Šta je novo?

Svrha OC-a procesora

zdravko

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
02.02.2003
Poena
349
Mene zanima da li vi vashe overclockovane procesore testirate u aplikacijama, pre svega u igrama i kakve rezultate postizu u istim ? Znam da je poredjenje frekvencija (GHz) za razlicite generacije (single, dual core, core 2 Duo) kao i za razlicite proizvodjace (AMD, Intel) potpuno besmisleno, ali poredjenje medju istim generacijama i proizvodjacima svakako nije. Ovo poslednje je i svrha post-a.
Ako neko ima E4300 (default 1,8 GHz) i podigne FSB na 333 i dobije procesor na 3GHz, da li je ovaj procesor brzi u igrama npr od E6600 (koji je na default-u 2,4 GHz), naravno ostatak kompa je isti. Pod uslovom da dodje do 3 Ghz, posto vidim da nije bash svima uspelo.
To je za mene svrha oc-a, stabilnost i rezultat, a ne overclockovanje radi samog sebe. Nisam neshto video da kachite rezultate sa brojem fps-a... (moguce da sam prevideo, ako je tako, sorry...)
------------------------------------------------------------------------
U narednih par meseci planiram da kupujem comp, sa Asus P5B i E6420. Mozda bih se m a l o igrao oc-a (verovatno ne odmah, ali trebace za Crysis...), kazem malo jer sigurno ne bih dizao napone cpu, gpu, memorije... Skracuje radni vek komponenti, a nemam bash para da svake 2 godine menjam pomenuto. Znachi blago dizanje FSB-a:
E6420
Default: 8 x 266,66Hz = 2,13Ghz
OC: 8 x 333,33Hz = 2,66Ghz.
Da li bi u ovom sluchaju ovako oc-ovani procesor nadmashio E6600 ?

U NAREDNIH PAR MESECI...
do tad ce e6600 biti 200 evrica jer je sad 230,a realno je ocekivati josh veci pad cena i onda lepo uzmi taj e6600 i necesh morati da brinesh o tome...

Hvala Bogu da se vidi razlika,nego zbog cega bi ljudi to radili,kao sprzio sam proc na 3 ghz samo jer vishe volim broj 3000 od recimo 2130???

A i covek ti je ostavio krajnje fin link,a pokushaj i sam malo da istrazish,ostavi mashinu na def i pgledaj neke reultate,pa onda blago oc-uj,pa onda josh vishe pa ce ti zakljucak sam od sebe doci...

pozdrav

Pa vec na 8 x 300 = 2400 ce ga nadmasiti zbog veceg fsb-a.

Tesko.FSB ne igra veliku ulogu kod C2Duo procesora.

Mojne da zbunjujes zdravka (vec je dovoljno zbunjen 🙂 ), E6420 OC na 2.4 dostize i za koji procenat/promil je brzi od E6600 na defaultu zbog malcice veceg kloka magistrale i memorije.

Mojne da zbunjujes zdravka (vec je dovoljno zbunjen 🙂 ), E6420 OC na 2.4 dostize i za koji procenat/promil je brzi od E6600 na defaultu zbog malcice veceg kloka magistrale i memorije.
Upravo tako a taj procesor ce bez problema uz adekvatnu plocu raditi na 3000mhz ako je malo bolji primerak i sa malo boljim kulerom radice i na 400x8=3200mhz bez problema preko 400fsb netreba dizati magistralu zbog losijih performansi memorije na klokovima za svaki dan, ako kod E6600 moze da se podigne klok u odnosu na osnovni za +1200mhz i da radi na 3600mhz nevidim zasto nebi mogo E6420 sa 2.13 da ode na 3.2 to bi bilo idealno, osim ako nije neki los primerak sto se tice ovrekloka.
@zdravko79
Kod mene je skok perfornansi u igrama sa overklokovanom masinom u odnosu na neoverklokovanu nekih 30-40% i procesor igra najvecu ulogu u tim rezultatima mislim na 3Dmarkove i pojedine igre koje sam istestirao e sad graficka je 8800gtx verujem da veci klok procesora omogucava da sama graficka karta pokaze svoj maksimum.
Evo napisacu ti sa kojim klokovima kakvi se rezultati dobijaju u 3Dmarku05 pa ti sam proceni dali vredi klokovati i sta donosi veci skok performansi graficka ili procesor naravno u kombinaciji E6600+8800gtx sa slabijim kartam neznam dali je procentualno tolki dobitak overklokovanjem procesora.
Cpu2400-Gpu575-900 -14807
Cpu3600-Gpu575-900 -19422
Cpu2400-Gpu660-1044 15490
Cpu3600-Gpu660-1044 20532

Da pomenem mislim da na P5B nema mogucnost podesavanja voltaze na NB pa nezanam sta se desava prilikom overkloka dali NB koristi recimo fiksirano 1.300v sto mislim da nije dovoljno za neki veliki overklok recim kod mene sa tom voltazom nije htela masina da radi stabilno pri kloku 3600mhz idealno je 1.375v preko toga dolazi do deljenaj PCI-E na 8x i pada performansi grafike u igrama i 3Dmarkovima samim tim, ako uzima voltazu na auto opet nevalja jer pri vecim klokovima uzima recimo 1.600v pri cemu dolazi do pada PCI-E na 1x gde su performanse u igrama ocajne, o ovome je vec pisano dosta puta bar ja to cesto pominjem jer sam se mnogo nervirao oko toga dok nisam pronaso potpuno po meni besmisleno resenje u fiksiranju voltaze na NB1.375v pa nije na odmet da ti to pomene da znas posto na osnovu onoga sto si pitao u ovoj temi sticem utisak da nemas iskustva sa overklokovnjem a kamoli sa ovakvim besmislenim problemom, na kolko ti radi PCI-E mozes videti u programcicu Cpu-z u Mainboard.
Za testiranje stabilnosti koristi ORTHOS nekih 2h pa kad prodje tih 2h ostavi ga jednom cele noci da radi cisto da budes siguran ali mislim da nema potrebe za tim i oko nemas bolje hladjenje od box kulera neocekuj da ces uspeti da postignes neki preveliki klok u najboljem slucaju 3000mhz i to pod uslovom da je bas dobar primerak E6420. Zelim ti puno uspeha:wave:

Nazad
Vrh Dno