Šta je novo?

System Idle Process mi jede resurse

• Začetnik teme Začetnik teme ma21o
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ma21o

Slavan
Učlanjen(a)
10.10.2004
Poena
301
Desava mi se da recimo kada igram neku igru koja nije zahtevna i trosi recimo 10-20% procesora (kao sto su counter-strike ili warcraft), posle recimo pola sata, pocne da mi strasno usporeno radi, secka, opada fps i nisam znao do cega je...obicno sam resetovao komp i onda je opet radilo normalno neko vreme. Onda sam primetio da kada pocne da secka i brzo minimizujem igru, u task manageru mi prikazuje da je procesor zauzet 90-100 procenata, a od toga 95% ide na system idle proces, a 5% na tu igru

Citao sam cemu sluzi system idle process, kao sto mu i ime kaze, ali se kod mene on ukljucuje cak i kada nesto radim na kompu, pre mi se to nije desavalo, ne znam kako da ispravim a mrzi me da reinstaliram windows ako ne moram

A ista ta igra, dok system idle process jos ne poludi, opterecuje procesor oko 10-15%

imam:
P4 2.8GHz
1024MB rama
Gforce 7600GT
Windows XP SP2

To ne bi smelo da bude. Probaj sa reinstalacijom drajvera za chipset, probaj da koristiš neki 3rd party program (RMClock).

kao sto su vec napisali, on ti prikazuje gde ti se delo ostatak od 100% procesorske snage.
znachi: 100% procesor - 5% counter-strike = 95% System idle process

I igra ne zauzima samo 5-15% procesora dok radi, nego samo kad je minimizujes.

@ma21o: System Idle Process ne opterecuje masinu, to je proces koji je namijenjen da "radi kad je masina u leru" - da simulira kao da se nesto radi.
Ne opterećuje, ali koliko sam ja shvatio njemu se dešava da igra ne dobija dovoljno CPU snage. U praksi se iz nekog razloga dešava da neki programi deluju CPU drajverima kao da traže manje nego što im je zaista potrebno, tada drajver npr. programu kome za rad treba 50% snage CPU dodeli samo 20%. Konkretno, ja imam jedan benchmark program koji iz nekog razloga nije u stanju da povuče maksimalnu snagu CPU ako je uključen RightMark CPU clock i, naravno, daje nekoliko puta lošiji rezultat sa uključenim nego sa isključenim. U stvari, bilo bi normalno da ovaj program "povuče" blizu 100%, ali se iz nekog razloga to ne dešava. Doduše, nisam sasvim siguran da li to tako ide i na P4.

Poslednja izmena:
@ma21o: System Idle Process ne opterecuje masinu, to je proces koji je namijenjen da "radi kad je masina u leru" - da simulira kao da se nesto radi. Pogledaj o samom procesu ovdje npr: http://en.wikipedia.org/wiki/System_idle_process i http://www.devhood.com/messages/message_view-2.aspx?thread_id=30874

ocigledno nisi procitao lepo sta sam napisao, procitaj jos koji put pa ces mozda shvatiti u cemu je moj problem, jos lepo napisem da ZNAM CEMU SLUZI system idle process i ti mi dajes linkove...ccc

@blackneo pa ja sam ti lepo rekao koliko mi igra zauzima DOK RADI, nisam glup, imam skalu koja mi prikazuje unazad par minuta opterecenje i vidim koliko zauzima i dok je igra full screen i kad je minimizovana

@wiz jedini si ti razumeo u cemu je moj problem 🙂
ne bih da instaliram nikakav dodatni software, jer ne volim te programcice a i pre mi je bez njih radilo normalno, probacu sa driverima za chipset

meni je procesor potpuno iskoriscen kad igra pocne da radi usporeno, ali je problem sto od 100% procesorke snage igra trosi samo 10% a ostatak ide na idle proces, to nije normalno.
nesto se izbagovalo pa idle proces misli da je komp neaktivan iako igram igru

Poslednja izmena:
a ti u task manageru ukljuci opciju show process from all users, pa posle toga skeniraj na adware, spyware, viruse. i kao slag na tortu, pokreni taj CS protiv botova i vidi da li ti se i onda desava...

a najbolje bi bilo da skines ProcessExplorer od Marka Jusonovicha pa da pratis sa njim jer ti daje na grafiku koji je proces najvise zauzeo procesor.

ne bih da instaliram nikakav dodatni software, jer ne volim te programcice
RightMark je znatno bolje rešenje od standardnog AMD rešenja, nemam pojma da li je bolje ili lošije od standardnog Intelovog rešenja, no ja ipak mislim da ovaj program ima smisla probati.

Nazad
Vrh Dno