Šta je novo?

SWAP na XP

eskobar

Čuven
Učlanjen(a)
02.04.2002
Poena
619
sad imam XP ntfs sa 16k klasterom e pa sad nesto se mislim da odvojim swap na jednu particiju i da povecam klaster bar na 64k ?
koliki je kod vas velicina swapa , posto se burazer nesto istripovao da recimo Heroes 4 ne secka na 1Gb swap.

Ma zasto bi povecavao velicinu klastera?!?!
Ja sam savrseno srecan sa 4KB :)

eskobar je napisao(la):
sad imam XP ntfs sa 16k klasterom e pa sad nesto se mislim da odvojim swap na jednu particiju i da povecam klaster bar na 64k ?
koliki je kod vas velicina swapa , posto se burazer nesto istripovao da recimo Heroes 4 ne secka na 1Gb swap.

Nema to veze sa NTFS-om. Ja OBAVEZNO kod XP-a limitiram swap na 256NB, i apsolutno nista ne secka(imam 512MB RAM-a.
Heroji ti seckaju iz nekog drugog razloga, posto su radili perfektno i na Duronu 800MHz(133fsb), 256MB i MX400-ki.

Čini mi se da je malo brži i tiši
btw e sad ja sam istripovao na one "serverske" testove HD
pa kao veći klaster "brze radi" , Da Li Je To To , s tim što od 64k pa na gore ubrzanja su neznatna . bez polemike o sleku. to mi nebitno[/quote]

Ubrzanje koje dobijas u konkretnom slucaju (SWAP particija) povecanjem cluster-a je minimalno, a sama velicina SWAP-a i potreba za istim zavisi od kolicine memorije koju imas i od tvojih radnih navika, tj. zavisi koje programe koristis svakodnevno i koliko su oni gladni za memorijom.
Najbolje bi bilo da pustis da ti XP sam povecava SWAP po potrebi, pa da vidis koja je to gornja granica (max. potrebna velicina u tvom slucaju), pa da ga onda rucno zakucas na tu vrednost kao minimum, a max. mozes da ostavis na istoj vrednosti ili malo vecoj (ako si paranoican mozes i da ostavis na neograniceno)...

U principu se slažem sa tobom da necu da osetim ubrzanje, ali ipak sam postavio particiju na 1Gb 64k i swap 666Mb i zavrsio tu pricu. Hvala.

XP ce uvek odvaliti swap daleko nego shto je potrebno, pa to zato i nije neki reper za velichinu fixnog swapa...Kod mene na 512 rama, swap ide i do 1Gb kad otvorim najobichniju fotku u photoshopu, za shta mu nije ni potreban swap...On valjda ide ne sigurno x 10 pa preteruje :) Ali shta se drugo moze ochekivati od M$-a :)

Ma ako imas gomilu rama mozes i da ga ukinesh! A sta god da sam radio, sa 512MB i LIMITIRANIM swapom od 256MB(znaci min i max 256MB) nije nigde bilo bash nikakvih problema.

Kod mene drzim 400Mb i radi OK

BokiPK je napisao(la):
Ma ako imas gomilu rama mozes i da ga ukinesh! A sta god da sam radio, sa 512MB i LIMITIRANIM swapom od 256MB(znaci min i max 256MB) nije nigde bilo bash nikakvih problema.

Ako ukines swap file neki programi uopste nece raditi.

Imam 1GB RAM-a, swap od 2GB i postoji program koji i to "pojede" i kaze "'ocu jos"...:)

tex707 je napisao(la):
...
CATIA V5
A mislim da cak ni Adobe Photoshop nece da radi bez swap file-a...

Dobro, ovde se uglavnom razglaba o prosecnim kucnim potrebama(igranju :mrgreen: ), kakva CATIA, o nekom renderingu, DVD filmovima i ostalo da ne pricamo(pojede i 80GB).

BokiPK je napisao(la):
...

Dobro, ovde se uglavnom razglaba o prosecnim kucnim potrebama(igranju :mrgreen: ), kakva CATIA, o nekom renderingu, DVD filmovima i ostalo da ne pricamo(pojede i 80GB).

Pa dobro, pitao covek....

Meni je klaster 64, svopuje na zasebnoj particiji od 1GB i za sada nema primedbi. Brze je nego kada je sve tio bilo pod 4K i kada je svop bio na C particiji...

Nazad
Vrh Dno