Šta je novo?

Tabele u Dreamweaveru, design

Serbianboss

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2005
Poena
660
Pozdrav svima,

naime pokusavam nekako da dizajniram web sajt (amaterski, za sebe) ali imam mnogo problema na pocetku.

Za pocetak, napravio bi web sajt preko tabela. Znaci ceo sajt preko tabela, u nekim bio bio samo tekst, a u nekim bi bile samo slike. Ali tu se javljaju problemi. Pocnem da pravim tabele u design modu i izaberem standard mode. I znam te tabele da centriram na levo, desno, centar. Ali ne mogu te tabele da fino podesavam, tacnije ne mogu da ih pomeram pixel po pixel.

Evo slike, pa cete videti nasta mislim.

Znaci kako te tabele u Standard modu da pomeram pixel po pixel ako je moguce.

Onda sam pokusao da pravim tabele u Layout modu koristeci Draw Layout Cell. I tu mogu da pravim tabele pixel po pixel ali onda dreamweaver napravi automatski jos neke tabele koje ne odgovaraju.

Tako da pitanje ostaje, kako da napravim sajt uz pomoc tabela, a da tabele mogu da se pomeraju pixel po pixel kako bi sajt izgledao kako valja.

Ako imate neko drugo resenje recite.

pozdrav

U prvom slucaju, ako ti je crveni blok manja tabela unutar vece - zelene tabele, pogledaj u donjem delu properties dela, imas podatke Horz: Default i Vert: Default. Klikni misem unutar zelene - vece tabele i za Vert: umesto Default podesi na Top.

Drugi nacin je da kreiras tabelu sa nekoliko redova (rows). Zatim obrisi unutrasnje linije koje dele celije tabele i gore ces imati zeljeni blok - prvi red.
Ostale celije mozes da spojis u jednu i to bi bilo to.

Sto se tice razmaka izmedju dve tabele, ne znam kako si ih kreirao, da li su u sklopu nekog paragrafa (<P>...</P>). Nemoj ih kreirati tako, vec samo bez prethodnog formatiranja teksta sajta, kreiraj jednu tabelu, klikni iza nje, zatim tu kreiraj drugu tabelu i one ce biti spojene jedna ispod druge.

Sto se tice tacnog pomeranja u pixelima, kreiraj vecu tabelu (da zauzme 100% sirine prostora u browseru), unutar mozes kreirati jedan red i jednu kolonu vise i onda "cinculiranjem" sirine i visine tog prvog reda (u pixelima) pravis razmak drugog reda ili kolone od levog i gornjeg coska sajta.
Druga varijanta su layeri, sto je naravno mnogo teze a jos teze je da se bacis na CSS stilove. Biraj. :wave:

Jasno mi je sta hoces coveku da kazes, ali mislim da treba da budes malo informativniji. Najbolja varijanta koju si dao je sa tabelom u tabeli i sa brisanjem kolone, ali, ne znam, mozda da ponovo probas malo bolje da napises? Nema ljutnje, ali, probaj ponovo da i drugi ukopcaju, posto vidim da znas MX.

Ma ako si ukapirao, ok, sta da se ponavljam. Nije Dreamweaver tezak u ovoj oblasti. Fazon je samo logicki smisliti i napraviti ono sto zelis na nacin koji znas.I u Dreamweaveru imas mnogo nacina da napravis nesto, samo ih treba otkriti.

Nego ne znam, Serbianboss se ne javlja, da li je uspeo nesto od ovog da napravi?

Kod tabela obrati posebnu paznju na svojstva (prikazana u dnu slike koju je i Serbianboss objavio - Properties).
Tu imas podesavanja poput:
poravnanje u okviru jednog polja - celije tabele:
horz (horizontalno) - osnovno, levo, centralno i desno.
vert (vertikalno) - gore, u sredini, dole, prema liniji.
polja W-idth i H-eight su velicine sirine i visine polja - celije tabele.
Sirina i visina polja - celije se mogu zadati u pixelima (tackama) precizno, obicnim unosom cifre, ili u procentualnom iznosu u odnosu na velicinu cele tabele, gde iza broja treba uneti i znak %.
Bg je background - pozadina tabele, gde moze biti obojena nekom bojom ili na njoj da bude slika.
Brdr je border - okvir tabele ili polja - celije tabele. Po defaultu (osnovnom - podrazumevanom podesavanju programa) nema okvira. Mozes uneti debljinu u pixelima i boju okvira.
Ako selektujes celu tabelu, ono sto podesis odnosice se na celu tabelu.
Ako stojis u jednoj celiji ili si selektovao nekoliko celija, izmene se odnose samo na nju/njih.

Pozdrav

:wave:

Kako da pomeras donju tabelu za zeljeni broj pixela:
- u layout modu napravi tabelu koja popunjava 100% izmedju dve date tabele, onda je selektuj i u properties delu je smanji za onoliko pixela za koliko zelis da pomeris donju tabelu, nakon toga samo privuci donju tabelu do te srednje i obrisi srednju ako ti ne treba.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno