i skroz je u mint izdanju i mogu da da vidim u Beogradu pre kupovine.

Xiaomi Pad 6 Chinese - našao sam ovaj tablet iz EU skladišta za slanje na EU adresu (bez carine) sa ukupnim troškom: €392. Verzija 8/128. Chinese version. (Meni je dostava u Nemačku OK, jer ima ko da mi donese.) Ne znam i nemam iskustva da li mogu da ostanem na kineskoj varijanti ili bi trebalo da skinem i stavim Global ROM.

Razlika između ove dve opcije je 112 evra + dostava za Srbiju sitno 10e = 122e uk.

Još jednom - hm? ✌🏻☺️

* * *

Kao što vidite izbacio sam sve Lenovo, Honor..., ali i Samsunge zbog cene.

Napisao si da pad 5 i Pad 6, imaju identican procesor. Snapdragon 870 je neuporedivo jaci od snap 860 na padu 5.Slazem se samo da je dovoljno jak za tvoje potrebe.

@Sima. Dj
Napisao sam da Pad 5 i Pad 6 imaju skoro identičan procesor. Nije neka vau razlika za mene.

Da li se slažeš da je sada ipak bolje kupiti Pad 5, a Pad 6 (Pad 6 Pro) - eventualno jednog dana? Napisao sam Po kojim cenama mogu da nabavim jedan i drugi (ne Pro)
Dakle izbor se svo na Xiaomi.
Hvala!

Ne, kupuj oma pad 6 za te pare.
Pad 6 dolazi sa kineskim ROM-om. Šta to za mene konkretno znači I šta bi trebalo da menjam? Meni su svi uređaji na engleskom i on ima kineski i engleski i srpski mi ne treba ali ne znam da li da ga koristim out of the box ili da stavljam Global rom sa XDA ako ima i koliko je to komplikovano kod Šaomija?

Mada sam hteo Pad 6 Pro, takođe ga ima u evropskom magacinu ali sam zaboravio koja je cena i znam da je bio barem 100 EUR skuplji. Hvala!

Ako ti uredjaj treba za jednom mesečno kao što si pomenuo, onda nema smisla da upucavaš preveliku lovu, pa je mi pad 5 dobar izbor

Kako god, gledaj sam da doneseš odluku šta i kako jer ćeš tako biti najmirniji. Nemoj da drugi odlučuju šta je najbolje za tebe.

Pozdrav

Da, ako si spreman da prihvatis rizik potencijalne nekompatibilnosti.
Sigurno je da ce se taj tablet vremenom rasiriti po svetu, i da ce neko nekad negde mozda obaviti postupke za globalizaciju tog tableta, ali sve je to rizik.
Ipak te, specifikacije, za 400 evra...... vrlo zanimljivo.
Mislim da ti niko nemoze 100% pouzdano potvrditi da ce sve da radi kako treba, ali ako si siguran da dobijas original Xiomi Pad6 sa mogucnoscu da vratis tablet ako ne radi kako treba, onda je to odlicna kupovina.
Dakle, pad 6 je odlicna kupovona za 400 evra, ali budi svestan rizika - i softwerskog i hardverskog.
Softwerski, i mozes da se nadas da ce se resiti, hardverski - ko zna koliko moze biti tesko da nahvatas prodavca da ispostuje garanciju,

@Neša
Dragi Nešo hvala ti na odgovoru.
Nikada nisam imao telefon ni tablet sa kineskim ROM-om, i ne znam koliki je to problem čak i da ostanem na njemu jer ne znam šta se nalazi na kineskoj verziji Xiaomi pad 6! Ako će dominirati kineski jezik onda sam ugasio. Znam da svuda piše da je na engleskom i kineskom i to mi odgovara pošto bi koristio samo engleski.
U principu i ne moram da pređem na Global.
Ako bih prelazio na Global to bi verovatno značilo da bih morao da rutujem tablet i da skinem neki custom ROM global, što može a i ne mora da bude veliki posao.

Šta to tačno znači da imam mogućnost da vratim tablet ako ne radi kako treba? On će sigurno raditi samo je pitanje koliko će za mene ta kineska varijanta biti upotrebljiva jer nemam iskustva sa tim i ne znam koliko je to pametno. Možda čak i ispadne bolja stvar od Global!

Možda je kineska verzija upravo naprednija i duže će izbacivati ažuriranja?

*

Evo jedna paralele. Xiaomi Pad 4 kupio sam preko aliekspresa i iz njihovog EU skladišta u Španiji i izabrao Global verziju prilikom kupovine. Tada se na XDA šuškaalo da ta njihova Global verzija je zapravo skuvana kod samog prodavca i da nije nikakav pravi Global već samo tako izgleda na prvi pogled i mnogi su savetovali da se uzme kineska verzija.

Kada je startovao video sam da ima puno kineskog bloata. Pregledač slika, browser, Cloud, PDF viewer - i još puno aplikacija bilo je instalirano samo na kineskom i nisam mogao da ih deinstaliram.
Evo sada pokušavam da vidim koje sve jezike ima ali ne znam gde se to nalazi u podešavanjima jer sam odmah prebacio na engleski i ne sećam se da li ima druge jezike i da li sam zaista dobio Global ili "global" verziju. Od kako sam ga kupio 2018 dobio sam samo jedan update u okviru iste MIUI verzije ali nikada nisam instalirao taj update. Kada kliknem na update na njemu ne piše ni Global ni Chinese i nemam pojma da li je moja verzija nekakva hibridna koju je neko napravio ili je prava Global ili je kineska. U svakom slučaju sve mi radi i ne smeta mi tih nekoliko aplikacija samo na kineskom. I frka mi je da startujem ažuriranje jer ne znam da li će sve lepo raditi posle toga jer ne znam kako sam zaista verziju dobio. Kinezi mnogo mažu i lažu, pri tome mislim na prodavce.

Ako imate neko saznanje ili proveren savet bio bih veoma zahvalan! ✌🏻☺️

Šta to tačno znači da imam mogućnost da vratim tablet ako ne radi kako treba?
To znaci da tablet nije ispravan. Ne moze da se ukljuci, baterija se jako brzo prazni, ekran je taman ili prikazuje cudne boje, itd...
Moze da se desi odmah po otvaranju, a moze i posle 6 meseci....

Mislim da ni sam Xiaomi nemoze da vam da informaciju kako ce se kineska verzija ponasati sa update-ovima.
Nije neobicno sto ste dobili samo jednu notifikaciju za update, jer da bi dobijali ostale, morate prvo taj da odradite, tako da kada bi ste izvrsili taj update, sigurno bi se 'otkljucali' i sledece posle njega.
Sto se tice ROM-ova, sve zavisi, neki proizvodjaci samo proveravaju da je ROM njihov originalan, kod nekih mora da se otkljucava loader, itd.....
Te kineske aplikacije se obicno ne mogu deinstalirati, ali se mogu iskljuciti preko ADB programa tako da s ene prikazuju na ekranu i da budu potpuno pasivne.

@Neša

Hvala, pitao sam ih sve što si mi napisao, šta ako je DOA i sve ostalo.
Odradio sam ažuriranje na Pad 4, prvo ažuriranje od kako sam ga kupio (sve iz straha da ne znam koju verziju ROM-a zapravo imam i da je to neka nabudžena verzija o čemu se pričao a možda i nije istina, ljudi su tada govorili da se kupuje kineska verzija a ne global).

Kada sam uradio ažuriranje, sad kada kliknem na verziju, on proveri kaže da nema novih ažuriranja. Nema veze ostaću na ovoj.

Što se tiče Pad 6 Chinese niko ne zna kakva je ta verzija vs. Global i kupio bih mačku u džaku? Zanimljivo je da upravo tu verziju nude u svom EU skladištu.

postavio sam im par pitanja i podeliću sa vama njihove odgovore ako mi odgovore. 👍🏼🤔

Update:
Inače u Kini na aliekspresu je isti tablet $335. Ali ne verujem da u bilo koju EU zemlju može da stigne bez carine. U Nemačkoj carina 19% ali ne znam da li i oni naplaćuju VAT, kao i mi.
Samo usput navodim jer daleko je lakše i brže naručiti iz EU magacina po nešto višoj ceni.

Mislim da ti niko nemoze 100% pouzdano potvrditi da ce sve da radi kako treba, ali ako si siguran da dobijas original Xiomi Pad6 sa mogucnoscu da vratis tablet ako ne radi kako treba
ko zna koliko moze biti tesko da nahvatas prodavca da ispostuje garanciju,
Dobio sam odgovor:

we test all devices before shipping them out, so there won't be an DOA.
if you want to return it because of the chinese rom, you can't.
if you do not like the device, return fee is 80 Euro.
If broken in transport we would need to file a claim with the transport company. Once the report is filed, the shipping company will collect the package and will check how it got damaged. this is a proess of 2-3 weeks or more.
1 year warranty. you write us if something is wrong.

OK, znaci dobijas tablet u pakovanju koje je vec otvoreno i 'provereno', i ja bih rekao sa solidnom verovatnocom da dobijes uredjaj koji je neko vec vratio.
Mnogo je tu 'sivih' cinjenica za moje kriterijume.

Šta mislite o Xiaomi Pad 5 Pro 12.4" koji košta €397 da mi stigne na adresu u Nemačkoj (all inclusive), verzija 6/128?

Meni treba veći ekran, nisam ni znao da postoji i oduševio se! :cool:

On je dosta sličniji Xiaomi Pad-u 6, nema 8 Gen1 SoC, ali solidan SD870, 120 ili 144Hz osvežavanje, aluminijum, ne plastiku, kamera kao Pad 6, ima video out, PC connect (PC look), USB 3.1, brzi NAND. Samo kineski ROM postoji, i nije dobio update sa Androida 12 (MIUI 13) nadalje.

Kritike idu na račun MIUI-a koji još ne koristi dovoljno tablet mogućnosti, već je i dalje polu-telefon, ima "mirroring" ekrana telefona (verovatno samo Xiaomi moba), dobro povezivanje sa fonom, samo jedan YT klip ga je više kritikovao nego hvalio. Softver nije na nivou Samsunga.

Cene za dostavu u Nemačku (all inclusive):
Xiaomi Pad 5 Pro 12.5 6/128 (CN)
Trading Shenzhen: €397

Xiaomi Pad 6 (CN) 6 8/128
Trading Shenzhen: €378.00 sa poštarinom iz EU

Puno pozdrava od Ivana!

Ako ti znaci veci ekran, onda dileme nema.
Veci ekran obocno znaci i veca baterija, 6GB je vec solidna kolicina memorije.
5 pro je vec dobro poznat model, pa tu znas sta da ocekujes.
A13 inace sporo stize i na Xiaomi telefone, mozda jednog dana i stigne na 5-icu.
Za softver se ne brinem previse, sve sto ti bude trebalo, uglavnom nadjes, jedina funkcija koja ti mozda treba je multi window.
Nema ni Samsung bog zna kakve specijalnosti za tablet, to dolazi tek sa A14 koji ce pokriti tablete i uredjaje sa preklopivim ekranom.

I kako to biva, dok pricamo pojavi se nova ponuda.
Nije za svakoga, ali svkako interesantna
https://www.wondamobile.com/mobile/xiaomi-mi-pad-6-pro-wifi-8gb-ram-128gb.html za $439

@Neša
Hvala najlepše, naručujem Xiaomi Pad 5 Pro 12.4" 6/128 (CN ROM)! :)
Batrija je 10.000mAh.
Multi window ima, kao i floating windows, video sam u YT prikazu.
Mislim da je cena koju sam naveo korektna (€397 u Nemačkoj, na mojoj adresi), jer njegove spec. su u rangu Pad 6, ne a ne Pad 5.

Znači A14 dovodi do OS koji će bolje pokriti i same tablet uređaje ili samo uređaje sa preklopivim ekranom?
Hvala veliko! :cool:

Tehnicki, nema razlike izmedju ekrana preklopivih uradjaja kao sto je Fold 4 i tableta, jer vodoravan prikaz je dominantan, i oba tipa uredjaja obezbedjuju vise prostora nego telefon prosecne velicine ekrana.
U tom smislu A14 ce doneti bolju podrsku za tu vecu povrsinu ekrana, sto je do sada falilo tabletima
Videcemo kako ce to izgledati, ali to je jedno od glavnih unapredjenja na A14 prema trenutnim najavama.

Evo ga i tablet o kojem sam pričao, EU skladište, finalni iznos za dostavu u Nemačku:

7jGxwj7.png

Nikada nisam koristio olovku i ne znam da mi treba, svakako ne bih crtao, možda za pisanje, a možda i ne, zavisi koliko to lako ide. Nisam imao nikada prilike da probam. Originalna je oko €90 i razlikuje se za Xiaomi Pad 5 i Pad 6.

Našao sam ovu na AliExpress-u označenu kao "Choice", to su, kako piše, pažljivo odabrani i testirani proizvodi koji se prodaju direktno putem AliExpress mreže, sa daleko bržom isporukom.
Kod ovog ispod je nekako nespretno u nazivo navedeno i Pad 5 Pro i Pad 6 (znam da Pad 5 i Pad 6 nemaju istu olovku, ne znam za 5 Pro), i puno se na USB-C, dok se original puni magnetom, i nema dva tastera bliže delu za pisanje, već dva klika na vrhu i nema recenzije, ali košta $15 :cool: -- idealno za nekoga ko ne zna šta hoće, jedino bi bilo glupo da ne radi. Mogu poslati link.

Ima li smisla tražiti (i kupiti) jeftiniju olovku?

Evo screen shot-a:

YAvFcXX.png

^ https://www.aliexpress.com/item/1005005710210779.html

I evo jedne olovke koja je daleko ozbiljnija i jasno piše da je samo za Xiaomi Pad 5 / Pad 5 Pro, takođe se puni na USB-C, ima magnet da se zakači i tri vrha zavisno od osetljivosti.
Kako vam se ova čini, evo odmah linka, za CRO bi koštala $24: https://www.aliexpress.com/item/1005005475345653.html

Screen shot:

IjfqMGp.png

Poslednja izmena:
Našao sam tastaturu i miša za Xiaomi Pad 5 Pro 12.4, kako sam se čini?
Dužina tableta je 28,5cm
Dužina tastature 34,3 cm (blisko, ne štrči mnogo), ima i malu numeričku tast. Veliki Backspace, veliki Enter i veliki Shift, normalni kursorski tasteri.
Combo, sa mišem. Crna i bela. Reviews odlični. Ima na KP, u Tehnomaniji 5.000 din.

Rapoo 9300m Multi-Device Bluetooth + 2.4Ghz Wireless Keyboard & Mouse Combo Ultra Slim Design, Spill-Resistant, Anodized Aluminum Body Compatible with Windows/PC/Chromebook/Android/Mac OS, 3 Years Warranty

hsIn7Cj.png

02-1.png

b6246ecc-68ba-4212-89ad-8f88cbc8e16c.__CR1,0,3030,937_PT0_SX970_V1___.png

Na ovakav sam setup mislio uz svoj novi Xiaomi Pad 5 Pro 12.5, kao na slici ispod: tablet na stalku koji može da se izdigne i nezavisna tastatura i miš.

IMG_20230628_042916.jpg

Budući da pikiram baš tu tastaturu evo celog klipa:

Bela ili crna tastatura? 🤔🧐

Sve sam rešio za tablet, samo ako neko ima savet oko olovke za Xiaomi Pad 5 Pro, neću da dajem 90€ za original jer možda uopšte neću koristiti, u gornjem postu sam našao neke kopije ili univerzalne, ako neko ima iskustva... 🙃 Može i preporuka za stalak, jer uzimam nasumice sa AE.

Pretpostavljam da ovde nema puno Xiaomi Pad 5 (Pro) korisnika koji imaju olovku.
Nikada nisam koristio olovku i ne znam da li bih uopšte koristio i zato ne jurim original za 90 EUR, već bih voleo to da isprobam sa nekom od olovaka sa AE. Tamo ima raznih sa zaista različitim cenama, od kojih sam najbitnije opisao u gornjem postu, voleo bih da uzmem neku jednostavniju i da vidim kako se ponaša i koliko to uopšte koristim. Onda neće biti nikakav problem da se uzme i original.

Video sam da ima onih sa rukavicom koje sprečavaju Palm rejection. Gledao sam i razne YouTube prikaze alternativnih olovaka za ovaj tablet, većinu tih olovaka ne mogu da nađem više na AE, jedan isti model dobije pohvale u jednom klipu a kritike u drugom.

Uopšte se ne razumem u olovke i ne znam šta je bitno i cenio bih ako bi neko mogao da mi pomogne da odaberem. Hvala! 👍🏻☺️

Nazad
Vrh Dno