Šta je novo?

Synology NAS i 8TB hard disk, da li moze?

mikele

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2002
Poena
620
U planu mi je nabavka Synology NAS-a verovatno budzet serije DS214se ili DS215j u paketu sa 6TB hard diskom. Medjutim, kako se relativno skoro pojavila Seagate Archive HDD verzija sa 8TB a da je razlika u odnosu na 6TB tek oko 30-ak ili nesto eura vise, javila se nedoumica da li uzeti ovaj veci. Inace oboje kupujem u inostranstvu znatno povoljnije nego ovde. Hardver menjam retko, NAS bi trebalo da sluzi kao arhiva slikama i materijalu koji se nakupio godinama po lokalnim hard diskovima te trazi organizovanje,nemam zivaca da menjam diskove cesto tako da je NAS sa hard diskom velikog kapaciteta trenutno potreba a i mogucnost, dok jednog dana ne postane tesan i potrazi dopunu novim diskom sa slicnim ili identicnim kapacittetom. RAID konfiguracija me ne zanima, radice kao JBOD, za bekap onog najbitnijeg bice tu eksterni USB.

Jos uvek nijedan 8TB disk nije zvanicno objavljen na Synology sajtu kao testiran i podrzan, u specifikacijama NAS-a stoji maksimum 2X6TB (doduse tada 8TB disk nije ni postojao na trzistu). Realno ne vidim problem da ce NAS moci da adresira te terabajte, cak sam i nasao na Synology forumu par postova ljudi koji potvrdjuju da im 8TB radi u uredjajima, doduse ne u modelu koji ja nemaravam da nabavim, ali bih ipak zeleo da cujem domaca misljenja ovde pa da eventualno jos malo ucvrstim odluku o kupovini.

Pozdrav i hvala unapred na pomoci!:wave:

Što se tiče podrške za 8TB uveren sam da će ga NAS prepoznati, ali ja ne bih kupio ovaj hard disk.
Razlog je prilično banalan: ovaj disk nije napravljen za 24/7 rad, a u NAS-u će on da radi non-stop. Na kraju, ne zove se džabe Archive HDD, a niko ne može da ti kaže ni reč o tome kako disk radi, čisto da imaš neki reper.
I ja sam bio u dilemi šta uzeti za moj 2bay QNAP NAS, a na kraju sam odlučio da to bude WD Red 2x6TB - prevagnula je veća pouzdanost naspram većeg kapaciteta.

I jedan savet... Nemoj nikako da ideš na DS214se, to je dibidus osakaćen NAS samo da bi bio što jeftiniji i nikako ne može da se poredi sa DS215j, a ja bih na tvom mestu dodao još malo para i uzeo DS214.

Definitivno preskoci taj od 8TB, makar dok ne bude daleko vise korisnickih iskustava. Verovatno je najbolja kombinacija RAID 1 u NASu + taj HDD za dodatnu arhivu, ako mozes finansijski da to izdrzis.

Sto se 214se tice, uzeo sam ga nedavno, meni u potpunosti zavrsava posao iako svakako ima neka svoja ogranicenja. Sve zavisi od konkretnih potreba korisnika i organizacije mreze.

Ocekivao sam da cete imati kritike na izbor diska. Hm, ne znam ni sam... Seagate zaista priznaje da disk nije namenjen NAS okruzenju i da ima boljih opcija a sa druge strane navodi rad u okruzenju 24/7 i obrt od 180TB/godisnje, malo su mi dvosmisleni tu.

http://www.seagate.com/www-content/...dd/en-us/docs/archive-hdd-dS1834-3-1411us.pdf

Meni brzina realno nimalo nije bitna jer nas ima samo troje koji cemo povremeno pristupati NAS-u i to vrlo retko u isto vreme. Kapacitet mi je realno bitniji od brzine, za cenu 6TB WD RED-a dobijam 8TB Seagate-a (cak je ovaj prvi i malo skuplji) sto nije bas zanemarljivo.

Vidim i da ovi momci slicno rezonuju

http://www.readynas.com/forum/viewtopic.php?f=24&t=78971

Hvala puno za potvrdu te price o prepoznatom i upotrebljivom kapacitetu. Verovatno ce biti DS215j jer mi dekodiranje multimedije kod DS214 nije toliko bitno koliko razlika u ceni.

Ocekivao sam da cete imati kritike na izbor diska. Hm, ne znam ni sam... Seagate zaista priznaje da disk nije namenjen NAS okruzenju i da ima boljih opcija a sa druge strane navodi rad u okruzenju 24/7 i obrt od 180TB/godisnje, malo su mi dvosmisleni tu.

http://www.seagate.com/www-content/...dd/en-us/docs/archive-hdd-dS1834-3-1411us.pdf

Meni brzina realno nimalo nije bitna jer nas ima samo troje koji cemo povremeno pristupati NAS-u i to vrlo retko u isto vreme. Kapacitet mi je realno bitniji od brzine, za cenu 6TB WD RED-a dobijam 8TB Seagate-a (cak je ovaj prvi i malo skuplji) sto nije bas zanemarljivo.

Vidim i da ovi momci slicno rezonuju

http://www.readynas.com/forum/viewtopic.php?f=24&t=78971

Hvala puno za potvrdu te price o prepoznatom i upotrebljivom kapacitetu. Verovatno ce biti DS215j jer mi dekodiranje multimedije kod DS214 nije toliko bitno koliko razlika u ceni.

Vidi, poenta je u tome da će ovaj disk da bude u NAS-u. Da je u pitanju bilo šta drugo rekao bih ti mirne duše, kupuj i ne razmišljaj, ali za NAS ga ne mogu preporučiti.
Stvar je u tome da će disk u NAS-u da radi non-stop, a on nije predviđen da radi non-stop.
Da je u pitanju neki disk za koji se pokazalo da može i ovako da radi bez problema, pa da ga uzmeš. Ovako, uzećeš ga, pa ćeš tek naknadno da vidiš da li će i ovako da radi kako treba.

Na Seagate sajtu stoji u specifikaciji za Archive hdd stoji:

Engineered for 24×7 workloads of 180TB per year

To mu izađe na 500GB na dan.

Doduše, ima i disclaimer:

Archive HDDs are not intended for surveillance or NAS applications, and you may experience lower performance in these
environments. For these applications, Seagate NAS HDDs and Seagate Surveillance HDDs are suggested for better performance
and reliability

Ako se NAS koristi za gomile velikih fajlova, skladištenje filmova, gomile bekapa i sl. tj. fajlova koji se retko ili nikad ne menjaju, tj. trajno čuvaju verovatno da bi lepo služio.

Ako kojim slučajem treba NAS da se koristi i kao iSCSI ili NFS target za server/VM hostove, onda nisu dobar izbor, za to idu WD Red Pro ili Re diskovi.

Proizvođači NAS-ova obično kasne sa podrškom za nove diskove, treba im vremena da prođu internu validaciju i prilagode FW novim diskovima. Za iole novije NAS-ove verovatno će biti FW updateova kasnije, pod uslovom da proizvođači NAS-ova odluče da zažmure na ogradu Seagate-a od takve upotrebe.

BTW. JBOD od 2 x 8TB diskova biće mnogo izgubljenog materijala posle :)

Što se mene tiče, posle mog iskustva sa Seagate-ima držaću se Red-ova.

Poslednja izmena:
@RingeRaja:

Posten odgovor, hvala.

@mighty78:

To za JBOD jesi u pravu, to i meni pade na pamet ali rekoh, najkriticnije bi stalo na 1TB eskternog diska. :)

Otprilike me jeste ubedili da ne eksperimentisem sa ovim novim Seagate-om, mada ako vec idemo na kartu pouzdanosti i brzine, imam i Hitachi 6TB, malo je jaca cena od WD Red ali mi zvuci malo bolje.

Poslednja izmena:
Aj da ugrabim jos jedno pitanje, da ne bih otvarao novu temu. Posto se radi o DS215j a mislim da i DS 214se ima tu opciju, koliko je Synology surveillance station upotrebljiv po pitanju video nadzora? Konkretno, 6 IP kamera visoke rezolucije vezanih na njega namenjenih video nadzoru jedne kuce? Jel bi to radilo jednako dobro kao stand alone DVR namenjen istoj svrsi?

Poslednja izmena:
Za DS215j:

Surveillance Station
Maximum IP cam (Licenses required) 10 (including 2 Free License)

Dakle za 2 kamere imaš licence, moraš da dokupiš još 4 licence.

Proveri jesu li ti kamere koje imaš na spisku podržanih.

Zavisno od kodeka koji se koristi performanse su:

Total FPS (H.264)* 300 FPS @ 720p (1280x800)
90 FPS @ 1080p (1920×1080)
60 FPS @ 3M (2048x1536)
30 FPS @ 5M (2591x1944)

Total FPS (MJPEG)* 90 FPS @ 720p (1280x800)
54 FPS @ 1080p (1920×1080)
36 FPS @ 3M (2048x1536)
20 FPS @ 5M (2591x1944)

Dakle ovaj FPS deliš na onoliko kamera koliko koristiš.

Takođe, pogledaj šta kažu po forumima za kamere u toj kombinaciji, ako NAS mora da radi motion detection, a oni nemaju baš jake procesore, vrlo lako se optereti NAS, pogotovu sa većim brojem kamera.

https://www.synology.com/en-global/knowledgebase/tutorials/467

Poslednja izmena:
Aj da ugrabim jos jedno pitanje, da ne bih otvarao novu temu. Posto se radi o DS215j a mislim da i DS 214se ima tu opciju, koliko je Synology surveillance station upotrebljiv po pitanju video nadzora? Konkretno, 6 IP kamera visoke rezolucije vezanih na njega namenjenih video nadzoru jedne kuce? Jel bi to radilo jednako dobro kao stand alone DVR namenjen istoj svrsi?

Nisam koristio Synology za video nadzor, ali ta dva "slabašna" modela teško da će moći da izdrže 6 kamera visoke rezolucije, a da se ne zagrcnu. Ovo je čisto moje tumačenje na osnovu specifikacija.

Nadjoh na Synology sajtu neku alatku, NVR selector, gde izracunah da bi DS215j mogao da izvuce 6 IP kamera po 2Mpix u nekom razumnom frame rate-u i da to arhivira skoro 7 dana pre brisanja, a s obzirom da nece sve kamere biti u toj rezoluciji, a i da vecina kamera ima svoj motion detection koji ne bi opterecivao NAS, mozda se i moze pokusati.

Vise sam se nadao da je mozda neko od vas dvojice probao tu opciju s obzirom da ima Synology model koji to podrzava, cisto da mi kaze koliko je softver dobar, kako se ponasa u svakodnevnom radu, ali posto toga nema, svakako hvala jos jednom i na ovim misljenjima i velikoj pomoci u temi uopste.

:wave:

Pozdrav!

Ne mogu da verujem da sam zaboravio da dam odgovor i zakljucak na temu s obzirom da sam kupovinu obavio davno a da je par "benchmark" prijatelja pokusalo da mi pomogne, te se sad izvinjavam i ispravljam gresku.

Dakle, nabavljen je DS 215j i disk HGST Deskstar 6TB, mada jesam isao na 8TB ali je tada samo potencijalno problematicni Seagate gore naveden bio opcija od 8TB.

NAS radi odlicno, ima daleko vise stvari nego sto meni treba, cak ni par terabajta nije zauzeto onim sto sam planirao, dok ostatak prostora na disku koristi video nadzor. Dve kineske IP kamere 2MP rezolucije, dve licence za iste idu uz uredjaj, radi to lepo, zaista, pogotovo ako su prohtevi za cuvanjem razumni (kod mene 7 dana i fps razuman, oko 15 fps. po meni vise i ne treba za video nadzor.)

Ko hoce da se igra i vidi koliko mu treba hardvera, diska i hardverske snage za video nadzor ima odlican kalkulator na Synology sajtu:

https://www.synology.com/en-uk/support/nvr_selector

Trenutno je jedan disk u fioci, mada planiram da kad mi bude trebalo, da ubacim ceo jedan dodatni disk maksimalnog kapaciteta namenjen iskljucivo video nadzoru. Trenutno je Synology hybrid raid mod bez zastite podataka aktivan i ne verujem da cu ga menjati u Mirror jer ono sto mi je od podataka vazno se retko menja tako da terabajt tih stvari drzim na posebnom disku van nas-a a to nije uopste povremeno problem iskopirati preko brzog USB 3 porta. Tu imam malu zamerku na ovaj model jer ima samo 2 usb porta bez e-sata koja su vec oba zauzeta UPS-om i mreznim stampacem, mada vidim da je na vecini ovogodisnjih modela uglavnom standard 3 porta.

Svakako preporucujem NAS uredjaj bilo kome jer je operativni sistem i njegova fleksibilnost ogromna i neuporediva sa licno skopljenim i konfigurisanim serverima.
Ja nisam zahtevan korisnik i upotreba opcija mi se svodi na povremeni pristup mulitmediji koja mi treba, DLNA server radi stalno, torenti i download, printer server i kako rekoh,video nadzor. Mislim da vecina aktuelnih Synology i QNAP modela u cenovnom rangu oko 150 eura su vrlo mocni modeli cak i za naprednog entuzijastu.

Hvala svima na pomoci u temi i odgovorima. ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno