Šta je novo?

Synology Disk Station DS115j - problem

vladat1

- CoH -
Učlanjen(a)
26.11.2004
Poena
1,175
Moja oprema  
CPU & Cooler
NH-C12P SE14 , Ryzen 7 3800X
Matična ploča
MSI B450 Gaming plus
RAM
Kingston Fury Renegade 2 x 16 GB - 3600Mhz
GPU
GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB
Zvuk
S.M.L.S 8A
PSU
Seasonic Focus Plus 750w 80+ platinum
Kućište
HAF 912 PLUS
Miš & tastatura
Logitech G610 , LOGITECH G403 HERO
Ostale periferije
Blue Snowball Ice
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zdravo drugari, imam problem od juče sa ovim NAS om. Prvo je ventilator počeo da se glasnije čuje, a kada sam ga premestio u drugu sobu počeo je i sporije da radi. Čuje se zvuk kao da brljavi WD Red od 3 TB. Sada mu radim S.M.A.R.T. test da vidim u kakvom je stanju HDD, a i u nedoumici sam da li je bolje da ga nadogradim na poslednju verziju ? Sada je na 6.2 a nova je 7.1 Da li će da zapamti podatke ?

Capture1.PNG
Evo linka ka nadogradnji.

Gde mogu da kupim zamenski kuler ? Mislim da je šestica u pitanju ?

Nadogradnja je nezavisna od diskova,posto je OS na cipu na uredjaju. Tako da je bolje videti smart stanje diska,pa tek onda sve ostalo.

Ostalo je još 10% pa ću da okačim sliku danas.
pa tek onda sve ostalo.

a da li je pametno odraditi nadogradnju sa verzije 6 na 7 ? Nisam stručnjak za NAS ove. Zato i pitam sve ovo. S.M.A.R.T. test sam uradio po savetu sa interneta.

Poslednja izmena:
Nemoj raditi upgrade na 7, sve se uspori dodatno. Na kraju sam presao na drugi NAS.

Nemoj raditi upgrade na 7, sve se uspori dodatno. Na kraju sam presao na drugi NAS.
Ja sam na 7 i ne vidim nikakvo usporenje. Jedino što sam za aplikacije koje koristim prešao na docker, a to je ispalo i najbolje rešenje, pošto nisu ažurirane za 7. Osim toga, sve mi radi kao i sa verzijom 6. Doduše ja imam DS220+.

Ljudi hvala na savetima, okačiću za par sati S.M.A.R.T. test pa da mi pročitate rezultate.

Pa smart bi trebao da bude za 10 sekundi, onaj quick

Ja sam na 7 i ne vidim nikakvo usporenje. Jedino što sam za aplikacije koje koristim prešao na docker, a to je ispalo i najbolje rešenje, pošto nisu ažurirane za 7. Osim toga, sve mi radi kao i sa verzijom 6. Doduše ja imam DS220+.
Uporedjujes dual core celeron sa 2GB rama i Marvell Armada 370 88F6707 sa 256MB? :D
Ne pricam bezveze, sve se usporilo... pokrenes torrent i mozes da se oprostis sa nas-om dok ga ne zavrsi.

Pa u principu ne, nema potrebe na fajl serverima recimo.

Ovo još uvek traje 😁 Evo šta izlazi za sada. Inače pre skeniranja bio je na 85% zdravlja

Capture0.PNGCapture.PNGCapture1.PNGCapture4.PNG

Prilozi

• Capture0.PNG
    Capture0.PNG
    77.3 KB · Pregleda: 4
  • Capture.PNG
    Capture.PNG
    80.3 KB · Pregleda: 5
  • Capture1.PNG
    Capture1.PNG
    45.7 KB · Pregleda: 5
  • Capture3.PNG
    Capture3.PNG
    51 KB · Pregleda: 5
  • Capture4.PNG
    Capture4.PNG
    65.8 KB · Pregleda: 6
  • Capture5.PNG
    Capture5.PNG
    63.1 KB · Pregleda: 5
Koliko vidim 1 pending sector,sto bi trebalo da znaci da polako crkava ali ne i da je crkao.Preporucena zamena,mada s obzirom da je 1x synology ne mozes da ga zamenis,vec da nekako kopiras podatke i da ubacis novi disk umesto starog.

Koliko vidim 1 pending sector,sto bi trebalo da znaci da polako crkava
Moram da ispratim da li se proširuje taj 1 pending sector. Koji disk bi bio adakvatna zamena? Sada imam WD Red od 3 TB. Koliko terabajta DS115j može maksimalno da primi ?

Koliko vidim u specifikaciji 6tb je maksimalni disk. Ok je i taj red, purple, seagate nas, toshiba n serija.

Skalpam i jedan NAS od starog odpada (Asus 775, e4300, 8GB DDR3, SSD 120 GB i grafika koja baca sliku ). Koji mi prepručujete O.S i koji HDD ? Ovo bi služilo isključivo za razmenu podataka.

Isto OMV,sada je 6ica neka ozbiljna beta/skoro produkcija. I obicno barem 2 diska u neki zfs raid1 za svaki slucaj. Preporuka je da nisu SMR.

Nazad
Vrh Dno