Šta je novo?

T-Bird 1,2; MSI 8836

• Začetnik teme Začetnik teme ctebah
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ctebah

Čuven
Učlanjen(a)
14.05.2002
Poena
619
Imam abit kt7a-r i T-b na 1,2 (+ neku Spectek mem od 512mb, mislim da nije nesto posebno, nije cas 2), do juce sam imao i problem sa negovim hladjenjem ali sam sad nabavio tt vulcano 7cu i temp je drasticno pala(za oko 25 stepeni), normalno pokusao sam malo i da ga overklokujem. CPU FSP/PCI Clock sam namesti na 136/34 a multiplikator na 10 i radio je bez problema(cak je izdrzao i 3dMark test, a temp nije prelazila 45). Overklokovao sam i MSI 8836, mem clock na 458 a core clock na 279 i takodje je radila bez problema.

E sad, kako mi je ovo overklok prvenenac i nemam mnogo iskustva sve sam posle 2-3 sata testiranja vratio na 'difolt' i odlucio da se posavetujem sa vama koji sigurno vise znate. Koliko je rizicno da ostavim ona setovanja, i koliko jos smem da idem u ovrklokovanju? Da li postoji neki dobar sajt gde mogu dodatno da se informisem?

Pozdrav!
Steva,Nis

E pa Stevo imas solidnu robu za OC. Taj procesor bi trebao da radi na 1.4Ghz bez podizanja napona (1.75v) ali ti ipak savetujem s obzirom da je toplo, da smanjis napon na 1.65v i drzis ga na 1333Mhz (10x133). Na ovaj nacin procesor se nece puno grejati a 66Mhz ili 133Mhz (u najboljem slucaju) manje od najvise stabilne frekvencije (uz ko zna koji napon, najverovatnije 1.8v) neces ni primetiti, a mirno ces spavati.

Sto ce graficke tice nema potrebe za preterivanjem klok chipa ostavi na default-u a memoriju spusti za 5% ispod maksimuma koji uspes da joj odredis! Ako je 460Mhz najvise sto si uspeo onda je npr. ostavi na 440Mhz.

Paradigma je napisao(la):
E pa Stevo imas solidnu robu za OC. Taj procesor bi trebao da radi na 1.4Ghz bez podizanja napona (1.75v) ali ti ipak savetujem s obzirom da je toplo, da smanjis napon na 1.65v i drzis ga na 1333Mhz (10x133). Na ovaj nacin procesor se nece puno grejati a 66Mhz ili 133Mhz (u najboljem slucaju) manje od najvise stabilne frekvencije (uz ko zna koji napon, najverovatnije 1.8v) neces ni primetiti, a mirno ces spavati.

Sto ce graficke tice nema potrebe za preterivanjem klok chipa ostavi na default-u a memoriju spusti za 5% ispod maksimuma koji uspes da joj odredis! Ako je 460Mhz najvise sto si uspeo onda je npr. ostavi na 440Mhz.

Hvala ti mnogo! Probacu sa ovim setovanjima.

E sad ako te ne mrzi, ali samo ako te ne mrzi, pojasni mi malo ulogu menjanja napona u overklokovanju i povecanja cpu fsb/pci kloka jer kao sto sam rekao sve je ovo novo za mene!

Pozdrav!

Promena napona procesora je esencijalna u overklokovanju jer osigurava stabilnost i na frekvencijama koje za dati primerak nisu nominalne. Rezerva stabilnosti svakako postoji ali je ti smanjujes kako postepeno podizes frekvenciju. Stvar mozes kompenzovati podizanjem napona procesora. U osnovi svega je logicko kolo cija je osnovna funkcija da da ili logicku nulu ili logicku jedinicu na izlazu. Podizanjem napona prakticno povecavas raspon(rezoluciju) u kojem kolo treba da se odluci izmedju dve vrednosti za pomenutu logicku nulu ili logicku jedinicu. Smetnje i glicevi su redovna pojava, stohasticni su i zato je pojam stabilnosti relativna kategorija odnosno moglo bi se govoriti samo o verovatnoci da ce kolo raditi stabilno za odredjene parametre. Na svu srecu pretek stabilnosti koji se uracunava je dovoljno velik da je verovatnoca za nominalne uslove velika (bliska jedinici).
Sto se tice odnosa FSB/AGP/PCI Idealno bi bilo da ce prilikom podizanja FSB-a nepodize istovremeno i PCI i AGP. Postoji mogucnost da se podizanjem FSB-a za odredjeni umnozak AGP i PCI nepromene zahvaljujuci novim deliocima koji stupaju na snagu. Da ti ovo ilustrujem uzmimo za primer FSP na 100Mhz, tada su AGP i PCI 66Mhz odnosno 33Mhz. Odgovarajuci niz delioca je 3:2:1. Ako sada odlucis da podignes FSB na 133Mhz bice ti potrebno da postoji kombinacija delioca 4:2:1 jer bi u suprotnom sa 3:2:1 dobio za AGP i PCI 88Mhz i 44Mhz respektivno. Tako visoke vrednosti za AGP a narocito PCI nisu zgodne jer ce na toj magistrali vecina PCI kartica da radi neadekvatno. Prema tome ideal u overklokovanju bi bio da se FSB podigne u odredjenim inkrementima koji su podrzani od strane delioca clok-a na onu vrednost na kojoj ce raditi stabilno a da pri tom sve ostale pod magistrale zadrze nominalne vrednosti za frekvenciju.
Konkretno danasnji ideal na Duron/Athlon platformi bi bio ploca koja podrzava visoke vrednosti za FSB uz postojanje odgovarajucih delioca koji bi osigurali AGP i PCI invarijantnost. Bliska tom idealu je Abit KX333 ili KRA7 serija ploca koja je u stanju da podigne FSB na 200Mhz i pri tom sto automatski sto manuelno obezbedi AGP i PCI nepromenljivost.

Eto nadam se da sam ti ponesto objasnio. 🙂

Primljeno k'znanju, i hvala ti na ovoj iscrpnoj lekciji!

Znas(znate) li mozda neki dobar sajt koji se bavi ovom temom?

Nazad
Vrh Dno